Pomoc Británie v Pacifiku

Diskuse

Ahoj chtěl jsem se zeptat proč spojenci, nebo spíše Američané nepoužily v začátečních fázích války,kdy neměly nad Japonci v tomto ohledu nějak navrch v Tichomoří Britské letadlové lodě? Podle mě i přes poměrně zaostalou výzbroj a vybavení mohly posloužit přesto lépe než při hlídání konvojů ne střežení Severního moře,kde se jim stejně moc nedařilo.Vím že Anglie měla dost problémů, ale přesto bych chtěl vědět jestli se stím aspon neuvažovalo díky:) Je mi 17 a velice se zajímám o téma 2Sv.
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-Britanie-v-Pacifiku-t147092#471733 Verze : 0
Neodvažuji se tvrdit, že by se britským letadlovým lodím v Atlantiku a Severním moři nedařilo. Jejich palubní letouny měly kromě jiného i odstrašující účinek - např. zahánění průzkumných Fw 200 (a několik z nich sestřelily nebo poškodily), které naváděly ponorky na konvoje. Statistiku ponorek zničených nebo poškozených palubními letouny nemám po ruce, ale málo jich nebylo. A co Bismarck? Byly to právě torpédové bombardéry Swordfish z letadlové lodě HMS Ark Royal, které napomohly jeho zničení.
Důležitou roli hrály letadlové lodě i ve Středomořském loďstvu.
Několik britských letadlových lodí působilo od začátku války v Indickém oceánu.
Je tedy jasné, že Britové měli pro své letadlové lodě dostatečné využití. Na pacifické bojiště je z pochopitelných důvodů mohli vyslat až v lednu 1945.
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-Britanie-v-Pacifiku-t147092#471771 Verze : 0
A myslíte, že kdyby byly nějaké poslány do Pacifiku a přidaly se k Americkým jako pomoc např. bitva v Korálovém moři nebo Guadalcanal,bitva u Santa Cruz, že by se mohly měřit s Japonci a popřípadě rozhodnout nerozhodné bitvy na stranu spojenců?
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-Britanie-v-Pacifiku-t147092#471773 Verze : 0
Takovéto úvahy nemají valný smysl. Po vstupu USA do války se podařilo Churchillovi a Stalinovi přesvědčit Roosevelta (i přes odpor jeho náčelníků štábů), že prioritou Spojenců je porážka Německa a teprve poté přijde na řadu Japonsko. Z tohoto důvodu Američané určitě Brity o výraznější pomoc v Pacifiku nežádali, a ti jim ji ani před lednem 1945 poskytnout nemohli.
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-Britanie-v-Pacifiku-t147092#471817 Verze : 0
Jen upřesním, že britské letadlové lodě se do bojů proti Japoncům zapojily už na jaře 1944. V dubnu 44 byl Illustrious součástí svazu, který v rámci operace Cockpit útočil na Sabang, v květnu při operaci Transom na Surabayu, v červnu na Port Blair, v červenci se k němu při operaci Crimson (nálet na Sabang) připojil Victorious a další nálety následovaly po celý zbytek roku 1944 i v roce následujícím.
Na první pohled se ty cíle mohou zdát bezvýznamné, nutno si ovšem uvědomit, že Indonesie byla tehdy poslední oblastí, kde mohli Japonci přijít k nějakému palivu pro svou flotilu.
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-Britanie-v-Pacifiku-t147092#471826 Verze : 0
A předtím se Britové v této oblasti soustředili na udržení Japonců co nejdále od toho pro ně nejdůležitějšího - Indie. To, co po prvních útocích zůstalo z britské dálnovýchodní flotily proto zůstávalo v Indickém oceánu.
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-Britanie-v-Pacifiku-t147092#471830 Verze : 0
Jistě, britské Východní loďstvo operovalo v Indickém oceánu od počátku války.
Letadlovou loď HMS Victorious vyzbrojenou třemi stíhacími perutěmi Britové Spojeným státům pro pacifické bojiště poskytli už v roce 1943 - v lednu se vydala po dozbrojení v Norfolku na Havaj, odkud 8. května vyplula do Nouméy na Nové Kaledonii. 17. května se připojila k USS Saratoga u Operačního svazu 14. Obě lodi se zúčastnily operace Toenail, útoku na Novou Georgii. Do Británie se HMS Victorious vrátil v polovině září 1943.
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-Britanie-v-Pacifiku-t147092#471831 Verze : 0
ad operace Toenails: Tehdy (polovina roku 1943) byla US Navy pokud jde o letadlové lodi v dost tristním stavu - z předválečných jednotek byly ve službě už jen Saratoga a Enterprise, která navíc po operacích v Šalamounech už jako sůl potřebovala důkladnou údržbu (overhaul) - během roku 42 a první poloviny roku 43 strávila v loděnici pouze dobu nutnou k opravě poškození z bojů, navíc šlo pouze o předsunuté loděnice v jižním Pacifiku. Proto byla odeslána nejprve do Pearl Harboru a poté na západní pobřeží USA a do bojů znovu zasáhla až v listopadu v operaci Galvanic.
Lodě třídy Essex a lehké třídy Independence měly těsně před zařazením do služby - Essex připlul do Pacifiku (což ještě neznamenalo, že byl plně připraven k boji) v květnu, Bunker Hill, Yorktown II. a Independence v červenci).
Takže z velkých letadlovek měla US Navy pro operaci Toenails k dispozici jen Saratogu, Victorious byla tedy zápůjčka ad hoc pro tuto jednu konkrétní operaci, od srpna už se do bojů zapojil Bunker Hill, Essex a Independence (a posléze další), takže se Victorious mohl vrátit ke svým předešlým úkolům.
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-Britanie-v-Pacifiku-t147092#471895 Verze : 0
Zajímavé téma, doufám, že stáří vlákna nebude bránit v přidání dalších příspěvků. Stojí za to zmínit i americkou žádost o poskytnutí britské letadlové lodě v květnu 42 v očekávání střetu u Midway. Britové žádost odmítli s tím, že nemohou postrádat ani jeden ze svých nosičů. Na jednu stranu je pochopitelné, že britský zájem měl těžiště jinde než v centrálním Pacifiku, na druhou stranu je třeba brát v potaz, že americko-britské spojenectví zkrátka nebylo úplně idylické jak by se mohlo na první pohled zdát.
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-Britanie-v-Pacifiku-t147092#557453 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více