Sahara

Diskuse

SAHARA 1942. Nepřátel je stokrát více. Voda dochází. Boj o přežití právě začal ... Říjen 1942, vyprahlá saharská poušť. Seržant Joe Gunn a jeho dva muži jsou posádkou amerického tanku přiděleného k britské armádě. Po německém útoku je Joe Gunn nucen se svým tankem ustupit hluboko do pekelného spalujícího žáru pouště. Během ústupu přibírá Gunn skupinu tuláků. Všichni jsou již unavení a žízniví, když v ruinách starobylé svatyně nachází vodu. Avšak německý prapor je jim stále v patách. Musí čelit stonásobné přesile. Zoufale potřebují pomoc. Vydrží, než přijde posila? To řekne až čas. A ten je, jak seržant Joe Gunn poznává, ještě vzácnější než voda ...(ČB).


Koupit DVD na Filmopolis.cz
URL : https://www.valka.cz/Sahara-t15558#223231 Verze : 0
Príbeh o pár vojakoch a jednom tanku, ktorý dokázali zadržať časť Rommelových vojsk v bitke pri El Alamejne. Tank s posádkou stretávajú niekoľko vojakov a zajmú nemeckého pilota. Pri ceste za svojimi vojskami narazia na studňu o ktorú majú záujem aj nemci. Tento film síce nedbá tak celkom na realitu ale je to taký pohodový film.
Najlepší je ten citát na záver: "Oni nemali zostárnuť, tak ako my, čo starneme.Čas ich nemal unaviť a roky zatratiť. Nezabudneme na Vás.Veď aj slnko večer zapadne ale ráno si ho pamätáme." Dobré nie? Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Sahara-t15558#57929 Verze : 0
Souhlasím s Tebou, je to takový pohodový film, který nikoho neurazí. Já si ho pouštím, pokud si chci odpočinout u nějakého válečného filmu.
URL : https://www.valka.cz/Sahara-t15558#58086 Verze : 0
Ano, ano, také se na něj rád koukám, ačkoli ten příběh je spíše zcela mimo realitu (tank M3 Lee s americkou posádkou, na začátku prchající z bojiště u Gazaly, tedy ještě pár měsíců před El Alameinem, to je opravdu poněkud "mimo"). Jinak se jedná o stejnojmenný remake filmu již z roku 1943, tehdy ovšem hlavního hrdinu hrál Humpfrey Bogart, na rozdíl od Jamese Belushiho v roce 1995. No ale k podívání to je, Afrikakorps tam aspoň trošičku dostane "na frak" Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Sahara-t15558#58119 Verze : 0
Podľa mňa sa jedná o jeden z posledných vojnových filmov starého typu, a to že zopár odhodlaných vojakov "dobra" porazí obrovskú presilu krutého a bojachtivého nepriateľa.
Pokiaľ ide o historické súvislosti, kedysi to bolo filmovým tvorcom jedno, hlavne že sa tam strieľa a zabíja, a že sa na to budú ľudia pozerať. Dnes si už na tom vo vojnových filmoch dávajú viac záležať.
URL : https://www.valka.cz/Sahara-t15558#58611 Verze : 0

Citace - Scotty :

ten příběh je spíše zcela mimo realitu (tank M3 Lee s americkou posádkou, na začátku prchající z bojiště u Gazaly, tedy ještě pár měsíců před El Alameinem, to je opravdu poněkud "mimo").



M3 Lee s americkou posádkou je opravdu mimo realitu. Navíc měl na sobě znak Američané 1. obrněné divize. V zápaní poušti nikdy Američané nebojovali. M3 měli ve výzbroji Britové, ovšem v modifikaci Grant. Lee Britové nasadili na Barmském bojišti.
Jinak na úprku z bojiště u Gazaly nic nerealistického není. Přesně to Britové udělali. A uprchli až k El Alameinu, kde později došlo k oné slavné bitvě. Takže v tomhle pohledu jsem nepochopil, co (jsi) tím Scotty myslel.


Jinak je film hezky zpracovaný.
URL : https://www.valka.cz/Sahara-t15558#60246 Verze : 0
To Hartmann : v mé větě v závorce nebyla o Britech ani zmínka a týkala se pouze těch Amíků, mělo to tedy být k dokreslení celé absurdní situace ze začátku filmu. O ústupu britských jednotek od Gazaly samozřejmě vím.
URL : https://www.valka.cz/Sahara-t15558#60282 Verze : 0
inu přece bys nechtěl aby v americkém filmu vyhrávali britové Smile Pokud se pamatuju tak těch nesmyslů je tam víc třeba když americký seržant velí britům kteří mají s sebou důstojníka, také němci jsou tam dost za hlupáky aby ti hrdinové mohli víc vyniknout. Jsou tam hezké záběry (právě na M-3) ale v celku mne to moc nenadchlo, možná ta původní verze je lepší, ale tu asi nikdo z nás neviděl? Myslím že britové měli Lee i v africe, Grantů bylo postaveno poměrně málo a s dodávkou věží byly problémy proto část dodávky byla nahrazena standardem (tedy Lee který se lišil hlavně tím že měl rádio v korbě a ne ve věži).
URL : https://www.valka.cz/Sahara-t15558#60294 Verze : 0
Jako film to docela ujde dal bych tomu tak 7 z 10.
URL : https://www.valka.cz/Sahara-t15558#60328 Verze : 0
To Scotty: Aha, tobě nešlo o krititku místa nasazení, ale času nasazení americké posádky (mě víc vadilo to místo, tak jsem se na to zaměřil, jen jsem chtěl napsat, že na Brity by to sedělo). Tj. blobst = Američani v bitvě u Gazaly, tedy ještě před El Alameinem -> a přitom Amíci se vylodili v Africe až po začátku bitvy u El Alameinu.
URL : https://www.valka.cz/Sahara-t15558#60336 Verze : 0
Jinak Saharu z roku 1943 jsem ještě neviděl, ale už to mám rozjednané, tak se teším, až ji budu mít a skouknu to.
URL : https://www.valka.cz/Sahara-t15558#60339 Verze : 0
Celkom oddychovka, aj keď štatistiky vojny nepustia. Takéto prípady by ich asi riadne upravili. Ale aj tak si ho rád pozriem.
URL : https://www.valka.cz/Sahara-t15558#67469 Verze : 0
Mě se ten film moc líbil.Viděl jsem hoasi před čtyřmi roky a scháněl jsem ho.Nakonec jsem ho sehnal v úterý.Byl jsem na něho natěšený jak malý kluk a vůbec mě nesklamal.Doopravdy super.
URL : https://www.valka.cz/Sahara-t15558#75650 Verze : 0
Tento film sa zrovna nedá označiť ako historický dokument vo farbe Shocked
Neviem prečo ale ten keď si spomeniem na tento film, tak ma napadne hneď fajnový pohodový večer pri telke. Fakt, proste ako napr. pri Smrtonosnej pasci, tak pri tomto filme si veľmi oddýchnem. Proste pohodička #Beer
URL : https://www.valka.cz/Sahara-t15558#75707 Verze : 0
Jo s tím tankem máte pravdu....je to prostě americká blbost, ale jinak jak už jste někdo napsal oddechový film pro jakoukoliv příležitost, nudím se, tak se na to kouknu znova,...Jinak jméno tanku Lulubelle (nebo tak nějak) se mi docela líbí. Smile
URL : https://www.valka.cz/Sahara-t15558#84688 Verze : 0
Jo docela oddechový film, u kterého by se nemělo moc přemýšlet. Třeba že tankisti přemůžou přesilu dobře vycvičené německé pěchoty. Ale zápletka jako boj o důležitou studnu je dobrá.
URL : https://www.valka.cz/Sahara-t15558#89736 Verze : 0
Je to podle pravdy tenhle film natočený?Mě se zdá, že tam někde psali, že ano, ale s jedním tankem a ještě takovým nic moc a pár lidma zastavit Němce s velkou pěchotou minomety atd.
URL : https://www.valka.cz/Sahara-t15558#89870 Verze : 0
Ujišťuju Tě, že podle pravdy to z principu nemůže být ani náhodou. V západní poušti americké jednotky nebojovaly.


Jinak už jsem shlédnul i Saharu z roku 1943. Přestože je černobílá, líbila se mi snad ještě více než ta z roku 1995. Překvapila mě prakticky téměř absolutní shoda v příběhu, dialozích, scénách, postavách a vůbec všem Smile
URL : https://www.valka.cz/Sahara-t15558#102969 Verze : 0
Já bych vás, kolegové, v jedné věci opravil. V západní poušti amíci opravdu bojovali. Nejednalo se ale o pravidelné jednotky, ale o několik tanků s osádkami amerických tankových instruktorů v britských divizích, kteří tam na vlastní kůži studovali specifika boje v poušti, německou taktiku atd. před tím, než do boje vyrazí jejich vlasní armáda. A údajně byla Sahara točena právě o těchto instruktorech !
Jinak jsem viděl také obě dvě verze a ta starší s Bogartem v hlavní roli se mi líbila taky víc .... Smile
URL : https://www.valka.cz/Sahara-t15558#125158 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více