Holek, Václav

Václav Holek



Winchester 1873, Colt 1911, Parabellum P08 to jsou ve světě zbraní legendy, které každý trochu znalý zájemce o zbraně nepochybně zná minimálně z obrázků a literatury. Mezi takové legendy ale určitě patří nejúspěšnější lehký kulomet své doby, ZB 26 a jeho modifikace, dnes se říká klony. Nebudu zde rozvádět obchodní úspěchy, jen uvedu, že se vyráběl licenčně v Anglii, Kanadě, Austrálii, Indii a Rumunsku pod různými názvy a s různými úpravami. V druhé světové válce bojoval na obou stranách, jako kořistní je používaly hlavně jednotky SS. Anglie jej po válce překomorovala pro náboj 7,62 x 51 NATO a ponechala ve výzbroji armády až do 80. let minulého století pod označením Bren L4. Úctyhodná kariéra zbraně, jejíž prvopočátky sahají do roku 1921.
Tahle zbraň byla dílem Václava Holka, který se narodil 24. 9. 1886 v Malých Nepodřicích u Písku, vyučil se u puškařské firmy Jana Chmelíka v Písku a tamtéž vystudoval průmyslovou školu. Pracoval u puškařké firmy Antonín Mulacz ve Vídni a později u známé firmy J. Nowotný v Praze, u které mj. pracoval na 37 mm zákopovém kanónu. V roce 1918 přešel do nově vzniklé Zbrojovky Praga, kde kromě jiných zbraní zkonstruoval kulomet Praga vz. 24. V roce 1924 přechází Holek do Čs. Zbrojovky Brno a ve funkci vedoucího pokusné dílny svůj kulomet vylepšuje a rozbíhá jeho výrobu pod označením ZB vz. 26. O něco později zkonstruoval těžký kulomet vz. 37, přijatý československou armádou jako pěchotní a také jako základní zbraň pro pohraniční opevnění. Anglie tento kulomet licenčně vyráběla pod označením Besa pro montáž do tanků a obrněných vozidel v celkovém počtu 60.000 kusů a dále se vyvážel do Jugoslávie, Rumunska, Číny a Íránu. Mezi další jeho konstruktérské počiny je nutné uvést protitankové pušky, několik pistolí, samopaly a další kulomety, např. ZB 80, ZB 481 a také LK vz. 52. Ne všechny konstrukce se ujaly, ale na invenci Holkovu to nemělo vliv. Mnoho věcí si jako šikovný řemeslník-puškař vyrobil sám, s výpočty mu pomáhal jeho bratr ing. František Holek a ing. Miroslav Rolčík. Jeho konstruktérskou plodnost dokládá více než 75 přihlášených patentů a mnoho vylepšení zbraní jiných konstruktérů. Václav Holek, důvěrně přezdívaný „pantáta“, až do své smrti pracoval ve zbrojovce v Brně, kde také 13. 12. 1954 zemřel. Vždy jsme v době samostatného státu dokázali díky kvalifikovaným dělníkům a velmi dobrým konstruktérům vyrábět zbraně na světové úrovni a Václav Holek byl obojím v jedné osobě.



Podle: Jaroslav Lugs „Ruční palné zbraně“ II díl 1. vydání Naše vojsko Praha 1956, Lubomír Popelínský „Českoslovencké automatické zbraně & jejich tvůrci“ 1. vydání Naše vojsko Praha 1999.
URL : https://www.valka.cz/Holek-Vaclav-t126877#429603 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více