Guevara, Ernesto

     
Příjmení:
Surname:
Guevara Guevara
Jméno:
Given Name:
Ernesto Ernesto
Jméno v originále:
Original Name:
Ernesto Guevara
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
MUDr. First Degree of Physician (Spanish: Título de Médico
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
14.07.1928 Rosario
14.07.1928 Rosario
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
09.10.1967 La Higuera /
09.10.1967 La Higuera /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
prezident národní banky
ministr průmyslu
ministr financí
President of National bank
Industry minister
Finance minister
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Che_Guevara
URL : https://www.valka.cz/Guevara-Ernesto-t16116#649813 Verze : 0
     
Příjmení:
Surname:
Guevara Guevara
Jméno:
Given Name:
Ernesto Ernesto
Jméno v originále:
Original Name:
Ernesto Guevara
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.1948-DD.MM.1953 Universita Buenos Aires
DD.MM.1948-DD.MM.1953 University Buenos Aires
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Che_Guevara
URL : https://www.valka.cz/Guevara-Ernesto-t16116#649815 Verze : 0
Ernesto "Che" Guevara


Myslím si, že po bok té spousty více, či méně významných lidí, které jsou zde pospsány, tento člověk patří. Velký revolucionář, člověk bezmezně oddaný učení marxismu-leninismu, který V. I. Lenina považoval téměř za boha, se celý život úporně snažil rozšiřovat socialistickou revoluci po celém světě. Nekonečný dobrodruh a tak trochu i snílek, jehož sny se mu nakonec staly osudnými. Díky tomu však je i nyní považován za legendu a jeho tvář zdobí tisíce triček, loga restaurací a klubů, displaye mobilů, nebo i album kapely Rage Against The Machine. Je tomu ale tak? Byl to takový hrdina, jak si mnozí myslí?


Ernesto Guevara se narodil 14. června 1928 v Rosariu v Argentině, v početné a vcelku dobře zaopatřené rodině. V roce 1948 byl přijat na státní vysokou školu, vystudoval doktorát a stal se lékařem. V té době si také začal všímat extrémních rozdílů ve společnosti v zemích jižní ameriky, kde se v té době diktátorské režimy střídaly jako na běžícím páse. Guevara si je vzápětí zdůvodnil vlivem imperialistických mocností, především USA. Svým neustálým poukazováním se brzy stal trnem v oku vládní mašinerii a byl několikrát uvězněn jak v Argentině, tak i v Mexiku. Právě v Mexiku se v roce 1954 seznámil s bratry Fidelem a Raúlem Castrovými, se kterými začal plánovat invazi na Kubu, s cílem svrhnout diktátorský režim Fulgencia Batisty a roku 1956 na lodi Granma tam také připlouvají (Nejčtenější deník na Kube Granma má název podle této lodi). Roku 1959 se Castrovi daří státní převrat a Batista prchá ze země. Guevara, ač Argentinec, přijímá kubánské občanství a stává se guvernérem národní banky. Sice je to zarytý a zodpovědný člověk, ale o financování a rozpočtech státu neví téměř nic, proto přenáší stále větší podíl práce na své poradce a asistenty. Jeho revoluční nálady však úspěšným postupem na Kubě nebyly ukojeny a neustále se angažuje v revolučních náladách po celém světě. V roce 1964 mizí z kubánské veřejnosti a kapitalistická média si to hned vysvětlují, že byl Fidelem Castrem odstraněn. (V tzv. "Kubánské krizi" roku 1961 neměl téměř žádný podíl). V té době je již v Africe, v Kongu, kde se snaží o další revoluční činnost společně s hrstkou kubánských dobrovolníků a místních nadšenců. Po zásahu konžské armády musí v srpnu 1965 prchnout ze země a vrací se přes Moskvu a Prahu zpět na Kubu, ale již potají. V té době již nechce být veřejně opěvován a definitivně inklonuje k partyzánskému boji s cílem o převrat a pátrá po celém světě, kde by se mohl uplatnit. V té době je také v socialistickém světě brán jako odvážný bojovník za práva lidu (Ikdyž např. Castrovi, nebo Chruščovovi se jeho metody moc nezamlouvají), ve světě kapitalistickém je však brán jako krajně nebezpečný. V listopadu 1966 přijíždí do Bolívie, kde se ihned ujímá velení partyzánského odboje. Boj v nehostinných horách jej i celou jeho jednotku vysiluje a jeho boj se stává čím dál víc bez lesku a zbytečný. Guevara postupně slábne pod tíhou nemocí, nakonec je zajat a 9 října 1967 popraven. Fidelu Castrovi se poté podařilo získat jeho tělo a deník a převézt na Kubu.


Ernesto "Che" Guevara ("Che" byla přezdívka, kterou byl oslovován při kubánské revoluci a nikdy se jí nezbavil) byl v soukromí vemi skromný, pracovitý a neustále oddán svým myšlenkám a snům, čímž trpěla jeho rodina. V Mexiku poznal svou jedinou ženu, peruánskou marxistku Hildu Gadea, se kterou měl dceru Hilditu.


V 60. a 70. letech se ve světě zvedá vlna "svobody", kdy se mladá generace lidí snaží o kuturní revoluci, hippies bojují proti válce ve Vietnamu, mají Woodstock, LSD či marihuanu. Hledají své hrdiny a tam někde Ernesto Guevara umírá. Tam někde se také rodí jeho mýtus bojovníka za svobodu.
URL : https://www.valka.cz/Guevara-Ernesto-t16116#59818 Verze : 0
Asi nejslavnější fotka Ernesta "Che" Guevary byla pořízena zcela náhodně roku 1963 na Kubě. Na náměstí svobody se konalo výročí revoluce a Guevara byl v té době již hodně v ústraní. Jen na chvíli se mihnul na slavnostní tribuně a prakticky náhodou byl vyfotografován.
URL : https://www.valka.cz/Guevara-Ernesto-t16116#59819 Verze : 0
Ostatky Ernesta Che Guevary byly nalezeny v 90. letech v Bolívii při stavbě jakéhosi letiště, převezeny na Kubu a uloženy v prostorách Che Guevarova památníku (o rozloze asi poloviny Václaváku) ve středokubánském městě Santa Clara. Součástí památníku je i jeho socha vysoká, odhadem, bez soklu asi 7 metrů. Některé oděvní součásti (v paměti mi utkvěly ponožky), ve kterých byly ostatky nalezeny, i např. pramen jeho vlasů jsou vystaveny v Museo de la Revolución v Havaně.
URL : https://www.valka.cz/Guevara-Ernesto-t16116#59886 Verze : 0

Citace - Tango :

Ostatky Ernesta Che Guevary byly nalezeny v 90. letech v Bolívii při stavbě jakéhosi letiště, převezeny na Kubu a uloženy v prostorách Che Guevarova památníku (o rozloze asi poloviny Václaváku) ve středokubánském městě Santa Clara. Součástí památníku je i jeho socha vysoká, odhadem, bez soklu asi 7 metrů. Některé oděvní součásti (v paměti mi utkvěly ponožky), ve kterých byly ostatky nalezeny, i např. pramen jeho vlasů jsou vystaveny v Museo de la Revolución v Havaně.

URL : https://www.valka.cz/Guevara-Ernesto-t16116#59927 Verze : 0
Ano, to je přesně ono! Jenom doplním, že nápis na soklu zní HASTA LA VICTORIA SIEMPRE!, což znamená "až do konečného vítězství!" a na soklu vpravo od sochy je Che Guevarův dopis Fidelovi ve kterém říká, že "se jejich cesty musí rozejít".
URL : https://www.valka.cz/Guevara-Ernesto-t16116#60007 Verze : 0

Diskuse

Doufám že ponožky si uchovaly i "pietní vůni" , přiznám se že tohle vystavování mrtvol tak oblíbené bolševickými režimy a primitivními kmeny mne trochu znechucuje. Vzhledem k asi 30 letům pobytu v zemi bych od zachovalosti moc nečekal.
URL : https://www.valka.cz/Guevara-Ernesto-t16116#59888 Verze : 0
Odér jsem neregistroval, protože byly ve vitrýně Smile Ale děravý byly pěkně Smile
Ještě bych chtěl dodat, že jestli na Kubě existuje něčí kult, tak to jsou dvě osoby: Ernesto Che Guevara a José Mártí.
CUBA SÍ COMO SIEMPRE!
URL : https://www.valka.cz/Guevara-Ernesto-t16116#59892 Verze : 0
Tak trochu mi tu chybi fakt, ze byl predsedajicim revolucniho soudu a z titulu sve funkce odsoudil k trestu smrti radove tisice lidi ... toliko asi o Che jako o bojovnikovi za svobodu, nebyl to nic jineho nez sprosty vrah, jeho vyskyt na trickach a plagatech moderni generace radoby bojovniku za mir povazuji za ohromny vysmech a totalni demenci tech, kteri jsou schopni neco takoveho pouzit, protoze totalne netusi, co byl clovek jmenem Che Gevara zac !
URL : https://www.valka.cz/Guevara-Ernesto-t16116#59893 Verze : 0

Citace - Drummond :

Ernesto "Che" Guevara


Ernesto "Che" Guevara ("Che" byla přezdívka, kterou byl oslovován při kubánské revoluci a nikdy se jí nezbavil) byl v soukromí vemi skromný, pracovitý a neustále oddán svým myšlenkám a snům, čímž trpěla jeho rodina.



Che je z jeho rodné argentinské španělštiny kde to je taková vata ve větě neco jako české hele, Guevara ho používal hodně (někde píšou že tak začínal každou větu) a od toho ta přezdívka je jeho kubánským spolubojovníkům to muselo asi přijít zvláštní a tak mu tak začali říkat. To že byl v soukromí skromný se říkalo i o Hitlerovi a Stalinovi, to bych nebral jako zásluhu ani kdyby to byla pravda, což není jisté, je zajímavé že o každém známějším hrdinovi se dozvíme že byl v soukromí vzor ctností. Bohužel jeho sny a "pracovitostí" netrpěla jen jeho rodina ale i spousta lidí které pomáhal odsoudit k smrti. Osobně mi tenhle "komunistický svatý" moc k srdci nepřirostl, ale to žádný z těch kdo přesně ví co je pro lidi dobré a nejlepší ať jsou to komunisté nebo náckové.
URL : https://www.valka.cz/Guevara-Ernesto-t16116#59894 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více