Operace Overlord

Operation Overlord
     
Název:
Name:
Operace Overlord Operation Overlord
Datum:
Date:
06.06.1944-25.08.1944
Válčiště / Fáze:
Theatre of Operations / Phase:
Západoevropské válčiště
West European Theatre of Operations
Místo:
Location:
Normandie Normandy
GPS:
GPS:
0°00'00.00"S 0°00'00.00"W
Účastníci:
Belligerents:
 
Strana A:
Side A:
Spojené království
Spojené státy americké
Kanada
Svobodní Francouzi
Polsko
...
United Kingdom
United States
Canada
Free French Forces
Poland
...
Strana B:
Side B:
Velkoněmecká říše Greater German Realm
Velitelé:
Commanders:
 
Strana A:
Side A:
Dwight Eisenhower
Bernard Montgomery
Omar Bradley
Dwight Eisenhower
Bernard Montgomery
Omar Bradley
Strana B:
Side B:
Gerd von Rundstedt
Erwin Rommel
Gerd von Rundstedt
Erwin Rommel
Síly:
Strenght:
 
Síly strana A:
Forces Side A:
- -
Zobraz detail:
Show Detail:
  
Síly strana B:
Forces Side B:
- -
Zobraz detail:
Show Detail:
  
Ztráty:
Losses:
 
Ztráty strana A:
Losses Side A:
- -
Zobraz detail:
Show Detail:
  
Ztráty strana B:
Losses Side B:
- -
Zobraz detail:
Show Detail:
  
Cíle a výsledek:
Objectives and Result:
 
Typ operace, strana A:
Type of Operation, Side A:
útok
attack
Typ operace, strana B:
Type of Operation, Side B:
obrana
defense
Cíle, strana A:
Objectives, Side A:
- splněn
- fulfilled
Cíle, strana B:
Objectives, Side B:
- splněn
- fulfilled
Výsledek:
Result:
vítězství strany A victory for side A
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Antony BEEVOR: D-Day. Battle for Normandy, Viking, 2009
Charles Perry STACEY: Official History of the Canadian Army in the Second World War: Volume III. The Victory Campaign, The Operations in North-West Europe 1944-1945, 1960
http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Overlord
URL : https://www.valka.cz/Operace-Overlord-t125755#426827 Verze : 0
Operaci OVERLORD lze popsat jako plánování, přípravu a provedení invaze do Evropy přes severozápadní Francii v roce 1944 a následný spojenecký vojenský postup do srdce Německa a zničení německých ozbrojených sil. Operací OVERLORD kulminovalo anglo-americké válečné snažení. V předcházejících letech byla velká část spojeneckého vojenského úsilí věnována vybudování takové vojenské situace, která by umožnila provedení operace OVERLORD. Jeho součástí bylo i odložení protijaponské ofenzívy tak, aby v Evropě mohlo dojít ke koncentraci sil a prostředků pro rozsáhlé tažení proti Německu. Operace OVERLORD tedy představovala ústřední bod programu, jehož prostřednictvím Spojenci zamýšleli dosáhnout svých základních válečných cílů.


Za počátek plánovací fáze operace můžeme označit leden 1943, kdy Spojený výbor náčelníků štábů (CCS) ustavil funkci náčelníka štábu nejvyššího spojeneckého velitele (COSSAC) a pověřil ho vypracováním plánu operace. Za začátek přípravné fáze můžeme považovat srpen 1943, kdy CCS schválil rámcový plán a pověřil COSSAC, aby uskutečnil opatření směřující k provedení operace. Operace samotná začala 31. května, kdy odpluly první lodě, aby mohly včas zaujmout určená stanoviště u invazních pláží a byly připravené v den D a hodinu H, která připadla na 06:30 dne 6. června 1944. Fázi operace OVERLORD, jejímž cílem bylo překročení kanálu La Manche, opanování invazních pláží a dobytí a zajištění prostoru dostatečného k následnému průlomu z invazní oblasti, označujeme jako operace NEPTUNE.


Operace OVERLORD pak pokračovala jako celkový souhrn anglo-amerických operací v oblasti působnosti nejvyššího spojeneckého velitele až do kapitulace německých sil dne 8. května 1945. Za úplný konec operace OVERLORD můžeme označit 14. červenec 1945, kdy došlo k rozpuštění Vrchního velitelství spojeneckých expedičních sil a správa území a okupačních jednotek byla převzata spojeneckými poválečnými orgány na tripartitním základě.



ZDROJ:
United States Naval Administration in World War II. United States Naval Forces, Europe. Histories., Administrative History, United States Naval Forces in Europe 1940-1946, Volume V - The Invasion of Normandy: Operation NEPTUNE
URL : https://www.valka.cz/Operace-Overlord-t125755#491618 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více