10.07.2013 - Budovu velitelství USA v Afghánistánu čeká demolice

Novou budovu amerického velitelství v provincii Hílmand na jihozápadě Afghánistánu za 34 miliónů USD pravděpodobně čeká demolice. Americké jednotky se ze země postupně stahují, a je tak jisté, že již budovu nevyužijí. Na to, že je celý projekt zbytečný, přitom upozorňovali sami američtí velitelé už v době, kdy vznikly jeho plány. Armáda nyní zvažuje dvě možnosti: buď celou budovu zbourá, nebo ji předá afghánské armádě. Druhá možnost je však nereálná kvůli vysokým provozním nákladům, které by Afghánci pravděpodobně nebyli schopní hradit.


V provincii Kandahár armáda nedávno dokončila zařízení na opravu obrněných vozidel v ceně 45 milionů dolarů, ani to ale nestihne využít.


Americké ministerstvo zahraničí také minulý rok upustilo od plánů zřídit konzulát v budově v severním Afghánistánu, za kterou již utratilo 80 milionů dolarů. Budova je prý příliš zranitelná vůči útokům.


Zdroj:
zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/10-07-2013-Budovu-velitelstvi-USA-v-Afghanistanu-ceka-demolice-t161692#491586 Verze : 0

Diskuse

Zbytočne vyhodené peniaze. Tie peniaze, ktoré možno dnes chýbajú a preto musí cca 800 000 civilných zamestnancov ozbrojených síl USA čerpať 2 dni v týždni neplatené voľno až do konca septembra.
URL : https://www.valka.cz/10-07-2013-Budovu-velitelstvi-USA-v-Afghanistanu-ceka-demolice-t161692#491593 Verze : 0
to bohuzel neni tak uplne pravda ... nechci zpochybnovat predrazenost celeho projektu ci jeho zbytecnost, ale civilni zamestnanci jsou na dovolene proto, ze americky kongres pro letosni rok nebyl schopen dospet k dohode o rozpoctu a ten tedy presel do rezimu automatickych skrtu, ktere nejvice postihly prave armadu (jakozto asi nejvetsiho "stravnika" federalniho rozpoctu). Postihlo to radu programu vyvoje a nasazeni vybaveni a nakonec i personal, zatim hlavne ten nebojovy, ale i bojove jednotky se musi uskrovnit. Budovy postavene v minulych letech se to tedy jiste netyka a i pokud by ji tehdy nepostavili, penize by se dle logiky statnich rozpoctu promr(h)aly nekde jinde Sad
URL : https://www.valka.cz/10-07-2013-Budovu-velitelstvi-USA-v-Afghanistanu-ceka-demolice-t161692#491594 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více