Je to možné?

Diskuse

úplně v pohodě, zbraň se zdá v dobrém stavu, na test se to určitě použít dá, na větší střílení ne...
URL : https://www.valka.cz/Je-to-mozne-t146020#470905 Verze : 0
Díky za info. Mě to přišlo docela zvláštní, že zbraň, vydlabaná z takové hloubky, kam se dostala velice násilnou cestou, nebyla nijak zdeformována a zřejmě stačilo ji jen vyčistit a promazat. Viděl jsem letecké kulomety, nalezené v podobných podmínkách, které vypadaly podstatně hůře. Je pravda, ž i tahle zbraň byla ovládána "zpoza rohu", ale stejně. Klobouk dolů před prácí válečných zbrojířů a matkou náhodou, která zbraň ochránila
URL : https://www.valka.cz/Je-to-mozne-t146020#470910 Verze : 0
šlo asi i o to, že ji obalilo něco, co zabránilo vzniku hloubkové koroze, jinak ten kulomet je na relativně slabé puškové náboje a je dimenzovaný na dlouhou životnost, takže masa je tam dost
URL : https://www.valka.cz/Je-to-mozne-t146020#470916 Verze : 0
Vypadalo, že to byla nějaká bažina. I ty náboje byly jak nové. Takže proč ne?
URL : https://www.valka.cz/Je-to-mozne-t146020#470918 Verze : 0
Mělo by to být z rašeliniště, v nich je velice málo kyslíku, takže koroze byla pomalá či skoro neexistující. Takto se dochovaly kovové předměty staré stovky let, takže to vůbec není problém.
URL : https://www.valka.cz/Je-to-mozne-t146020#470919 Verze : 0
Ono když je to opravdu bez přístupu kyslíku a dobře promazané - a to zbraňové systémy obvykle byly, závisel na nich život pilota, tak ta věc má šanci. Vždy mě fascinovalo, jak desetiletí pod vodou či v bažině spočívající věci přežily, protože byly v anaerobním prostředí. To, co bylo vzduchu přístupné, je dávno hromádkou rzi, zatímco u tanků, vytažených z bažin či z pod vody, se jim po ostříkání bahna vesele točí pásy, pojezdová kola a podobně. U milého kulometu mě však zaskočilo to, že byl provozuschopný.
URL : https://www.valka.cz/Je-to-mozne-t146020#470921 Verze : 0
Tak to vypadá, že jsem jediný, kdo tomu nevěří. Hlaveň ve střelbyschopném stavu po skoro 70 letech v zemi - malý zázrak. A že by to přežil bez úhony závěr se všemi těmi hejblátky a pružinami.... A náboje. Stačí je otřít od bláta a lesknou se, je na nich vidět i ražba na dně nábojnice. A to vše nejen střílí, ale dokonce se i trefuje.
Zazvonil zvonec... a jestli neumřeli, žijou dodnes.
URL : https://www.valka.cz/Je-to-mozne-t146020#470938 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více