Invalidenschule ?? in Saubsdorf

Diskuse

Nevíte, zda by se dalo něco zjistit o "nějaké Invalidenschule v Saubsdorf (Supíkovice) u Freiwaldu (Jeseníku). Co to mohlo být za školu? Jedná se o dobu v letech 1916-1918. Díky za náměty.
URL : https://www.valka.cz/Invalidenschule-in-Saubsdorf-t14730#55638 Verze : 0
Nejspíš šlo o školu která měla válečné invalidy naučit pracovat v některých oborech, plakát s (dle mne) poněkud idealizovanou představou jsem našel ve Vídni v muzeu. Za války se objevilo množství lidí s amputacemi končetin a společnost na takový nápor nebyla připravena, sociální zabezpečení bylo velmi nízké takže byla snaha tyto lidi nějak zaměstnat (typických trafik nebylo prostě dost) a k tomu vznikaly tyto školy.
URL : https://www.valka.cz/Invalidenschule-in-Saubsdorf-t14730#59140 Verze : 0
jo a tady je fotka toho plakátu
URL : https://www.valka.cz/Invalidenschule-in-Saubsdorf-t14730#59141 Verze : 0
Původně jsem si myslel, že je to nějaká zotavovna vzhledem k regionu,
ale schule je dost jednoznačné. Díky za info.
URL : https://www.valka.cz/Invalidenschule-in-Saubsdorf-t14730#59142 Verze : 0
Dnes bychom to nazvali... chráněná dílna.. tedy opravdu zařízení dotované jednak armádou,ale hlavně Červeným křížem a dalšími nadacemi.Hlavní cíl byl vrátit invalidy zpět do života a pomoci jim si to místo v životě vybojovat.Rehabilitace, cvičení již tehdy bylo samozřejmosti.Např. Karanténa( nemocnice v Pardubicích) měla specielní oddělení právě pro invalidy se zaměřením na odstranění stresových problémů. Z těchto zkušeností se zrodila i moderní válečná chirurgie i psychiatrie.
Invalidenschule ?? in Saubsdorf - IX. armádní sbor Litoměřice

IX. armádní sbor Litoměřice
URL : https://www.valka.cz/Invalidenschule-in-Saubsdorf-t14730#298408 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více