11.11. 11.00 hod

Diskuse

Všem přeji krásný den, a dovolím si založit tento link k připomenutí památky všech vojáků Velké války a ve své podtatě nejen této, ale všech válek a vojáků všech armád.
Našel jsem krásný úryvek v knize Josefa Fučíka Piava 1918, který použil z knihy Karla Wágnera.


Není-li čs. národ zavázán vděčností svým synům, bojujícím v řadách býv. rak.-uherské armády, je jím přece jen povinen svou úctou, Ano, svou úctou za všechno to co vykonali jako mužové dbalí svých povinností...
Nedostatečně vyzbrojeni, oděni a bídně živeni konali svou občanskou povinnost na všech frontách rozsáhlé říše po celé 4 roky. Bojovali neohroženě v kruté zimně mezi ledovci alpských velikánů, ve dvanácti strašných bitvách v horoucím pekle na Dobrdu, Bainsizzi a piavě, bojovali v nehostinných pustinách a lesích karpatských hor, v bažinách ruských a malarií zamořených krajinách balkánských. Více než 600.000 českých synů (tento údaj je značně podhodnocen - pozn.aut.)bylo během války odvedeno a z nich více než 80.000 prolilo svou krev...
80.000 českých hrobů! Skutečně hrobů? Ale kdepak! je to jen 80.000 dobrých krytů, kde se potměšile ukrylo 80.000 těch nejprohnaněnjších českých ,,Švejků", aby nemuseli sloužit tomu proklatému Rakousku. A těch ostatních 520.000? Inu, ti všichni zachránili se simulováním všech možných nemocí, sebemrzačením a švindlem všeho druhu.
Ano..., tak nějak to čteme ve velké části naší poválečné vojenské beletrie a v mnohých vzpomínkách a pamětech, jež po válce byly a jsou ještě dnes vydávány. Se zlomyslným úsměvem na rtech čtou všechny tyto věci naši nepřátelé, mnouce si přitom spokojeně své ruce, a naši přátelé, kteří se spoléhají v budoucnosti na naše vojenské spojenectví, kroutí povážlivě nad tím svou hlavou....
Prodělal jsem s českým plukem první období světové války a obdivoval jsem zdatnost a obětavost jakož i vzornou kázeň našich českých vojáků před nepřítelem a přál bych si jen, aby jejich potomci bojovali, až je jednou náš stát do zbraně povolá, s touž houževnatostí jako jejich předkové v 1914!
(Wágner K. : S českým plukem na ruské frontě, Praha 1936)



....takže všem dědům a pradědům ,,Čest jejich památce"...a pro nás, jejich vnuky a pravnuky uchovat jejich památku pro naše děti, vnuky a pravnuky....Alespoň to...
URL : https://www.valka.cz/11-11-11-00-hod-t142217#460380 Verze : 0
11. listopad je dnem veteránů. Je to dnem vzpomínky na obyčejné lidi, kteří si vytrpěli své ve válkách. Je naprosto nepřípustná jakákoliv -- legionářská, nebo naopak rakušácká propaganda. To zavání znesvěcením tohoto dne!


Bylo napsáno: "... k připomenutí památky všech vojáků Velké války a ve své podstatě nejen této, ale všech válek a vojáků všech armád... "


Proč -- PROČ -- takováto citace k tomu? Obratem ruky našel jsem citaci z Váchala... dle mého přiměřenou:


...


v nebeské světlo láskou planoucí,
zkad životy jsou všech nás vykřesané,
kam vracíme se Smrtí kynoucí
zvíře i člověk... Buď vůle tvá, o Pane!


toť vše ci jsem chtěl sdělit
URL : https://www.valka.cz/11-11-11-00-hod-t142217#460558 Verze : 0
11. listopad je mezinárodním dnem veteránů - BEZ OHLEDU na to, na které straně ve které válce bojovali, i když je svým vznikem svázán především s první světovou válkou. Proto si myslím, že je to vhodné místo pro tuto výzvu, kterou bych rád adresoval všem těm, kterých, přestože jich přibývá, je stále jen hrstka - těm, kteří se jakýmkoliv způsobem zajímají o osudy Čechů v první světové válce:


Skončete už, sto let po válce, ten bratrovražedný boj "legionářů" s "Rakušáky"!


Tak šla historie, že Češi bojovali na jedné i na druhé straně, někdy dokonce přímo proti sobě. Jak plukovník Švec, tak spisovatel Hašek byli Čechy, kteří se ocitli ve víru světové války, a oba něco významného o Češích pověděli. Mezi českými vojáky byli jak ti, kteří bojovali za císaře pána až do konce a někdy se nechali raději zabít, než by se vzdali, tak ti, kteří v umírání za Rakousko neviděli žádný smysl a raději se nechali zajmout při první příležitosti, než by se nechali zabít. Do legií vstupovali jak ti, kteří doufali že se jim podaří vybojovat lepší budoucnost pro svou vlast, tak ti, kteří usoudili, že jim tam bude lépe než v ruském zajateckém táboře. Mezi Čechy na frontách byli v této přelomové době jak ti, kteří věřili v osvobození Českých zemí od rakouského útlaku prostřednictvím Ruska a Francie, tak ti, kteří věřili v Rakousko-Uhersko jakožto spravedlivý stát mnoha národů. Hlavně to ale byli v naprosté většině mužové, kteří nechtěli zemřít v blátě nebo sněhu zákopů kulkou či šrapnelem za vlast - ani za Rakousko, ani za Československo. Ale válka je postavila do situace, ve které k tomu mnoho z nich bylo nuceno. Opravdu nemůžeme, po téměř století, smířit tyto dva tábory, které tehdy stály proti sobě, aspoň nad hroby padlých obou stran?
URL : https://www.valka.cz/11-11-11-00-hod-t142217#460560 Verze : 0
uprimne nerozumim, co tu zase resite ! nikdo tady zadnou valku nevede, pouze si nekdo vzpomnel nejen na ty "opevovane" legionare, ale popravu i na vsechny ostatni, o kterych se treba tak casto nemluvi. Podobne bychom mohli vzpomenout radu dalsich vojaku vsech ostatnich konfliktu, kteri bojovali a umirali, treba na te "nespravne" strane (tedy te, ktera nevyhrala). Pokud tady nekdo neco resi a rozpoutava, tak jste to vy dva byl bych rad, kdybyste od toho laskave upustili.
URL : https://www.valka.cz/11-11-11-00-hod-t142217#460561 Verze : 0
OK - jestli je to nejasné:


11-11-11 (což je můj vynález Smile ... teda to typografické ztvárnění) je "ekumenický" svátek - žid, křesťan, bezvěrec, legionář, Ital, alkoholik, Němec, nebo Bulhar ... to je jedno!!!!


Proto se dle mého musí vše nést v neutrálním tónu -


Václav4 tady cituje Wágnera, pohodě já proti Wágnerovi nic nemám, ale urazí se třeba příznivce legií. Když taky Pavel Kuthan bude citovat něco o legiích tak to zas nevezmou Altamnn, Hynek, Branislav... atd.


Doprdele - přestaňme mávat žluto-černýma a červeno-bílýma fangličkama, podejme si ruce a začněme spolupracovat!!!


To je to, co jsem chtěl sdělit.


Mějte se pěkně a nečilte se kvůli blbostem - Jirka
URL : https://www.valka.cz/11-11-11-00-hod-t142217#460562 Verze : 0
Takže za prve, pane Vrba, nejsem zastánce takzvaných Rakušáků ani Legionářů, toto dělení je pohrdáním, jak sám píšete. V tento den jde o všechny padlé a veterány všech válek.


Chtěl jsem jen připomenout Velkou válku, kterou to začalo, udivuje mi Vaše reakce, kterou bych zrovna od Vás nečekal. S ohledem na Váš projekt Signum belli 1914.


..i když jsem věřící, tak ve válkách se bůh ztratil a pokud někdo neviděl umírat muže, ženy, starce a děti nemůže soudit...


V citaci článku jsem jen poznal své pocity, jelikož se pokouším pátrat po hrobu a osudech svého pradědy (ohledně jeho jsem Vás i kontaktoval), který se z Velké války nevrátil a zanechal doma ženu a pět dětí a pročetl několik knih, prošel archivy a hrabal se v tomto opravdu smutném a krutém období dějin lidstva. Zjisti, že čím více vím, tak vlastně nic nevím...A v den výročí konce Velké války jsem v mediích nikde nenalezl připomenutí všech vojáků této války.


Další můj příbuzný prošel Legii v Rusku v 8. střeleckém pluku (Slezský) a pak u 2. jízdního pluku Sibiřského.Takže nemám chuť škatulkovat. Jen je smutné, že náš národ opakovaně zapomíná na své vojáky, ať v té či oné uniformě.


a opět jen dodám:


....takže všem dědům a pradědům ,,Čest jejich památce"...a pro nás, jejich vnuky a pravnuky uchovat jejich památku pro naše děti, vnuky a pravnuky....Alespoň to...




S pozdravem Václav Červený
URL : https://www.valka.cz/11-11-11-00-hod-t142217#460563 Verze : 0
Dobrý den


Já se omlouvám, pokud má reakce vyzněla jako osobní útok na Vás - to jsem neměl na mysli. Chtěl jsem využít tohoto tématu a upozornit na problém, který podle mě komunita lidí zabývající se nějakým způsobem první světovou válkou u nás skutečně má - totiž to škatulkování na "legionáře" a "Rakušáky" a idealizování, resp. zatracování jedněch, resp. druhých. Podle toho co píšete, zřejmě to vidíte podobně jako já, což mě těší. Váš první příspěvek ovšem vybízel k reakci, a pokud chcu, aby se rozjela nějaká debata, musím to napsat přiměřeně vyhroceně. Reagoval jsem čistě na ten jeden (první) text, nezjišťoval jsem si o jeho autorovi nic dalšího a neřešil, jestli to co napsal je odrazem takového nebo onakého myšlení - moje reakce taky samozřejmě nebyla ad hominem, ale pouze k textu (a taky přišla 13.11., nikoliv 11.11., kdy bych žádnou takovou diskuzi nechtěl spouštět).
URL : https://www.valka.cz/11-11-11-00-hod-t142217#460564 Verze : 0
"Host jako host, třebas Turek. Pro nás živnostníky neplatí žádná politika. Zaplať si pivo a sed' v hospodě a žvaň si, co chceš." Very Happy
URL : https://www.valka.cz/11-11-11-00-hod-t142217#460822 Verze : 0
Děkuji všem za účast na tomto diskusním bojišti Smile, není zač se tu omlouvat. Podstatné je diskutovat o tomto žhavém tématu. A emoce k tomu patří Smile.Připomenout, že ve Velké válce bylo pár ,,Českých dětí" jen něco kolem 1 mil. A jsou jich plná pohřebiště, na všech frontách této války.A je potřeba jim všem, co tím prošli vrátili se domů, a nebo padli a zemřeli vzdát úctu a nezapomenout. Bez ohledu v jaké uniformě.


,,Vždyť každý z nich by se rád vrátil domů, k mámě, ženě k dětem."


Dále, si vážím všech kteří se zaobírají tématem Velké války, vojáků, bojišť atd. Zvláště pak z pohledu pravnuka, který se snaží dohledat informace o osudu svého pradědy. jen je škoda toho věčného škatulkování, je zde spousta vzdělaných lidí, kteří mají mnoho znalostí a informací, které se dají společně využít. Třeba jen k takové maličkosti dohlední osudů prapředka, jeho hrobu... K rekonstrukci pohřebiště vojáků a hrobů. Ale tohle vše je již na jiné téma.
URL : https://www.valka.cz/11-11-11-00-hod-t142217#460879 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více