Scout Car u ČSOB

Diskuse

Chci si postavit M3A1 (Italeri 1:35) v kamufláži ČSOB. Zajímalo mě jakou měli tato vozidla u naší jednotky výzbroj? Jestli měli kulomet 12.7 mm nebo 7.62 mm a nebo jezdily bez výzbroje.
URL : https://www.valka.cz/Scout-Car-u-CSOB-t15565#57945 Verze : 0
ČSOB?? Very Happy Není mi známo, ža by tahle banka nějaká OT používala... Very Happy Very Happy Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Scout-Car-u-CSOB-t15565#58093 Verze : 0
ČSOB znamená ČeskoSlovenská Obrněná Brigáda. To jen tak na vysvětlenou. Laughing
URL : https://www.valka.cz/Scout-Car-u-CSOB-t15565#58118 Verze : 0
Já vím (proto taky tolik smajlíků), ale přejít tuhle shodu písmen mi prostě nedalo, promiň.
URL : https://www.valka.cz/Scout-Car-u-CSOB-t15565#58220 Verze : 0
To Pepe: na obtiskovém aršíku OK deca je Scout čsob zobrazen bez kulometu - tohle tedy nepomůže v řešení otázky... Já jsem ho postavil bez nich "jen proto, abych ho měl u cromwellů (6) a jeepů (4). Vzhledem k tomu prosím, zdržte se komentářů o debilovi, co dělá jen několik typů... Mám rozestavěnou firefly a dalších pár cromwellů podle fotek v knížce o uniformách našich vojáků čsob. Těsím se taky na crusadera...
URL : https://www.valka.cz/Scout-Car-u-CSOB-t15565#60153 Verze : 0
tak nezapomeň na Valentine a asi i Matildu (měli je v Africe)
to pepe máš ti zkratku blbě, jednotka se jmenovala ČeskoSlovenská Samostatná Obrněná Brigáda, anglickou zkratkou CSIAB, takže bys měl mít ŠSOB když už to chceš počešťovat.
URL : https://www.valka.cz/Scout-Car-u-CSOB-t15565#60165 Verze : 0
Ten název byl ještě trošinku jinak, protže brigáda neměla skutečné počty osob a techniky a i organizace nedosahovala platných standardů.
Název tedy byl: Czechoslovak Independent Armoured Brigade Group, tedy ve zkratce CIABG
Pravděpodobně vhledem k nedostatku osob (brigáda neměla tzv. "náhradní těleso") bylo (vcelku rozumně) rozhodnuto i přes intervence a žádosti gen.Lišky a asi i politiků zasadit ji ne v útočných operacích, ale k obklíčení a udržení "kapsy" kolem Dunkerque.
Není tedy pravda, že ji prezident beneš chtěl "uchránit" pro okamžitou (politicky motivovanou) činnost v osvobozeném Československu. Ale to už je jiná historie...
Stejně bychom se měli vrátit k tématu - jakou měly československé Scout Cary M3 výzbroj?
URL : https://www.valka.cz/Scout-Car-u-CSOB-t15565#60177 Verze : 0
Náhradní těleso brigáda samozřejmě měla, bylo v Anglii a bylo dokonce poslední částí brigády přesunutou do ČSR, jinak souhlasím s tím že snaha nenasadit brigádu v první linii byla spíš ze strany spojenců než Beneše, doplňování lidmi byl velký problém a mezi příslušníky bylo i několik němců s ČS občanstvím zajatých ve WH a docela dost příslušníků vládního vojska z itálie. I věkově byla brigáda dost vysoko, prostě lidí nebylo dost a doplňovalo se v podstatě kýmkoli kdo splnil zdravotní limity.
URL : https://www.valka.cz/Scout-Car-u-CSOB-t15565#60182 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více