Diekirch - Národní vojenské muzeum

The National Museum of Military History / Musée National d'Histoire Militaire
     
Název:
Name:
Národní vojenské muzeum The National Museum of Military History
Originální název:
Original Name:
Musée National d'Histoire Militaire
Druh:
Type:
- -
Obec:
Municipality:
Diekirch Diekirch
Odkaz na stránky muzea:
Museum Website:
http://www.mnhm.net/cms/index.php/en/
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
49°52'15.67"N 6°09'30.73"E
Památky a muzea v okolí:
Places of Interest and Museums in the Vicinity:
- -
Datum revize údajů:
Date of the Last Revision:
16.06.2016
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
http://www.mnhm.net/cms/index.php/en/
Vlastni navsteva
URL : https://www.valka.cz/Diekirch-Narodni-vojenske-muzeum-t13528#554422 Verze : 0
Název v originálu je „Musée National d´Historie Militaire“. Muzeum bylo otevřeno v roce 1984 a dnes patří k nejzajímavějším v Evropě. Muzeum najdete v městečku Diekirch asi 150m od kostela u kterého můžete také nechat auto protože parkoviště u muzea je dost malé. Diekirch leží severně od hlavního města, poblíž německé hranice. Cesta trvá autem asi hodinu a z hlavního města vyjedete na Mersch-Ettelbruck a zde odbočíte na Diekirch.
Hlavní důraz je položen na bitvu v Ardenách 1944/45. V muzeu je na poměrně malé ploše představeno velké množství vojenských vozidel, uniforem a zbraní. Část je součástí dioramat, ostatní jsou vystaveny na všech možných i nemožných místech. V tomto muzeu se vyplatí dívat se i nahoru protože i tam jsou umístěny některé exponáty. Oproti jiným muzeím je zde i mnoho doplňků jako jsou muniční bedny, krabice a další výstroj vozidel a doplňky zbraní. Muzeum vystavuje i množství map, fotografií, plakátů vyhlášek a jiných dobových dokumentů které skvěle dokreslují atmosféru doby. Ze zajímavých a neobvyklých kusů techniky bych jmenoval například americký tahač „18 - ton High speed tractor“, německý tahač RSO s kabinou Klockner-Deutz nebo střelu do zbraně V-3.
Velmi zajímavá je i expozice představující zajatecký tábor kdesi u Tambova kde skončilo mnoho lucemburských občanů nuceně odvedených do Wehrmachtu. Není třeba ani připomínat, že nebylo mnoho těch, kteří se po válce vrátili.
V další části muzea je představena historie lucemburské armády od vzniku státu až po dnešek. Zde je důraz kladen na období po druhé světové válce.
Poslední část je věnována Lucemburčanům bojujícím v průběhu 1. a 2. světové války na straně spojenců. Velký prostor zde zabírá i účast lucemburské armády v misích OSN od Koreje po dnešek zde jsem byl překvapen jak mnoho těch misí bylo.
Fotografování je bez problému a to i s bleskem
Adresa je:
Musée National d´Historie Militaire
10, Bamertal
L-9209 Diekirch
Luxembourg
Tel. : +352 80 89 08
Fax : +352 80 47 19
Stránky muzea jsou na adrese: http://www.nat-military-museum.lu
E mail : mnhmdiek@pt.lu
Otevírací doba:
V zimě - od 2.11. do 31.3. je otevřeno denně od 14 do 18 hodin.
V létě – od 1.4. do 1.11. je otevřeno denně od 10 do 18 hodin.


Vstupné: dospělí: 5€
studenti a děti nad 10 let : 3€
skupiny : 3€ (skupina je od 10 osob)
URL : https://www.valka.cz/Diekirch-Narodni-vojenske-muzeum-t13528#48925 Verze : 0
Povedlo se mi najít ještě seznam toho co muzeum vlastní, seznam je z roku 2001 a mohlo tedy dojít k drobným změnám, většina techniky u které není napsáno něco jiného je vystavována.




(U.S.) = USA
(D) = Německo
(GB) = Velká Británie
(F) = Francie
(L) = Lucembursko
URL : https://www.valka.cz/Diekirch-Narodni-vojenske-muzeum-t13528#48926 Verze : 6
Foto vlastni, navsteva 2016


Na tomto uzasnem muzeu nejsou ani zdaleka nejzajimavejsi ty "velke" exponaty tanku, del a nakladnich vozidel (i kdyz clovek nutne premysli, jak je vsechny dostaly do toho prvniho patra Very Happy), ale to neuveritelne mnozstvi "doplnku", ktere jsou tam k nim vystavene. Od beden s nahradnimi dily, hlavnemi do kulometu, vecmi na cisteni, bedynky s naboji, pouzdra a kabely a a a ... proste je tam toho TOLIK, ze vam budou oci prechazet. A budete si klast otazku, jak je mozne, ze zvenci je to jen takovy maly nenapadny domek v ulici, jehoz vjezd strazi dva z nize vyfocenych tanku Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Diekirch-Narodni-vojenske-muzeum-t13528#554424 Verze : 3
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více