2012-11-15, čtvrtek

ČTVRTEK, 15.11.2012




23:15
Podle Bena Rhodese, zástupce poradce pro národní bezpečnost, USA požádaly země, které jsou v kontaktu s Hamásem - jako je Turecko, Egypt a některé evropské země, aby ho přesvědčily k ukončení ostřelování Izraele. Ohledně případné pozemní invaze uvedl, že toto rozhodnutí je záležitostí izraelské vlády.


23:00
Hamás uvádí, že o život přišlo 16 Palestinců a dalších 151 bylo zraněno. Vzhledem k tomu, že byly zaznamenány podvody s raněnými, je toto číslo diskutabilní. Hamás dále uvádí, že na Izrael vypálil 527 raket, Islámský džihád měl vypálit dalších 138.


22:40
Generální tajemník OSN oznámil, že úterý navštíví Jeruzalém, Káhiru a Ramalláh.


22:15
Při náletu IAF byl zničen elektrický generátor u domu šéfa Hamásu Ismaíla Haníji. Zda byl v tu chvíli doma není zatím jasné. Další údery směřovaly na policejní stanici ve střední části pásma Gazy a na pašerácké tunely mezi Gazou a Egyptem.


21:50
Izraelské letectvo provedlo na 70 leteckých úderů na cíle v Gaze, hlášeny jsou silné exploze.


21:50
Francouzský prezident Francois Hollande hovořil s izraelským premiérem Netanjahuem i dalšími světovými činiteli a vyzval k zabránění eskalace násilí. Francouzský ministr zahraničních věcí Jean-Francois Ayrault uvedl, že je čas na na zastavení eskalace, která ohrožuje Izraelce i Palestince. Nicméně izraelský ministr zahraničních věcí Avigdor Liberman uvedl, že Izrael nepřistoupí na příměří, které by mělo vydržet jen pár týdnů.


21:21
Skupinka hackerů označující se za Anonymous provedla kybernetické útoky na stránky IDF, izraelských bank a další.


21:02
Palestinským teroristům se podařilo zasáhnout jedno z vozidel IDF. Nikdo nebyl zraněn, vozidlo je lehce poškozené.


20:54
Generální tajemník OSN Pan Ki-mun se chystá v následujících dnech navštívit Izrael.


20:45
Hassan Nasralláh, vůdce teroristické organizace Hizballáh vyzval k vyhlášení ropného embarga vůči USA.


20:30
Počty raket prozatím dopadnuvších do oblasti jednotlivých izraelských měst:
Tel Aviv: 2
Rišon Lecion: 1
Ašdod-Javne: 20
Kirjat Malachi: 10
Aškelon: 75
Kirjat Gat: 1
Sderot: 23
Eškol: 140
Ofakim: 20
Beerševa: 60
Dimona: 2
+
Západní Negev: 80


20:13
Raketa Grad dopadla v Berševě, zničeno bylo jedno vozidlo a skladiště.


19:46
Aktuální čísla zveřejněná Izraelskými obrannými silami:
- Iron Dome zneškodnil 105 raket
- 274 raket na území Izraele dopadlo
- na 250 teroristických stanovišť v Gaze zlikvidováno


19:30
Policie potvrdila, že dvě rakety dopadly poblíž Tel Avivu. K odpovědnosti za jednu z raket se přihlásila teroristická organizace Islámský džihád.


19:23
Dle mluvčího IDF je nutno se připravit na to, že nadcházející noc "nebude tichou nocí".


19:23
Egyptský premiér Hišám Kandíl by měl podle Hamásu zítra navštívit v doprovodu dalších vládních činitelů pásmo Gazy.


19:06
Varovné sirény se rozezněly v Tel Avivu.


18:20
V pátek nebude probíhat vyučování ve školách v pásmu do 40 km od Gazy.


17:09
Raketa z Gazy dopadla v okolí města Rišon Lecion.


16:41
14 Palestinců bylo ošetřeno v izralských nemocnicích.



16:30
Ministr obrany vyhlásil "zvláštní stav" ve městech ve vzdálenosti do 40 kilometrů od Gazy. IDF požádaly vládu o povolení k povolání 30 000 záložníků kvůli eskalaci situace na jihu Izraele. Ministr obrany Ehud Barak následně požadavek přednesl v Knesetu. Parlamentní Výbor pro zahraniční věci a obranné záležitosti jednohlasně ministrův návrh schválil. IDF zřejmě brzy povolá záložníky k okamžitému nástupu do služby. Předseda zmíněného parlamentního výboru vyzval egyptské vedení, aby se zdrželo unáhlených jednostranných kroků, které by mohly ohrozit stabilitu v oblasti.



15:18
IDF informují, že tři příslušníci byli zraněni výbuchem palestinské rakety. Jeden lehce, dva středně těžce. Ošetřováni jsou v nemocni Soroka v Berševě.


13:10
Ministr obrany Ehud Barak uvedl, že se Izrael nachází uprostřed zápasu, není jisté, že tento boj bude krátký, ale IDF jsou odhodlány obnovit odrazující efekt.


12:07
Velící generál Jižního velitelství generálmajor Tal Russo uvedl, že IDF zvyšují úroveň reakce na palestinské raketové nebezpečí. Podle něj utrpěla infrastruktura kolem raket Fadžr fatální ránu.


11:10
IDF hlásí, že se jim podařilo od začátku operace zničit 156 stanovišť používaných k terorizovaní jižního Izraele raketovými útoky.


9:20
Tři izraelští civilisté byli v Kirjat Malachi zabiti raketou odpálenou z Gazy. Další tři děti utrpěli zranění. Celkem bylo po zásazích střepoinami ošetřeno 16 osob, dalších 32 utrpělo šok. Zásah utrpěl také jeden dům v Ašdodu, ztráty na životech a zdraví nejsou hlášeny. Další raketa dopadla poblíž školy v Bér Tuvja. Dopady jsou hlášeny také z Ofakimu a Aškelonu. Za posledních 24 hodin dopadlo na Izrael cca 200 raket. Desítky dalších bylo zachyceno systémem Iron Dome.


Izraelský premiré Netanjahu varoval, že není vyloučen ani zásah pozemních sil v Gaze. Ministr dopravy Israel Katz uvedl, že pokud neustane intenzivní ostřelování Izraele, není vyloučen ani útok na šéfa Hamásu, Ismaíla Haníju. Mahmúd Abbás předčasně ukončil návštěvu Švýcarska a vrací se domů na Západní břeh. Na půdě OSN se na žádost Egypta konalo uzavřené zasedání Rady bezpečnosti. Britský minisrt zahraničních ěcí William Hague odsoudil palestinské raketové útoku a uvedl, že odpovědnost za krizi v Gaze nese především Hamás.


Zajímavost: do Gazy stále proudí elektrická energie a pitná voda z Izraele.


8:40
IDF hlásí, že uskutečnily více jako 20 000 telefonních hovorů, jejichž prostřednictvím varovali civilisty, aby se nezdržovali v blízkosti teroristů a jejich stanovišť, neboť by tím riskovali své zdraví a životy. Izraelské letectvo shazovalo letáky se stejným varováním.


7:18
IDF hlásí, že již zlikvidovaly více jak stovky prvků teroristické infrastruktury, včetně stanovišť pro odpalování raket. Eliminováno bylo rovněž několik skupin teroristů, kteří se zrovna chystali rakety odpálit. K tomuto účely byly použity letadla IAF i tanky IDF.

5:45
Během noci pokračoval Hamás v ostřelování Izraele raketami. 54 jich dopadlo, 28 dokázal zachytit systém Iron Dome.
URL : https://www.valka.cz/2012-11-15-ctvrtek-t142289#460646 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více