Vojenská věda

Vojenská veda
VOJENSKÁ VĚDA


společenská věda, která se zabývá zkoumáním objektivně platných zákonů a zákonitostí přípravy a vedení ozbrojeného zápasu v nerozlučném spojení s obecnými zákony války a faktory společenského, politického a ekonomického charakteru. Na jejich základě propracovává zásady a formy vojenské přípravy země a ozbrojených sil na válku a způsoby a formy dosažení politických cílů ozbrojenou cestou s přihlédnutím k vojenským, geografickým, ekonomickým a politickým podmínkám možného prostoru vedení válečných akcí.


Socialistická vojenská věda se řídí marxisticko-leninskou metodologií a učením o válce a armádě. Obsah ani součásti vojenské vědy nejsou neměnné, historicky se vyvíjejí. v současné době se za nejdůležitější součásti vojenské vědy považují: obecné základy vojenské vědy, teorie vojenského umění, teorie velení vojskům, teorie výstavby ozbrojených sil, teorie vojenského výcviku a výchovy a teorie civilní obrany. Závěry vojenské vědy se využívají při rozpracovávání vojenské doktríny.





Zdroj:
Vševojsková operační a taktická terminologie: 1. díl - Vojenská věda, operační umění a všeobecná taktika. Názvoslovná norma, Ministerstvo národní obrany, Praha 1983.
URL : https://www.valka.cz/Vojenska-veda-t140362#456064 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více