Idi i Smotri (Jdi a dívej se)

Diskuse

Jdi a dívej se (Idi i Smotri)


Sovětský svaz, 1985, 140 min


Režie: Elem Klimov


Místama neuvěřitelně brutální, působivý film z doby nacistického vyhlazovacího tažení v Sovětském svazu. Malému chlapcovi vyvraždí rodinu a on se dává k partyzánům. Po úvodní, trochu rozvleklé půlhodince, to začne Klimov do diváka emocionálně hrnout s takovou razancí, že to je místama až na hranici snesitelnosti. Během natáčení byl po boku chlapeckého hlavního představitele neustále psychiatr, který dohlížel, aby se psychicky náročné natáčení nepodepsalo na jeho duševním stavu. Beztak neúspěšně. Režijně je to brilantní dílo. Nezapomenu na dvě scény. První, kdy hlavní hrdina prochází svojí rodnou vesnicí, která byla několik dní předtím vyvražděna nacisty. Nejsou tu naturalistické záběry, pouze nenápadné, děsivé náznaky a jediný letmý pohled kamerou, jen tak, jakoby mimochodem, osvětlí hrůznou skutečnost. A druhá scéna na konci, která vešla do dějin filmu - vyvraždění běloruské vesnice SS jednotkami, upálení jejích obyvatel v nedaleké stodole. Asi nejšílenější půlhodina, jakou jsem kdy ve filmu spatřil. Nedá se popsat, musí se vidět. Kam se hrabe Spielberg se scénou vyklizení ghetta v Schindlerově seznamu. Nezapomenutelný zážitek.
URL : https://www.valka.cz/Idi-i-Smotri-Jdi-a-divej-se-t15106#56636 Verze : 0
to si musim nekde sehnat,vubec tenhle film neznam,urcite to neni spatny podle tvejch slov to asi bude dobry,diky za tip Wink
URL : https://www.valka.cz/Idi-i-Smotri-Jdi-a-divej-se-t15106#56673 Verze : 0
To bude trošku problém, nikde jsem nezjistil, že by vyšel na nějakém nosiči. Kdysi jsem jej viděl na polském TVP1 a zhruba před třemi roky znova ve filmovém klubu na ČT 2. Budu pátrat, ale zatím si moc nevěřím... Crying or Very sad
URL : https://www.valka.cz/Idi-i-Smotri-Jdi-a-divej-se-t15106#56675 Verze : 0
aha tak to bude problem,no,ale to je jedno,preziju bez toho
URL : https://www.valka.cz/Idi-i-Smotri-Jdi-a-divej-se-t15106#56682 Verze : 0
Souhlasím. Měl jsem možnost ho kdysi rovněž vidět na polské TV a do dneška si pamatuji některé úseky. (například ten návrat do vesnice)
URL : https://www.valka.cz/Idi-i-Smotri-Jdi-a-divej-se-t15106#56824 Verze : 0
no fotky vypadaji pekne,uz jenom cekat az se to tu nekde objevi
URL : https://www.valka.cz/Idi-i-Smotri-Jdi-a-divej-se-t15106#56853 Verze : 0
Mezi klady tohoto vyborneho filmu bych chtel pridat temer perfektni realizmus, t. j. korektni uniformy, "suche" (bez benzinu, coz americani neumeji) vybuchy, opravdovi nemci v rolich nemcu, pritomnost kolaborantu atd.
URL : https://www.valka.cz/Idi-i-Smotri-Jdi-a-divej-se-t15106#58120 Verze : 0
tenhle filmek se mi podařilo po velkém pátrání sehnat v divx, 2 CD verzi...
URL : https://www.valka.cz/Idi-i-Smotri-Jdi-a-divej-se-t15106#59042 Verze : 0
Tento film musí existovat i v české versi. Za starých dobrých časů jsme na něm byli (na nátlak shora) se školou v kině.
URL : https://www.valka.cz/Idi-i-Smotri-Jdi-a-divej-se-t15106#63811 Verze : 0
film je samozřejmě i v české verzi dokonce běžel v TV (s titulky pokud si to pamatuju správně) ale dost pochybuju žeby ho znovu dali to spíš nějakou telenovelu Sad Jinak pokud by někdo byl ochoten film v DivX vypálit měl bych taky zájem (o ceně bychom se dohodli)
URL : https://www.valka.cz/Idi-i-Smotri-Jdi-a-divej-se-t15106#63839 Verze : 0
s vypálením problém nemám, s odesíláním to je u mě horší, k smrti nerad chodím na poštu...
Pro Pražáky je možný osobní odběr...


Preferoval bych radši výměnu, určitě všichni máme spoustu zajímavých filmů, tak napište, co můžete nabídnout....můj aktuální seznam je zde:
http://zany.crolink.cz/movie/movie.zip
URL : https://www.valka.cz/Idi-i-Smotri-Jdi-a-divej-se-t15106#63867 Verze : 0
Ten film ma uplne vyliečil z toho, aby som si myslel, že za frontom to bola v podstate zábava. Klobúk dole pred tvorcami! A ak to tak v Bielorusku (lebo tam sa to myslím odohráva) naozaj bežalo, tak dobre že už to nemôžeme zažiť!
URL : https://www.valka.cz/Idi-i-Smotri-Jdi-a-divej-se-t15106#68102 Verze : 0
Tento film budú dávať na STV 2 v piatok 5.5.2006 o 23:15. Sám som na dosť zvedavý.
URL : https://www.valka.cz/Idi-i-Smotri-Jdi-a-divej-se-t15106#157032 Verze : 0
Film bude v produkci Řitka video, www.ritkavideo.cz, a spousta dalších zajímavostí ze stejného období a ruské produkce....
URL : https://www.valka.cz/Idi-i-Smotri-Jdi-a-divej-se-t15106#175873 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více