27.03.2013 - Před 45 lety zahynul první kosmonaut Jurij Alexejevič Gagarin

27.března 1968 zahynul první kosmonaut světa Jurij Alexejevič Gagarin. Stalo se to při běžném cvičném letu na letounu MiG-15UTI, instruktora mu dělal Vladimír Sergejevič Serjogin. Během tohoto letu měli vystoupat na výšku 4200 m, tam provést rozhon s výskokem a následným střemhlavým letem. Vzlétli z Čkalova letiště v 10 hod 18 min 45 sec a let trval pohých 13 minut. Narazili na zem blízko vsi Novosjolovo, Kiržankého rajónu Vladimirské oblasti.
Oba piloti zahynuli, dlouho se přetřásaly fámy, že Gagarin nezemřel v letadle, ale že jej znovu vypustili do kosmu a kosmická loď se vymkla kontrole a on tam krouží stále. To všechno jsou ale nesmysly.


Dnes je těžké si představit, jak obrovské riziko bylo v roce 1960 absolvovat kosmický let. Rakety a raketové technologie byly ve srovnání s dnešní technikou v podstatě v plenkách a absolvovat let do vesmíru s sebou nesl obrovské riziko. Sovětům se to tenkrát podařilo a předstihli v tzv. vesmírných dostizích USA.


To ale nic nemění na skutečnosti, že J.A.Gagarin byl prvním kosmonautem na světě.


Čest jeho památce
27.03.2013 - Před 45 lety zahynul první kosmonaut Jurij Alexejevič Gagarin - Jurij Alexejevič Gagarin

Jurij Alexejevič Gagarin
URL : https://www.valka.cz/27-03-2013-Pred-45-lety-zahynul-prvni-kosmonaut-Jurij-Alexejevic-Gagarin-t158638#484444 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více