23.09.2012 - Čínske ľudové námorníctvo si prevzalo svoju prvú lietadlovú loď

Čínske námorníctvo si 23.09.2012 prevzalo do užívania svoju prvú lietadlovú loď. Ide o prestavbu pôvodne pre sovietske námorníctvo budovanej LL Varjag (sesterské plavidlo dnešného TAKR Admirál Kuzněcov), ktoré po rozpade ZSSR zostalo nedokončené na Ukrajine a jeho trup bol odpredaný Číne (rok 1998) ako plávajúce kasíno (preto z neho lodenice vymontovali všetko, čo len zďaleka mohlo slúžiť na vojenské využitie). V roku 2002 bol trup presunutý cez Bospor a vydal sa na cestu do Číny, kde sa začala jeho opätovná dostavba (aj keď to Čína ešte niekoľko rokov popierala) na plnohodnotnú lietadlovú loď. Plavidlo má má podľa čínskych údajov slúžiť na výcvikové a výskumné úlohy.



spravy.pravda.sk


archív autora
URL : https://www.valka.cz/23-09-2012-Cinske-ludove-namornictvo-si-prevzalo-svoju-prvu-lietadlovu-lod-t140625#456742 Verze : 0
Letadlová loď by se údajně měla jmenovat Liaoning a měla by mít trupové číslo 16. Název je vybrán po provincii, kde byla de facto znovu postavena.


Zdroj:
www.china.org.cn
www.strategypage.com
URL : https://www.valka.cz/23-09-2012-Cinske-ludove-namornictvo-si-prevzalo-svoju-prvu-lietadlovu-lod-t140625#456748 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více