Enemy at the Gates (Nepřítel před branami)

Diskuse

Film odohrávajúci sa počas bitky o Stalingrad, ktorá tak povediac zvrátila situáciu na Východnej fronte. Film o súboji ostreľovača z TRetej ríše, ktorý mal zabiť obávaného ostrelovača Vasilija Zajceva -Hrdinu Sovietskeho zväzu, ktorý sa stával postrachom nemeckých vojakov v Stalingrade. Film má opäť reálnu prelohu a v spojení s realisticky vyzerajúcom meste sa odohráva dráma Kto z koho.
Hrajú: Jude Law, RAchel Weisz, Joseph Fiennes a Ed Harris. Úvodná scéna príchodu do mesta cez rieku Volgu pripomína úvod Vojaka Ryana a znázorňuje krutosť vojny.
TAktiež veľmi dobrý film 8.)
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#56566 Verze : 0
Výborný film, podle mě možná lepší než Zachraňta vojína Ryana, Němec tady není vykreslen jako ďábel, ale jako normální voják.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#56652 Verze : 0
film se mi libi ale,libi se mi stejne uplne jako Ryan
Melkor: nevim me pripada ze v Ryanovi taky nemecky vojaky nevykreslujou jako dably Wink
me tyhle dva filmy prijdou na stejne urovni Wink
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#56677 Verze : 0
To neříkám, ale tady je Němec jako normální člověk, kterej nemiluje boj, ale bojuje, protože musí.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#56789 Verze : 0
Není to špatný film, ale některé scény se mi zdají poněkud (dost) přitažené za vlasy. Už jste se někdy dívali přes optiku odstřelovací pušky? Tak mi vysvětlete,, jak je možné trefit člověka ve skoku rovnou do hlavy Laughing Je problém ho do zaměřovače v tom okamžiku vůbec dostat. O přestřelování telefonních drátů už se tady myslím diskutovalo.
Je v tom hodně cítit Holywood Sad
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#56797 Verze : 0
Myslím že na diskuse o filmech je tu část věnovaná filmům o WWII a není třeba zakládat na to samostatné fórum, navíc většina toho o čem tu píšete se tam už probírala.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#56803 Verze : 0

Citace - bitaxe :

Myslím že na diskuse o filmech je tu část věnovaná filmům o WWII a není třeba zakládat na to samostatné fórum, navíc většina toho o čem tu píšete se tam už probírala.



Ale právě proto se udělalo tohle zvláštní fórum.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#56805 Verze : 0
to Drummond nějak tě nechápu, jestliže existuje fórum kde věc která mne zajímá už je, a většina toho co k ní chci říct už se tam řekla založím si totéž pod jiným názvem? Proč ? co to tobě nebo komukoli přinese ? pokud bych použil téhle logiky pak bys mohl ty příspěvky z původních klidně překopírovat. Buď jsem nepochopil cos chtěl napsat, nebo je to jak nyznačuju a pak krom zvětšení počtu příspěvků nevidím nějak účel
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#56821 Verze : 0
Bitaxe: Admin fóra typu Filmy WW2, Filmy o Vietnamu již zamkl, protože byly dost chaotické a nikdo se v nich už neorientoval. Vytvořil toto fórum, kde se dá každý film rozebrat ve specielním fóru. Je to přehlednější a určitě neuškodí, když se něco zopakuje...
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#56822 Verze : 0
To jsem netušil a v tom případě se omlouvám Sad
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#56827 Verze : 0
Nikdo nejsme dokonalý, ani já.... Wink
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#56829 Verze : 0

Citace - Melkor :

To neříkám, ale tady je Němec jako normální člověk, kterej nemiluje boj, ale bojuje, protože musí.

no me je to jedno,ale teda nevim kde tohle zrovna ve filmu je videt ze nemiluje boj,kde to poznam teda?
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#56860 Verze : 0

Citace - Melkor :

Němec tady není vykreslen jako ďábel, ale jako normální voják.

Takhle jsem to myslel.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#56865 Verze : 0
Je to vynikajúci film veľmi často porovnávaný s vojakom Ryanom. Myslím si že tento má oveľa realnejšie podklady ako Ryan. Dajú sa aj tu vičítať niektoré chybičky, ale v ktorom filme nie. Veľmi sa mi páčila situácia do ktorej bol film vsadený. Pokomunistická filmografia ešte málo zmapovala ruké fronty a tam je čo vyberať.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#57572 Verze : 0
Film je to musim povedat dobry.V celkovom dojme dobre spracovany ale ako uz napisal jeden kolega je v nom dost citit Hollywood hlavne v niektorych troska prehnanyh dramatickych scenach a samozrejme nesmel chybat zensky faktor Wink Smile ..a ked uz si zobrali za zaklad skutocnu udalost mohli sa jej trocha viac povenovat.Mozno som dost kriticky ale mam uchylku si vsimat realistiku a drzanie sa faktov Very Happy Very Happy Very Happy..to ovsem neznamena za nic neprehliadnem,dokonaly niesme nikto Wink..ale opakujem celkovy dojem je dobry Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#58346 Verze : 0
Těch přehnaných situací je tam dost, třeba němec koupající se v rozbitém baráku v první linii je dost málo pravděpodobný. Ale film působí určitě líp než třebavzpomínaný Ryan. A skutečný příběh odstřelovače Zajceva je taky zajímavý.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#58401 Verze : 0
Film je to slušný,ale nedá sa povedať,že nejako zvlášť dokonalý.Obsadenie je príliš hollywoodske.Niektoré kulisy boli tak rozoznateľné,že sú len kulisami,že až...v kine ma zaujal najviac asi ten zvuk pri nálete Heinkelov a snáď tá preprava loďami do Stalingradu a NKVDácke opatrenia proti zbabelcom,ktorí to nervovo akosi nezvládali...jo...a tá píchačka v kruhu namačkaných spolubojovníkov mala byť akože čo?
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#58619 Verze : 0
No amíkom treba uznať, že sa snažili a vypotili celkom dobrý film. Mohlo to byť oveľa oveľa horšie čo sa týka tých spochybňovaných reálií a kulís. Keby každý vojnový film dosahoval kvality Nepriateľa pred bránami, tak je všetko OK.


No a ten zmieňovaný "milostný akt"...trošku romantiky predsa neuškodí Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#58646 Verze : 0

Citace - Schepke :

Film je to musim povedat dobry.V celkovom dojme dobre spracovany ale ako uz napisal jeden kolega je v nom dost citit Hollywood hlavne v niektorych troska prehnanyh dramatickych scenach a samozrejme nesmel chybat zensky faktor Wink Smile ..a ked uz si zobrali za zaklad skutocnu udalost mohli sa jej trocha viac povenovat.Mozno som dost kriticky ale mam uchylku si vsimat realistiku a drzanie sa faktov Very Happy Very Happy Very Happy..to ovsem neznamena za nic neprehliadnem,dokonaly niesme nikto Wink..ale opakujem celkovy dojem je dobry Very Happy




Tak tuhle úchylku mám taky.Proto se se mnou celá rodina odmítá dívat na válečné filmy.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#60311 Verze : 0
presne tak,moje rodina taky odmita koukat na valecne filmy,nevim sice proc,ale jedine muj otec opet drzi se mnou,tomu valecne filmy nevadi Wink
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#60344 Verze : 0
režisér byl Francouz a je to na tom filmu dost poznat. Taky je to trochu jiný pohled na Rudou armádu než oficiální sovětské filmy - bordel organizace, nedostatečná výzbroj a minimální cena života vojáka. Zajímavé je, že jsem někde četl, že ruští veteráni od Stalingradu založili nějakou organizaci tvrdící, že tenhle film špiní Rudou armádu, a snaží se omezit jeho promítání (minimálně v Rusku).
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#60373 Verze : 0
To bombardování Heinkelama se jim moc nepovedlo (jednotlivé vypouštění bomb ... to fakt ne)
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#60401 Verze : 0
Nejvíc se mě na filmu líbila přeprava vojáků do Stalingradu přes Volhu, ten nállet Stuk byl bomba
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#60522 Verze : 0

Citace - Tyrese :

presne tak,moje rodina taky odmita koukat na valecne filmy,nevim sice proc,ale jedine muj otec opet drzi se mnou,tomu valecne filmy nevadi Wink



Myslím,že našim ani tak nevadí válečné filmy,jako to,že na nich najdu každou chybičku.Jsem hold tak trochu perfekcionista.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#60616 Verze : 0
hmm,ale nikdy nenajdes dokonalej valecnej film,protoze to se nikdy nepodari natocit jejich pocity ve skutecnosti atd.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#60648 Verze : 0
Tento film je vcelku dobry.Mne sa paci ta uvodna scena ked ruska pechota utoci nemci strielaju od predu a rusi od chrbta.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#66086 Verze : 0
Mě se ten film taky líbyl, zvláště první scény byly docela ucházející. Akorát se mě moc nezdála scéna jak Zajcev ležel celý den v terénu a vydával se za mrtvého a rabující němec mu vzal doklady. Pochybuji, že by nepoznal, že je živý.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#66100 Verze : 0
To Havran suhlasim.Pochybujem ze by vydrzal cely den lezat a ten nemec by i to pri lupeni pezbadal.Ale tiez sa mi nezda ta scena ked sa namecky ostrelovac pyta ruskeho chlapca kadial chodi Zajcev.Pochybujem ze by taky ostrelovac v obklucenom Stalingrade rozpraval kazdemu na pockanie kadial chodi.A ze by robil taku amatersku chybu a chodil stale jednou trasou?Trochu pritiahnute za vlasy.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#66227 Verze : 0
Tenhle film se mi líbil.Ale už se mi nelíbilo, jak Německý odstřelovač pověsil malého Sašu.Nejdřív jsem spíše fandil Německému snuperovi, ale jak povesil Sašu, tak jsem začal fandit Vasiliemu Zaicovi.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#67339 Verze : 0
to Michael Nav si asi citliva dusa vsak?Netreba to tak vsetko prezivat.Fandit niekomu vo filme je celkom zaujimava vec ale skoda ze to vzdy to dopadne uplne inak ako si predstavujema.Maleho Sasu ale skoda nebolo.Ako dvojity agent bi asi tak dopadol ale v WWII sa take veci robily bezne.V obklucenom Stalingrade nacisti okradali ruskych civilistov al o jedlo a satstvo a vesali na pockanie.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#67657 Verze : 0
No, je pravda, že Saša s tím co ho potkalo musel počítat.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#67739 Verze : 0
Jako jediná zajímavá scéna se mi jeví Visilijevův příjezd do stalingradu - přeplutí řeky, rozdání pár nábojů a zbla pušek a hurá na smrt. Jinak je to film o amerikanizovaných rusech během bitvy o Stalingrad.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#68774 Verze : 0
niekde som cital ze to je fakt.Jeden dostal pusku druhy naboje.Ak jeden padol druhy si vzal jeho cast.Raelna je aj scena ked rusy utocia,nemci do nich palia z predu a vlastny zo zadu aby neustupily.Tato situacia sa stala aj vojakom 1 cs.zboru na dukle,Via dokument DUKLA krv a mytus.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#69300 Verze : 0
Ano, to jsem taky viděl. Kone konců jak se v boji neudrží morálka, tak je to prohraný. Škoda, že se prot to někdy musí sáhnout i po takovejchhle "pomůckách".
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#69361 Verze : 0
Nevím, jestli bych to nazval pomůckou, voják si může říct, že je jedno jestli přežije, protože ho zabije buď nepřítel nebo jeho komisař, takže se v některých případech stává, že se voják nechá zabít, ale může to mít i opačný efekt-voják bojuje o to usilovněji, aby nedal záminku komisařům ho zabít.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#69441 Verze : 0
Rusáci byly pěkný s**** střílet do vlastních lidí hrůza.Vůbec se divím že stakovou morálkou zahnali Němce.


Používaj trochu vyberavejší slovník, alebo to aspoň zcenzúruj keď to píšeš.
Upravil Haspeklo 15.10.2004
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#69737 Verze : 0
Divíš se, lidí měli dost a na pár desítkách vojáků, který zabijou oni jim moc nezáleželo.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#69744 Verze : 0
Nerád by som tu rozvíjal filozofické úvahy o vplyve tohto ťahu a dôvody tohto opartenia. Ale niektorý rusi, si proste na ľahšiu cestu útekom zvykli. Nehovorím, že všetci, ale niektorý boli taký. A nejako sa im to zatrhnúť muselo. V spojení so Stalinovým vplivom a kultom osobnosti a nedotknuteľnosti jeho mena vznikla táto drsná verzia riešenia problému. Ale teraz späť k Nepriateľovi pred bránami Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#69749 Verze : 0

Citace - Michal Nav :

Rusáci byly pěkný s**** střílet do vlastních lidí hrůza.Vůbec se divím že stakovou morálkou zahnali Němce.


Používaj trochu vyberavejší slovník, alebo to aspoň zcenzúruj keď to píšeš.
Upravil Haspeklo 15.10.2004



nemci neboli o nic lepsi, ti nestrielali "iba" svojich... dopadli ako sa patri.. aj rusi
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#69751 Verze : 0
Mě se v tom filmu hodně líbilo prostředí zničeného města, né jako v ryanovi-příroda, ale prostě místa, na kterých jde poznat, že tam žili lidé.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#69754 Verze : 0
Treba uznať, že kulisy, teda zničené mesto, bolo spracované veľmi dobre a hlavne pri úvodnej scéne pri Volge alebo pri lete bombardérov He 111 nad mestom, proste parádička. Aj jednotlivé scény sa odohrávajú vo veľmi reálnych prostrediach. Len mi stále vŕta hlavou jedna scéna-keď príde Konig na veliteľstvo, tak je tam záber na námestie plné nemeckých tankov zoradených vedľa seba, ako niekde na továrenskom výrobnom platze. To sa mi nejako nezdá, čo ak by bol na to nádvorie nálet?
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#69756 Verze : 0
Ano, to máš pravdu, ty tanky, které byly jak podle pravítka před Paulusovým stanovištěm byly asi fakt jen tak pro efekt, tohle by ve válce udělal jen blázen.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#69757 Verze : 0
...Alebo niekto kto mal prebytočných niekoľko desiatok tankov Very Happy Ale ten efekt sa vydaril. Ale nemci by ich určite ocenili tie tanky nikde na fronte a nie zaparkované pod oknom veliteľa. A keby ešte bolo čo do tých tankov natankovať, fuuu to by bolo Very Happy


"A ne abys nám to cestou všechno sněd, ty marxisto jeden." Jeden citát, ktorý mi utkvel v pamäti. Prepáčte gramatické chyby. Wink
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#69758 Verze : 0
Moc si věty z toho filmu nepamatuju, kdo to řekl, myslím, že ten Zajcevův přítel-myslím, že se jmenoval Filipov, nebo se mýlím?
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#69759 Verze : 0
Ja by som skôr tipoval Danilova,ale neni som si istý.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#69803 Verze : 0
Jo, máš pravdu, jmenoval se Danilov.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#69804 Verze : 0
Jestli se můžu jěště vrátil k té bitvě na Dukle, tak Rusáci stříleli i do našich vojáků.Někteří měli teprve týdenní výcvik a pak šli do boje.Když kolem nich padali granáty, tak spanikařili a Rusi Ratatata bumbum.A bylo po našich.To bylo od nich opravdu hnusné.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#69835 Verze : 0
Ještě vsuvka - já jsem říkal "pomůcky" - všímáte si těch uvozovek?
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#70117 Verze : 0
"Jo když nás pak němci napadli, atmosféra se úplně změnila. šoulpi mě do vězení. Prej cos dělal v Německu? No dovolte, já na to, vždyť mě tam poslal sám soudruh Stalin.
Ale nezatahuj do té své velké zrady našeho vúdce. Jen sa přiznej *ajzle špiónská, přiznej.
Prásk, prásk, prásk, prásk. Srp neměli, ale měli kladivo....a prásk...vymlátili mi zuby." #Cussing out Shocked Very Happy


tento citát sa mi zfilmu páči najviac. Taký zo života Very Happy Wink [/url]
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#70740 Verze : 0
To Michael Nav :neviem odkial mas tie info ze nasi maly tyzdenny vycvik.V rusku to boly vacsinou nasi vojaci ktory prebehly zo slovenskej armady,alebo byvali vojaci alebo volinsky cesi zijuci v rusku.Ty boli v cs.1.armadnom zbore od jeho vzniku a dobrovolne.Inak moralka ruskych vojakov bola aj podporavana velkymy davkamy vodky.Mnohe jednotky tvorily byvaly trestanci a vazni ktory nemaly ine vychodisko bojovat alebo zomriet v base.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#70745 Verze : 0
Ano, o tom jsem taky něco slyšel, že Stalin poslal na frontu i ty vězně co byli ve vyhnanství na Sibiři.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#70747 Verze : 0
Ty informace mám z dokumentu Bitva na Dukle nebo nějak tak se jmenoval.Byl dvoudílný a byl na ČT 2.Teď nedávno asi před čtrnácti dny.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#71125 Verze : 0
To Michael Nav:tyzdenny vicvik a hned na duklu?To sa mi akosi nepozdava.Napametam si to teda celkom presne.Vydel to miekto teraz naposledy?
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#71158 Verze : 0
Pánové nezapomínejte, že tohle je forum o filmu, jestli chcete kecat o Dukle tak si založte vlastní forum.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#71178 Verze : 0
O tom filmu chci rict nekolik veci.
Za prve je to kopie z sovetskeho valecneho filmu z osmdesatych let,na nazev ted nevzpomenu nejak v pristich dnech ho najdu.Takze podle scenare je UPLNE zkopirovan,-bitva i Stalingradu,dva ostrelovace,nejaka ta laska atd.Jen ten sovetsky film,i kdyz se tam je tak trochu glorifikace,je podle kvality a reality mnohem lepsi a ani nemci ani soveti v nem nejsou ukazany tak jednoznacne jako v teto novejsi "kopie".Sam o sobe film "Nepritel pred branami" neodpovida skutecnosti ani v jedne veci,ani v uniforme sovetskych vojaku,ani v odilech NKVD strilejici do zad rudoarmejcu,ani o utocich rudoarmejcu kteri meli jednu pusku na dva lidi(jde o konec roku 1942).Odlkud se v te dobe v Stalingaradu byl Chruscov ja nevim,zadne prameny na to neukazuji,o nejakych blbostech kteri se obejvuji ve filmu(kecani o komunisticke strane,samovary,oslavy sovetskych vojaku kteri tanci jako by to byl nejaky soubor "Hvezdicka" nebo zpusobu boje)ani nebudu mluvit,je jen videt ze reziser a scenarista tohoto filmu znaji o druhe svetove na uzemi byvaleho SSSR jen z pohadek nemeckych generalu.Takze kdyby nekdo chtel uvidet ten film tak mu doporucuji aby zapomel na nejake dejine souvislosti a jen se uzival s pop cornem a colou Wink
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#73345 Verze : 0
O historických souvislostech nic nevím, ale veřil bych ti. Rusové jsou tam amerikanizovaní a Chruščov, ať už byl tehd kdekoliv, tak určitě ještě nebyl prošedivělej (je to detail, no ale je Smile ) atd, atd.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#73879 Verze : 0
Já jsem někde slišel že doopravdy si Rusové stříleli u stalingradu do svchých vlastních vojáku.A to stou puškou do dvojice o tom už jsem taky někde slyšel.Ale asi máš pravdu.Asi.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#74645 Verze : 0
"Nekde slysel"-to neni vazna argumentace Confused
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#79447 Verze : 0
To Kaskad: Co na tom?
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#79457 Verze : 0
teda páni, ja fakt neviem o čom tu už vy diskutujete. To, že vraj strielali do vlastných je dúfam, vtip. O tom, že na frontu boli nasadzované tzv. uzáverové jednotky NKVD, ktoré stáli za obrannými vojskami a v prípade ich ústupu začali bez akéhokoľvek presviedčania strielať, sa dnes predsa vie.
Takže radšej späť k filmu Wink
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#79466 Verze : 0
to že existovaly jednotky (obvykle asi NKVD) které měly "vyztužovat" ty normální se píše a je to asi pravda, jinou otázkou je kolik jich v reálu bylo.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#79503 Verze : 0
Popravdě řečeno přestávám chápat, proč se s tím pořád zabýváte. Ve světě se určitě dějou všelijaký věci a za války stejně tak, takže jestli nějakej národ během války neakceptuje ústup svých jednotek a postřílí je, tak bych tím nebyl tak překvapenej. A už vůbec ne u sovětů za Stalina, když ten systematicky vybíjel "něpřátele režimu".
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#80086 Verze : 0
Vynikající film,lepší o Stalingradu jsem neviděl(to je asi tim,že tohle je jedinej Smile ).To s tim,jak Harris sestřelil toho vojáka ve skoku,no nevim,možná to je trochu pohádka,ale nikdo z nás nebyl odstřelovač,tak víme prd,ne? Smile
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#81663 Verze : 0

Citace - Tanzen :

Vynikající film,lepší o Stalingradu jsem neviděl(to je asi tim,že tohle je jedinej Smile )



To si robíš srandu, že? Film Stalingrad, uvedený aj tu na fóre ti asi nič nehovorí.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#81669 Verze : 0

Citace - Hafner :

Popravdě řečeno přestávám chápat, proč se s tím pořád zabýváte. Ve světě se určitě dějou všelijaký věci a za války stejně tak, takže jestli nějakej národ během války neakceptuje ústup svých jednotek a postřílí je, tak bych tím nebyl tak překvapenej. A už vůbec ne u sovětů za Stalina, když ten systematicky vybíjel "něpřátele režimu".



Neviem, či si si to uvedomil, ale toto je DISKUSNÉ FÓRUM Exclamation Tkže podľa teba, to máme brať tak, že proste sa to stalo alebo deje a nechať to tak a nerozprávať o tom? Debatujeme k veci (teda k filmu), takže nabudúce by si si mohol odpustiť otázky prečo sa niečo rieši a niečo nie Wink
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#81675 Verze : 0
Haspeklo:ale ne,ty si to pochopil asi špatně,já jsem napsal,že to je PODLE MĚ nejlepší film o Stalingradu,a pak jsem napsal,že to je asi tím,že jsem jinej o Stalingradu neviděl,kapiš? Smile
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#81685 Verze : 0
Jestli se ještě můžu vrátit k tomu vibíjení nepřátelů režimu, tak si Stalin vybil i polovinu svého generálního štábu, pak se deb*l divil že se Němci dostali až k Moskvě a ke Stalingradu.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#81697 Verze : 0
To Haspeklo: Nevim roč ě tady na valce aspoň deset lidí náruživě chytá za slovo, ale chci jen říct, že mi nevadí že se a diskusním foru diskutuje, ale rozebírat do podrobna , že tam nějaký vojáky postříleli a jeden v podstatě tvrdí, že komouši byli hovada a dělali to pořád, druhej oponuje, že to není možný a ve filmu si to vymysleli, atd atd avystačí vám to na spoň jednu stránku fóra, taková diskuse mi příjde trochu scestná.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#82153 Verze : 0
Ja som tu nechcel zaviesť debatu typu ako si vzorovo uviedol ty, čiže žiadne debaty, či o tom či rusy v WWII strielali alebo nie, alebo podobné nezmyselné veci. Ja som len chcel, či niekto nemá niečo o pôsobení "uzáverových jednotiek" v Stalingrade a o ich nasadení. Keďže scény, kde tieto jednotky postrielajú svojich, zapôsobili na strašne moc ľudí a keď niekto spomenie tento film v spoločnosti, určite padne zmienka aj o strielaní svojich.
Tak prečo o tom nedebatovať tu, kde sú experti na WWII, na ruské jednotky, atď? Nejaké debilné príspevky o kravinách by som tu určite netrpel. Napr. vo filme o vojakovi Ryanovi, je tiež debata o historických chybách filmárov. Tam by tiež mohol napísať niekto, že koho zaujíma, či tam bojovala divízia Das Reich alebo Prinz Eugen. Tak ale mnohých (a mňa určite tiež), ktorý tento film žerú, to zaujíma, či sú tam nejaké historické fakty alebo nie. ono sa na ten film hneď ináč pozerá, keď viež, že sú tam neni nejaké vymyslené kraviny.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#82801 Verze : 0
To je fakt, ale forum s Ryanem nesleduju, tak nevim.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#83411 Verze : 0
konečně jsem si film půjčil a pustil. čekal jsem trošku víc, ale co naplat. američani si mohli odpustit to love story, chtějí tím nalákat trochu divaček, ale to je tak všechno. a abych se nakonec přiznal, raději jsem četl ten kreslenej příběh, který vycházel v ABC, jak se to jenom jmenovalo?
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#90069 Verze : 0
Pro zhlédnutí v TV se dívejte tuto sobotu 28. května 21.55 na Nově. Stojí to fakt zato.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#108458 Verze : 0
Édu Harrisů mám fakt rád a v tomhle filmu je mi ho na konci skoro líto:) Poprvé jsem ho vzal na vědomí myslím ve Skále, tam byl taky famózní
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#108786 Verze : 0
Skoda ze takove filmy vubec nekdo pousti Confused Ale je alespon jasne jak se formuje historicky nazor u lidi kteri davaji prednost televizi pred knihou.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#108837 Verze : 0

Citace - Kaskad :

Skoda ze takove filmy vubec nekdo pousti Confused Ale je alespon jasne jak se formuje historicky nazor u lidi kteri davaji prednost televizi pred knihou.



co konkrétně se ti nelíbilo? myslím, že člověku, který není fanatický vyhledávač nesrovnalostí a puntičkář co se historických detailů týče, ale má rád tento typ filmů, musel být spokojen...mě se to třeba dost líbilo
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#109033 Verze : 0
To Krtek: vrať se v tomhle topicu o pár stránek dozadu, Kaskad se už vyjádřil v listopadu 2004 a teď už jenom "posunul", aby řeč nestála - mimochodem, původní sovětský film jsem kdysi viděl a zdál se mi tak trochu "dobovější" ...
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#109171 Verze : 0
Jo jo, už sem to našel, nicméně z pohledu filmového diváka nezatíženého babráním se v historických reáliích jsem byl stejně s filmem navýsost spokojen
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#109360 Verze : 0
Včera bol na STV 2 dokument Ruská vojna v ňom vystupoval aj Vasilij Zajcev ako pametník vojny a rozprával príbeh. Podľa jeho slov bol to boj ostreľovačov keď sa nemci chceli dostať k vode. Boj trval tri dni a podľa neho nemecký ostreľovač dostal dvoch jeho ľudí skončil v priebehu pár sekund a hovoril že ho dostali jeho ľudia /takže asi nie on osobne/. Veľké bolo ich prekvapenie keď vytiahli jeho mrtvolu a zistili aké veľké zviera proti ním nasadili. Bol to šéf berlínskej školy ostreľovačov / v dokumente nepadlo jeho meno/.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#110607 Verze : 0
To Kaskad - přesně tak ...nejlépe to vystihuje tento citát z ruského webu -


Говоря про "Враг у ворот" (Enemy at the gates), я должен сказать, что это отлично снятый фильм. Только не могу понять: про какую войну речь? Несколько смахивает на Великую Отечественную, но как такие тупые "русские" победили "немцев"? Такое освещение истории было бы смешным, если бы не было столь грустным. Впрочем, чего еще можно было ожидать от ламериканцев - сплошные обывательские штампы...
А в конце войны появятся янки в сверкающих доспехах и всех победят. Кстати - сравните фото настоящего Зайцева с Зайцевым киношным.


Mám ale dotaz, je to psané lidovou mluvou, slangem. Co je to штампы, янки в сверкающих доспехах a jak doslova přeložit to было столь грустным ?
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#110641 Verze : 0

Citace - Vladimír Šilhán :

To Kaskad - přesně tak ...nejlépe to vystihuje tento citát z ruského webu -


Говоря про "Враг у ворот" (Enemy at the gates), я должен сказать, что это отлично снятый фильм. Только не могу понять: про какую войну речь? Несколько смахивает на Великую Отечественную, но как такие тупые "русские" победили "немцев"? Такое освещение истории было бы смешным, если бы не было столь грустным. Впрочем, чего еще можно было ожидать от ламериканцев - сплошные обывательские штампы...
А в конце войны появятся янки в сверкающих доспехах и всех победят. Кстати - сравните фото настоящего Зайцева с Зайцевым киношным.


Mám ale dotaz, je to psané lidovou mluvou, slangem. Co je to штампы, янки в сверкающих доспехах a jak doslova přeložit to было столь грустным ?

Takze,promin ale budu psat v latince nevim jak to bude s mym kodovanim Smile
štampy-šablony,steriotypy.
janki v sverkajuščich dospechach-"janki" je obecny nazev pro obcany USA,"sverkajuščie dospechy"-nablyskane brneni(tady myslino rytirske)
Pro posledni slovspojeni radsi prelozim celou vetu-"bylo by smešnym jesli nebylo by stol' grustnym"-bylo by to smesne kdyby to nebylo natolik smutné."Stol' grustnym" doslova "natolik smutnym".
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#110746 Verze : 0
Díky moc! Já tyhle celé fráze a slangové výrazy nenašel v mým slovníku, nebo našel jen jednotlivá slova a nedávalo mi to smysl (brnění ve WWII. nebylo apod.) Tak teď rozumím a říkám, je to výstižný popis filmu.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#110774 Verze : 0
Nešlo by to pro našince bez znalosti ruštiny přeložit ? Díky
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#110790 Verze : 0
Jen taková otázečka, co myslíte, kdo byl lepší Zajcev nebo Major König? I bez toho, že Zajcev vyhrál, lae náhodou. Já si myslím, že nejlepčí byl König.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#110809 Verze : 0

Citace - Michal Nav :

Jen taková otázečka, co myslíte, kdo byl lepší Zajcev nebo Major König? I bez toho, že Zajcev vyhrál, lae náhodou. Já si myslím, že nejlepčí byl König.



König je především fiktivní postava, takže je vcelku irelevantní jestli byl lepší než filmový Zajcev Laughing ale jinak je to nesrovnávatelný - není tu žádný měřítko než morální a tam by Thorwald asi s idou získání životního prostoru pro "vyšší rasu" splask jak propíchnutý balón. On taky skutečný Zajcev - důstojník Tichooceánské flotily a finanční náčelník nepřišel do Stalingradu, aby si s někým poměřil své schopnosti, ale aby bránil svoji zem. a předal své umění co nejvíce jiným vojákům-odstřelovačům.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#110815 Verze : 0

Citace - krtek :

Édu Harrisů mám fakt rád a v tomhle filmu je mi ho na konci skoro líto:) Poprvé jsem ho vzal na vědomí myslím ve Skále, tam byl taky famózní



tady musím souhlasit s autorem výše uvedeného citátu... Rolling Eyes
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#113670 Verze : 0
Na nějakých stránkách, myslím,že to byla fronta.cz, bylo psáno, že Konig skutečně existoval. Co myslíte nebo víte?
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#114124 Verze : 0
Určitě v armádě byl nějaký König, možná i sniper, ale určitě nesoupeřil se Zajcevem ve Stalingradu.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#115280 Verze : 0
Prosimte Michale Nave kolikpak ti je let?
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#121655 Verze : 0

Citace - grapefruit :

Prosimte Michale Nave kolikpak ti je let?



Very Happy Toto sme preberali počas jedného "incidentnu" okolo Michala. Vek neprezradil,ani si ho nezverejnil. Veď nikto ho do toho nútiť nemôže,je to jeho osbná vec.
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#121714 Verze : 0
JO taak, ja sem tady sic novej, ale prispevky typu - film stal za houby pac se tam malo strili, nebo fandil sem konigovi pac.. to a to.... se mi zdaj holt dost prostoduchy (tipuju umerny veku). no nic s tim vekem mas pravdu je to kazdyho osobna vec a ani ho nenutim proste sem se jenom zeptal a jestli neni zenska tak na tom neshledavam nic netaktniho Smile


Jinak k tomuhle filmiku - namet se mi zda jako bezva material - ale to holyvudsky zpracovani opravdu znacne pokulhava, ne ze bych si fandil ale v scenaristove kuzi bych z toho vyrobil opravdu solidnejsi dilko (jo a to sem ve slohu nebejval moc silnej) Smile)
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#121747 Verze : 0
Hmm, a co se ti na tom zdá tak hrozné?
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#121772 Verze : 0
Pry jsou nekde ve filmu videt vz.58,nevsimli jste si toho nekdo?
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#158500 Verze : 0
A mam to na DVD ale vadí mi že tam neni normální boj akorát na začátku!
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#161825 Verze : 0
tomu masakru říkáš normální boj?
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#161855 Verze : 0
Na muj vkus se tam zbytecne moc zaobiraji milostnym trojuhelnikem. podle me stacili jen naznacit a venovat se tomu o co ve valecnych filmech jde, cili akci. A taky vice priblizit zivot a taktiku snajperu... aje jinak po Ryanovi a Band of Brothers, patri k tem lepsim....
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#162084 Verze : 0
bohužel v moderních válečných filmech (alespoň těch amerických) je milostný motiv vždy na jednom z prvních míst - viz Pearl Harbor Rolling Eyes jedině tam, kde už opravdu žádné ženy být nemůžou, tam to není...
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#162089 Verze : 0
prave na to cumim A! ta trefa ve vyskoku je mozna proc by ne on miril tam kde se mu objevila jeho hlava takze stacilo jen zmacknout ten nalet to nebyly heinkelly ale junkersy 88 ale to je nepodstatne... hodne se mi libi chruscov sice je pravda ze asi vypada dost stare ale v urcity casti valky byl politickym komisarem u jednoho frontu na jihu (nevim jiste jestli to bylo v dobe stalingradu... a ta zidovka je pekna:-) jinak se mi ten film libi neni to extratrida jako zde uz zminovany stalingrad ale da se to rozhodne mi priznivci valecnych filmu muzeme byt radi ze alespon neco davaji:-) i kdyz samozrejme je to tak trochu pohadka
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#209330 Verze : 0
jo jo,taky se mi docela líbil Very Happy ale nelíbilo se mi,co proved ten německý odstřelovač s tím Sašou do tý doby mi přišel docela normální #Sniper
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#209399 Verze : 0

Citace - Kvákal :

... do tý doby mi přišel docela normální #Sniper

No vidíš, a to je přesně ten důvod, proč tam v závěru tu scénu s visícím Sašou museli dát. Aby jsi nebyl na pochybách, kdo byl ten dobrý a kdo ten špatný. Zmatený divák je to nejhorší, co by filmaře mohlo potkat Wink
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#209407 Verze : 0

Citace - Kvákal :

jo jo,taky se mi docela líbil Very Happy ale nelíbilo se mi,co proved ten německý odstřelovač s tím Sašou do tý doby mi přišel docela normální #Sniper



no nevim preci jenom na nej donasel a to se ve valce tresta smrti... jinak rozdil mezi nima byl celkem dost jasnej rusak byl clovek a nemec stroj na zabijeni trosicku "americke" ale co uz aspon bylo na co cumet:-))
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#209437 Verze : 0
Film je to pěkný (nemohu si pomoct ale celou dobu jsem fandil Edu Harrisovi) a pokud by si filmaři odpustili zbytečnou milostnou zápletku tak mohl být ještě lepší. Doporučuji přečíst knižní předlohu Válka krys.Ta je lepší a má i uvěřitelnější závěr .
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#209441 Verze : 0
už jsem to říkal někde na jiném fóru (myslím, že to bylo na jedné diskusi o Hvězdné pěchotě) - že sice kniha může být stokrát lepší, ale jednak jí málokdy přečteme "na jeden zátah", takže je děj rozkouskován na takové úseky, které kdy v danou chvíli stihneme dočíst, ale hlavně jsme při čtení ochuzeni o vizuální zážitek, protože představivost můžeme mít bujnou, ale film to nenahradí nikdy...a myslím, že válečné filmy (a vlastně filmy obecně) - aspoň ty moderní - jsou o vizuálním zážitku
URL : https://www.valka.cz/Enemy-at-the-Gates-Nepritel-pred-branami-t15048#209461 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více