Výstavba polní kabelové telefonní sítě - české názvy funkcí ve spojovací hlídce

Diskuse

Vážení,
v průběhu přípravy organizačního schématu spojovací čety polského jezdeckého pluku
jsem se zadrhnul při hledání české terminologie pro názvy jednotlivých funkcí členů spojovací hlídky, která prováděla výstavbu polní kabelové telefonní sítě.
V polštině mi to je jasné:
1) zwijakowy - spojař, který navíjí kabel na buben
2) rękawicowy - spojař, který ručně pokládá rozvinutý kabel
3) tyczkowy - spojař, který speciální tyčí zavěšuje rozvinutý kabel nad zemí
4) kablowy - spojař, který při výstavbě rozvíjí kabel z bubnu
5) płachtowy - spojař hlídky spojení s letectvem, který v případě komunikace s letouny, které shazují na velitelství informace závažím, vystavuje v jeho blízkosti identifikační plachtu jednotky, na kterou má být závaží shozeno.
V předválečné československé armádě musel existovat obdobný způsob výstavby a komunikace. Proto musely existovat rovněž názvy funkcí těchto spojařů. Nejsem je však schopen dohledat.
Prosím o pomoc.
URL : https://www.valka.cz/Vystavba-polni-kabelove-telefonni-site-ceske-nazvy-funkci-ve-spojovaci-hlidce-t161041#489778 Verze : 0
Linkové spojenie síce nie je mojou najsilnejšou stránkou, ale pokiaľ viem, tak u nás sa delili spojári na rádiových a linkových. Neviem, že by bola špecializácia na tých čo navíjajú kábel na bubon a už naozaj nie na tých čo kladú kábel ručne a pomocou stavačky. Štandardná zostava bola že jeden niesol kábel na cievke a ten sa odvíjal, jeden až dvaja ho ukladali a ďalší jeden až dvaja niesli náhradné cievky s káblom. Preto terminológia asi nebude existovať v identickej podobe s poľskou.
URL : https://www.valka.cz/Vystavba-polni-kabelove-telefonni-site-ceske-nazvy-funkci-ve-spojovaci-hlidce-t161041#489781 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více