09.11.2012 - David Petraeus rezignoval na post riaditeľa CIA

Americký prezident Barack Obama prijal rezignáciu bývalého generála Davida Petraeusa na funkciu riaditeľa Ústrednej spravodajskej služby (CIA). Petraeus rezignoval vo štvrtok pre svoj mimomanželský pomer s Paulou Broadwellovou, absolventkou akadémie West Point. Tá je aj autorkou Petraeusovho životopisu z roku 2011. Zoznámili sa už v Afganistane, kde žena knihu pripravovala.Aféru odhalilo preverovanie Broadwellovej ze strany FBI.
Riadením CIA bol prezidentom Obamom dočasne poverený Petraeusov doterajší zástupca Michael Morell.
David Petraeus pôsobil vo funkcii riaditeľa CIA od septembra 2011. V armáde naposledy velil medzinárodným silám ISAF v Afganistane. V svojej rezignácii generál Petraeus uviedol, že jeho odchod súvisí výlučne s osobnými dôvodmi, a nie z vyšetrovaním septembrového útoku na amerického veľvyslanca v Benghází.

Zdroj:
www.sme.sk
aktualne.centrum.cz
URL : https://www.valka.cz/09-11-2012-David-Petraeus-rezignoval-na-post-riaditela-CIA-t142196#460330 Verze : 0
Pripad je docela zamotany, vcetne celeho pribehu, jak se FBI dostala k informaci o nemanzelske afere generala Petraeusa.


Na zacatku bylo zhruba 6 osocujicich emailu jiste pani Kellyove, ktere ji napadali za udajne flirtovani prave s dotycnym generalem. Kellyovi jsou s Petraeusovimi pratele.


No a tak se pani Kellyova obratila na znameho, ktery pracuje prave u FBI, aby zacal proverovat, zdali se nejedna o kyber-stalking, "pocitacove obtezovani".


Protoze emaily byly odeslany z anonymni adresy, musela FBI nejprve najit, k jakym uctum se ze stejneho pocitace neznamy pripojuje. A to je privedlo na stopu Broadwellove. A kdyz se ji "nabourali" do mailu, nasli tam "sexualne explicitni" materialy z jineho, anonymniho uctu. Postupne vsak vyslo najevo, ze onim neznamym je prave general Petraeus.


Vysetrovani se tedy posunulo i k nemu, zdali nemoh byt, jako vrchni predstavitel CIA, pomoci nemanzelske afery vydiran nebo ovlivnovan, pripadne zdali neposkytl sve milence nejake tajne dokumenty. A samozrejme zdali se nejak nepodilel na zasilani vyhruznych emailu Kellyove.


Presto FBI postupovala velmi obezretne a v okamziku, kdy bylo jasne, ze se jedna pouze o milenecky vztah bez dalsich bezpecnostnich rizik, tak se snazila o nesireni teto informace dal. Presto se nakonec dostala az do Kongresu, kde nekteri obvinuji FBI z toho, ze situaci zamlcela az do dne po volbach (informace dorazila ve volebni utery v 5 hodin odpoledne), ackoliv Petraeus byl v roli velmi respektovan obema hlavnimi politickymi stranami a jeho soukroma afera tedy nemohla mit na volby jakykoliv vliv.


Jedine, co mi z celeho textu neni jasne, zdali byla Broadwellova skutecne autorem onech emailu Kellyove a proc to vlastne udelala.


Zdroj : www.nytimes.com
URL : https://www.valka.cz/09-11-2012-David-Petraeus-rezignoval-na-post-riaditela-CIA-t142196#460442 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více