Neomezená ponorková kampaň - chyba nebo správné rozhodnutí

Diskuse

Co si myslíte o německé neomezené ponorkové kampani v roce 1917, bylo správné ji z vojenského hlediska rozpoutat?
URL : https://www.valka.cz/Neomezena-ponorkova-kampan-chyba-nebo-spravne-rozhodnuti-t12781#43801 Verze : 0
No tak lidi, napište sem něco.
URL : https://www.valka.cz/Neomezena-ponorkova-kampan-chyba-nebo-spravne-rozhodnuti-t12781#43819 Verze : 0
V dohledné době bych měl dokončit další část seriálu o 1. sv. válce sem na valku. Tam se zabývám rokem 1917, takže i ponorkovou válkou. Kdybych to měl shrnout - chyba byla, že se Němci spávně rozhodli Rolling Eyes . V té situaci, v jaké byli, to bylo správné rozhodnutí, jejich výpočty se nakonec všechny potvrdily - až na jeden, že vyhrajou válku. Se zavedením konvojů nemohli počítat. Možná měli ponorkám věnovat ještě víc úsilí a prostředků...
URL : https://www.valka.cz/Neomezena-ponorkova-kampan-chyba-nebo-spravne-rozhodnuti-t12781#43823 Verze : 0
Projeli to kvůli konvojům, protože nebyli schopni vyvinout taktiku útoků na konvoje, místo toho, aby koncentrovali ponorky do větší síly jen zvyšovali počet ponorek. Mimochodem, ten tvůj seriál o WW1 je fakt dobrej.
URL : https://www.valka.cz/Neomezena-ponorkova-kampan-chyba-nebo-spravne-rozhodnuti-t12781#43826 Verze : 0
Melkor: Díky za pochvalu, ale to psaní mi poslední dobou jde nějak ztuha Rolling Eyes


A ty myslíš že existuje účinná taktika útoků ponorkami na konvoje? Mě toho moc nenapadá.... Když se podíváme na vlčí smečky ze 2. světové, byly samozřejmě úspěšnější, ale Británii hospodářsky nepoložily. Navíc je třeba uvažovat techniku 1. světové...
URL : https://www.valka.cz/Neomezena-ponorkova-kampan-chyba-nebo-spravne-rozhodnuti-t12781#43840 Verze : 0
Kdyby Němci použili taktiku vlčích smeček v 1. světové válce konvoje by byly k ničemu a válku by vyhráli. V 2. světové válce začaly být vlčí smečky neúčinné díky tomu, že byl dostatek torpédoborců a doprovodných letadlových lodí, kdyby měli Němci těch 300 ponorek, které žádal Dönitz na začátku války, dost možná by Británii položili.
URL : https://www.valka.cz/Neomezena-ponorkova-kampan-chyba-nebo-spravne-rozhodnuti-t12781#43845 Verze : 0
Ale taktika vlčích smeček byla vymyšlena za WWI, jenže k realizaci se dostali až ve WWII.
URL : https://www.valka.cz/Neomezena-ponorkova-kampan-chyba-nebo-spravne-rozhodnuti-t12781#43852 Verze : 0
Ve WW1 Němci učinili jen jeden chabej pokus o vlčí smečky, bylo to myslím asi 5 ponorek, ale kontakt s konvojem měly jen dvě, a myslím, že byly obě potopeny. Potom už nic nezkusili.
URL : https://www.valka.cz/Neomezena-ponorkova-kampan-chyba-nebo-spravne-rozhodnuti-t12781#43855 Verze : 0
Zahájení ponorkové blokády ze strategického hlediska bylo tehdy skvělým tahem. Bohužel Němci dojeli na nedostatečnou logistiku a nízké síly této v I. sv. válce ještě teprve se rozvíjející (i když rychle) zbraně.
URL : https://www.valka.cz/Neomezena-ponorkova-kampan-chyba-nebo-spravne-rozhodnuti-t12781#46380 Verze : 0
Blokáda byla dobrý krok, ale Němci mohli zůstat u omezené kampaňe=ponorka se vynoří a nechá posádku nastoupit do člunů a pak loď potopí, na podzim roku 1916 a v lednu 1917 to tak dělali a potápěli průměrně 300 000 BRT za jeden měsíc a navíc dosáhli toho, že většina neutrálních států přestala do Anglie dovážet zboží, to vše bez velkého rizika, že by vtáhli do války USA.
URL : https://www.valka.cz/Neomezena-ponorkova-kampan-chyba-nebo-spravne-rozhodnuti-t12781#46450 Verze : 0
načasování začátku neomezené ponorkové války bylo záměrné, němci kalkulovali i se vstupem USA do války jako reakci na ni. Doufali ale že s uvolněnými vojsky z východní fronty rozhodnou boj na západní frontě dříve než bude USA moci výrazněji podpořit Spojence ve Francii.
Pokud by tento rozhodující nápor na západní frontě neplánovali tak by neomezenou ponorkovou válku pravděpodobně nevyhlásili.
URL : https://www.valka.cz/Neomezena-ponorkova-kampan-chyba-nebo-spravne-rozhodnuti-t12781#46470 Verze : 0
Němci si mysleli, že se Američani přes moře nedostanou, protože počítali s tim, že ponorky potopí jejich transportní lodě, což bylo nemožný potom co byly zavedeny konvoje. Mimochodem, já jsem si myslel, že taky jedeš do Normandie, nebo to píšeš z Notebooku?
URL : https://www.valka.cz/Neomezena-ponorkova-kampan-chyba-nebo-spravne-rozhodnuti-t12781#46570 Verze : 0
Melkor: Já se omlouvám že už to tady po různých forech píšu poněkolikáté, ale proč si vy co se o to zajímáte nepřečtete moji sérii článků o 1. světové válce? Protože to bys věděl, že Němci počítali se vstupem USA do války, ale správně usoudili, že k nasazení US jednotek nemůže dojít dřív než za rok, a tou dobou už měla být Británie vyhladověna. Kdyby nebyly zavedeny konvoje (s kterými Němci nepočítali), je možné že by se to podařilo, neboť ztráty lodního nákladu byly například v dubnu pro Brity úděsné. Byl okamžik, ve kterém měly Britské ostrovy zásoby potravin na 6 týdnů dopředu, a pak by byl konec.
URL : https://www.valka.cz/Neomezena-ponorkova-kampan-chyba-nebo-spravne-rozhodnuti-t12781#46596 Verze : 0
Myslím, že jak můj tak tvůj názor jsou správný, Němci do neomezené ponorkové kampaně šli i když si uvědomovali, že tím na 100% vtáhnou USA do války, ale taky věděli, že bude trvat dost dlouho, než USA dopraví do Evropy dost vojáků a počítali s tím, že se většina vojáků do Evropy ani nedostane, důvod, proč si to mysleli už jsem psal, bez konvojů by jim to asi vyšlo, ale s nima už ne.
URL : https://www.valka.cz/Neomezena-ponorkova-kampan-chyba-nebo-spravne-rozhodnuti-t12781#46660 Verze : 0
Taktika potápění nepřátelských lodí způsobem, že se posádka nechá nastoupit do člunů, a teprve pak se loď potopí, je sice humánní a lidsky správná, jenže to mohli Němci provozovat jen do té doby, kdy se nemuseli bát, že narazí na lodě, kterým se později říkalo "Q".
Tedy maskovaně vyzbrojené děly, anebo torpédovými čluny.
URL : https://www.valka.cz/Neomezena-ponorkova-kampan-chyba-nebo-spravne-rozhodnuti-t12781#46674 Verze : 0
Přesně tak. Také se čím dále stávalo, že lodě, přepravující vojenský materiál, či strategické suroviny, byly čím dále častěji doprovázeny doprovodnými plavidly.
Vynořit se, tím ukázat svou polohu s zbavit se možnosti rychlého nenápadného odplutí ve skrytu pod hladinou, dát možnost posádce lodi spustit čluny a opustit loď, tím také však prodlužovat možnost objevení se přivolaných podpůrných plavidel nebo případně letadel (v I. sv. válce však velmi vzácný případ), se pro kapitány ponorek stávalo čím dále větším hazardem.
Ano bylo to nehumánní, ale to je celá válka jako taková.
C´est la Guerre...
URL : https://www.valka.cz/Neomezena-ponorkova-kampan-chyba-nebo-spravne-rozhodnuti-t12781#46696 Verze : 0
Tak už nějak nevím jak bych měl odpověďet.
URL : https://www.valka.cz/Neomezena-ponorkova-kampan-chyba-nebo-spravne-rozhodnuti-t12781#46723 Verze : 0
Tzv. "humánní vedení války" se stávalo stále nebezpečnější i tím, že Britové stále vylepšovali obranu proti ponorkám. Viz např dvojice torpédoborec + řiditelná vzducholoď. Ze vzducholodi bylo pod hladinu vidět lépe, proto se zabývala vyhledáváním a pomocí rádia naváděla na ponorku torpédoborec, který se ji snažil zničit. Provozovalo se to obzvláště u obrany pobřeží.
A nesmíme zapomínat na tzv. Q-lodě - civilní lodě s posádkou Královského námořnictva, se zamaskovanou výzbrojí. Když se natěšený německý kapitán ponorky vynořil, a začal se chovat lidsky, spadlo maskování a Fricínek šel ke dnu. Nedivme se proto, že Němce záblesky humanity také velmi rychle přešly. Bylo to od Britů pravda "trochu unfair", ale už tu bylo řečeno: C´est la guerre. A vítěze nikdo nesoudí.
URL : https://www.valka.cz/Neomezena-ponorkova-kampan-chyba-nebo-spravne-rozhodnuti-t12781#46744 Verze : 0
Myslím, že dnes už nikdo nesoudí ani poraženého. Ve válce obávám se neexistuje "unfair" chování. Nebo přesněji - v boji. Ta ponorka, kterou dostala Q-ship, mohla během příštích několika měsíců zabít mnoho námořníků a potopit mnoho pro Británii životně důležitých lodí. Z německého pohledu naopak - každá nevinně vyhlížející obchodní loď se mohla běhěm pár vteřin stát vážnou hrozbou. C´est la guerre
URL : https://www.valka.cz/Neomezena-ponorkova-kampan-chyba-nebo-spravne-rozhodnuti-t12781#46785 Verze : 0
Staří weteráni budou možná pamatovat na jeden příběh /název mně teď vypadl/ spisovatele a dobrodruha Otakara Batličky /příběhy čerpal z vyprávění/, kde právě německá ponorka zastavila spojeneckou loď, vtom z druhého boku vyrazil torpédový člun /zvaný "vosa"/ a napálil ponorku torpédem. Klesli naštěstí na mělčinu, celá posádka sice zahynula kromě oddělení jedné torpédové komory. Všichni se navzájem vystřelili ven stlačeným vzduchem jako torpédo, a poslední, velitel, nechal komoru zaplavit, a proplul "ručně" /všichni měli záchranné kyslíkové přístroje/.
URL : https://www.valka.cz/Neomezena-ponorkova-kampan-chyba-nebo-spravne-rozhodnuti-t12781#46833 Verze : 0
A to to jako všichni přežili?
URL : https://www.valka.cz/Neomezena-ponorkova-kampan-chyba-nebo-spravne-rozhodnuti-t12781#46844 Verze : 0
Němci šli do ponorkové války razantně až v době kdy bylo stejně jasné ,že USA do války vstoupí,ale asi spoléhali na to ,že dosáhnou úspěchu na západní frontě ,nelépe za omezené americké přítomnosti.V Americe bylo silné izolacionostické křídlo a Němci mohli doufat ,že americké ztráty donutí politiky ke kompromisnímu míru s Německem a tomu tak budou uvolněny ruce k volnému jednání v Evropě.
URL : https://www.valka.cz/Neomezena-ponorkova-kampan-chyba-nebo-spravne-rozhodnuti-t12781#46873 Verze : 0
Myslím, že ano. Tedy těch několik lidí, kolik bylo v onom torpédovém oddělení. Až najdu knihu, tak se podívám. Myslím, že dokonce dostali ven i gumový člun.
URL : https://www.valka.cz/Neomezena-ponorkova-kampan-chyba-nebo-spravne-rozhodnuti-t12781#46879 Verze : 0
já bych to shrnul do jedné věty. s tím jak válka pokračovala porušovaly obě strany psaná pravidla námořního boje čím dál více.
URL : https://www.valka.cz/Neomezena-ponorkova-kampan-chyba-nebo-spravne-rozhodnuti-t12781#46882 Verze : 0
Myslím, že co se týče pravidel ve válce, jak v námořní tak i v pozemní jsou všechny nakonec porušena a to ve všech válkách.
URL : https://www.valka.cz/Neomezena-ponorkova-kampan-chyba-nebo-spravne-rozhodnuti-t12781#46893 Verze : 0
Němci to celý projeli kvůli zavedení konvojů, i kdyby USA vstoupily do války, ale bez přepravy vojsk v konvojích tak by jejich vliv na západní frontě byl velmi malý(jako, že byl až do roku 1918), protože většina transportních lodí by byla potopena, s posílením západní fronty jednotkami z východu by Němci byli schopni se udržet i kdyby Spojencům začali pomáhat Američani, aspoň nějakou dobu.
URL : https://www.valka.cz/Neomezena-ponorkova-kampan-chyba-nebo-spravne-rozhodnuti-t12781#46894 Verze : 0
Příběh napsal O.Batlička podle vyprávění jednoho ze zachráněných při internaci na Isle of Man. Nazval jej Ocelová hrobka /v knize Na vlně 57 metrů/. Zachránilo se asi 5 lidí z ponorky U-135, a byli na hladině zajati.
Stalo se to v roce 1917. Ponorka neležela hluboko, a měli možnost vypustit na hladinu bóji, spojenou s ponorkou telefonem.
URL : https://www.valka.cz/Neomezena-ponorkova-kampan-chyba-nebo-spravne-rozhodnuti-t12781#47365 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více