Drsná Planina

Diskuse

Napínavý příběh z českého pohraničí se odehrává v let.1946 -1949. DRSNÁ PLANINA - napínavý příběh z českého pohraničí se odehrává v letech 1946 - 49. Zachycuje mimořádně obtížné podmínky, za kterých příslušníci Pohraniční stráže vykonávali svou odpovědnou službu v době, kdy nepřátelé volně přecházeli dosud nechráněnou hranici a bezohledně vraždili české obyvatelstvo. Chronologické zařazení tragických a dramatických chvil i humorných situací vyvolává v divákovi dojem, jako by listoval v záznamech o činech a životech, které by neměly být zapomenuty. Ústředními hrdiny jsou tři pohraničníci a věrní přátelé, do jejichž postav promítli tvůrci osudy stovek mladých mužů, střežících před padesáti lety naše hranice.


hrají :


Zlata Adamovská
Jiří Bartoška
Jana Gýrová
Jiří Havel
Ladislav Potměšil
Jaroslav Rozsíval
Petr Svárovský
Pavel Trávníček
Marcel Vašinka
Ivan Vyskočil
Miroslav Zounar
URL : https://www.valka.cz/Drsna-Planina-t15928#59188 Verze : 0
Tak pro upřesnění v letech 1946 - 49 žádná PS neexistovala. Film popisuje události spojené z plukem SNB 9600 a hlavně události na úseku státní hranice v oblasti Planá u Mariánských Lázní a jde o volné (někdy až moc volné) spracování knížky R. Kalčíka - V Ruce Samopal.
URL : https://www.valka.cz/Drsna-Planina-t15928#59268 Verze : 0
Si neodpustím ještě drobnější upřesnění - dle knížky (kterou považuji za lepší než Král Šumavy) hlavní hrdinové přicházejí v době, kdy se měnil Pohotovnostní pluk 1NB v pohraniční útvar SNB 9600, ten měl tři pluky a pak byl vytvořen v rámci tohoto útvaru ještě pluk "Slovensko" pro boj s Banderovci.
URL : https://www.valka.cz/Drsna-Planina-t15928#62390 Verze : 0
Jo a ten film byl jen nepřesným slabým odvarem Knihy. Navíc se tam objevovaly dost špatné uniformy.
URL : https://www.valka.cz/Drsna-Planina-t15928#62393 Verze : 0
To Pohraničník : já ti nevím, ale nebyl náhodou útvar 9600 sám o sobě plukem ??? Jinak pohotovostní pluk Slovensko byla záležitost celého SNB né jen tohoto pluku, ale samozřejmě že i on uvolňoval své příslušníky do tohoto útvaru.
URL : https://www.valka.cz/Drsna-Planina-t15928#62396 Verze : 0
Omlovám se s tím útvarem 9600 máš pravdu - už je to víc jak 14-15 let co jsem se o toto téma zajímal a tak si některé detaily nepamatuji a předtím jsem to psal z hlavy.
URL : https://www.valka.cz/Drsna-Planina-t15928#62418 Verze : 0
To dav: Teda, teď jsi mě zviklal, že jsem se raději odledně toho pluku "Slovensko" podíval do chytré literatury. Smile
Nevím jestli se tvá oprava vztahovala i na tento pluk - ten pluk jako taková se označoval vysloveně jako pohraniční pluk "Slovensko" a byl vytvořen ještě dříve než došlo k vpádu Banderovců na naše území - tudíž původně čistě k ochraně hranic (pravda, kvůli riziku Banderovců). Většina jeho příslušníků byla původně z útvarů na severu Čech. Po vpádu Benďáků byl začleněn do stíhacích skupin armády a podléhal vojenskému velitelství Teplice.
Jo jo, ochrana našich hranic je rozhodně zajímavé téma... Můžu se zeptat co tě k tomu že jsi se o to "kdysi" zajímal vedlo? Resp. co tě vedlo k tomu že už se o to nezajímáš Smile
URL : https://www.valka.cz/Drsna-Planina-t15928#62454 Verze : 0
Co mě k tomu vedlo? Možná, že to byla právě tahle kniha, tehdejší propaganda a možná spoustu dalších věcí okolo. A proč jsem se o to přestal zajímat ? Někdy velice krátce po revoluci (možná v roce 1990) jsem na téma ochrana státní hranice v letech 1945(6)-1952 dělal něco jako SOČ(nebo jak se to jmenovalo). A právě v té době jsem pochopil co to bylo za svinst*o. To vlastně muselo být před plyšákem, protože jsem chodil do archívu "Muzea PS a VMV".
URL : https://www.valka.cz/Drsna-Planina-t15928#62504 Verze : 0
Mimochodem, pár věcí z tohoto filmu se objevuje v knížce "Král Šumavy"
Jinak film samotnej má taky dobrou muziku...
URL : https://www.valka.cz/Drsna-Planina-t15928#71677 Verze : 0
To Pytlák: Král Šumavy a Drsná planina má společné pouze dvě věci a to jsou téma a autora. Je tudíš pochopitelné, že se občas jako by opakoval, ale věř že toho společného je málo a určitě to nebyl záměr autora. Jinak pokud se mi povedlo kdysi zjistit, tak předloha filmu byla napsána na základě skutečnosti, i když děje byly hodně a "vhodně" upraveny, tak jek kázal vrchní cenzor.
URL : https://www.valka.cz/Drsna-Planina-t15928#71682 Verze : 0
Já nemyslel samozřejmě, že to je o tom samém, to ne. Ale třeba ta věc s knedlíkama, kozou a následným koupáním kuchaře, to jsem tuším četl v Králi Šumavy...
Jinak samozřejmě nepomlouvám a oba filmy považuji za totalitní sice ale dobrou klasiku. Kdykoliv jedu na Šumavu, zejména pak na Kvildu, vždycky to úplně vidím...
URL : https://www.valka.cz/Drsna-Planina-t15928#71687 Verze : 0
Pánové, zdravím vás a uvedené příspěvky bych mohl ještě doplnit o několik postřehů: kníha "V ruce samopal" byla napsána dle skutečných událostí pohraničního útvaru SNB (tehdejší 3. četa 5. pohraniční roty) v Broumově (nyní okr. Tachov), který je v knize nazýván jako Lesov, nicméně okolní obce se v knize již správně jmenují dle skutečností. Kniha je autorským dílem dvojce Václav Janeček a Rudolf Kalčík, přičemž Václav Janeček byl ten, který uvedené události na útvaru prožil (v knize se jmenuje Václav Janiš alias "Cikán") a Rudolf Kalčík coby spisovatel dal Janečkovým zážitkům umělecký ráz. Tím, že se následně i na zfilmování tohoto díla (pod názvem Drsná planina) podílel i Rudolf Kalčík, tak se tam bohužel připletly i scény s nedobrovolným "koupáním kuchaře"či "výletem" jednoho strážmistra za svojí manželkou, kterou si následně přivezl služebním vozem k útvaru a na čas si tak zachránil manželství. Obě tyto scény do filmu vložil Kalčík patrně proto, že se mu je předtím nepodařilo vtěsnat do filmu Král Šumavy a zřejmě se domníval, že jsou toliko dobré, že by divák o ně neměl být ochuzen. Postava Janiše je ve filmu ztvárněna Jiřím Bartoškou (ve filmu jako stržm. Vršecký) a jeho kamarád, který se v knize jmenoval Chrástecký alias "Chrasťák" byl filmově ztvárněn Ladislavem Potměšilem (ve filmu stržm. Vejvoda). Jinak co se týká uniforem v Drsné planině, tak nevím na co přesně narážel kolega "pohraničník" protože v úvodních scénách filmu (děj z r. 1946) byli herci správně oblečeni do německých trofejních uniforem tzv. afrika-korpsů, kterými byl skutečně vystrojen školní útvar SNB nebo-li Pohotovostní pluk 1 NB, který byl (jak již bylo napsáno) nasazen na přelomu let 1945/1946 ke střežení hranice, která to té doby byla zabezpečena pouze armádními jednotkami spolu s Finanční stráží. Jejich pohraniční velitel (coby bývalý četník) byl ve filmu správně oblečen do četnické uniformy, neboť nebyl příslušníkem 1 NB, nýbrž byl přeložen z vnitrozemí. Na přelomu let 1946 až 1947 byly pak pohraniční útvary jednotně přestrojeny do vojenských uniforem ve kterých herci hrají v následných scénách a z pohotovostního pluku 1 NB se stal ke dni 1.7.1946 Pohraniční útvar SNB 9600 Praha.
Taktéž se i jako ostatní přispívatelé přikláním k tomu, že kniha byla lepší než filmové zpracování Smile
URL : https://www.valka.cz/Drsna-Planina-t15928#159622 Verze : 0
A to kniha nebyla nijak úžasná... Fascinovaly mě naprosto tendenční výklady, jednak o Němcích v pohraničí, pak třeba téměř povinně působící zápletka s dívkou, která ale jako buržoustka nakonec utekla s svým papínkem do Německa, a vysloveně mě děsily pasáže, popisující nasazení těchto "pohraničníků" proti demonstrující "dekadentní zlaté mládeži" během Února... Nemohu hodnotit literární kvalitu, přestože jde v podstatě o dobrodružnou knížku pro mládež, protože to je zároveň neskutečná komunistická vymývárna mozků.
URL : https://www.valka.cz/Drsna-Planina-t15928#159670 Verze : 0

Citace - Aubi :

A to kniha nebyla nijak úžasná... .... pak třeba téměř povinně působící zápletka s dívkou, která ale jako buržoustka nakonec utekla s svým papínkem do Německa....



Tu pasáž si nějak nemůžu vybavit... Rolling Eyes
URL : https://www.valka.cz/Drsna-Planina-t15928#159687 Verze : 0
Hlavní postava si tuším našla holku, snad dcera hospodskýho... Já to četl taky před delší dobou, takže mám menší hosip. Nejdřív veliká láska, ale nakonec se nechala ukecat otcem kapitalistou a celá rodina zdrhla za kopečky.
URL : https://www.valka.cz/Drsna-Planina-t15928#159722 Verze : 0

Citace - Aubi :

Hlavní postava si tuším našla holku, snad dcera hospodskýho... Já to četl taky před delší dobou, takže mám menší hosip. Nejdřív veliká láska, ale nakonec se nechala ukecat otcem kapitalistou a celá rodina zdrhla za kopečky.




To si zřejmě pleteš s jinou knížkou Smile
URL : https://www.valka.cz/Drsna-Planina-t15928#159723 Verze : 0
Myslím že ne, nic podobného jsem ani nečetl... Nu, tak za měsíc budu doma, abych se mohl přesvědčit, tak za dva měsíce si i vzpomenu, že jsem se chtěl přesvědčit, takže někdy tou dobou se uvidí...
URL : https://www.valka.cz/Drsna-Planina-t15928#159725 Verze : 0
Velmi opožděně jsem to teda zkontroloval, ona dívka byla dcerou lesníka Bauera (či Bayera?), a po Únoru dala před hlavní postavou, Cikánem, přednost jinému, nekomunistovi. Pasáž o útěku za hranice jsem na letmý pokus nenašel, takže tuto informaci odvolávám.
URL : https://www.valka.cz/Drsna-Planina-t15928#228706 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více