2. sv. válka - Luftwaffe - Výstrojní části

Luftwaffe - Výstrojní části
Obr. 1 : Major, připravený nastoupit do svého stroje, má zimní leteckou kuklu původního hnědého provedení, celokoženou s beránkem uvnitř (součást kukly, pásek s hrdelními mikrofony je rozpojen). Oblečenou má leteckou kombinézu zapínanou na zipy, zimní rukavice a oblíbené letové boty, také na zipy. Padákový postroj je jedním z několika používaných typů, na levé straně rukojeť otevření padáku. Letci Luftwaffe rádi používali výstrojní součásti odebrané zajatým osádkám spojeneckých letadel, zejména amerických bombardérů. Oblíbeny byly pro svou praktičnost a kvalitu bundy, kožešinové kalhoty i celé kombinézy.
Také bunda Hauptmanna na obr. 1. vyznamenaného RK a ŽK I. tř., by klidně mohla být americkým vzorem A 2, kožená letní bunda Luftwaffe se však od zmíněné americké lišila jen velmi málo. Čepice „lodička" se žlutým lemováním pro létající personál. Čemý opasek s přezkou Luftwaffe, na něm pouzdro s pistolí ráže 7,65mm. Vycházkové kalhoty a polobotky, světle modrá košile.
Obr. 3 : Důstojník v tropické variantě uniformy, používané v Africe, v Itálii, Řecku a na Korsice, k ní bývaly nošeny i šortky stejné barvy, tento letec však má oblečeny letové kalhoty. Označení na blůze a na lehké, měkké brigadýrce pouze v podobě textilních nášivek.
Obr. 4 : Letec v zimní bundě s beránkem uvnitř.
Obr 5 : Letní kukla se lišila síťovou, "větrací“ horní částí, viditelné jsou řemínky s bakelitovými hrdelními mikrofony, zapínané na "patent", oválná schránka pro sluchátko s prolisem pro pásek brýlí, zapínací příchytka brýlí v týlní části. V krční části jsou úchyty kyslíkového dýchače. Propojovací kabel s čtyřpólovým konektorem byl součástí kukly. V průběhu války byly zaváděny kukly s převahou textilního materiálu, původní z hnědé kůže byly někdy natírány šedou barvou. Kukly i s elektroakustickým vybavením dodávala především firma Siemens Hakenfelde.
Obr. 6: Používalo se mnoho rozmanitých typů leteckých brýlí, od výrobců v Říši i kořistných.
Literatura: Matyáš, S. Stíhací esa Luftwaffe 1939-1945, vyd. Svět křídel 1994
URL : https://www.valka.cz/2-sv-valka-Luftwaffe-Vystrojni-casti-t14620#55200 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více