CZE - Slavkov u Brna - Muzeum Napoleonských válek

U Slavkova svedl Napoleon roku 1805 jednu ze svých nejslavnějších bitev, tzv. Bitvu tří císařů. Na místním zámku se poté na nějaký čas zabydlel. A právě na tomto zámku je k vidění expozice "Napoleonské války a české země", bohatá výstava vztahující se k období od počátku francouzské revoluce až po konec Napoleonova Stodenního císařství. Kromě velkého množství dobových zbraní, písemností, maleb a kreseb, plánů a map zde můžete shlédnout například modely vojáků a jejich rozestavení v poli, uniformy, medaile...
Druhá část expozice se pak nachází na návrší u obce Prace, kde byla bitva u Slavkova rozhodnuta. Tzv. Mohyla míru připomíná padlé vojáky všech národností, hned vedle se pak nachází moderní sál, ve kterém jsou umístěny předměty vztahující se k samotné bitvě u Slavkova a dalšímu střetu mezi Francouzi a Rakušany, ke kterému došlo u Znojma roku 1809. Navíc můžete na dvou monitorech shlédnout názorné mapy a poslechnout si popis událostí od začátku napoleonských válek až do předvečera slavné bitvy, jejíž samotný průběh vám (pokud budete mít štěstí) nad plastickou mapou fundovaně vyloží místní odborník.


info také na www.slavkov.cz
URL : https://www.valka.cz/CZE-Slavkov-u-Brna-Muzeum-Napoleonskych-valek-t14871#56037 Verze : 0
GPS souradnice: Slavkov 49°9'17.42"N,16°52'32.46"E, Mohyla miru 49°7'41.32"N,16°45'45.13"E
URL : https://www.valka.cz/CZE-Slavkov-u-Brna-Muzeum-Napoleonskych-valek-t14871#162538 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více