2012-11-18, neděle

NEDĚLE, 18.11.2012, pátý den Operace Pilíř obrany



20:20
Velitel Velitelství protivzdušné obrany Šachar Šochat uvedl, že izraelské letectvo je připraveno nasadit šestou baterii protiraketového systému Iron Dome, bude-li to potřeba. Dále dodal. že systém bude v provozu tak dlouho, jak si bude nutné a ujistil cestující v dopravních letadlech, že systém je nasazován v bezpečné vzdálenosti od strojů leteckých společností.


20:15
Izraelský vládní činitel pro aktivity na palestinských teritoriích uvedl, že dnes bylo do Gazy odesláno 80 kamionů s potravinami a zdravotnickým vybavením.


20:00
Ministr obrany Ehud Barak se setkal s generály ve výslužbě, aby s nimi diskutoval operaci Pilíř obrany. Schůzky se zúčastnili generálové Amram Micna, Danny Jatom, Eliezer Škedi, Jisrael Civ, Amiram Levin, Udi Šani, Giora Marom, Josi Peled a Ami Sagis.


19:30
Jednání o příměří v Káhiře selhala.


19:05
Systém Iron zneškodnil dvě rakety vypálené na Tel Aviv.


17:45
Ministr obrany Ehud Barak při návštěvě baterie systému Iron Dome v Giš Danu uvedl, že Izraelské obranné síly jsou připravené učinit vše pro to, aby bylo neutralizováno raketového nebezpečí, obnovil se efekt odstrašení a Hamás a Islámský džihád utrpěli tvrdý úder. Střet zatím není u konce a je v tuto chvíli nejasné, kdy skončí. Nelze vyloučit ani pozemní operaci.


17:20
Místopředseda vlády Moše Jaalon uvedl, že IDF pokračují v povolávání záložníků a připravují se na možnou pozemní operaci. Teroristy Hamásu obvinil z toho, že se schovávají za civilisty. Izrael se snaží počet civilních obětí maximálně snížit, ale vzhledem k taktice Hamásu je to velmi obtížné. Vyloučil, že cílem Izraele je změna režimu v Gaze. Vyloučil také ínformace o humanitární krizi, neboť hraniční přechody jsou otevřené a ani podle zprávy UNRWA žádný krize není.


17:15
Zástupce Izraele Udi Segal odcestoval do Káhiry, aby zde jednal o situaci v Gaze.


16:10
Jedna raketa zasáhla vozidlo v Ofakimu, čtyři lidé byli zraněni - dva lehce, dva středně těžce. Další raketa zranila důchodkyni ve stejném městě.


15:50
Ministr zahraničních věcí Avigdor Liberman uvedl, že izraelská vláda je připravena diskutovat se zahraničními partnery možnosti, jak snížit napětí v Gaze, ale ne bez ukončení ostřelování raketami.


15:40
Izraelskému letectvo se podařilo zlikvidovat šéfa raketového programu Hamásu Jehíju Abíu.


15:10
Americký prezident Barack Obama uvedl, že plně podporuje izraelské právo na obranu a vyzval teroristy k ukončení raketových útoků. Žádná země by, podle něj, netolerovala neustávající spršku na své občany zpoza hranic.


15:05
Náčelník generálního štábu IDF genpor. Benny Ganc nařídil zvýšení četnosti úderů na cíle v Gaze.


15:00
Město Ašdod se stalo terčem salvy několika raket typu Grad. Většinu zneškodnil systém Iron Dome. Jedna raketa zasáhla osmipatrový dům a zranila dva lidi.


14:15
Generální tajemník OSN Pan Ki-Mun dorazí v pondělí do Káhiry, aby zde jednal o situaci v Gaze.


14:10
Dvě rakety zasáhly Ašdod.


13:40
Tři rakety zasáhly město Beerševa.


13:30
Palestinská raketa zasáhla dům ve městě Sderot.


13:00
Pracovníci Červené Davidovy hvězdy dnes již ošetřily v souvislosti s palestinskými raketovými útoky čtyři civilisty (jeden byl zraněn středně těžce, tři lehce).


13:00
Pracovníci Ministerstva ochrany životního prostředí provádí inspekce v chemických továrnách ve středním Izraeli a kontrolují stav uložení nebezpečných chemických látek. Navazují tak na kontroly provedené na jihu Izraele, na jejichž základě došlo k přesunu některých skladovaných a nedostatečně zabezpečených chemikálií.


12:20
Během nedělního vystřelili Palestinci na Izrael 25 raket a minometných granátů.


12:10
Palestinští teroristé vypálili na Telv Aviv další dvě rakety. Obě byly zachyceny a zneškodněny systémem Iron Dome. Krátce po odpálení raket provedlo na stanoviště teroristů úder izraelské letectvo.


11:45
Na Šaar Hanagev dopadla raketa, která středně těžce zranila jednoho muže.


11:15
Premíér Netanjahu uvedl, že letectvo od začátku operace udeřilo na více jak 1 000 cílů. V případě potřeby jsou ozbrojenné síly připravené operaci rozšířit o pozemní operaci.


11:05
Jedna budova v Aškelonu byla poškozena zásahem rakety.


10:20
Jedna raketa dopadla do otevřené krajiny u Beer Tuvii. Na místě vypukl požár.


09:50
Raketa dopadla do oblasti Šaar Hanegevu.


09:20
Írán odmítl, že by Hamásu dodal rakety Fadžr-5. Hamás si prý vše potřebné dokáže vyrobit sám.


08:50
Jedna raketa dopadla poblíž jedné budovy v Aškelonu, kde způsobila škody na majetku. Dvě další rakety dokázal systém Iron Dome zneškodnit.


07:10
IDF zasáhly od začátku operace Pilíř obrany více jak 1 000 teroristických pozic v pásmu Gaza.


06:30
V Rafáhu izraelské letectvo provedlo údery na centra Výboru lidového odporu a vojenského křídla Hamásu.


06:20
Izraelské námořnictvo v noci zasáhlo proti několika cílům v Gaze.


02:00
Izraelské letectvo zaútočilo na dva pašerácké tunely
URL : https://www.valka.cz/2012-11-18-nedele-t142446#460971 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více