Nicholas Winton-The power of good (Sila lidskosti)

Diskuse

Dokumentarni film: Nicholas Winton - Sila lidskosti (The power of good)
Rezie: Matej Minac, reziser, scenarista, producent
Pruvodce filmem: Joe Schlesinger, reporter CBC
Ceny: INTERNATIONAL EMMY AWARD, New York, 2002
Cena FITESU - TRILOBIT (cesky filmovy a televizni svaz)
Cena IGRIC (slovensky filmovy svaz)
Cena Slovenske filmove kritiky (Klub filmovych novinaru SSN)
Cena poroty (Mezinarodni filmovy festival Troia-Portugalsko)
Cena festivalu Devet Bran
Prvni cena - Warsaw Jewish Film Festival - Polsko
Divacke ceny - Washington, Miami Jewish Film Festival


Pribeh Nicholase Wintona:
Nicholas Winton prijizdi do Prahy v zime roku 1938. Naciste okupuji Sudety a Wintonuv pritel Martin Blake, pomahajici uprchlikum, jej zada o pomoc.
Spravne predpokladaji, ze Hitler bude okupovat take zbytek Cech. Spolecne zasilaji do Londyna informaci o uprchlicich jez jsou v ohrozeni zivota, jestlize Hitler udela dalsi krok do oklesteneho Ceskoslovenska. Londyn teto informace pro jejich zachranu nevyuziva.
15. brezna hitlerovske Nemecko okupuje cele Cechy..
Navstevuje nekolik uprchlickych taboru plnych deti. Napada jej myslenka je svepomocne zachranit. Vraci se zpet do Anglie a za pomoci nekolika dobrovolniku si zrizuje provizorni kancelar ve svem byte. Hlavnim cilem je najit rodiny, ktere by adoptovali ceske deti.
Vraci se do Prahy a zahy posila transport 250 deti z Wilsonova nadrazi na Liverpool Street Station v Londyne, kde je cekaji jejich adoptivni rodice. Dve ste padesat pisticich a rvouci deti vystupuje na nastupiste. Nektere jsou vesele, protoze si mysli, ze jsou na prazdninach, jine placou, nechapou, proc je jejich rodice opustili a ostatni prilis male na to, aby vubec pochopily, co se deje.
Posledni, nejvetsi transport temer 270 deti z Prahy je pripraven. Neuskutecnuje se. Je 1. zari 1939. Vypukla valka. Tyto deti uvizly v Ceskoslovensku a pravdepodobne byly deportovany do koncetracnich taboru.
Presto se Wintonovi podarilo zachranit 669 deti pred jistou smrti. Je poslednim zijicim zachrancem tak velkeho poctu lidi, stejne jako byli Schindler nebo Wallenberg.
Nicholas Winton prokazuje silu lidskosti dvonasobne, kdyz o svem cinu temer padesat let mlci. Jeho zena zcela nahodou objevuje knihu plnou ustrizku a fotografii deti, na pude jejich domu. Je velice prekvapena timto hrdinskym cinem a usuzuje, ze by setkani zachranenych deti s jejim muzem mohlo byt zajimave..
Nicholas Winton je dnes v kontaktu se zhruba 150 zachranenymi. Porad je nekde vetsina tech, kteri o svem zachranci jeste neslyseli..
Dnes je tomuto vzacnemu cloveku 95 let, zije v Maidenheadu pobliz Londyna a tesi se stale dobremu zdravi, spolecne se svou rodinou.


"Nic neni nemozne, kdyz na to, co clovek chce, zameri svou mysl a rozhodne se to udelat!" Sir Nicholas Winton
URL : https://www.valka.cz/Nicholas-Winton-The-power-of-good-Sila-lidskosti-t15947#59326 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více