Librova průrazná střela

Diskuse

Nedávno běžela na Nově v pořadu Na vlastní oči reportáž o p. Librovi a jeho průrazné střele.


http://www.nova.cz/tvarchiv/?prog=OCI - Klikněte na ukázku z 25.5 Střela.


Nevíte o tom něco bližšího?
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#47328 Verze : 0
Když jsem se na to koukal,docela mazec...jak to prolítlo několika neprůstřelnými vestami,za nimi byly ještě nějaký pneu či co,a až tam se to zastavilo...Fakt hustý...a to prej už má vestu nebo něco,čím ta střela neprojde...
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#47584 Verze : 0

Citace - Tanzen :

Když jsem se na to koukal,docela mazec...jak to prolítlo několika neprůstřelnými vestami



Mně víc zaujalo to bankovní neprůstřelný sklo. Ale že by měl vestu, co tomu odolá? To si nemyslím, kdyby byl ještě odolnější/vhodnější materiál na nep. vesty než je teď, dávno by se z toho už vyrábělo. Něco jinýho je vyrobit průraznej projektil a něco jinýho je vyrobit nep. vestu.
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#47601 Verze : 0
Pokud jsem informován, nabízí to (tomu, kdo má výjimku na střelivo A) za 700 Kč/ks.
Pistolník objevil a poslal mi následující (viz příloha). Čučte a kochejte se!
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#47627 Verze : 0
Tak to je hrubý nejdřív semtex pak Tamara a nakonec Librův náboj........ Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#50212 Verze : 0
700kc/ks to neni sakra malo. Je to smutny ze vlada (budiz ji zeme lehka) to takhle pustila. Pripadne rozsireni by mohlo pro nas obycejne strelce posunout hranici nebezpecnosti munice a mozna by to mohlo skoncit spristupneni expansniho streliva.
Nemate nekdo jednoduchy popis principu?


Milan
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#50292 Verze : 0
No, Milane, já nevím, jestli by důsledek měl být ve změně těchto pravidel, myslím si, že jsme v tomto dost omezeni pravidly Unie a navíc expanzní střela má zcela jiný účel - minimální průbojnost a maximální účinek v cíli (předání veškeré nesené energie). Librův SNAIL sleduje opačný efekt - střela si musí zachovat maximum nesené energie, aby se docílila co nejvyšší pronikavost - průbojnost.


Podle obrázku se domnívám, že střela se skládá z tvrdokovového "hříbku" s hrotem, opatřeným stopkou. Vypadá to, že na tento stonek je nalisováno "kladivo", zadní část střely, které se uvolní po nárazu čela na náležitě tvrdou překážku (u měkkých cílů k průraznému efektu zřejmě nedochází) a rozdílem rychlostí součástí střely zapůsobí na průbojné čelo a protlačí ho tak oním tvrdým materiálem. Vysoká cena střely bude způsobena požadovanou přesností výrobních tolerancí průměru "stonku" a otvoru "kladiva". Výkon střely totiž podle mého názoru spočívá v dosažení maximálního rozdílu v rychlosti pohybu čela a kladiva při nárazu - kladivo se musí uvolnit, až když se čelo téměř zastaví - proto má vyšší výkon střela lehká.
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#50325 Verze : 0
Domnival jsem se ze otazka zbrani je narodni zalezitosti. Existuje snad moznost, ze komisar v bruselu rozhodne a my pujdem odevzdat kvery? Brr.


Nestudoval jsem z ceho onen zakon ukovaly a jake byly duvody zakazu expansiho streliva, ale selskym rozumem v tom moc neshledavam. Pokud by tedy expansni strelivo byla zakazano je z obavy nedal lidem prislis "silne" strelivo, pak tento novy druh munice by mohl posunout nu psychologickou barieru i kdyz jde o munici na zcela jine pouziti. Pokud by se toiz diky ni soucasna vojenska munica stala rekneme vojensky nepouzitelnou? No jsou to spekulace pocitajici s tim, ze u nas zakonu nepisou odbornici (tim samozrejme nemyslim zadneho z ucastniku tohoto fora).


Princip jsi vysvetlil moc hezky myslim, ze i laik jako ja si udela jasnou predstavu (to vis pro me je vrcholem municniho umeni podkaliberni strela Smile diky.


Milan
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#50337 Verze : 0
Milane, máme asi oba odlišný způsob uvažování. Já sice považuji platný zákon o zbraních a střelivu za ničemný, stejně jako ty, zejména proto, že je chaotický, složitý a dává příliš mnoho možností ke "správnímu uvážení" a tedy korupci, ale třeba zrovna tohle mu nevytýkám.
Nemám totiž pocit, že je nutné, aby každý výstřel byl definitivní tečka - což expanzní střelivo do jisté míry zaručuje. Také si nemyslím, že by každý občan měl mít právo nosit zbraň (v úterý se o dvě patra pode mnou zastřelil bývalý důstojník při oslavě svých padesátin, když prý "ukazoval" svou legálně drženou pistoli. Kdyby ji neměl, žil by!)


Nevím, proč se děsíš, že by nám Unie něco měla poroučet. Kontinentální právo vzniklo rozvinutím Napoleonova Code Civile, který zase vycházel z práva římského. Nechápu, proč by mě mělo vyrušovat, jestliže v globalizované Evropě budou i práva a povinnosti občanů obdobná - ostatně si nemyslím, že se v západní Evropě mají tak špatně - i co se práva týče. Kdybychom v lednu 1990 beze zbytku přejali (třeba) rakouské právo, zcela jistě bychom nebyli vytunelováni tak, jako teď, dlužníci by se nevysmívali věřitelům atd.


Nemyslím, že by se Librův SNAIL hodil pro vojenské použití a jestliže jsem se trefil do principu fungování (je to utajovaný patent, jen jsem hádal podle vzhledu), mohl by se nejvýš dostat do výzbroje tajných služeb. Pro vojenské použití by nebyla na závadu vysoká cena - armáda zaplatí všechno - ale vysoké nároky na přesnost výroby a z toho plynoucí obtíže s vyrobenými kvanty. Proto myslím, že armádám zcela jistě postačí stávající průbojná munice - vojsko má výhodu, že nestačí-li puška, použije dělo atd.
Sakra, to jsem zas rozkecal!
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#50345 Verze : 0
Smile Ano, jsem zastancem co nejvetsi odpovednosti obcana a at je na nem jak se branit. Navic cilem ma byt obrana obrance, mira zraneni utiocnika je az druhorada.


Smile Nemam nic proti jednotne unii, ale to EU pro me nepredstavuje Smile Nechame to do hospody.


Nejsem vojensky expert, ale treba do protitankovych pusek? Uspora na vaze zbrane a zvetseni zasobniku ci kadence by jiste byla fajn. Navic stale vic bojuji jen specialni jednotky. V Iraku bylo sice mraky vojaku, ale kdo z nich byl v dotyku (nepocitam drobne potycky, ale jen boje)? A prave takovy spec.naz kdyz samopalem rostreli prastare OT ktere nejaci povstalci nekde vyhrabaly? Nevim, je to moje laicka predstava.


Milan
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#50412 Verze : 0
to Fantan dík ten nápad s "kladivem mne nenapadl (spíš jsem tipoval tvrdé těžké jádro o malém průměru)
to Milan pokud by tenhle náboj prostřeli pancíř na OT s největší pravděpodobností by se nic nestalo (teda pokud nepočítáš ohrožení posádky průvanem Smile ) jde totiž o to že pokud probiješ vestu je v ní někdo a je tedy zasažen, pokud uděláš díru do OT tak poku náhodně netrefíš někoho uvnitř nic se neděje. Proto se čém dál víc používá pro tyhle účely střel velké ráže schopných nést s sebou krom vlastní energie i nějakou nálož a po probití pancéře ještě uvnitř udělat škodu. Tady si dovedu představit spíš užití v rovině probití cíle do kterého vidím (tedy třeba limuzíny s "oblíbenou" osobou čili opět jsme u tajných služeb a teroristů
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#50445 Verze : 0
Inu asi je to pravda, i kdyz me napada ze se da strilet na motor, palivovou nadrz, nadelat dirky do vozidla, ktere potom zamorim, ci davku, tam, kde by mel sedet ridic (treba z notasku, vyjedu typ vozidla a kam strilet). Strelba na protivniky schovane za zidkou (boj ve meste). I pro snipery likvidace dustojniku ve vozidle atp. Jen pohled laika. Samozrejme ze jak Tajne sluzby tak teroristi tuto munici velice oceni.


Milan
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#50457 Verze : 0
U všech věcí které jsi uvedl je pochopitelně možné tu munici použít ale použití standardní velkorážné munice přináší vyšší účinek a menší náklady (pokud budeš s sebou tahat notebook a nabíjecí agregát tak vyjde ta velkorážná munice i lehčí. Jo a pokud ti to ušlo armáda nesmí používat chemické zbraně takže zamoření by taky nepřišlo do úvahy.
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#50476 Verze : 0
Uspora: No nemam podklady a nejsem odbornik, takze se jo.


Chemie+PC:No uvazujes-li ACR tak jo, ale US army jednak maji notasek na urovni cety a take mohou pouzivat chemicke zbrane (viz. prvni konflik v iraku, kde je vesele pouzili) a myslim, ze jsou i dalsi zeme ktere nepodepsali takove veci jako treba mi (timto rozhodne nekritizuji CR naopak).


Milan
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#50502 Verze : 0
Pokud vím ani US ani nikdo jiný neužil chemické zbraně v Iráku důvodů je hned několik - hlavním je podepsaná konvence která to zakazuje (bylo by docela pikantní vyvolat válku kvůli tomu že Saddám má chemické zbraně a pak je použít nemyslíš?)
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#50515 Verze : 0
Psal jsem o prvnim konfliktu 10 let zpatky a tam pouzity byly. A podruhe USA nepodepsaly konvenci o nepouzivani chem zbrani. Ba co vice v US je dokonce povolene pouzit lehce paralizujici latky a psychodepresiva proti demonstrantum, jina je prakticka otazka pouziti, politicke dusledky.
Pokud vim tak US nepodepsaly spoustu smluv, ktere jini ano, kuprikladu o nepouzivani protipechotnich min atp.
Lec odbocujeme od temata.


Milan
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#50518 Verze : 0
USA samozřejmě tuhle konvenci podepsaly(dokonce byly iniciátorem) smlouva se podepisovala po WWI , ani v první válce v zálivu USA chemické zbraně nepoužily (jen několik jejich vojáků bylo zasaženo Bojovým plynem jež asi unikl z irácké továrny)
Nepleť si to co se dělá pro armádu (a tedy mezinárodně) tam je to opravdu zákázáno a potom zákon pro policii kde je to mnohem volnější (proti vlastním se na to tak nekouká) použití dráždivých plynů je běžně povoleno a pokud je ti 18 tak ti ho klidně prodají v každé prodejně zbraní, armáda je ovšem něco jiného, tam se na to kouká jinak a novináři by z toho byli nadšení kdyby se jim na něco takového povedlo přijít.
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#50523 Verze : 0
Hmm, zjevne jeden z nas nema spravne informace. Aby se to nezvrhlo v neslyslne povidani, mohu te pozadat o nejaky link na onu smlouvu? Ja o takove nevim. Navic pri doktrine, uderime stejnou nebo vetsi silou jakou bylo udereno na nas by me to velmi prekvapilo. Sam se podivam nekde po netu a snad to vyjasnime.


Co si mohu poridit ja, je samozrejme jedna vec, ale co smi pouzit policie je vec druha.


Milan
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#50528 Verze : 0
Smlouva byla podepsána hned po první světové válce, je součástí tzv. ženevské konvence (ta popisuje způsoby které jsou povoleny ve vedení válek a jedním z jejích iniciátorů byl W. Wilson. Krom jiných věcí jsou tam uvedeny i zakázané zbraně a bojové plyny jsou mezi nimi. Později se přidávali různé dodatky ale tohle platí pořád (je to i důvodem proč němci neužili tyto plyny ve WWII i když ne asi tím hlavním) v původní smlouvě se mluví jen o nepoužití těchto látek ne o jejich vývoji. Později byla už na půdě OSN podepsána smlouva o nevyvíjení těchto zbraní a tu podle mne USA nikdy nepodepsalo. Laboratoře pracující na těchto úkolech byly na základně Fort Detrick, myslím že si to pleteš s touto smlouvou. to je i důvodem nepodpisu mnoha dalších smluv, vývoj se drží ale slib nepoužít se dává.
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#50536 Verze : 0
USA jsou od dubna 1997 clenem CWC. Takze asi to dodrzuji. Ovsem 10 zpet?


Milan
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#50537 Verze : 0
OK, tim to asi bude, diky za pouceni.
Pokud to ovsem podepsali po WWI, pak co proboha vietnam? Klidne mi odepis na soukromo at nezamorujem tema. Diky


Milan
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#50539 Verze : 0
Vietnam je problém (ono se nikdy nic nedodržuje do detailu) byly tam použita látky jak dráždivé tak paralyzující (především při bojích v tunelech ) pravděpodobně to zdůvodnili tím že nejsou ve válce (což asi opravdu nebyli) a že jde o policejní akci nicméně i tak z toho byl doma obrovský problém a ito byl jeden z důvodů odchodu amíků z vietnamu. Ale já nejsem žádný odborník na Vietnam takže zde ti nedokážu přesně odpovědět.
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#50544 Verze : 0
Sakra, to jsme se dostali od Librova SNAILu daleko! Myslím, že armády si poradí i bez nás (průbojnost těžkých střel z ochuzeného uranu a jejich účinky v cíli SNAIL určitě nedosahuje), ostatně to taky myslím neměl Ing. Libra na mysli.
Myslím, že účel vývoje - totiž dát policii průbojné střelivo do pobočné krátké zbraně - jakkoli snad chvályhodný, je pokus drbat se levou rukou za pravým uchem.
Požadovaný cíl lze splnit daleko jednoduššeji vybavením policejní hlídky další zbraní, jak je to obvyklé např. v USA. Policie má ve skladech hafo odložených Sa 58, které k danému účelu (průbojnost) vyhoví stejně dobře a navíc poskytnou i větší jistotu přesného zásahu a jsou všestrannější.
To, že každá autohlídka v extravilánu už dávno tuto zbraň nevozí sebou, považuji za selhání vedoucích služebních funkcionářů, odpovědných za oblast výzbroje.
Citace: "Ano, jsem zastancem co nejvetsi odpovednosti obcana a at je na nem jak se branit. Navic cilem ma byt obrana obrance, mira zraneni utocnika je az druhorada."
S druhou částí lze (byť s mírnou výhradou) souhlasit, u první části bych zdůraznil "odpovědnost občana". Nejsem si jist, zda skutečně každý občan je plně odpovědný - dal bys bandě rozvášněných skinů do rukou zbraně, nabité expanzními střelami? To by už nebylo o obraně, ale o útoku, že?! No a léčení kohokoliv něco stojí - u takto účinného střeliva pochopitelně víc. Obránce to zajímat sice nemusí, ale společnost by měla i na takové aspekty brát zřetel. Původně byla řeč o eliminaci nevhodných subjektů pomocí psychologických testů, vzpomínáš?
Nicméně myslím, že celá tahle debata sklouzla OT z konkrétního tématu do "what if".
Navrhuji moderátorovi téma uzamknout a zaarchivovat.
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#50628 Verze : 0
Zastavit útok OTéčka protipěchotní zbraní (např. kulometem) by použití tohoto střeliva v armádě (podle mě) zcela opravňovalo. Navíc účin dávky průbojných střel na posádku a výsadek (mluvíme li o BVP) uvnitř vozidla je zcela zničující a ztráty budou i bez doprovodných efektů (výbuch, apd) vysoké a hlavně demoralizující. Jde o to, že by mohl být jednotlivec (voják) vybaven vysoce průrazným střelivem bez potřeby jeho vyzbrojení nějakou další speciální zbraní, ale mohl by ho použít ve své osobní zbrani. (Výhodné např při bojích v domech)



Pokud se pamatuju, tak Librova zakázka byla vyvinout průrazné střelivo, určené pro speciální policejní oddíly. (URNA)
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#50676 Verze : 0
Reaguji na poslední řádku: ano, náboj zatím existuje jen v ráži 9 mm Para, byl vyvíjen pro pistoli.
Fantazie o vojenském použití bych zcela vynechal.
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#50694 Verze : 0
Mýlíte se, v současné době se seriově vyrábí v ráži 9 mm Luger. Je odzkoušeno v rážích 6,35 Browning (.25 Auto), 7,65 Browning (.32 Auto). (V té ukázce střílel mj. z H&K MP5) respektive ne Libra, ale ti chlapi od zásahovky.


To o té armádě byla jen reakce na jeden z předchozích příspěvků, kde někdo říkal, že by průrazná munice byla proti OT v podstatě bez efektu, což je samozřejmě nesmysl.
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#50704 Verze : 0
Samopal H&K MP5 je komorován na náboj 9 mm Para. I v linkovaných materiálech je zmíněno, že seriově je vyráběn náboj této ráže, byť je zmiňováno vyzkoušení i pro jiné náboje. Neodporuje to mému konstatování, že střela byla vyvíjena s cílem poskytnout policii průbojné střelivo pro krátkou poboční zbraň.
Je-li můj odhad konstrukce střely správný (podle popisu účinku a fotografie náboje příliš daleko od pravdy nebudu), pak je zcela lhostejné, pro jakou ráži tu střelu vyrobím.


Ovšem daleko víc mě v článku od P.Lišky ve SR zaujala zmínka o samopalu ráže 0,17", pro který Libra vyrábí munici. To je totiž ráže, která teď "hýbe světem" a kdyby se naše armáda rozhoupala a aspoň vybrané jednotky na tuto ráži přezbrojila, bylo by to prima. Ráže 7,62, kterou stále používáme, má proti nyní běžným mikrorážím citelný handicap.

Před časem byl vystavován pěchotní systém s unifikovaným uzamčením závorou s přídavným závažím, vhodný pro automatické zbraně různých ráží - jednoduchý, lehký, spolehlivý. Bohužel jím naše armáda pohrdla.
Pravděpodobně čekáme, až to zase začnou vyrábět v IMI, abychom se jim mohli obdivovat, jací jsou koumesové - takhle už jsme přišli o systém bull-pup, když nám okopírovali samopal vzor tuším 246, později zavedený jako Sa 23/25 (24/26).


Jenže to bylo za komančů, těm na penězích nezáleželo, teď bych čekal opak.
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#50706 Verze : 0
Nebezpeci SNAILu je v tom, že v podsatě zrušil osobní balistickou ochranu. Jestlize z devítky prostrelis nejlepsi kevlarovej belmbak dovnitr a ven zacina byt prace v zasahovkach nebo ochrana VIP dost problem.
A pokud to ten blazen prodava na ulici tak je to pruuuuussssserrrr. Twisted Evil
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#106701 Verze : 0
Netušil jsem dosud, že ochranka VIP slouží v kevlarových blembácích Laughing Exclamation
Jestliže to vyvíjel na objednávku státu a ten ho pak vyšplouchnul, tak jak se má dostat k těm penězům, co na vývoj vynaložil ? Ostatně pokud jsem dobře informován, tak to prodával nějaký jeho zaměstnanec, on sám to nabízel jen ozbrojeným složkám státu.
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#106856 Verze : 0
Já o Snailech nemám zase tak moc detailní informace ale údajně by se měla vyrábět i pro pušky různejch ráží ( třeba např. taková 338 lapua magnum by musela být v účinku naprosto impozantní )
A kdyby se to použilo do něčeho jako je tohle www.gdatp.com
tak by obrněná vozidla toho už moc nezmohla .
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#119351 Verze : 0
Teda, nevím, jak jiným, ale mně se po kliknutí na odkaz sice stránka načte, ale obrázky se mi nezobrazí. Je to chyba moje, nebo "války"? Na to, že mi mail něco nezobrazuje (ale poté, co na to kliknu, tak jo) jsem si zvyknul, mohu to ovlivnit. Ale tohle mě štve. Poradí někdo, co s tím?
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#119505 Verze : 0
To : Fantan


Ahoj , jak se vede ? Už jsme spolu dloho nepokecaly Very Happy .
Ono se ti to nezobrazilo pravděpodobně proto protože to není odkaz na fotky ale na filmeček . Načítá se to poměrně dlouho ( nejde uložit bohužel ) ale stojí to za to . Je tam tříhlavňovej Gattling ráže 50 BMG
Fakt parádička
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#119517 Verze : 0
To: Fantan


Doufám že jsem to s tím odkazem dobře pochopil .
Nebo tě slobí přímo odkazy v emailech ?
URL : https://www.valka.cz/Librova-prurazna-strela-t13284#119518 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více