12.03.2013 - NATO: PLRK SAMP/T úspěšně sestřelil balistickou raketu odpálenou z dálky 300 km

Another 'First' for SAMP/T System
6. března 2013 při společném cvičení pozemních vojsk Itálie a vojenského letectva Francie byla protiletadlovým raketovým komplexem SAMP/T úspěšně sestřelena balistická raketa, jak o tom 7. března 2013 informoval webový zpravodajský server defense-aerospace.com.

Bylo to první působení proti balistickému cíli v rámci jednotného systému protiraketové obrany (dále PRO) v Evropě.

Cíl byl odpálen z dálky cca 300 km a byl zničen raketou Aster 30.

Střelba, jako součást testovacího systému technického a operačního hodnocení, byla provedena v prostoru raketového zkušebního centra DGA Biskarose (jihozápad Francie) s účastí 4. dělostřeleckého pluku italské armády (místo stálé dislokace Mantova, Itálie) a Zkušebního centra vzdušných sil Francie (místo stálé dislokace v Mont-de-Marsan, Francie). V říjnu 2010 a listopadu 2011 byly provedeny obdobné zkoušky.

PLRK SAMP/T (ve Francii je tento PLRK označován jako Mamba) je schopen cíle postřelovat celokruhově, má modulární konstrukci a rakety s vysokými manévrovacími schopnostmi.

Tento systém, který je v současnosti ve výzbroji Itálie a Francie, je důležitým článkem vznikající PRO NATO a je předurčen k ničení balistických raket v evropském prostoru.

Zdroj informace:
Defnce - aerospace

12.03.2013 - NATO: PLRK SAMP/T úspěšně sestřelil balistickou raketu odpálenou z dálky 300 km - Odpálení rakety Aster 30

Odpálení rakety Aster 30
URL : https://www.valka.cz/12-03-2013-NATO-PLRK-SAMP-T-uspesne-sestrelil-balistickou-raketu-odpalenou-z-dalky-300-km-t147360#472274 Verze : 2
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více