Pivo, víno, jídlo

Diskuse

Konečně téma, kterému rozumím já, taky proto vzniklo. Myslím si, že o těchto věcech toho vím opravdu hodně. Pokud chcete vědět něco o historii, výrobě či použití , tak se ptejte. Taky by se tu mohly objevit příspěvky o humorných zážitcích s těmito "věcmi" (a to nejen ode mě).
Tak začněme tím, že pivo i víno jsou zdravé. U vína jsou to 2 dl za den a u piva 3 - 4 půllitry (dámy jen třetinky Sad ). A o co vlastně jde. Jsou látky, které se nazívají antioxidanty a ty brání vzniku oxidačního stresu, oxidují se rychleji než další látky, odbourávají volné radikály, ....... . Pak je tam alkohol, no na jednu stranu má protizánětlivé účinnky, ale ve velkém množství zase zabíjí mozkové buňky. Vše má rub a líc.
Tak a pokračování příště.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#60078 Verze : 0
Tak dnes se tak zběžně podíváme na výrobu domácího vína, snad mi vinaři prominou. Můj děda dělal víno z čehokoli. Moc k pití to teda nebylo (červené "šató rybíz" není můj favorit), ale svařák z něho byl dokonalej. Very Happy


Postup výroby:
Výrobu vína rozdělujeme na :


získání šťávy ke kvašení,
příprava šťávy ke kvašení,
hlavní kvašení,
dokvašování a uzrávání vína.


I. Získání šťávy z ovoce
Ovoce používáme zralé a zdravé. Nejlépe získáme šťávu lisováním. Tvrdé ovoce před lisováním rozdrtíme. Tlustší stopky odstraníme, aby víno nezhořklo. Šťáva nesmí přijít do styku s kovem, jinak se víno může zbarvit : bílé zčerná, červené zmodrá, při styku s mědí šťávy zelenají, při styku se zinkem se kalí.


II. Příprava šťávy ke kvašení
Ovocnou šťávu smícháme s cukrem a vodou tak, aby se mošt podobal svým chemickým složením moštu révovému. Později vznikne z cukru a vody líh. Víno bude tím silnější, čím byl mošt cukernatější. Nejvýše však 17% alkoholu. Čím vyšší obsah alkoholu, tím je víno trvanlivější ( má-li víno, alespoň 12% alkoholu, nekazí se ani na vzduchu). K ředění alkoholu používáme vodu vychladlou a převařenou.Čím je ovoce sladší, tím méně dáváme cukru, a naopak.


III. Hlavní kvašení
Na kvašení používáme naprosto čisté nádoby, které naplníme ovocným moštem (asi 9/10 objemu nádoby). Ke kvašení používáme zakoupené kvasinky. Já osobně používám kvasinky "Vínka", které lze zakoupit v drogerii.K uzavření nádoby použijeme korkovou zátku, kterou je vodotěsně provlečen tzv. "bublák". Nádobu uložíme do místnosti, kde teplota nekolísá a udržuje se v rozmezí 15 - 25 stupňů. Hlavní kvašení probíhá podle teploty a množství cukru 3 - 6 týdnů.


III.Dokvašování a uzrávání vína
Po ukončení hlavního kvašení, víno stáhneme do jiné nádoby. Kal ze dna nádoby přefiltrujeme. Nádobu opět uzavřeme a necháme dokvašovat na chladném místě. To trvá šest týdnů až několik měsíců. Potom stáčíme do lahví.



z http://vasek.webz.cz/
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#60330 Verze : 0
rozdělení vína:
víno rozdělujeme na:
- bílé
- červené
- případně růžové (rosé, klaret) zájemcům vysvětlím
dále:
- zadarmo (zdarma)
- za peníze
také:
- studené
- teplé
a:
- dobré
- dobré na zvaření (svařák)
- dobré pro hada (na destilaci)´
- nedobré (jak říkával náš pan profesor: " víno promícháme a za svitu měsíce přecedíme přes víko kanálu /kanál = svislá štola ústící do kanalizace nahoře krytá mříží/)


autor tohoto příspěvku v dávné minulosti studoval jedinou střední vinařskou školu v republice a protože se občas setká s tehdejším učitelským sborem nebude pro jistotu uvádět celé jméno Smile


PS: od té doby se mnoho změnilo (na štěstí k lepšímu)
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#60390 Verze : 0
Co se týká vína, tak pro případného zájemce je tu k dispozici návod na výrobu na adrese na internetové adrese: http://vino.kvalitne.cz/kniha.html.
Já si vína teď užila víc než za celej rok. V pardubicích proběhla ve dnech 20-21.8. výstava vína. Kromě českých osvětčených značek, se tu prezentovaly výrobci vína z Austrálie (nebyla odvaha), Itálie (nebyly peníze), Černé Hory (červené), Chorvatska (šampaňské, brut, na mě moc suché) a z Portugalska. To byl můj favorit. Portské víno s úsměvem a vysvětlením výroby naléval rodilý portugalec černé pleti. Jeho čeština ale byla pomalu lepší než moje. Vyzkoušela jsem Porto Roso, bianco (světleší než med) i ruby (něco mezi červenou a medovou barvou). U ruby jsem pak zůstala, bylo skvělé. Škoda že minimální odebrané mnořství bylo 6 lahví, jinak bych do toho ty peníze asi investovala.
Portské víno se vyrábí r hroznů, stejně jako klasické víno. V momeňtě, kdy však začne víno kvasit se do něj přidává vinná pálenka. Víno zraje 2 roky v sudech z Francouzské borovice (je prý jemnější) a po stáčení do lahví se ještě archivuje. (snad jsem to nespletla). Tak na zdraví.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#62007 Verze : 0
Tak, nastal čas na další příspěvek, a zase je můj. Lidi, není vám to už trochu blbé, že tu píšu jen já? Very Happy


Tak dnes se podívám na PIVO, čili chléb náš vezdejší. My češi jsme, co se týče piva, velmi konzervativní. Stále se držíme osvědčenách surovin - ječmen, chmel (ev. chmelový extrakt) a voda.


Ječmen se máčí a nechá se vyklíčit. Pak se suší a praží. Tady se výrobce musí rozhodnout, zda bude vyrábět pivo tmavé nebo světlé, z upraženého (zkaramelizovaného) už světlé pivo nevyrobí. 8.) Pak se naklíčený ječmen "odklíčkuje" (odstraní se sladový květ) a sešrotuje. A to je slad.
Slad se pak znova máčí a vystírá (teda čistí), pak se napustí do vystírací nádrča čistá voda a obsah se začne zahřívat a rmutovat (část se zahřeje po odčerpání do rmutovací kádě až k varu a zase se pak vrátí). Konečná teplota je o něco víc než 50°C, to začnou fungovat enzymy, které odbourávají škrob na cukr. Tohle vše se pak zfiltruje a tomu co proteče se říká sladina.
Sladina se pak vaří s chmelem. Do sladiny tak přecházejí hořké látky z chmele a pivo získává svou barvu vůni a chuť. Po vaření se to zase nechá schladnout a odstraňují se hořké kaly. Tak je získaná mladina.
Mladina se přečerpává do spilky, kde se přidávají kvasinky (Sacharomyces Carolbergensis -sorry za pravopis). Teď probíhá kvašení. Kvašení je spodní - mladina se ochladí a pak prokvašuje celá rovnoměrně, nebo svrchní (za tepla, kvasinky se přidávají postupně). Tento proces trvá asi týden. Pak se mladé pivo stáčí do ležákových sudů, ve kterých při velmi nízké teplotě (do 5°C) dokvašuje, sytí se CO2 a vyzrává. Tento proces trvá různě dlouho u různých typů piva.
Tak a když je uležené, tak se filtruje a stáčí do přepravních nádob (flaška a soudek).


Tak dobré chuti Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#63428 Verze : 0
to Roni s tím australským vínem jsi zřejmě dost zaváhala, jde o opravdu dobrá a kvalitní vína, se kterými to co se u nás obvykle vydává za osvědčenou značku, je dobré tak na mytí nohou. Moje (asi zřejmá) skepse k českým (i moravským abych někoho neodstrčil Smile ) vínům pramení z dlouholeté zkušenosti. není to o tom že by naši vinaři neuměli, ale o tom že prostě podmínky pěstování jsou tu dost na hranici kdy to ještě jde. Prostě to slunce to tu dost chbí, v Austrálii nebo Chile, o Argentině ani nemluvě je to prostě podnebím. Ostatně i frantíci už pláčou jak jim prodej klesá vinou dovozu vín z těchto "nevinařských" zemí. Někdy to zkus, nebudeš litovat, tím spíš že ceny těchhle vín jsou často levnější než jen trochu solidnějších našich. (různé sklepmistry, svíčky a podobné věci za víno moc nepovažuji)
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#63432 Verze : 0
to Roni: A taky se nenech odradit, když Ti z první láhve nezachutná a zkus jinou značku nebo jinou oblast. Já osobně miluju odrůdu Cabernet Sauvignon a chilská vína. Nedávno jsem si ale koupil chliský Cabernet Sauvignon, který mi vůbec nechutnal Evil or Very Mad
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#63927 Verze : 0
Chile je dobrá (Argentina je ještě lepší ale ne tak známá) zrovna v sobotu jsem při nákupu narazil na docela dobrá chilský Merlot za velmi rozumnou cenu, prostě spokojená sobota a neděle (koupil jsem si jichpro jistotu několik. Opravdu tahle vína z jižní polokoule mohu jen dopručit.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#63930 Verze : 0
Merlot je taky dobrá odrůda 8.) Nejlepší nákup v tomhle směru jsem udělal před asi 3 měsíci při pracovní cestě do Lipska. V místním obchodním centru měli chilský Cabernet Merlot za 1,40 Euro, Bordeaux za 2,50 Euro, australské Shiraz za 1,60 Euro... Při zpáteční cestě jsme s kolegou měli co dělat, abychom se do auta přes ty flašky vešli Laughing
Jinak Cabernet Merlot je vynikající i bulharský.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#63962 Verze : 0
Dobrý jsem letos pil u kamaráda v maďarsku u balatonu(taky dobrá vína za rozumnou cenu) jinak mě ten merlot u nás vyšel asi 52,- za lahev čili opravdu láce, vedle stál moravský (nic moc - znám ho) za cca 95,- takže rozhodnutí bylo snadné. Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#63980 Verze : 0
Děkuji za radu. Ještě chvilku a budu tu moc popsat, co se pije v Řecku, doufám, že tam mají taky dobré víno. Pivo tam radši zkoušet nebudu, jedině českou jistotu. Mají tak Hanekena, Stelu Artois a další, ale po přečtení etikety, bych to asi nepila. Pivo se tomu říká jen proto, že základem je ječmen. Podle nějaké definice je pivo alkoholický nápoj vyrobený kvašením ječmene (čech to určitě nevymyslel) Confused . No a proto se pak setkáte s pivem třešňovým, pomerančovým, ....... . Holt jiný kraj jiný mrav. 8.)
Tuhle jsem si v jedné restauraci po dlouhém přemlouvání dala pivo značky "Hoegaarden fruit", jednalo se o pivo, ochucené zázvorem a pomerančem. Nebylo to v pivu moc cíti, akorát bylo trochu jemnější a sladší než naše piva. Kamarádka si dala "Belle Vue Kriek" tedy pivo třešňové. Bylo nechutně sladké a voňavé, jak šampus, ale ten je lepší. Jedinou kladnou věcí bylo, že obsah alkoholu se pohyboval mnohem víš, než u našich piv. To svoje bych si asi dala znovu, ale to její nikdy! Jsem holt moc konzervativní. Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#64729 Verze : 0
to Roni podle toho co píšeš jsi byla spíš v Belgii než v Řecku, tam se tahle pivní zvěrstva dost nosí. Jinak z Heinekena nebo Stela Artois bych se nebál, sám nejsem moc pivař protože většina piv mi proti Budvaru přijde vodová, ale tohle se pít dalo a v Anglii a francii to byla celkem jistota (taky pivo Spitfire se dalo) Jinak v Maďarsku dříve pivní asii je to dnes s pivem docela dobré (doporučil bych značky Dreher, nebo Nador). Občsa na toulkách světem někde pivo piju a v belgii musím pochváli trapistické pivo (je vařené v klášteře trapistů) je opravdu dobré ale dost silné-18% takže dvě 1/4l lahve k večeři a už jsem nemusel nikam chodit Smile
Co takhle příště třeba o sýrech?
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#64745 Verze : 0
V západní cizině si nejraději dávám Carlsberg. Jinak mě velice mile překvapilo pivo ve Španělsku (Mahoui, Cinq Stellas) nebo v Gruzii (Kazbegi). Zajímavá piva mají i v Anglii. Takový bitter Black Sheep byl opravdu vynikající.
Co se týká Kriek, ten jsem ochutnal v Belgii a taky mě nezaujal. Z belgických specialit doporučuji Duvel (velice silné Very Happy ) nebo Leffe. Naopak nejhorší pivo, které jsem kdy pil, bylo v Rumunsku. Značku si už nepamatuju, ale ihned po napití skončilo na zemi Confused Na východním Slovensku si zase dávám Smädný mnich nebo Šariš (s předrevolučním projímadlem už naštěstí nemá nic společného).
No a u nás doma mám nejradši pivo svijanské, které je u nás v Liberci dost populární.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#64750 Verze : 0
Já jsem odkojený severomoravskými nahořklými pivy, takže cokoliv, co má slabší chuť, nebo je nasládlé nemusím. Co se týče těch různých piv s prvky kompotu, už se tlačí i na náš trh. Asi největší prasárnu, co jsem kdy viděl bylo, když si parta mladých němců u nás nechala natočit 12 staropramen a fantu 1:1 do jednoho půllitru. Když jsem to viděl, tak se mi zažívací traktát hodně zachvěl. Ostatně u nás (SM) je v módě pro otrlé hospodské jedince v oblibě pití alá "z lesa do lesa". Spočívá to v tom, že si necháte do jednoho půllitru natočit pivo a do druhého nalít zelenou. Napijete se piva a dolijete zelenou, napijete se znovu a dolijete zelenou - to jdete do lesa. Když už to vypijete Shocked , tak jste v lese. Tak si to necháte obojí nalít znovu, ale tentokrát to pijete naopak. Napijete se zelené a dolijete pivem - to jdete z lesa. Kdo vyjde z lesa je největší frajer. Já to nezkoušel, vím že bych padl za vlast někde na cestě do lesa, tj. u záchodové mísy. Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#64755 Verze : 0
teda Drumonde co vy tam u vás dokážete se vymyká zdravému rozumu, je mi šoufl když to jen čtu. Ale dost se to podobá dávným dobám mé vojenské služby v Popradě kdy slovenští hosté v hospodě běžně dolévali pivo tehdy oblíbenou šťávou Ovocit (měli jich celou řadu druhů) a to celé používali na zapíjení borovičky. Pro nás čechy dost drsná kombinace ale je nutno přiznat že zkazit popradské pivo nešlo, bylo už tak hrozné. Docela dobrá piva jsou v německu, stejně jako některá vína od Mosely, nebo v rakousku. ve Francii je to docela riziko, kromě alsaska se tam nic moc asi nevaří a ani vína nejsou až tak zázračná, zvlášť v hospodě vás může potkat překvapení neskrze nepříjemné jako mne kdysi v Arles, zblblý propagandou jsem si v místní hospodě poručil "vin ruž" na otázku opakující mou objednávku odpověděl že "vui" a dostal jsem z bůhví jak dlouho otevřené lahve nápoj červené barvy a odporně kyselé chuti, vyčpělí a nechutný. navíc asi za 5 frantíků tedy našich asi 30korun, takže pozor na francouzké hospody - zdaleka to není jako ve filmech.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#64770 Verze : 0
To Bitaxe: Nemyslím si, že je to jen u nás. V každé oblasti se najdou takoví ti hospodští týpci, kteří v knajpě sedí denně a vymýšlejí různé úchylnosti, jen aby zabili nudu. U nás je to "z lesa do lesa", jinde zase semafor, krvavá záda nebo magic eye. Já osobně žiji už přes 6. let v Praze a do svého rodiště dojíždím max. 3x do roka, tak už ty rozdíly jsou markantní a když si tam zajdu s přáteli posedět, tak to prostě vidím jinak. Tento "sport" ovšem neprovozuji. Ale zpět k pivům. Tango se zmínil o belgickém pivu Leffe, tam souhlasím, že je chutné, z německých mi asi nejvíc sedí Klausthaler a Krombacher, slovenská piva mi nikdy moc nešla, Šiariš se sece zlepšil, ale ne o moc, tam preferuji snad jen starého dobrého bažanta (slovenští kolegové prominou), zmiňovaný Smädný mních jsem zkusil jen jednou a vím že to tak zůstane. U mě dominuje samozřejmě Radegast a opavský Zlatovar, jelikož jsem v Praze, tak sem si zvykl na Staropramen, také kvalitní piva jsou z jižních čech, samozřejmě Gambrinus a Prazdroj, ale hlavně třeboňský Regent. Mezi hodně dobrá piva řadím i Březňák u Ústí n/L. Mezi zápory řadím určitě Starobrno (brněnští kolegové prominou), dále pak Krušovice, Louny, Postřižiny (to je fakt okurkový nálev) nebo Samson. Toť můj názor.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#64776 Verze : 0
co se týče kvalit českých piv musím s tebou souhlasit, i mně jich dost nechutná, shodou okolností ta tebou zmiňovaná jsou i na mém seznamu nepitelnosti (včetně Samsonu ač jsem budějčák) přidal bych k nim asi i Jihlavský ježek (napij se a budeš vědět proč ježek:-) ) mezi dobrá bych asi přidal Litovel párkrát jsem na ni na Moravě narazil a docela dobré, ale jak už jsem psal nejsem pivař. To že se podobné excesy dělají i jinde je fakt, naše soukromá atrakce je barevná hudba (ani se neptej co to je, kupodivu nám z toho nikdy nic není).
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#64780 Verze : 0

Citace - bitaxe :

naše soukromá atrakce je barevná hudba (ani se neptej co to je, kupodivu nám z toho nikdy nic není).



Tak se tedy ptám! Laughing
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#64781 Verze : 0
No dobrá já tě varoval, v podstatě jde o to že se poručí (obvykle tak kolem 9.hodiny večer po mírné konzumaci poručí runda nějaké barevné kořalky(v našem slangu liguére) po jejím vypití dává další u stolu další rundu, je povinen použít jinou barvu, tedy já dám griotku, ty dáš modré curacao, další v řadě třeba vaječný koňak, no a tak to pokračuje až do závěrečné, čím to zapíjíš je na tobě (já obnykle grogem). pijí se jen destiláty o maximálnš 30% a obvykle jen "malé", no nejvíc jsme jich měli myslím asi 28 (to se samozřejmě barvy už opakují), ostatně v málokteré hospodě mají víc než tak 5-6 barev, nám pro ně chodí do baru vedle (je to stejný majitel). Každý platí samozřejmě to co poroučel. Stačí ti to jako dost hrozný? Je ovšem fakt že to vypadá hůř než to je v reálu, alkoholu v tom zas tolik není a druhý den nám opravdu nikdy nebylo špatně, akorát máš slepenou hubu. Klidně to někdy zkus, hlavně je třeba vybrat hospodu s rychlou obsluhou jinak těch barev moc nevystřídáš, u nás v hospodě je to už nepřekvapí, ale poprvé to bylo docela drsný a posudek personálu byl "vám ale bude zle" nebylo a příště jsme to zopákli Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#64797 Verze : 0
JJ Svijana sem bumbal před několika lety na hromadném výletě a bylo to moc dobrý... tomu pivu vysloveně svědčí, že je nepasterizované (snad je to tak pořád). Navíc krásně kroužkuje Smile


Jinak já sem zapitej na Géčko. Ale mé nejoblíbenější jsou Prazdroj čili Pilsner Urquell a Budvárek (tady u nás v jedný občerstvovně maj 12 Budvar a to je mňamka .. Smile ).



V Německu mi šmakoval Krombacher.


Barevná hudba a procházka lesem ... brrr ... fuj ... to by začaly stávkovat játra i s ledvinama Smile Smile


Musim s váma nesouhlasit, co se týče moravských vín. Mě tedy šmakují moc a moc (a to jsem čistokrevný cajzl z Práglu Smile ). Já spíš nechápu, jak někdo může ohrnovat nos třebas nad pozdním sběrem rýnského ryzlinku s Moravy (moje oblíbené) a pak si otevřít španělské krabicové víno (bůhví co to je zač, pač to často ani nemá odpovídající etiketu - jakože tam nejsou všechny údaje, které by měly být + navíc už to, že to ja krabka, je minus).
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#64842 Verze : 0
to RoBoT Nehodlám chválit jakýkoli krabičák, ale srovnávat tohle s pozdním sběrem mi připadá že buď ten pozdní sběr není moc dobrej (když ho musíš srovnat s něčím z krabice) nebo si nejsi ochoten srovnat poměr cen. To že ti chutná pozdní sběr konkrétní odrůdy je jistě pěkné, i já dokážu najít na moravě dobré víno (mám raději červené odrůdy a rýnský ryzlink nemám moc rád - spíš vlašský) ale rozdíl je v tom že když si pořídím domů třeba australské víno je při stejné kvalitě mnohem levnější (předem říkám že je mi fuk je-li cena dotovaná nebo ne) a navíc mají tahle vína vyrovnanější kvalitu, není to zručnosti, ale v první řadě o podmínkách a ty u nás ani na moravě počtem slunečých dní vínu holt tolik nepřejí. Na druhou stranu proč bych se měl trápit jestli se tomu vinaři ten rok povedl když třeba chilský merlot je zdařilý pořád.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#64878 Verze : 0
Já červený nepiju, takže o merlotech si asi moc nepokecáme. Smile


Mě šlo o to, že někteří lidé si to zahraniční víno kupují, jenom protože, že je zahraniční (prostě kvůli image, že pijí zahraniční, čili, že na to mají) a přitom pak nehledí na kvalitu (neříkám, že tím myslím tebe ! - spíše mluvím o lidech ze svého okolí). A přitom za tu krabici (což bych se divil, že by do krabice dali přívlastkové víno, spíše to bude nějaké odrůdové jakostní) daj tolik, co já za kvalitní moravské ve skle. A když sem tu krabici ochutnal, tak mě to taky nějak moc nepřesvědčilo, že by to bylo bůhví co (jakože by tam byl nějaký velký skok v kvalitě oproti tomu moravskému).
Prostě myslim, že když si člověk dobře vybere, tak se i na Moravě dá nalézt velmi výborné víno a důkazem mi budiž nedávná ocenění na "soutěži" ve Francii. A ocenění v zemi vínu zaslíbené určitě nebylo jen tak Smile Smile
Jinak sem ochutnal třeba australský nebo kalifornský a myslim, že to bylo srovnatelné s moravským (bráno vše ve stejné kategorii samozřejmě).


Jinak je to dost subjektivní věc, každej máme chuťový buňky jiný Smile Smile


Kamárád třeba nedá dospustit v červených vínech na litoměřické. A to je oblast ještě více na sever než je jižní Morava.


BTW: Bitaxe, to abysme začali dělat seznam o čem všem pokecáme na srazu, tedy jestli se nám do třetice podaří sedět blízko sebe Smile Smile Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#64889 Verze : 0
to RoBoT tak mi drž místo Smile , docela mne překvapuje že někdo kupuje v krabici kvalitní víno, vždycky jsem měl za to že do krabice se plní obyčejné známkové víno, určené na zapití běžného jídla, tak jako se u nás používá desítka pivo. Já si ho tak aspoň občas kupuju, prostě standardní nápoj protože se mi zdá že k přírodnímu řízku se džus nehodí, žádný zátrak a chuťový zážitek od něj nečekám (taky nikdy nenastal) Něco jiného je víno které si kupuj když si spolu s dobrým sýrem a knížkou nebo kámošem chci sednoutvečer. proto mi to psaní přišlo divné. Ve Francii jsem si taky na svačinu kupoval stolní víno (celkem dobré ale žádný zázrak) a nepovažoval jsem to za vrchol toho co francouzi dělají.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#64961 Verze : 0
Já piju jenom pivo a rum. Protože rum je mlíko vojáka. Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#64987 Verze : 0
To bitaxe: To, že to je v krabice, je pro mě první příznak toho, že nepůjde o kvalitní víno Smile , protože krabice prostě nedokáže podržet ty kvalitní vlastnosti vína a pochybuji, že kvalitní výrobce by si dovolil takhle riskovat ztrátu dobrého jména. Proto se směju těm "nabubřelcům", kteří o tom nic nevědí a raději si koupí cizí krabici než domácí dobrou lahev (tím nemyslím stolní vína typu Sklepmistra Smile ). A věř, že jich kolem sebe pár znám. Jde jim čistě o image, že mohou říci, že pijí zahraničí. Sad


No jestli tam budeme dříve, tak určitě budu místo držet. Smile



To KurtCz: To zní skoro jak ze Švejka Smile


No ale musim říct, že já poslední dobou tvrdej alkohol moc nemusim, radši dobrý pivko nebo vínečko. Z tvrdýho snad jen slivovičku, prostě bez různých těch přídavných látek, aromatizerů a podobných nesmyslů, co nás po nich ráno bolí hlava Smile Smile Smile Smile Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#64993 Verze : 0
nu já samozřejmě podržím místo tobě pokud přijedeme dřív Smile
Krabičák je obvykle to co je bráno jako "stolní víno" ve francii se to často plní do plastu, a je to prostě na zapití jídla a k rychlé spotřebě, jde opravdu o něco na úrovni "Sklepmistra a spol" pouze to nebývá tak sladké.
Já celkem tvrdý mohu, byť jen některý, tělo už chátrá a nenechá si líbit tolik co dřív Sad , před pár lety jsem přišel na chuť rumu - tím myslím opravdový rum z karibiku ne ten "bramborový bols" dělaný u nás podle rakouského vzoru. Jinak samozřejmě skotskou whisky, nebo solidní ovocnou pálenku třeba maďarská barack pálinka nebo calvados mi také neublíží Smile . kupodivu mi nevadí ani občasné excesy typu "barevná hudba" zato v čechách oblíbený "černý švihák" je pro mne zárukou že mi bude zítra zle. Ono je to i o tom jak ten tvrdý alkohol piješ, já si po letech uvědomil že by se měl asi pít tak jak ho pijou tam odkud pochází a ne tak jak se pije v čechách (tedy způsobem "hupho tam" a "bacha tam dole letí další" ) prostě na tvrdý alkohol je třeba jiný přístup, je nutné ho zapíjet (nebo smíchat s něčím nealkoholickým) dát si na to čas a vychutnat si to (proč bych to jinak pil ne?) prostě chovat se k tomu jako k solidnímu pití a ne závodit kolik toho do sebe dokážu nasoukat než padnu. Prostě nejsem typ sovětského oficíra. Pivo sice mohu ale má velkou nevýhodu objemu a tím následných odchodů a chvílemi si připadám jak průtokový ohřívač Smile proto ho piju spíš vzácně.
Sakra ta Roni ale vymyslela téma Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#65001 Verze : 0
No vzhledem k tomu, že mě Roni už několikrát sprdla, že nereaguju na její téma Evil or Very Mad, tak přihodím taky své "zkušenosti" s touto částí člověčích radovánek. Hned na začátek bych chtěl podotknout, že nejsem pivař, prd se v tom vyznám, ale semtam si samozřejmě nějaký dám. Ale když si chci dopřát, tak si dám portský nebo nějaký sladký víno (nejsem expert ani v tomhle a tak jdu za svou chutí #Beer a málokdy se sejdu se znalci Rolling Eyes , jsem prostě na sladký, suchá vína nejsou tak moc moje parketa, jen občas udělám vyjímku). Na ochutnávce vín na Pardubickém zámku jsem vyzkoušel ledový víno, pěkná pálka, ale jinak nádhera. Pak jsem ochutnal ještě Porto rubby, taky něco pro mně. Nakonec jsem zabloudil ke stánku, kde měli španělská vína a tam jsem si dal víno v jehož názvu bylo Dulce, ale to je bohužel vše co si z toho pamatuju, což mně mrzí, protože to mě taky moc chutnalo a rád bych se s ním setkal znovu. Tak to je snad vše a vy co se v tom vyznáte mě prosím nekamenujte, nebo mě aspoň předtím varujte Smiling Army.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#65034 Verze : 0
to Bitaxe: karibský rum mě taky dostal 8.) , ale musí to být opravdu kvalita, ne pančovaný, který se prodává v Havaně na ulici (byť za poloviční cenu). Na Kubě jsem si navíc zamiloval kubánský národní nápoj mojito a jedna nádherná snědá barmanka s krásnýma černýma očima mě ho dokonce naučila míchat, tak jsem si jím mohl zpříjemňovat horké dny i doma Laughing


Když tady zazněly ty bestiality, znáte žebříček? To si člověk vezme nápojový lístek a jede položku po položce Shocked
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#65132 Verze : 0
Mojito je skvělé, ale problémy se sháněním mátového lístku a zázvorového piva (to jinak nesnáším) mne dohnali do náruče Hemingwayova oblíbeného Cuba Libre, je to snažší na přípravu a méně náročné na ingredience. Jasně že musí jít o solidní značku (to vždycky). Na kubě jsem nikdy nebyl (bohužel) takže při tvém vyprávění mohu jen tišě slinit a říkat si že mi stejně chutná víc Jamajský rum (pro neznalé, dělá se jinou technologií) a ten kubánský je přece jen míň chutný Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#65144 Verze : 0
Do mojita se závorové pivo nedává, ale máta Ti krásně poroste i v květináči v kuchyni (roste rychle jak plevel). Jinak Cuba Libre mě moc nezaujalo, to už jsem si radši dal pivo. Mimochodem, kubánské pivo (El Bucanero nebo Cristal) taky nejsou špatné. Vždyť také ten pivovar, v rámci rozvojové pomoci, stavělo jakési Československo Smile . Více mě tam zaujala jiná specialita - alkoholická limonáda. Jmenuje se Loco a je to normální citrónová nebo mangová limonáda, ale s panákem rumajzlika Wink Vynikající také byla šťáva z čerstvě vylisované cukrové třtiny. Jmenuje se to guarapo a 1 sklenice tam na naše stála jen 50hal.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#65200 Verze : 0
S tím Mojitem je to tak že tam trochu toho zázvorového patří, receptů na mojito je několik liší se celkem málo a vjednom je i střik tohodle jinak docela ohavného nápoje.dá to tomu docela zajímavou chuť, (je to takový to jak barman různě dělá opičky pak kolem mávne flaškou a utrousí tam pár kapek, ale je to docela zajímavé. Cuba libre je docela dobré ale chce to dobře udělat a nešetřit na surovinách, jak se zdá Loco asi po pár sklenkách spůsobí že se chováš tak jak se ta věc jmenuje Smile do jak velké sklenky se dává kolik rumu a jaký ?
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#65224 Verze : 0
Tak teda koukám, že jste se pěkně rozjeli Very Happy . Do Řecka se teprve chystám, takže sonduju podmínky. K slovenskému Šáriši, na tmavého si nemohu stěžovat, moc mi chutnal a ani po tech dvou měsících nepociťuji žádné následky. 8.) Ještě k těm panákům, my jsme tomu říkali Duha, to člověk dostal podnos (nebo vyhrál v lotu jako já) a na něm 6 panáků různé barvy. Já jakožto člověk neholdující tvrdému alkoholu jsem se rychle zbavila několika úžasně barevných štamprdlí. Zbyla mi jen Griotka, Rum a Zelená. Griotku můžu, ta je sladká, a o ten zbytek jsem se holt rozdělila s kolegou. Zaplať pánbů, nechal se přemluvit a nechal mi ten Rum. Co bych dělala se Zelenou Confused


to Bitaxe: Dnes se ti splní přání Smile


Dnes hrajeme na přání Smile SÝR
Sýry rozdělujeme na
1. tavené
2. přírodní
2.1. kyselé - Tvaroh, Olomoucké tvarůžky
2.2. sladké
2.2.1. čerstvé
2.2.2. měkké
2.2.2.1. dezertní
2.2.2.2. zrající pod mazem
2.2.2.3. plísňové
2.2.2.3.1. s plísní v těstě (Niva)
2.2.2.3.2. s plísní na povrchu (Hermelín)
2.2.3. tvrdé
2.2.3.1. eidamský typ s nízko dohřívanou sýřeninou (Eidam)
2.2.3.2. eidamský typ s vysoko dohřívanou sýřeninou (Ementál)
2.2.3.3. typ čedar s mletou sýřeninou (Čedar)


Mléko se odstředí a mýchá se smetanou do vzniku standardní směsi o určitém obsahu tuku. Toto "Mléko" se pak pasteruje 30s při 75°C. Nyní nastává čas sýření. Sladké sýry se sýří enzymaticky (nechtějte vědět čím). Kyselé sýry (tvaroh) se srazí sami. Sýřenina se pak krájí, drobí a případně zahřívá, aby došlo k lepšímu odvodu syrovátky (dál se na něco zpracovává). Syrovátky zbavená sýřenina se pak lformuje a je tu Čerstvý sýr. Může se ale dále zpracovat, lisuje se do forem a solí se. Solit se může na povrchu (v solných lázních) nebo do těsta (samozřejmě před lisováním). Dále je zde možnost, sýr naočkovat zrací kulturou (do těsta, na povrch). A nechá se zrát. Tak vzniknou Měkké sýry. Pokud se nepoužijou zrací kultury, vyrádí se Tvrdý sýr. Jednotlivé bochníky se musejí obracet, potírat solným roztokem nebo jen vodou, prostě nechá se zrát. A to je celý proces.
Pak je tu ještě problém s tím, že né každý bochník sýru vypadá jak má. Ale i takový sýr se dá recyklovat Very Happy
Tak ty nevzhledné bochníky sýrů se drtí, homogenizuje se jejich složení (tuk, sušina, sůl, ...), míchají s různými příchutěmi a pak taví s tavícími solemi (zase chemie). Taková to tavenina se pak formuje a chladí a je tu Tavený sýr.
Tak doufám, že jste tomu aspoň trochu rozeměli.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#65226 Verze : 0
Jo a když už ste se tak pěkně rozjeli, tak ještě neco k výrobě lihu. A´t ted avíte, co jste pili a pijete Twisted Evil


Základní surovinou pro výrobu lihu jsou škrobnaté suroviny. Tento pojem zahrnuje melasu (to co zbylo po cukru), cukerné sirupy, ovoce, ale také brambory, obilí, surový cukr, .... . Po namletí a nadrcení se celá směska spaří párou, škrob se ztekutí a zlikvidují se případné šílené kvasinky. Další fází je zcukernatění, kdy se škrob za tepla enzymaticky převede na skvasitelný cukr (jo, škrob je dlouhá velká šílená makromolekula tvořená cukrem). Po ochlazení se to zaočkuje ušlechtilejma kvasinkama (Sacharomyces cerevisie) a nechá se kvasit při normální teplotě, pH roztoku nesmí klesnout pod 4. Pak nastává první destilace, kdy se dostane azeotropní směs (dále nerozdělitelná destilací). Je všeobecně známo že čistý lích má 96% a ani o fous víc. Jako odpad zbyde tzv. lutr, který obsahuje do 30% etanolu. Surový lích se dále rektifikuje (znova destiluje), tady vzniká přiboudlina, odstraní se pachové látky, je zde dokap. Tento líh se ještě dále rafinuje (čistí) a filtruje, kdy se odstraňují i poslední stopy rušivých pachových látek. A jetu Jemný líh.
A pak příde někdo další a naleje vám do něj barvičky a vodu a ..... a máte tu Duhu. Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#65231 Verze : 0

Citace - bitaxe :

...jak se zdá Loco asi po pár sklenkách spůsobí že se chováš tak jak se ta věc jmenuje Smile do jak velké sklenky se dává kolik rumu a jaký ?



To se prodává už namíchané (a na etiketě je i logo rumu Havana Club), takže kolik tam je rumu opravdu nevím. Ale velká síla to není Laughing
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#65346 Verze : 0
Takže vlastně na obsah alkoholu něco jako pivo? to je docela dobrý když někde sedíš a chceš vydržet "společensky použitelný" Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#65361 Verze : 0
Asi tak nějak. Hlavně je to docela osvěžující, i když mojito je mojito...
#Beer Laughing
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#65369 Verze : 0
Mojito jako míchaný drink beru, ale mě se vcelku příčí takové ty "lepihuby" typu Blue Lagoon a podobně. Nejlepší je Bloody Mary z modré Absolut vodky, bez pepře, s tabaskem, mátovým listem a syrovým vejcem (tomato juice, samozřejmě). Ňam! Nebo taky řecké Ouzo (to není míchané, pochopitelně). #Scramble
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#72306 Verze : 0
No, Roni, už je to několik desítek let, co jsem maturoval z chemie, ale že by se azeotropní směs už nedala destilací dělit, to mi nesedí.
Naopak frakční destilací se tato směs dělí v koloně - "paliči" alkoholu tomu říkají deflegmátor. Z horního konce se odebírají páry etanolu při přesně dané teplotě. Co je předtím a zatím, není etanol, ale právě tahle "přiboudlina" - nižší a vyšší alkoholy.


Pracoval jsem kdysi pod jedním inženýrem, který zkvasil a zdestiloval vše organické, co šlo. Vyráběl i tresti a sám abstinent dělal z těch svých destilátů značkové alkoholy. Měl radost, když to nikdo nepoznal.
Ten postup opakovaných destilací, cos popsala, je dost primitivní domácí výroba, používaná v případě nepoužití frakční destilace.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#72517 Verze : 0
Musím se Roni za její nepřítomnosti zastat (má docela fušku ve škole).
Azeotropní směs nelze opravdu prostou destilací rozdělit. Je to jaksi jedna z jejích základních vlastností. To jen tak do začátku, dám Roni vědět, aby se obhájila sama.
PS: Svoje tvrzení jsem si pro jistotu ověřil v encyklopedii Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#72625 Verze : 0
Roni napsala:
"Pak nastává první destilace, kdy se dostane azeotropní směs (dále nerozdělitelná destilací)."


Zeptal jsem se na to, protože od doby, kdy jsem se o tom učil, uplynula už řada desetiletí. Dozvěděl jsem se toto:
"Azeotropní směs je výsledkem destilace jen, oddestilujeme-li všechnu vodu. Získáme konstantně vroucí destilát - azeotropickou směs ETANOL - VODA, která obsahuje 94,6 obj.%CH3CH2OH. Tato směs vře při standardním atmosférickém tlaku (101,253 kPa) při 78,15 stupni C. Dalším odstraněním vody získáme přibližně 96% etanol. A teprve tento čistý 96% etanol je potom azeotrop s vodou.
Dokud má etanol pod zmiňovaných 94,6 obj.%, je to normální směs dvou mísitelných kapalin, které se oddělit dají. Vtip je v tom, ze sa nedají oddělit úplně, jen na těch 96% etanolu."


Z řečeného vyplývá, že v průmyslové výrobě lihu s největší pravděpodobností o azeotropní směs nejde.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#72809 Verze : 0
Roni slíbila, že se dneska ozve. Tak snad podá fundované vysvětlení.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#72823 Verze : 0

Citace - Fantan :

Roni napsala:
"Pak nastává první destilace, kdy se dostane azeotropní směs (dále nerozdělitelná destilací)."


Dobře, uznávám, že výraz azeotropní směs nebyl vhodně zvolený, ale já sebou běžně skripta z Fyzikální chemie nenosím (správně je to navíc azeotropická směs). Proto děkuji za opravení, azeotrop je směs, kterou už destilací dále nerozdělíme a to je ono. Pod pojmem destilace myslím klasiku, baňka-chladič-předloha. Jde to dále rozdělit, ale pak se už nejedná o destilaci jako takovou, jednalo by se o vakuovou destilaci (změna teploty a tlaku). Další možností je přidat ještě třetí látku, která poruší rovnováhu a pak se nám podaří jednu složku oddestilovat.
To co jsem popisovala ale nebyl návod na výrobu domácí lavorovice (omlouvám se všem, kteří se právě urazili), ale komerční výroba alkoholu. A co se ještě týká výroby 100% lihu, tak ten se vyrábí poměrně často, jak pro účely klinické tak i chemické, což mi jistě potvrdíte. Běžně se ale člověk setkává s alkoholem, který je denaturovaná benzínem.
Jinak alkohol se vyrábí ze všeho co se dá zkvasit (obsahuje cukr).
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#73504 Verze : 0
Myslím že alkohol se běžněji denaturuje izopropylem )děsně pak páchne) používá se to běžně na čištění a pít to asi dokážou jen opravdoví zoufalci, benzinem se asi denaturuje jen lékařský líh a ten zas tak dostupný není. (co se pamatuju tak tam ten benzín šel docela odloučit, aspoň laboranti na hygieně kde jsem jeden čas byl na cvičení to dokázali)
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#73522 Verze : 0

Citace - bitaxe :

Myslím že alkohol se běžněji denaturuje izopropylem )děsně pak páchne) používá se to běžně na čištění a pít to asi dokážou jen opravdoví zoufalci, benzinem se asi denaturuje jen lékařský líh a ten zas tak dostupný není. (co se pamatuju tak tam ten benzín šel docela odloučit, aspoň laboranti na hygieně kde jsem jeden čas byl na cvičení to dokázali)



Jak myslíš že se v chemickejch laboratořích vyrábí vánoční punč a vaječnej koňak? Wink
Lékařskej lích se dá koupit v každé lékárně a s tím izopropylem máš pravdu, pít se to opravdu nedá.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#73604 Verze : 0
No ono se dá pít lecos, ten isopropyl taky (sám jsem viděl exota co to dokázal) ale co to dělá s organismem si ani nechci představit, pro játra to musí být opravdu zkouška kvality Smile. Ale i ten exot si moc neliboval a tvrdil že je to hrůza.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#73615 Verze : 0

Citace - bitaxe :

No ono se dá pít lecos, ten isopropyl taky (sám jsem viděl exota co to dokázal) ale co to dělá s organismem si ani nechci představit, pro játra to musí být opravdu zkouška kvality Smile. Ale i ten exot si moc neliboval a tvrdil že je to hrůza.



Hmmmm....dobrou chuť Exclamation Pár takových jsem taky zažil, ale vesměs to nemělo dlouhého trvání Crying or Very sad ! Ještě, že jsem skoro abstinent Wink !
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#73724 Verze : 0
No tohle sice byl exot, ale ne homeless takže zatím je tuším ještě naživu Smile kdysi se mnou pracoval, ale to je už asi 20 let. Mně stačilo když se otevřela láhev toho lihu na čištění a věděl jsem že to se pít nedá a to nejsem abstinent ani náhodou Smile , ale zase jsem spíš na něco co mi chutná, takže třeba nepiju ani tak oblíbený "lak na rakve" a podobné lábuže.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#73729 Verze : 0
Při své návštěvě Polska (konkrétně Krakowa) jsem byl překvapen kvalitou Polských piv. Nejvíce mne nadchlo pivo Źywiec, které bych tak trochu chutí přirovnal k našemu Budvaru, i piva Tyskie a Strong stojí za to. Pokud do Polska vycestujete, nebojte se vyrazit do nějaké knajpy, stojí to za to! #Beer
Pivo, víno, jídlo - Ňam!

Ňam!
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#77073 Verze : 0
Myslím že naše představa že jinde se solidní pivo nevaří je docela scestná, na dobrá piva jsem narazil v maďarsku, rakousku, v belgii, německu a kupodivu i v anglii (myslím tím opravdu anglická ne irská piva) Třeba maďarskému Dreheru bych určitě dal přednost před spoustou našich piv, prostě proto že mi připadá lepší a chutnější než třeba protivínský Platan nebo Jihlavský ježek. Určitě mají všude i spoustu místních špatných piv, ale já měl štěstí a nenarazi jsem na ně. Naopak se slzou v oku vzpomínám na Trapistické pivo v belgii (je ovšem poněkud silné), jen se snažím vyvarovat různách ovocných nebo květinových "zázraků" jinak dobré pivo je skoro všude.
Mimochodem když už jsme u toho pití, včera jsem narazil na Neviditelném psu na článek o moravských vínech, bylo to napsáno docela solidně a nekonfliktně, ale ty komentáře, to byl nářez. jednak se ozvali lidé kteří podobně jako já si nemyslí že na moravě se dělá dobré víno (vím že tam jsou i dobrá vína, ale v průměru je to drahé a kyselé) a souhlasili že si radši za rozumný peníz koupí víno z Chile nebo Austrálie než za o dost vyšší něco z moravy o čem výrobce ve chvílích nezřízeného nadšení mluví jako o vínu. Druhý tábor zastupovali ti "skalní" kteří bohužel často argumentovali "dojeď si do obceXY a ve sklípku pana AB si dej zelený veltlín ročník 2002 a pak mi mluv o tom co je to dobré víno" . Docela mne to pobavilo, sice jsem se neapojil do této "plodné rozpravy" ale nějak mi přišlo že spíš asi měla pravdu první strana (jak taky jinak když k ní patřím že Smile ) . Ale docela bych chtěl znát váš názor na moravská vína. Upozorňuji že tím myslím běžně sehnatelná vína, která si může normální smrtelník pořídit, bez toho aby absolvoval jízdu kamsi do odlehlé vsi, pak složitý obřad a musel slíbit že se nikomu nezmíní jak se to dělá. Prostě víno do rozumné hranice třeba 200,- (ne tedy krabici) ale víno u kterého se dá třeba i posedět když mám zrovna náladu.
Jo byl tam zmíněn skvělý test kvality, říkal mu autor litrový, prostě vypijete večer litr zkoumaného vína a pokud vám zítra ráno nic není víno prošlo testem se ctí Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#77074 Verze : 0

Citace - bitaxe :

Myslím že naše představa že jinde se solidní pivo nevaří ...... Mimochodem když už jsme u toho pití, včera jsem narazil na Neviditelném psu na článek o moravských vínech,..... Ale docela bych chtěl znát váš názor na moravská vína. Upozorňuji že tím myslím běžně sehnatelná vína, která si může normální smrtelník pořídit, bez toho aby absolvoval jízdu kamsi do odlehlé vsi, pak složitý obřad a musel slíbit že se nikomu nezmíní jak se to dělá. Prostě víno do rozumné hranice třeba 200,- (ne tedy krabici) ale víno u kterého se dá třeba i posedět když mám zrovna náladu.
Jo byl tam zmíněn skvělý test kvality, říkal mu autor litrový, prostě vypijete večer litr zkoumaného vína a pokud vám zítra ráno nic není víno prošlo testem se ctí Smile





Já nejsem expert přez víno, buď mi chutná nebo ne. Začala jsem ho kupovat stylem, že jsem si našla ochutnávku a tam jsem ochutnávala tak dlouho, dokud jsem si nevbrala. Teď jsme ale s mamkou oběvili kouzelnou flašku tokajského vína z Maďarska, tak máme zase na čas pokoj od hledání.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#77078 Verze : 0

Citace - bitaxe :

Ale docela bych chtěl znát váš názor na moravská vína. Upozorňuji že tím myslím běžně sehnatelná vína, která si může normální smrtelník pořídit, bez toho aby absolvoval jízdu kamsi do odlehlé vsi, pak složitý obřad a musel slíbit že se nikomu nezmíní jak se to dělá. Prostě víno do rozumné hranice třeba 200,- (ne tedy krabici) ale víno u kterého se dá třeba i posedět když mám zrovna náladu.



Ode mne moc názoru nepochytíš, poněvadž jsem spíše pivař než vínař. A navíc mám švagra z Čejkovic u Hodonína, který vlastní vinice i vinné sklípky, takže by byl můj případný hlas velmi diskutabilní. 8.)
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#77094 Verze : 0
to Drummond proč diskutabilní, beru každý názor (nechci potvrdit to co si myslím) a neříkej že si občas nekoupíš lahvičku mimo švagra Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#77095 Verze : 0
Bitaxe, to přece nemůžu! Švagrovo víno je nejlepší a to říkám i přes to, že jiné nepiju a jsem vinařský antitalent a rozeznávám vína maximálně na bílé a červené a s bublinkama a bez bublinek! Razz Smile Laughing
Sám si to chtěl! Wink
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#77098 Verze : 0
no dobrá mít švagra v čejkovicích kde se jim opravdu občas povede slušné víno tky bych třeba smýšlel jinak (ale houby nesmýšlel měl bych to 300km a jezdil bych tam tak málo že bych to viděl stejněSmile )
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#77099 Verze : 0
No... a sme tam, kde jsme byli...
Řeknu to lidově:
PIJU VŠECHNO CO TEČE...
KROMĚ MEDU A ASFALTU, TO TEČE MOC POMALU!
Laughing
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#77101 Verze : 0
To bitaxe: Nečekaně Smile si myslím, že i na Moravě se pěstují kvalitní vína, která lze koupit lahvované v 0,7l lahvích za méně než 200 Kč.
(Mimochodem do 200 Kč seženeš i pozdní sběr). bavím se ale jen o bélém víně, protože červené normálně nepiju = nedokážu se vyjádřit ke kvalitě.


Jinak mi ale chutnají i Kalifornie, Rakousko, Austrálie, proč ne. Určitě se v zemích vínu více zaslíbených daří vypěstovat kvalitativně mnohem lepší vína, ale to neznamená, že co z Moravy jest = ekelhaft.


Dokonce Moraváci uspěli i na renomované degustační soutěži ve Francii.


Takže to názor můj jest. Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#77229 Verze : 0
Já jsem tedy spíš na pííííívo, takže ve vínu nejsem zas až takový znalec. Kousek od baráku prodává jedna dáma už dlouuuho stáčené víno, bere ho od pár dobrých vinařů z Tvrdonic. Smile
Ať jsem od ní koupil cokoli v relacích 44-50 Kč/l, vše bez problémů prošlo ne litrovým, ale "vícelitrovým" testem a bylo to chutné a pitné Very Happy .
Několik sort jsem si přivezl od pana Písaře (sklepmistr Vinia mezi Znojmem a Hatěmi), celkem asi 70 l, když jsem slavil "50" v podobné cenové relaci a výsledkem byla "přepadovka" v témže sklepě kolegů, kteří ochutnali. Laughing
Takže i moravská zem plodí vína chutná! Pravda, některá jsou poněkud tvrdší, ale komu to vadí, ať je nepije! Hlava po nich rozhodně nebolí!
Směsky v obchodech ovšem nekupuji, ať se jmenují a jsou baleny jakkoli. A kupovat flašku za 200 - na to holt nemám!
Nevíte někdo, jaká čísla budou tažena ve Sportce?
Embarassed
Teď tam jedu na Silvestra a už se těším!
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#77251 Verze : 0
no prave tokajske vino je skvost.............este minuleho roku som od kolegu kupil 30 litrov a bolo naozaj velmi fajn. Nic lepsie som nepil.............
a k pivu len tolko............NAJ pivo je Pilsner Urqvelt (dufam, ze som to dobre napisal), zo slovenkých pív je to jednoznacne Saris
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#77281 Verze : 0

Citace - Fantan :

Nevíte někdo, jaká čísla budou tažena ve Sportce?

Samozřejmě, že vím 8.) . 1 až 49 Laughing . Jenom nevím kdy a v jakém složení Crying or Very sad . Laughing Laughing Laughing
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#77474 Verze : 0
vrátím se k tématu, k vánocům jsem dostal od (ježíška, Santa Clause, dědy Mráze - vyberte si každý dle gusta) několik lahví vína ale i dvě lahve rumu jednak kubánský Havana Club, bílý čtyřletý, ale hlavně můj oblíbený jamajský, velmi starý tmavý Old Pascas (73°). Zvláště ten druhý jew mimořádně dobrý, ale pít ho jen tak "syrový" je docela síla, je třeba ho mírně naředit, mohu doporučit na cesty, v malém objemu velká síla.
Jo a ještě lahev Hankey Banister jako pozdrav ze skotska.
A co vy? také to u vás na vánoce šplouchalo?
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#82615 Verze : 0
Ke slovenským pivům bych dodal že velice kvalitní je jejich Kelt, vzdy kdyz tam jedu tak si jich pár koupím, mají zavírání jako používá Bernard, z českých preferuju Starouše, ale Budvar a Plzeň si dám velice rád. Co se týče lihovin, těm se snažím vyhnout, ale na akcích se to občas zvrhne. Co se týká vín preferuji Templářské sklepy. No a o vánocích se mi bar doplnil o Cinzano, borovičku (od kamaráda slováka), láhev australského vína (název jsem zapomněl) a babičin likér ( chutná to jako griotka a je to ze všeho možného co se najde na zahradě / ovoce /), kdo pojede na Sokolovo, borovičku beru sebou.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#84223 Verze : 0
Neviem ci niekto z Vas pil Tatransky caj. Je to velmi fajn alkohol Smile Je to ale dost silne. Ma to az 52 percent. Ale chutovo je to vynikajuce.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#84232 Verze : 0
No, tak jsem zpet. Zdravim vas z ponekud vetrne Solune, pardon Thessaloniki (domorodci by me za Solun zastrelili). Tak, mistni pivo jsem jeste nemela cas (a odvahu) ochutnat, zato jsem ochutnala uz dve ruzne Retsiny a jedno Uzo. Zatim jeste ziju. Very Happy
O vykendu jsem tu navstivila vystavu Expo, ktera byla zamerena na potravinarsky prumysl. Dokonce, svete div se, jsem tu u jednoho stanku nasla lahve s plzenskym pivem. Original Pilsner Urquel. A meli ho i yoceny. To vite ze jsem ho zkusila, docela to slo, ale chybela tomu ta pena. Jinak je tu ceska hospoda, kterou jsem nemela jeste tu cest navstivit, ale slysela jsem, ze tam cepuji Holbu a ze stoji 2 eura. Prestoze se stravuji v mistni menze (mam to zadarmo), uz jsem ochutnala i gyros, byl skvelej. To cemu doma rikame olivy, to nic neni, tady jsou mnohem vetsi. Jediny problem je, ze veskere ovoce je tu hrozne sladke, citrony nevyjimaje. Tak pokrecovani priste.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#94885 Verze : 0
to Roni jak chutná retsina, dost jsem o ní četl, ale ještě jsem na ni nenarazil, ani si nejsem jist jestli bych naraziv na ni si troufl to zkusit Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#94904 Verze : 0

Citace - bitaxe :

to Roni jak chutná retsina, dost jsem o ní četl, ale ještě jsem na ni nenarazil, ani si nejsem jist jestli bych naraziv na ni si troufl to zkusit Smile



Retzina je v pohode, je dobra (teda pokud si koupis kvalitni). Je to bile vino, do ktereho nekdo pridal vytazek z neceho horkeho (myslime, ze z borovitce nebot v anglictine je "resin" pryskyrice z borovice). Trochu vetsi problem tu zazivam s Uzem. To chutna jako "pendrek". Je to hnusnej horkej "tlamolep" a ma to 40% alkoholu (Retzina jen okolo 12%). Co mi ale chutna nejvic je mistni cervene vino, ktere se da koupit v Marketu asi za 3-4 eura. Neni to sice nejvyssi kvalita, ale taky uz to neni zadne sunt. Je sladke, korenene a dost tezke. Je to ale mistni specialita.
Co mi tady ale dost chutna, je Chalva. U nas se da obcas sehnat v cajovnach, nebo ve specialnich kramech s orientalnimi potravinami (puvodne je z Turecka). Je to takova sladka vec vyrobena z mouky, olivoveho oleje a cukru. Do teto zakladni hmoty se pak pridavaji rozinky, nebo ruzne orisky nebo kakao. Nekdo rika, ze je to hrozne sladke, me to zase prijemne stipe do jazyku.
Jinak jsem tu uz nasla ceskou hospodu, kam se da zajit na "Cerneho kozla" a dalsi ceska piva. Dokonce se tam vari i ceske jidlo.
Z mistnich jsem uz mela Gyros i Suvlaky, moc mi to chutnalo. Jen nedokazu pochopit, proc to delaji i z kurete. Jedno gyros bylo suprove nebot jak to maso skladali na grilovani, tak ho prokladali spekem. To byla pohadka.
No, dneska se mi to pise, jsem po objede. V menze dneska byla pecena ryba, asi makrela nebo neco a hranolky (ve stredu je vzdy ryba nebo "see food").
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#101942 Verze : 0
no pokud mám věřit poručíku goodbodymu (Jak jsem vyhrál válku) retsina vlastně vznikla tak že turci jako muslimové aby zabránili pití vína (tedy alkoholu) nařídili ho znehodnotit přidáním pryskyřice (a řekové si na to tak zvykli že se to udrželo i potom co už tam turky nemají Smile ) proč to prostě nevylili není jasné, nejsem si jist zda je to pravda, nebo jen legrace v rámci knihy, ale vysvětlení je to krásné Smile . Chalvu pamatuji kdysi dávno ji k nám do čech vozili z bulharska nebo ruska, později to z trhu zmizelo (stejně jako třeba ruští krabi Sad )
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#101962 Verze : 0
Bitaxe, poručík Goodbody má jistě pravdu. Koupili jsme si flašku Retsiny, známí taky. Otevřeli jsme první, okusili, za stálého míchání vylili do WC a druhou nám v obchodě s chápavým úsměvem vzali zpátky výměnou za pivo. Ta pryskyřičná příchuť je děsivá! Taky tenhle vynález jinde, než v Řecku nepotkáš - dokonce se to snad ani nevyváží. Mají ovšem i jiná, docela chutná - hlavně červená - vína. Bílá jsem tam moc neviděl - ne, že by nebyly, ale červené je obvyklejší.
UZO je anýzovka, pije se obvykle ředěná, nám malého panáčka nabízeli při každém nákupu (teda ne chleba) - takový litkup. Odmítnout nelze.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#101965 Verze : 0
40% je podle mne nesmysl ředit (co vlastně ředí Smile tu vodu? Ale je fakt že anýzovku zrovna nemusím.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#101966 Verze : 0

Citace - Roni :

Retzina je v pohode, je dobra (teda pokud si koupis kvalitni). Je to bile vino, do ktereho nekdo pridal vytazek z neceho horkeho (myslime, ze z borovitce nebot v anglictine je "resin" pryskyrice z borovice).

Něco podobného jsem pil v Gruzii, ale spíš mi přišlo, že tam je přidán extrakt z pelyňku. Ale možná se jedná o něco jiného, než popisuješ ty.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#102030 Verze : 0
Tak jsem taky zkusil UZO, v restauraci, odmitnout se nedalo Surprised). Dezinfekce hadr. Jinak vino je tu skvely, znacku dodam pozdeji, chutove to bylo podobne portskemu.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#110246 Verze : 0
to bitaxe - tuto neděli jsem narazil na pravou chalvu - zelenou. Koupili jsme si se ženou půl kila a usilovně mlsáme Twisted Evil . Jedeš-li z Prahy směr Karlovy Vary, v jedné z těch obcí - jméno si nepamatuji,nikdy si jména nepamatuji -hned za Prahou, ještě před nájezdem na dálnici, je téměř na konci obce cca 3. dům od konce po pravé straně směrem na KV obchod jménem SAMOVAR. Je to napsáno na nenápadné ceduli - cyrilicí. Před vchodem jsou malebně rozestavěni ve skromném počtu obligátní čápotrpaslíci, naproti přes ulici je zelinář.Majitelé jsou českorusky hovořící a mají klasický sortiment. Calvu různých druhů - kilo za cca 100,- Kč, pravé - tedy obří - ruské bombóny, ukrajinskou hořčici co leptá i nerez. Dokonce i pravé cigarety Bělomorkanál, které, tuším, kouříval už Jeho Výsost Stalin. Také rozličný sortiment košíkařiny či co to tam je. Já měl oči jen pro mlsání Embarassed .


Jinak podotýkám, že na belgické trapistické pivo ( CHIMAY ) nelze vzpomínat než se slzou v oku, je prostě skvělé. Má jedinou vadu - jsou to dvoudecky.Embarassed Ale možná je to tak lepší, je opravdu silné.
Ještě bych nabídl pivo z jiné oblasti - chorvatské Karlovačko. Cumlal jsem je na zájezdu na Bašce a dalo se s tím přežít.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#113611 Verze : 0
Takže konečně značka vína: Mavrodaphne of Patras. Je to sladké červené a chutnalo dokonce i mé matce, což už je co říct, ta jinak víno nepije, dá si max. "zdravotní" slivovici, nebo když je nejhůř fernet a sladké věci už vůbec nemusí.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#113619 Verze : 0
to Aubis myslím že Josif Visarionovič kouřil dýmku a cpal ji tabákem z cigaret Kazbek Smile asi mu Bělomorkanal připomínal ty kdo ho stavěli Sad
trapistické pivo asi zase v Belgii prubnu Smile minule mi dost chutnalo ale vzhledem k síle mi dvě lahvičky stačili (bylo to na obsah alkoholu asi jako flaška vína Smile ) ke spokojemému pohledu na svět Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#113622 Verze : 0
Zpátky k trapistům! O prázdninách jsem v Holandsku narazil na další 2 verze trapistického belgického Chimay - lahoda. Jedno bylo tmavé. A navíc to byly třetinky. Pomalu se to přibližuje lidským rozměrům Laughing . Nezbylo mi než zase mlsat. V srpnu jsem byl na akci ve Francii - vikingská vesnice, viz jinde - a tam se fasovalo jakési anonymní biere blonde, rychle Čechy překřtěné na bloňďáka. 2 lahvičky na osobu a den. Chuť průměrná, jen nám chybělo, aby pořadatelé ke každé láhvi přibalili provázek - byly to dvoudecky mikroskopických rozměrů, až měl člověk chuť si lahvičku-lékovku přivázat k dlani jako ochranu proti vdechnutí Embarassed . Nevím, proč ve Francii, tak pyšné na své vinařství, se fasovalo pivo Rolling Eyes . Ještě, že kolega z Němec měl sebou pravou germánskou medovinu. Oproti našim českým slabší, cca 12 procent či čeho, ale chutnou a výživnou 8.) . Naše české bývají s rozličnými příchutěmi - čistá, vanilková, mandlová. a jsou silnější - cca 18 stupňové. Takže je asi jasné, co za nápoj také můžu Embarassed .
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#126650 Verze : 0
Osobně mám nejradši hořkou medovinu Razz


Citace - Bitaxe :

myslím že Josif Visarionovič kouřil dýmku a cpal ji tabákem z cigaret Kazbek

V Gruzii jsem nabyl pocitu, že Kazbek (Kazbegi) se v tam jmenuje úplně všechno - viděl jsem gruziňak, čaj a pivo (a to jsem si všimnul jenom těch které byli nadepsány i latinkou nebo aspoň azbukou Laughing )
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#126657 Verze : 0
třeba vám to pivo dávali jako výraz vděku (dánové a norové ho pokud vím vařili a pili docela statně Smile ) za to že do té prapodivné románské země byla přinesena civilizace Smile
Ale je fakt že ve francii obvykle piju víno, jen v hospodě si ho po velmi špatných zkušenostech dát netroufnu (to co jsemtam po dvakrát dostal bylo tak hrozné a drahé že jsem žábožroutům připsal další vroubek a víno vynechal)
to Tango to jsem netušil vím že někde popisovali jak soudruh JVS "drolil cigarety a tabákem dýmčičku nacával, pak zapaloval a pomalu potahoval a pak se s lišáckým úsměvem na své generály obrátil" (ti už tou dobou asi byli mokří od smrtelného potu Smile ) no a tam popisovali že šlo o "Kazbek" po pravdě ani nevím co Kazbek je (snad nějaká hora? )
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#126672 Verze : 0
Ano, Kazbek je národní hora Gruzínců. Asi jako u nás Říp, ale mnohem vyšší.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#126678 Verze : 0
No vida zase jsem o něco chytřejší Smile proto asi soudruh tohle kouřil Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#126679 Verze : 0
Obávám se, že dávat francouzské pivo jako výraz vděku je dosti ironické. Nebylo topravda přímo nepitné, to by to nešlo na odbyt, ale nebyl to ani žádný pamlsek. Spíš si myslím, že to dávali coby pomstu za to, že jim Normani přinesli vlastní kulturu, a nenechali je , aby se uplácali podle svého. Co se kouření týče, ještě štěstí, že tento zlozvyk se mi podařilo před cca 15 lety opustit Embarassed . V těch dřevních dobách raného středověku to v Evropě tabákem zrovna nehýřilo, takže bych asi na těhle akcích trpěl. Upřímně jsem se bavil pohledem na zarputilé Vikingy a Germány a podobnou chásku, jak pádili do ústraní a u ToiToi budek bleskově cumlali retko, aby oddálili kolaps organismu, vyvolaný absencí nikotinu.


U Jeho Výsosti Stalina mě při čtení různých pamětí často napadalo, že to lámání cigaret, drolení, nacpávání, zapalování, roztahování - prostě celý ten dýmkařský obřad - dělal z vrozeného sadismu. 6e se bavl pohledem na ty chudáky, kteří se tam usilovně snažili tvářit, že se neklepou, že jsou oddáni vlasti a s. Stalinovi obzvláště, a přitom si v duchu rozpočítávali, jestli to bude kulka a nebo gulag. A nebo dnes budou mít kliku a bude to řád Shocked .

Francouzská vína můžu leckterá, naučil jsem se i na rosé, což je typ, kterým jsem dříve pohrdal. Už jen názvy jsou příjemnou vzpomínkou - Beaujolais, Sauvignon, Merlot, Champagne... no, nezní to pěkně? A chutná to ještě lépe. Wink
I když takové rýnské, od Rýna přímo dovezené, také není k zahození. Laughing
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#126685 Verze : 0

Citace - Aubis :

U Jeho Výsosti Stalina mě při čtení různých pamětí často napadalo, že to lámání cigaret, drolení, nacpávání, zapalování, roztahování - prostě celý ten dýmkařský obřad - dělal z vrozeného sadismu. 6e se bavl pohledem na ty chudáky, kteří se tam usilovně snažili tvářit, že se neklepou, že jsou oddáni vlasti a s. Stalinovi obzvláště, a přitom si v duchu rozpočítávali, jestli to bude kulka a nebo gulag. A nebo dnes budou mít kliku a bude to řád .

Teď jsem dočetl knížku "Stalin a válka očima generálů" a ono to prý nebylo až takle žhavé. Stalin byl prý zcela přístupný názoru jiného, pokud to dotyčný dokázal zdůvodnit a pokud ho ten který generál dokázal přesvědčit, byl Stalin ochoten změnit i své rozhodnutí (viz například příhoda s Rokossovkým při plánování operace Bagration). Například Žukov se se Stalinem několikrát dost hlasitě pohádal.


A že si do fajfky drolil cigaretový tabák? Můj praděda si do čibuku zase krájel viržinka Wink
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#126687 Verze : 0
Celkem bych Aubisově teorii věřil, on to dělal dávno před válkou a ta "přístupnost" názorům byla poměrně pozdní, po několika taktických průšvizích které soudruh svou "schopností" vojevůdce zapříčinil, později sice občas dopřál sluchu někomu, ale kdo si v té době dovolil ještě něco říci, takže těch názorů které by byly proti jeho asi bylo dost málo, no a to že "vytýčil směr" a nechal pak ostatní ho rozpracovat (když to vyjde je náčelník hrdina, když ne je podřízený ten kdo to zkazil a budiž potrestán Sad ) je asi o něčem jiném.
to Aubis já po letech usilovného byť nesystematického studia, mohu říci že mnoho zemí dělá lepší víno než Francie, ne že by francouzská vína byla špatná, ale když si vezmu nějakou odrůdu (třeba můj oblíbený Merlot) a srovnám cenu tak za stejnou cenovou relaci dostanu třeba makedonský v nejméně o třídu lepší kvalitě, stejně tak vína z jižní ameriky (tam je v ceně i doprava a pořád je to výhodnější) a cenové relace v kterých se mohu pohybovat mi (bohužel neumožňují si koupit na večer lahev nějakého zázraku za třea padesát tisíc Sad takže se pohybuji o dva řády níž a ještě si připadám že rozhazuju a tady je to dost jasné, prostě spousta vín je lepších, jen žabáci mají letitou pověst. I když jsem loni narazil na zajímavé víno z Anjou a nebylo špatné (a to normálně bílé moc nemusím)
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#126693 Verze : 0
Drobení cigaret a podobného do dýmky či čibuku je zřejmě dost obvyklá věc. Konec konců, sám jsem to pozoroval i u některých jiných jedinců, než u JVS. A s tou přístupností názorům druhých bych to viděl spíš podobně, jako bitaxe. Navíc si myslím, i podle vzpomínek lidí, kteří se okolo něho pohybovali, že obcovat s tímto člověkem muselo být dost psychicky náročné. Při shánění pramenů o jeho potomcích - Jakov, Světlana, Vasilij - jsem dospěl ke konstatování, že byl silně paranoiní a také velmi náladový. U něho člověk nikdy nevěděl, jestli věc, kvůli které k němu jde, mu vynese řád nebo kulku. Takže dopřávání sluchu bylo spíše teoretické - JVS měl stejně předem připravený názor a na ostatní příliš ohledů nebral. Mám dojem, že ustoupil jen tehdy, když si nebyl tak úplně jistý a nátlak druhých mu poskytl záminku vycouvat se ctí. A když to vyšlo, byl hvězdou generalissimus, poznal přeci dobrou myšlenku. A když ne, byl sviní zrádnou onen našeptávač, vždyť zmátl samotného nejvyššího. Na německé dějiny tak zaměřen nejsem, ale mám oprávněný pocit, že podobně rozhodoval i vůdce Adolf.


Co se vín týče, opravdu mám pocit, že francouzské vinařství už není to, co bývalo. Ne, že by upadalo - francouzská země stále rodí dobré plody, ale vyrůstá jí mnohá konkurence. Bitaxe, mohl sis všimnout drobné poznámky na závěr - takové rýnské od Rýna, nebo tokajské přímo Tokányi, ale tady se občas dostáváme do cenových relací, které jsou pro běžného psa Nováka trochu off topic Embarassed . Jednou za půl století smočit jazýček a pak dost. Přesto tvrdím, že i francouzská vin de table - čili ta nejobyčejnější, nebo lepší vin de pays, jsou tykřka vždy nejméně o třídu výše, než mnohá česká i moravská. Nestrílet, prosím. Nemám nic proti vínům, která si moravský vinař nechává pro sebe či rodinu. Mám jen špatné zkušenosti s mixturami, které jsou leckde k mání pod záminkou stáčených "pravých moravských" vín. Případně vín z míst, kde nikdy nikde o vinohrad nezavadíš, ale přislazenou směsku lehce koupíš. Ale abych nepomlouval - vinohrady, vyybudované na mosteckých výsypkách, začínají přinášet také docela zajímavé ovoce Embarassed .
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#126768 Verze : 0
Ani já nejsem fandou moravských (a už vůbec českých) vín, samozřejmě se najdou i tam (tedy na moravě) skvělá vína, zrovna nedavno jsem jedno barikové měl, ale je to spíš vyjímka než pravidlo. prostě toho slunce není tolik jako jinde. No a sice chápu že naši vinaři si také chtějí vydělat, ale nechápu proč na mně Smile , navíc spousta vín, nejen těch stáčených, je ve srovnání s konkurencí prostě horší. Já celkem chápu že konkurovat zemi kde je slunce skoro pořád a zima tak jednou za deset let se asi nedá, ale já se holt chovám tržně a pokud si za cenu kolem stovky můžu koupit třeba solidní víno z austrálie nebo spíš podprůměrné z ČR tak volím klokaní víno Smile . Prostě na opravdu dobré víno z moravy mám jen málo kdy Sad na pár akcích jsem měl možnost je ochutnat (některé firmy to pro odběratele svého zboží občas pořádají jako "bonus") a obvykle to stálo za to, bohužel kdybych to měl platit asi by mi to dost zhořklo. Sad
Pokud jde o žabožrouty, jejich vína nejsou vyloženě špatná, jen jsou hrozně propagovaná, takže potom je člověk občas zklamán. Nejhorší zážitek je ovšem dát si červené ve francouzské hospodě (zkusil jsem to dvakrát v Arles a St. Malo) člověk čeká že ve "vinařské" zemi bude o víno postaráno, opak jsem zažil, výčepní vytáhl zpod pultu lahev s takovým sosákem jako jsme měli kdysi doma na šťávu a nabryndal to do skleničkypak si řekl o nekřesťanských asi šest frantíků (tehdy ještě platily) a nechal mne osudu, už to mne varovalo flaška byla načatá a nevypadalo že ji načal před minutkou Sad no byl to hnus jak "svíčka" ve čtvrté cenovce. Otevřené to bylo aspoň týden, druhá zkouška dopadla v podstatě stejně jen tam neměl ten sosák Smile víckrát už jsem to nezkusil.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#126839 Verze : 0
No tak koukam, ze fandove vin moravskych vin moc nejste Smile Smile Very Happy


Ja osobne mam naopak nektera moravska vina vice nez rad - vzhledem k tomu, ze mam rad sladsi odrudy tak morava zde dost vede. Nejradsi mam ledova vina Smile (nebo jak je nazyva jeden muj kamarad zmrzla vina Very Happy). A tady musim rict, ze Morava je uplne na spici zejmena moravske Chardonnay (rok 2002) je proste vynikajici. Presne si nepamatuju jmeno vinice (ale byla to nejaka zenska Very Happy).


I dalsi sladka vina Chardonnay jsou naprosto vynikajici napr. Chile, Brazilie Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#127060 Verze : 0
to vF to je právě ten problém se sluníčkem, na Moravě musíš počkat až to přemrzne abys dostal tolik cukru, jinde (v příznivějších podmínkách) to dozraje přirozeně. Ostatně já moravská vína piju, jen nejsem jejich fanda, protože na slušné moravské víno musí být rok (tak jeden z pěti se povede) na třeba španělské můžeš spoléhat že je tak "dobrý" rok každý. No a když slyším nějakého "mistra" vychvalovat "jemnou kyselinku" u něčeho po čem by ses kousl do vlastního ucha jak ti to hubu zkřiví, tak opravdu nejsem nadšenec pro místní vinařství Smile . Pokud se budeme bavit o speciálech jako je třeba slámové víno, pozdní sběry nebo tebou zmíněné ledové víno, určitě je tohle všechno dobré, nakonec jsou to speciality dělané jen v malém množství a se speciální pozorností, cena tomu ostatně odpovídá, pokud ale budeš chtít koupit lahvičku jen tak, pro dobrou náladu, asi sotva si ji budeš kupovat z téhle sorty Sad , aspoň já se na věc dívám i přes peníze (na rozdíl od románových hrdinů objednávajících Chateu Rotschild) a tohle je víno jen pro zvláštní příležitosti (bohužel i cenou)
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#127068 Verze : 0
Při brouzdání bludištěm s názvem valka jsem narazil na tuto komnatu. Jak jste již asi zaregistrovali, rád kecám do hodně věcí, ale tady je obor, kde jsem si přece jen trochu jistější v kramflecích.Ale začnu poněkud netradičně - drobnou příhodou .Kdysi dávno,to stál pouze první úsek dálnice, jsme se z naší miniopravny, kde se opravovala ta velká černá auta pro ředitele (abych nedělal reklamu) vypravili do Prahy na výstavu s názvem Autoprogres. S otevřenou hubou jsme zírali na to, čím se venku opravují auta a večer jsme si zašli spláchnout tu hořkou pachuť z plánovaného hospodářství do jedné malé vinárničky na Nerudovce. Soudruh obsluha se po první objednávce a zjištění, že pocházíme z Jižní Moravy přestal divit, proč nechceme nosit víno po dvoudeckách či ve džbánečku a trváme na přesně specifikovaných vínech v neotevřených lahvích. Dokonce si vzpoměl, jak jej má nabízet. Lahvinka dala lahvinku a pak přišel dotaz na pana vrchního, zda si můžeme zazpívat (to víte ono to u nás k vínu jaksi patří) Vzhledem k tomu, že ostatní hosté nejenom že neprotestovali (asi jsme nezpívali moc falešně), ale přisedli si i blíže a zapředli diskuzi i si s námi zanotovali , vše se zdálo v nejlepším pořádku. Pak se však stalo něco, co mě už do smrti zůstane v paměti. Jeden bodrý Pražák plácl mírně strýca Všetulu z Mikulčic (dej mu Pán Bůh nebe, ať pije jenom mešní) po rameni a pronesl: "Víte strýcu, my Pražáci nejsme jenom pivaři, my taky rozumíme vínu. " Na tato slova se strýc Všetula zamračil, dost hlasitě položil sklenku a řekl ta památná slova:" Že rozumíš? H....o rozumiš!!! Kolikrát si chlapče okopal vinohrad, kolikrát ti zmrzl , kolikrát jsi táhal konvu s postřikem v letním horku do kopca vinohradu, aby ti nezhořal, kolik vína si sám svýma rukama udělal.Tak nekecej blbosti. Nevíš co tu planceš! Ty možeš tak akorát poznat, jestli ti to víno chutná nebo ne ale ROZUMĚT - ROZUMĚT mu nemožeš!!"
Víš BITAXI, co se vína týče, tak podle mého názoru to všechno je jenom v tom matení pojmů. V tom, jaký je rozdíl mezi znalcem vína a konzumentem vína, byť s vytříbeným jazykem a chutí. Mně je šuma fuk, odkud to víno je. Znám jen dva druhy. To, které mě něco říká a které je jenom na pití. O těch, co na pití nejsou se bavit nehodlám, to není víno!!!A nakonec jen tak naokraj. Víš jaké mají velké problémy vinaři v těch krajích, kde , jak říkáš, je slunce dost. Mají problém vyrobit dobré víno.Ten jejich mošt má sice více jak řekněme 23 stupňů cukernatosti, ale zato jim prakticky chybí kyselina vinná, takže mošt je neharmonický, "přeslazený" a víno z něj by ti asi moc nechutnalo (ale parádně by jsi se z něj zpumrdlíkoval- mají vysoký obsah alkoholu). Proč si myslíš, že se nedělá víno ze stolních, tak slaďounkých hroznů?? Nemají kyselinu!! Proto ji vinaři v těch tebou vychvalovaných krajích, musí uměle do moštu přidávat, stejně jako u nás se zase musí doslazovat. Tuším se tomu říka harmonizovat chuť, nebo tak nějak. Šťastné kraje, kde hrozny dozrají vyváženě - tak akorát. Ať je to ve Francii, Chile, Jižní Africe. Kalifornských údolích či na svazích Mosely i jinde A zase se budeš divit. Právě Čejkovická vinařská oblast s největší průměrnou roční teplotou u nás, Milulov, se svými rozpálenými vápenci a další naše vinařské oblasti takovými šťastnými kraji jsou také. Pak už je to jenom v lidských rukách a v lásce k vínu ( sorry to jsem musel napsat) Ale to již je vinařská vyšší dívčí. Až pojedeš někdy kolem, stav sa . Svatovavřinecké ( pro Vás znalce Saint Laurent - Francouzi ho moc rádi nemají, zbaběle říkají, že má všeho moc - barvy,vůně i chuti - je to ale víno mužů) se již čistí a bílé (Starohorská směska - Neuburg + Veltlín + Vlašák) budu za 14 dní stáčet. Ale u nás sa otvírá nohama (ruce máš plné dárků Laughing Laughing Laughing )
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#136731 Verze : 0
Konečně zase někdo, kdo se přidal na stranu moravských vín. Smile Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#136783 Verze : 0

Citace - R oBoT :

Konečně zase někdo, kdo se přidal na stranu moravských vín. Smile Smile

Šak už je dělám 28 let, od doby co jsem šel "za nevěstu" (ač původem Jihočech) Byl bych přece sám proti sobě a navíc i když jsem měl také hodně příležitostí srovnávat i ve světě, tak mohu potvrdit, že naše vína obstojí se ctí. Říkám vína, ne ty polovičáky nebo dokonce druháky , která žel Bohu i dnes někteří "takyvinaři" pro zákazníky od západu (schválně nejmenuji města) vyrábějí a ti si to "pravé domácí moravské" nemohou vynachválit, jak je voňavé ( sušený květ bezu nebo italská tresť dělá zazraky). jak je sladké (bodejž by nebylo, druhák nemá kyseliny a také cukrový moštový sirup to pěkně zakulatí) a platí jak MOUROVATÍ!!. Ale to se dělá snad v každém vinařském kraji na světě. Já však mluvím o takových lahodných nektarech, jako jsem pil v letos v Krežmi, jejich Veltlínské zelené - to byl zážitek. (pro zajímavost přikládám snímky z jejich prastarých vinných sklepů, údajně ještě z doby před Římany - ze slavného Lang-loisium - zajeďte si tam, stojí to zato a není to daleko). Ještě něco mě napadlo. Co voní lépe-konvalinka, růže nebo třeba fialka. Zajisté mě odpovíte, že ta otázka je nesmyslná. Jako u každého kvalitativního soudu, nemáte v ruce objektivní srovnávací kritérium pro různé sbjekty Stejně nemá smyslu se bavit o různých vínech a srovnávat je navzájem. Pokud máte přátelé chuť, zjistěte si , kde bude košt vína a zhruba týden před ním zasedá degustační komise. Pokud je ten košt místní, nikdo nebude mít patrně námitky, pokud projevíte zájem si do komise sednout a pak můžete srovnávat, až na stůl dostanete 30-40 lahví od jedné odrůdy a různých vinařů - řekněme Tramín a vaším úkolem bude je seřadit dle kvality( a pozor, na výstavu jdou všechna vína kvalitní). Po pátém pohárku už se vám to bude ve smyslových vstupech míchat. Pak má alespoň částečně smysl říci tento Tramín se mě jeví lepší než tamten protože.... . Ale abych stále jen nementoroval,nakonec naše stařenka říkala: "Proti gustu žádný dišputát"
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#136818 Verze : 0

Citace - RoBoT :

Za nevěstu nebo za nevěstou ? Smile Smile Smile

Tak i tak.To se říká, když se chlap přižení do domu nevěsty. Však to znáte, co za 5 minut vyženíš, to za celý život nevyděláš Very Happy Very Happy Very Happy No a mezi těmi "dary" byl i kúšček vinohradu Mad Mad Mad
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#136823 Verze : 0
Amen, amen, pravím vám!
Nojo, už mlčím... Ale rád vidím někoho, kdo nejen vychvaluje cizinu... Přestože víno je jedna z (mnoha) věcí, kterým nijak zvlášť nerozumím, bo ani nemůžu, jako Západočech.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#136850 Verze : 0
to Quatí já (na rozdíl od tebe mám kořeny na moravě Smile ) ač jinak jsem jihočech jak poleno Smile a pokud sis přečetl pozorně co píšu tak se s tebou shoduju Smile Morava opravdu plodí dobrá vína, jen ne vždy a ne pro každého (bohužel) a to s čím se má normální konzument šanci se potkat je (opět bohužel Sad ) dost hrůza. A jak už jsem napsal já jako normální celkem nebohatý jedinec se na to musím dívat i přes ekonomiku, tedy přes to kolik mne to které víno stojí (zas bohužel - radši bych byl bohatý a kupoval si kvalitu, třeba z motravy Smile ) a celkem logicky si vyberu to co v rozumné kvalitě a chuti koupím za přijatelnou cenu (vzhledem k tomu že ač z města s nejlepším pivem ho prakticky nepiju a mým nápojem je mléko starců Smile není to tak nezanedbatelné Sad kolik stojí no a že mám "chlupatý" jazyk tak mi červená kapalina s nápisem Lambrusko v 5litru víno nenahradí, ač je ze sluné itálie Smile )
Tvé pozvání (pokud bylo myšleno vážně rád někdy přijmu ta směs obsahující dvě má oblíbená bílá tedy Veltlín a Vlašský ryzlink může být opravdu zajímavá, v červeném dávám osobně přednost Portugalu nebo Merlotu, ale Vavřinec když ho někdo umí není špatný - i když to není můj kůň Smile ). Čejkovice a jejich vinařství celkem znám Smile jednu dobu jsem tam pro víno jezdil, leč auto jsem prodal a zpohodlněl Smile takže dnes musí víno tak nějak přijít za mnou (tedy aspoň do města a nějaké vinotéky) holt už nejsem tak mladý jako kdysi a chuť se mi nějak nemění.
Mimochodem s tou kyselinkou (oblíbená věc u moravských vinařů) jak bys ji posoudil u mých velmi oblíbených vín uherských (nejlepší Merlot jsem pil v Maďarsku na svých cestách do této milé země Smile )
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#136908 Verze : 0
Neviem, prečo som túto tému objavil až teraz, keď mám k tu preberaným veciam kladný vzťah Very Happy . Ale radšej neskôr než nikdy. Musím sa takisto postaviť za moravské vína, lebo to čo som pár rokov popíjal v sklípku v Starém Městě u U. Hradiště bolo z tých najlepších aké som kedy pil.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#137295 Verze : 0
Ono to co se "dá popíjet ve sklípku u známého" je hodně odlišné od toho co se dá normálně běžně koupit, bohužel. Asi nejlepší víno jsem pil v maďarském Egeru ve sklepě jednoho vinaře se kterým jsem se seznámil Smile ale ono to co se dá popíjet někde ve sklípku je něco jiného (i atmosférou ) než to co si pak koupíte, no a milovníci moravských vín zkuste vzít třeba stovku a jít do vinotéky a kupte si moravské víno a za stejné peníze třeba víno z izraele (můj poslední objev Smile ) rozdíl je docela znát (opět bohužel) nejsem milovníkem sladkých vín ale "kyselinka" mnohých moravských pro mne není Smile (je na mne až moc kysleá)
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#137335 Verze : 0
Hm, izraelské víno som ešte myslím nepil. Ale zato som nedávno dostal vynikajúce austrálske červené. Na koštovanie chodievam do vinotéky kde pracuje kolegova frajerka Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#137553 Verze : 0
Já vínům nerozumím vůbec, pouze je poznávám z pozice občasného konzumenta Very Happy (proto mě prosím neberte jako nijak relevantní osobu). Musím říct, že mě osobně moravská vína chutnají velice. Byl jsem teď v Itálii a i když jsou tamní vína hodně dobrá (provedli jsme hloubkový průzkum), chybělo mi to naše....
Doma je doma a bez moravského vína a vepřo-knedlo-zela bych asi umřel Wink.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#137571 Verze : 0
to Kubator mne zaujalo že je "košer" tak jsem ho chtěl vyzkoušet, bylo sice trochu dražší ale opravdu nebylo špatné Smile Australská vína kupuju docela často, ale radši mám argentinská nebo chilská
to [cz]ecthelion italská vína mne nějak neoslovila (ale já v itálii nikdy nebyl a to co se dostane tady možná není to nejlepší Sad jednou u kolegy jsem dostal něco na úrovni "svíčky" jmenovalo se to Lambrusco nebo tak nějak a bylo to jednoznačně urážkou dobrých mravů (naléval to z pětilitrové lahve což mne varovalo) a byl tím upřímně nadšen, no a zřejmě to koupil kvůli mně takže jsem to musel přetrpět, ale asi půl roku jsem pak při spojení slov itálie a víno dostával kopřivku. Budu to někdy muset zase zkusit. Zkus třeba chilský Merlot nebo Cabernet a srovnej to z moravským v podobné cenové relaci (hlavně to nepij po tom vepřovém Smile to už moc nepoznáš)
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#137589 Verze : 0
bitaxe: Heh, kombinovat tyto dvě poživatiny mě ještě nenapadlo, ale může to být síla Very Happy.
Jinak vcelku dobrá italská vína se dají sehnat už někde kolem 4-5 eur, takže to není takový zátah na kapsu.
Že bych ty latinskoamerická vína přece jen zkusil? Wink Asi ano, ale přeci jen mají v sobě ty moravská něco, co jsem zatím u žádného jiného vína nenašel, takže se jich budu držet i nadále... Wink
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#137594 Verze : 0
Počkej a uvidíš až koštneš něco jiného. Jinak k jídlům jako je vepřové je víno perfektní, jen by mělo být výraznější chuti a možná i trochu silnější.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#137596 Verze : 0
Tam kde chodím ochutnávať niečo z Južnej Ameriky majú, tak to nabudúce skúsim. Keď tak spomínam, celkom dobré víno som mal z Južnej Afriky.
2 bitaxe: s tou 5litrovkou, asi sme ochutnali rovnaký druh, lebo minule ma na návšteve u známych "hostili" talianskym vínom z takej butelky a naozaj to nebolo ktoviečo.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#137613 Verze : 0
Asi ano viděl jsem to stát i v různých hospodách a když jsem si představil, že to trvá než se to vypije docela dlouho, tak ještě k tomu že se tomu dá říkat víno jen ve chvílích opravdového nadšení se přidá to že je to zoxydované tak mne přešel mráz Sad
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#137624 Verze : 0
No tam kde som bol to síce bolo čerstvo otvorené ale aj tak to nebol ktovieaký zážitok. Myslím že som to videl predávať po supermarketoch. Netvrdím že tam sa tiež nedá kúpiť dobré víno, ale väčšinou tam medzi regále s fľašami nezablúdim.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#137825 Verze : 0
Já jsem zastánce moravských vín!!
Dlouho jsem tu nebyla, ale to jen proto, že jsem se stěhovala zase jinam. Tak teď jsem ve "slunné Sicílii" a testuji místní kuchyni, víno a pivo.

Kuchyně
skělá, teda pokud máte rádi špagety "al dente" (já překládám jako nedovařené). Pizza, to se snaší nedá srovnat a zmrzlina? Óóóó, te je něco, a ty porce. Musíte ale vědět, kam na ní máte jít. Při jídle s zde hodně mluví, takže můj včerejší oběd v italské rodině se protáhl na 4 hodiny. Jsou tři chody a pak ještě ovoce a kafe s dezertem a zmrzlina v létě.
Víno, měla jsem domácí, oproti našemu je trochu vodové, není tak silné, ale chuť mělo velmi příjemnou, ovocnou. Pak samozřejme Malvasia, tipický produkt Liparských ostrovů, sladké silnější víno. Moc dobré, už vím co povezu dom příště.
Pivo, ještě že jsem v regálu našla Plzeň, import z Plzně, cena vyšší než doma, ale co nadělám. Jinak z místních jsem po vyloučení některých nedůvěrohdných lahví okusila pivo "Birra Perroni". Byl to speciál, s 6,6% alkoholu, polotmavý, nasládlý a se silnou vanilkovo-karamelovou vůní.
Sýry, to je kapitola sama prosebe. Sýr miluju, moje lednička je plná gorgonzoly, parmezánu, ementálu a spousty dalších, které najdete jen zde.
Pořád objevuji něco nového, nové chutě, nové věci. Je to tu prima, jen doufám, že se po svém návratu ještě vejdu do nějakých kalhot. Sad


Citace - von Fenstein :

No tak koukam, ze fandove vin moravskych vin moc nejste Smile Smile Very Happy


Ja osobne mam naopak nektera moravska vina vice nez rad - vzhledem k tomu, ze mam rad sladsi odrudy tak morava zde dost vede. Nejradsi mam ledova vina Smile (nebo jak je nazyva jeden muj kamarad zmrzla vina Very Happy). A tady musim rict, ze Morava je uplne na spici zejmena moravske Chardonnay (rok 2002) je proste vynikajici. Presne si nepamatuju jmeno vinice (ale byla to nejaka zenska Very Happy).


I dalsi sladka vina Chardonnay jsou naprosto vynikajici napr. Chile, Brazilie Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#158137 Verze : 0
Vino delim na cerveny a bilý a na to co me chutna a na to co ne. Kdyz bych mel rict odrudu tak Chardoney. Taktez nezastavam jednu oblast. Je me jedno jestli je z madarska, moravy, chile nebo treba z finska Very Happy , hlavne ze me chutna...
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#162945 Verze : 0
Asi před rokem jsem v Alsasku bumbal víno jménem Chasselas nebo tak nějak a bylo moc dobrý, ale tady se ho nemůžu dopátrat Crying or Very sad Jinak jsem spíš pivař, a to se specializací na černého Kozlíka a vůbec černá piva...ale vzhledem k tomu, že ve Šternberku ho měli jen jako lahváče, tak jsem zvyklej i na Gamba...zvracno je mi z Krušovic, Chodovaru (dobrý duch sklepů, pejsek Aubi, jim do toho piva patrně nachcal) a Starobrna. #Beer
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163023 Verze : 0
2 knize.Vladivoj - pejsek je Kelly a je to psí holka, Aubi je - tedy aspoň doufám Embarassed Laughing - lidská bytost. A Chodovar není z Chodova, kde pivovar není, pouze porcelánka, i když na exotický růžový porcelán, ale z pivovaru Chodová Planá, což je kdesi jinde. Ale jinak Gambáč je Gambáč. Místní piva testuji pouze pro rozšíření poznání a více se k nim většinou nevracím. I když takový holandský het Kanon nebo rozličné pivní moky vařené trapisty v Belgii i Holandsku také nejsou marné. Černá mnichovská tekutina se tíž dá pít, stejně jako tamější bílé pivo. Weises bier, nikoli helles. Cool A hlava ani nebolí.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163169 Verze : 0
Taky rad testuju pri sluzebnich cestach po nemecku co se kde pije za pivo. Ochutnal jsem toho hodne, nemecky piva, pokud to nejsou vysokostupnova, me pripadaji ridsi a ne tak chutove plna jako nase s obdobnym obsahem alkoholu. Moc me nechutnal jejich vychvalovanej Bittburger...takova ridka voda bez peny. Spise v Nemecku vyhledavam piva kvasnicova. Tech je u nas pomalu a proto me zajimaji. Taky je zajimavy pidit se po malych lokalnich pivovarech, ktery rozvazi pivo puze do okolnich vesnic...
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163170 Verze : 0
jj, třeba takový kvasnicový v Bělči. Dlouho jsem tam nebyl, asi si zase zajedu na jedno (dvě, tři, ...... Smile )
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163174 Verze : 0
u nas je to s kvasnicovym spatny Sad , obcas kamos narazi v hospode Hoegardena. Vola me uz predem ze bude. Neni ho moc, tak dva maly sudy. Za par hodin je to pryc, tak se clovek musi snazit aby urval neco pro sebe Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163176 Verze : 0
Pravda, s kvasnicovým pivem je to speciální záležitost. Našinec, od mládí cvičený v obracení lahví, jestli "to" není nějaký kalný, je tímto pivem zaskočen - ono kalné JE! A z principu. Takže se do něj musí vpít. Ale když si zobáček zvykne... U nás v samošce kvasnicové pivo občas bývalo, tak jsem je testoval, ale nějak mi k jazyku nepřirostlo (těžko napsat "k srdci", že). A co se změnil majitel krámu, už se to sem ani nevozí. Česká piva jsou dobrá, to ano, ale typově zoooooufale jednotvárná. Takže občas testuji i před časem zmiňované holandské třešňové a pod. Co kdyby... Cool
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163183 Verze : 0
Mas pravdu, nase pivo je jedno jak druhy, rozdili jsou minimalni, nebo aspon ne tak markantni jako jinde. Kvasnicovy piju kdyz je (takze malokdy) ale kazdej den by se to taky omrzelo. Beru to hlavne jako zpestreni. Poprve jsem ho chtel vylit, chutnalo to jak zkysany Smile ale to uz je davno. Testovat se musi a bavi me to Smile Treba me laka Steinbier (kamenne pivo) vari se to kdesi v malym pivovarku v Bavorsku. Do piva se nahazou zhavy kameny. Pri styku horkeho kamene a piva probehne karamelizace v pive obsazenych cukru a ma to potom pry zvlastni chut. Znam ale jen z vypraveni... Sad
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163187 Verze : 0
Jsem rád,že jste tady otevřeli téma mého oblíbeného kvasnicového piva – Weizenbier nebo Weißbier prostě „Vajcnu“.Kdykoliv se objevím v Německu tak začínám testovat vajcny ve velkém.Jako sběratel pivních korunkových uzávěru mi taky nic jiného nezbývá Laughing .Z masově dostupných vajcnu považují za nejlepší z pivovaru Paulaner - Mnichov.Loni jsem měl možnost navštívit německou pivařskou Mekku – klášterní pivovar Andechs a dát si jejích tuplák vajcnu za pouhých 6 €… Rolling Eyes zajímavý zážitek. Pokud vím tak u nás se ve velkém prodává pouze pokus o Weizenbier – slavnostní ležák od Bernarda a celkem solidní Weizenbier z Náchodského pivovaru Primátor. Jsem odchován na Radegastu a souhlasím s tím,že bohužel naše piva začínají mít unifikovanou chuť a začínají se stírat rozdíly mezi značkami.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163199 Verze : 0
Ano, kvasnicak Paulaner je v nemecku v kazde samosce. Patri k tem drazsim ale vyplati se to. Jestli si dobre vzpominam tak v plechu staval 1,15 eura. V lahvacich o neco malo min. Jsou k dostani i jiny kvasnicaky treba Oetinger za nejakych 45 centu, ale na Paulanera nema. Dokonce byval i Paulaner rezak. Mel jsme tu cest dat si i par Paulaneru cepovanych...parada. Jeste me chutnal cepovanej kvasnicak, tusim ze to byl Eichbaum ale nejsem si jistej. To jsme tenkrat ve Pfungstadtu koncili projekt a dali sme si do trumpety. Neni to zadna brecka, silu to ma o kapku vic jak nase dvanactka. Takze 5-6 kusu jsme potom rano celkem citili. Navic ty kvasnice se porad vraci nahoru... Laughing Nekteri ani nesnidali. Very Happy. Jo jeste je v kvasnicovych pivech rozdil jestli jsou filtovany nebo ne. Nefiltrovany je to kalny s kvasinkama (Natur) filtrovany je cirý (Kristall).


Jinak u nas se uz ani tak spis nepozna znacka piva, jak jsou si vsecky blizky, ale na chut ma spis vliv to, kdo ma jak v hospode cisty trubky. Na stejne znacce si v jedne knajpe pochutnam, v jine je to hnus... Sad
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163209 Verze : 0
Správný vajcn musí byt nádherně kalný ,kristall už není ono , ta chuť tam sice je ale je slabší a není nic krásnějšího jak volně padající "feiner heffe" na dno vysoké sklenice.Mezi špičku vajcnu ještě řadím piva od pivovaru Erdinger a hlavně mnichovský Franziskaner.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163210 Verze : 0
No Franziskaner to je klasa! Toho sem si privezl i malinkej soudek Very Happy . Souhlasim s tim ze ve spravnym kvasnicaku musi plavat kvasnice. Zadnej filtrovanej kristall....Kurna dal bych si ted jedno po vobede... jak pises, ve vysoke orosene sklenici....kvasinky se pomalu snaseji na dno...proste poezie jako hrom.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163214 Verze : 0

Citace - Ropak :

No Franziskaner to je klasa! Toho sem si privezl i malinkej soudek Very Happy . Souhlasim s tim ze ve spravnym kvasnicaku musi plavat kvasnice. Zadnej filtrovanej kristall....Kurna dal bych si ted jedno po vobede... jak pises, ve vysoke orosene sklenici....kvasinky se pomalu snaseji na dno...proste poezie jako hrom.

Jo jenomže když tuto poezii vyprávím kámošům kteří jsou zvyklí chlampat pouze Radka nebo nedej bože Gambáč tak si jenom klepou na čelo a žvaněj něco o kalnaté břečce a přitom neví o co přicházejí Wink Laughing Laughing
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163217 Verze : 0

Citace - Aubis :

2 knize.Vladivoj - pejsek je Kelly a je to psí holka, Aubi je - tedy aspoň doufám Embarassed Laughing - lidská bytost. A Chodovar není z Chodova, kde pivovar není, pouze porcelánka, i když na exotický růžový porcelán, ale z pivovaru Chodová Planá, což je kdesi jinde. Ale jinak Gambáč je Gambáč. Místní piva testuji pouze pro rozšíření poznání a více se k nim většinou nevracím. I když takový holandský het Kanon nebo rozličné pivní moky vařené trapisty v Belgii i Holandsku také nejsou marné. Černá mnichovská tekutina se tíž dá pít, stejně jako tamější bílé pivo. Weises bier, nikoli helles. Cool A hlava ani nebolí.

Za a)jsem netvrdil že je z Chodova a za b) jsem na etiketách četl, že dobrým duchem sklepů je pejsek jménem Aubi Laughing
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163219 Verze : 0
To Zbycho: jo je to tak, kamosi chlemtaji vetsinou Gambace nebo Starobrno. Vetsina se jich dostala maximalne jednou za zivot do Brna a budou vykladat jak cesky pivo (a ten jejich ridkej Gambac zvlast) je nejlepsi na svete a ze nejakou kalnou nemeckou sracku by nevzali do huby... Jsou hold zakrneli a nemaji prehled. Stereotyp jak svina. S kamosem co ma tu hospodu u nas si rozumin, ten je taky experimentator a jako kazdej rozumnej clovek neposuzuje (a neodsuzuje) nic dokud neochutna. Vozili jsme si vzorky a navzajem ochutnavali. A tak to ma byt.....
V nemecku se me jeste chutnaji ty jejich Vanocni nebo Velikonocni lezaky.


Hlavne to nikdo neberte tak ze kazdej kdo pije Gambaca je u me divnej...at si kazdej pije co mu chutna je to kazdyho vec. nikomu nic nevymlouvam, nevnucuju... jen pisu jaky s tim vsim mam zkusenosti.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163235 Verze : 0
Tak se taky připojím k zasvědcené debatě o lahodných mocích Wink Mne nejvíc chutná z piva Krušovické, kdysi jsem měl dost rád i Rakovnického Bakaláře, tedy dokud ho vařili. Letos ale prý znovuobnovili výrobu, tak jsem zvědav, ještě jsem neměl možnost ochutnat.
Nu a co se vín týče - miluju makedonská...hlavně červenou Madarku, a v poslední době i růžové. Obecně vzato mám radši červená polosladká .... ňam.... Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163238 Verze : 0
to Ropak: souhlasím s tebou,člověk má vyzkoušet všechno a pak si může udělat úsudek o tom co je dobré a co ne.Bohužel při tom zkoušení můžeš dojít k závěru,že například všude do světa vychvalované naše pivo už zase tak světové není Laughing .Nadělal jsi mi takové chutě s tim vajcnem po obědě,že jsem si jeden Náchodský Weizenbier dal vychladit a večer si ho u fotbalu Německo - Polsko vychutnám.(fotbal ti sice nic neříká jak jsem v jiné sekci zjistil... Twisted Evil ale narážky na mou radost z vítězství 3:0 ti jako vyznávači kvasinkového piva odpouštím Laughing )Pokud jsi ten Náchodský Weizenbier ještě nezkusil tak ti ho doporučují,dá se běžně koupit v každém Tescu - ale Paulaner to není... Laughing
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163242 Verze : 0
Nekde jsem pil krusovickou jedenactku. jestli si dobre pamatuju tak se ji rika Musketyr. Ma takovou plnejsi chut, blizici se dvanactce... ale desitka me moc nenadchla. Ono obecne kdyz si clovek chce posmaknout tak je potreba volit dvanactku misto desitky....zase se ale tech dvanactek neda vypit tolik Very Happy , no vsecko ma svoje.... Jednou to uz je tak aspon 13 let, se me kdesi dostal na zabave do ruky lahvac Ferdinand...nevim jak chutnal ale pamatuju si ze jsem ho vylil do kanalu.... Pak jsem se klepal hruzou asi za 8 let kdyz me kamos zval k nim na pivo ze cepuji Ferdinanda... ale pak uz to kupodivu slo. Vyvyji se pivo ale i urcite chutove bunky.... Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163247 Verze : 0
2 knizeVladivoj - to víš, my Aubici jsme všude. A pejsek Aubi moc dobrým dobrým duchem nebude, ta břečka se moc pít nedá. (to 2 x dobrým není chyba, poprvé dobrým jako úspěšným, podruhé dobrým jako dobrým Laughing ) . A na to, aby z Chodovaru udělal pitelnost, by to musel být obr typu křížence dogy, mastifa a mamuta . Cool


K debatě o kvasnicovém jen podotýkám, že mnichovské jsem pil paulaner točené, a na radu místních jsem požadoval natur, nikoli kristall. Soudě dle reakcí publika, asi jsem dobře udělal.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163249 Verze : 0
to Gerry Makedonie rodí opravdu dobrá vína, i můj oblíbený Merlot je odtud dobrý Smile už jsem jich pár vyzkoušel, na rozdíl od tebe mám raději vína "přírodní" a spíše suchá (samozřejmě červená Smile ) Ale pokud máš rád sladší zkus vína z Moldávie jsou dost sladká a já je právě proto nepiju, ale mnoha lidem chutnají. Navíc se u nás objevují stejně jako makedonská za rozumné ceny. Ale v poslední době jsem se vrátil k vzpomínce mého mládí tedy Bikaveru což je sice směs ale opravdu prověřená a pokud je z Egeru je opravdu dobrý (Vargův od Balatonu mi tolik nechutná i když jsem u něj ve vinařství byl)
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163254 Verze : 0
Aubi:ano, to by při takové velikosti patrně zvládl nachcat do všech tanků a tím vytvořit to, čemu říkají "pivo" Laughing
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163256 Verze : 0
To Zbycho: No byl jsme v Nachode tak pred peti lety. Marne jsem hledal aspon hospodu kde cepuji nachodsky pivo. Kdyz nekde jsu, tak chci zkusit mistni pivo a ne to co je po cele republice. Vsude jen Budvar, Plzen, Gambace... Az na nadrazi meli nachodsky, tak sem tak tech 5 dni co jsem tam byl chodil na pivo. Kvasnicak nemeli ale byl jsme vdecnej i za klasiku. Po tech kvasicakach se musim nekde ve ksefte podivat.


No fotbal me moc nebere ale jestli to nasi dotahnou tak daleko az "o neco pujde" tak se asi podivam na nejakej ten zapas. Nejde ani tak o sport jako spis o narodni hrdost... Wink
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163258 Verze : 0
Jelikož se z oken dívám do Polska tak pro mě není problém při projížďce na kole taky nějaké to pivko u sousedů vyzkoušet.Moje zkušenost je taková: polské piva udělaly obrovský skok jak ve kvalitě tak i kultůře prodeje,balení a také konzumace.(vliv zahr. investorů do pivovaru v Polsku nejde přehlídnout).V Polsku jsou hodně populární silnější piva s označením STRONG nebo PORTER mají 7% ALC a více,pnou chuť a jsou trochu sladší(něco jako u nás Granát od Staropramenu)- musím říct,že chutnají opravdu dobře.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163261 Verze : 0
I v nemecku je dost takovych vicealkoholickych. 6-9 % alkoholu. Chutove jsou plny, sladsi... nektery ale uz dost smrdelo spiritusem, ale uz nevim ktery.... Urcite to ale nejsou piva na to abys sedl do hospody na fotbal a nalamal jich tam 6-7 kusu. Very Happy . Jsou fakt jen na chut. Cemuz nasvedcuje i to ze se casto peodavaji v tretinkach a ne v pullitrech.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163269 Verze : 0
udělal jsem vcelku dobrou zkušenost s pivem Fischer v Alsasku, prodávali ho ve flaši 0,65 litru a bylo moc dobrý a hodně světlý, byl to 6%.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163272 Verze : 0
Svetly s velkym obsahem alkoholu jsou na me uz dost sladky, ale zkousim je Smile . Radsi mam silny cerny, tam je sladkost jaksi prirozenejsi. Chut cerneho piva s obsahem alkoholu 9% (Palmbrau - Eppingen) je karamelova, sladka s nadechem kavy... i ve vuni je poznat kavove aroma
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163296 Verze : 0
Chlapi a co panaky? Pivo uz jsme probrali dost...
Ja teda radeji cistejsi alkohol nez likery. V oblibe mam whisky, bourbony, konaky...pochopitelne ty starsi. Whisku uprednostnuji irskou.
Nevyhybam se ani Jacku Danielsovi... proste pokud to neni Eagle Whisky z Penny Marktu, tak nepohrdnu. Taky rad testuju rum. Jamajskej, Captain Morgan. I Bozkov neni zas tak marnej.... ale hlavne zadny ty levny Livia atd. Kdyz uz liker tak Ferneta ale normalniho poctivyho se 40% procenty alkoholu. Pripadne obcas Becherovku... Sladaky jako Magister, Fernet citrus, Jaegermaister atp me moc nejedou..
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163303 Verze : 0
Je škoda, že u nás pivovary trochu neexperimentují s výrobou těch silnějších porterů,určitě by si svou klintélu našly.U nás to s pivem jde pouze směrem ke kvantitě a kvalita jde stranou... Crying or Very sad Za pár let s takovou nepoznáme jaké,že to pivo vlastně pijem. Evil or Very Mad
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163304 Verze : 0
To Zbycho: jo mas pravdu. Pivo se vozi v cisternach jak mliko. Hlavne at je ho hodne...
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163307 Verze : 0
ad panáky:jako každý v kterém koluje polská krev musí mit kladný vztah k vodce ani já nejsem výjimka...Tvrdím,že dobrá (kvalitní) a vychlazená vodka nemůže uškodit a stejné je to i se slivovičkou. Wink
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163309 Verze : 0
Ad paňácové, končím s Fernetem a přecházím na Azurit (zelená+smetana do kafe) Laughing
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163310 Verze : 0
na vodku sem zapomnel. Vodku kvalitni a radne vychlazenou. Narozdil od whisky, konaku, bourbonou atd, ktery piju teply, v nejhorsim pripade jen lehce chladny, a zasadne bez ledu....
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163311 Verze : 0

Citace - Knize.Vladivoj :

Ad paňácové, končím s Fernetem a přecházím na Azurit (zelená+smetana do kafe) Laughing

#Beer
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163312 Verze : 0
Ty jo, zelenou sem nepil ani nepamatuju. Teda pamatuju... ale uz to tak 11 let bude...Tenkrat sme si delali "magicky voko". Panak zelene hozenej do piva i se stamprli.... Mel bych to zase vochutnat Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163314 Verze : 0
Jo, to měla strašně ráda jedna moje bývalka, a pak se dycky ožrala tak že si nic nepamatovala Laughing
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163315 Verze : 0
Sem si vzpomel ze prezdivku jsem dostal prave po jednom experimentalnim napoji. Pullitrova sklenice, do ni puldecak rumu, dve deci koly a docepovat pivem...a je z toho Ropak. Je to urychlovac jako krava. Nekteri experti (bylo nam tenkrat kolem dvaceti) udelali tak max 4-5 kusu ..lezlo to do kebule jako hrom. Decentnejsi varianta byla bez rumu a rikalo se ji Ropa.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163319 Verze : 0
ropak: to pak bylo asi v alejích pěkně nablito... Laughing
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163321 Verze : 0
To Zbycho: To si pis ze jo...zvlaste tenkrat kdyz nam s kamosem prisly povolavaci rozkazy a dali sme si nekuraci jeste navrch doutnik...Vim jen ze sme pili Ropaky a kourili havana...Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163325 Verze : 0
No já bych se rači vrátil od těch krakatitů k inteligentnějšímu piti.V poslední době jsem si velmi oblíbil jedno španělské brandy : Brandy de Jerez - Esplendido.Je to prima koňáček který není na chlastání,nýbrž na příjemné posezení s ním. Wink
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163328 Verze : 0
To jo, ted uz to chlastani ani tak neni o kvantite a tom byt co nejdriv namotanej ale predevsim o kvalitmim zazitku. Dobrej konacek je pochutnanicko...ale nekdy se to taky zvrhne. Kamos mel doma sedmicku (mozna Martell nebo neco moc dobryho, no proste flaska aspon za 500) , taky rikal ze je to jen na ochutnani, ale nez jsem u nej doinstaloval pc tak v nas ta flaska zmizela ... bylo to pochutnanicko a kvantita soucasne Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163331 Verze : 0
Tohle forum je taky o jidle ze jo? Tak k pivu ja nejradsi kamosovi lehce pikantni utopence, nevim jak je dela, recept nedal, ale vydrzi mu v chladaku az 9 mesicu!!! A to myslim smrtelne vazne. Proste je to pak uz takova pekna, stejnoroda homogenni hmota. Ty bily tukovy castecky se v tom spekacku uplne ztrati. Meli jsme v praci nemcoura a rikal jsem mu ze mu dame neco nam EU zakazuje delat...no mlaskal az mel boule za usima. Taky pekne chlastal Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163334 Verze : 0
Fuj to dnes ale hnusnej hic-už se mi chladí v lednici okurkový salátek Wink
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163339 Verze : 0

Citace - Ropak :

Dobrej konacek je pochutnanicko...ale nekdy se to taky zvrhne. Kamos mel doma sedmicku (mozna Martell nebo neco moc dobryho, no proste flaska aspon za 500) , taky rikal ze je to jen na ochutnani, ale nez jsem u nej doinstaloval pc tak v nas ta flaska zmizela ... bylo to pochutnanicko a kvantita soucasne Very Happy

Ešte dobre, že ste ten koňak pili počas tej inštalácie. Keby ste ho boli vypili už pred začatím inštalácie, ktovie ako by to bolo dopadlo s tým počítačom Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163359 Verze : 0
Tak já se taky přidám:
Sice piju hlavně Gambáče (ten to jistí), ale nedávno jsem v Brně v Černohorské pivnici na Svoboďáku pil přírodní desítku (sklepní) nefiltrovanou a byla fakt fajn. A v Pegasu jsme se ženou zkusili pšeničné 12ky (všechny nabízené druhy) - tady dobrý, možná je to dost podobné tomu Weissbier.
To Zbycho: jsem zvědav, jaké pivo na nás čeká v Humenném Surprised . Vypadá to na Zlatého bažanta, v únoru jsem ho v Tatrách pil výhradně. Ono jde o zvyk - někteří jsou ochotni pít i jihlavského Ježka Shocked
Co se vína týče, mám rád Moravu a speciálně Znojmo - ve sklepě je dost jedno, je-li to Veltlín, Vlašák, Müllerka nebo něco jiného, i když z červených preferuji Frankovku.
Teď jsme byli v Itálii, tam jsme popíjeli červené fest - Frankovka je sice lepší, ale i tohle se dalo pít. V Bulharsku cokoli, jejich Chardonay je vynikající, tady si kupuju jejich osvědčený Mavrud a Cabernet (litrovou zkouškou procházejí bez obtíží). V Řecku mě šokovala specialita Retsina - na tu pryskyřičnou chuť by si jazyk musel sakra dlouho zvykat.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163363 Verze : 0
jj, Retsina to je věc Wink , taky jsem ji v Řecku vyzkoušel, optimisticky jsem ji do sebe kopl a můj výraz po té si jistě dovedeš představit Confused Laughing . po druhý už jsem aspoň věděl do čeho jdu, tak jsem to pil trochu opatrnějc, ale i tak..
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163369 Verze : 0
Jsem chtel letos na dovolenou do Recka, ale ted po tom co pisete co se tam pije tak nevim nevim.... Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163370 Verze : 0
Klidně jeď, na vína si nestěžuju (přivezli jsme si několik flašek) Smile , ale pivo nevím, my si dali v hospodě akorát český dovoz Wink
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163377 Verze : 0
Tak kdobra, no kdyztak maji rekove jeste Metaxu.... Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163378 Verze : 0

Citace - Fantan :

To Zbycho: jsem zvědav, jaké pivo na nás čeká v Humenném Surprised . Vypadá to na Zlatého bažanta, v únoru jsem ho v Tatrách pil výhradně. Ono jde o zvyk - někteří jsou ochotni pít i jihlavského Ježka Shocked
V Řecku mě šokovala specialita Retsina - na tu pryskyřičnou chuť by si jazyk musel sakra dlouho zvykat.

Myslím,že nas na východě žádné pivní hody nečekají... Rolling Eyes,pokud si vzpomínám tak v tomto regionu je pivovar Poprad - Tatran,něco v Michalovcích a v Košicích .Někdo z nich vyrábí Šariš.Já v tom vidím jedině možnost rozšířit si zbírku pivních víček Laughing .
ad retsina: tu opravdu nemusím,radějí si dám řecké vino - Imiglikos to mi chutná.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163381 Verze : 0
Já zírám...jak se začne řeč o chlastu, jdou války a vojenská technika stranou ... a ta frekvence příspěvků ....!!! Very Happy
Když už byla řeč o zahraničních pivech, tak musím pochválit bratry Bavory. koukám jim do bejváků v podstatě přes kopec a tedy se docela často dostanu k nim a sem tam i koštnout jejich biery. A umí to chlapci, umí...pivka pěkně nahořklý, silný, nic ošizeného. Kdyby to nebyly takový zabedněný palice, tak jsou mi snad i sympatický Very Happy
Mimochodem, pánové, snad jsem to nepřehlédl, ale co říkáte Velvetu ? Wink
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163417 Verze : 0

Citace - Zbycho :

Myslím,že nas na východě žádné pivní hody nečekají... Rolling Eyes,pokud si vzpomínám tak v tomto regionu je pivovar Poprad - Tatran,něco v Michalovcích a v Košicích .Někdo z nich vyrábí Šariš.Já v tom vidím jedině možnost rozšířit si zbírku pivních víček Laughing .
na: tu opravdu nemusím,radějí si dám řecké vino - Imiglikos to mi chutná.



Že nečakajú pivné hody? Mr. Green No však len počkaj! Very Happy Bol tu u nás jeden pán, nejaký Zeman, či ako sa volal (údajne premiér) a ten si dovolil komentovať slovenské pivo. Už nie je premiér Laughing .


Samozrejme, že aj u nás máme šťanky vydávané za pivo ale napr. taký Topvar 12° svetlý ležiak je kvalitka ako má byť. Martin na zraz donesie zrejme Šariš, ktorý je veľmi chutný, ja dorazím s bedničkami spomínaného Topvaru. A potom sa vyjadruj Very Happy Very Happy Very Happy .
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163427 Verze : 0
Jaj, Topvar? Už sa teším! Počul som o tomto pivu (slovenská Plzeň) už veĺa, ale som ho eště na jazyku nemal! Very Happy
Ale ani ten Bažant nie je zlý, pravda Šariš nespoznám vobec - veď uvidíme!
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163428 Verze : 0
Co dodat k Velvetu-hlavně ho nezapíjet Gambáčem Very Happy Very Happy to se pak leze po čtyřech a každýmu psovi se říká slečno
Velvet je dobrý a chuťově příjemný. Asi se budu muset porozhlídnout po márketu, zakoupit a polít jazyk.,
Dík za tip
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163430 Verze : 0
Pre Panzera: Ten Zeman mal pravdu. To popradské pivo stojí za .... Už aj angolčania varia lepšie.


Mi tu na východe nemáme dobré pivá. Ale odporúčam vína, sú fantastické !!!!!!!!!!!!!!!! Len pozor na Tokaj, dva-tri deci a Ste v riadnej prd....li.


Pre Ropáka: Keď už budeš v Grécku ochutnaj Uzo, len to nekombinuj s žiadným iným alkoholom, lebo na druhý deň budeš mať v hlave riadnu delostreľbu.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163453 Verze : 0
2 Mart.in - má reakce - klasa! A vzhledem k tomu, že jsem tam byl služebně a jako host, tak se česká dušička nežinýrovala a debužírovala. Když jde o vychutnávací metody místních specialit, vždy věřím domorodcům. (Tedy těm spřáteleným. Ne nahodilým, kteří mají občas tendence cizáka navádět k hovadinám, aby se pobavili. Cool )


Co se panáků týče, raději kvalitu než kvantitu. Dobře ošetřená kvalitní vodka, koňáček, slivovička nebo "voda života", tedy whisky či whiskey, a co člověku chybí. Ucucává, debužíruje a svět je pořád lepší a lepší... Wink
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163454 Verze : 0
Velvet ma jedinny problem, ze ho u nas v okoli malokde dostanu. Tak pred 5-6 lety byl u nas v jednom baru ale tam neni. Kdyz je ta moznost, tak dam prakticky vzdycky prednost nejakymu nevsednimu pivu nez klasice ktera je na kazdym rohu. Taky me potesilo Maestro. Je to pivovar Litovel. Pivo s lavovym efektem podobne jako Velvet. Pil jsem ho pred rokem ve Valmezu, ale od te doby jsem na nej nenarazil.... Sad
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163455 Verze : 0
Jeste jsme si vzpomnel na cernyho Kelta. Dela ho tusim pivovar Cerna Hora. V Brne ho maji v jednom baru na Krenove. Je to cerny silny pivo, tipoval bych tak 14°, ma sametove-karamelovou chut a nepostrada ani horkost. Navic v tom baru je jeste Velvet, Plzen 12° a samozrejme Gambrinus 10°
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163456 Verze : 0
to panzer:to som si peknie narobil do svojho hniezda čo?Kritizovat vaše pivo a ještěse k vám tlačit na sraz Laughing .Takže teď musím začit chválit ...jenže já jezdím na naší chatu která je na Kysuci a tám se všadě čapuje náš Radegast anebo váš Urpín - a ten není opravdu moc dobrý... Confused Samozřejmě jsem si v Čadci v obchodě nakoupil celou řadu vaších piv (kvůli jejich víčkům Wink )a s nich bych na první místo dal pravě Topvar a ještě nebyl špatný tuším Martiner..Jinač musím konstatovat stejnou věc jako u nás,že ty piva mají prostě pořád více stejnou chuť.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163458 Verze : 0
Hegot, chlapi, nepište tak rychle Laughing Cool Rolling Eyes ! Než člověk stačí zareagovat, je o pár stránek pozadu Surprised .


Černý Kelt je docela dobrý, již jsem také testoval. Slovenský Topvar mají občas v naše Tesku, dle mého zobáku velmi slušný průměr. Ale jsem nekritické publikum, na Gambrinus prostě u nás nikdo nemá Wink . Velvet jsem již také testoval, ale nějak jsem mu na chuť nepřišel. Třeba to chce delší zkušební dobu a více vzorků.


Je vidět, že jsme v Čechách. I když se občas odbočí i k jiným nápojům, pivo je spolehlivá stálice a vždy se k němu řeč vrátí zpět. Tak je to správně. I když směsky nabízené Ropákem mě vyděsily. Jsem zastáncem jednobarevných nápojů - tedy nemíchaných. Milovníci koktejlů si zajisté pomyslí svoje, ale mě život naučil, že se mám držet jedné tekutiny. "Čím jsem večer začínal, tím mám ráno končit." Dnes už tak dlouho sice ne, ale princip mi zůstal. Ona potom tak nějak méně trpí hlava pracovitými permoníky, a i žaludek není nutno vracet ze stavu naruby do stavu "před po(u)žitím".
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163484 Verze : 0
Aubis: To vis co se chlastu tyka, pribyvaji prispevky jedna basen. Ty michany napoje, jak jsem je popisoval, jsem uz dloooho nepil. Vydrz uz neni takova jako ve dvaceti, a zda se mi ze cim je clovek starsi, tim jsou ptom ty rana horsi a dyl trva rekonvalescence Smile . Tak ted se radsi taky drzim jednoho moku, kdyz se to nejak nestastne nezvrhne... Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163488 Verze : 0
ropak - no právě. Míchanice jsou smrtelné Twisted Evil . Jak jsi moudře podotknul, s přibývajícím věkem ubývá odolnost a rekonstrukce osobnosti vnitřní i vnější je čím dál delší a náročnější. Právě proto mířím směrem ke kvalitě, kvantitu ponechávám mládeži. Jen ať taky trpěj, prevíti.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163492 Verze : 0
Kelt je dobrej, mám ho pořádně vyzkoušenýho (říkal jsem že jsem expert na černá piva) a nejvíc se mi na něm líbí jeho motto: Síla v nás Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163493 Verze : 0
ja v lete preferuju pivo a v zime zase vino. Pivo v lete na zizen a radeji desitku. Dat si na slunku 3-4 dvanactky uz pak moc osvezujici neni Smile U nas je special obchudek s vinem. Maj asi 15 druhy sudovyho z jizni moravy. Je solidni. V lahvich jich maji mraky ale to se neda z financnich duvodu kupovat pravidelne....Vino ja radeji ne moc sladke spise bile, ale cerveny taky muzu. Z bilých bych jmenoval Chardoney, Vlassky ryzlink. Z cervenych Zweigeltrebe a Frankovku...
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163494 Verze : 0
Ropák - zlatá slova. Desítka je na žízeň nejlepší. Když si v létě dáš pár dvanáctek, tak ti pak ani nevadí, že je léto Laughing .
A "menší ráže" jsou o ničem. To je skoro jako nealko pivo. Chuť tam trochu je, ale není to ono. Ani nevím, jestli se ještě vaří. Piva typu 8 jsem neviděl, ani nepamatuji. A něžně vzpomínám na dávná léta, kdy v Chomutově v tehdejším VTŽ u válcovacích stolic tekla z jednoho kohoutku na pití bublinková voda a z druhého pivo 7. Jinak se v tom žáru nedalo být. Jako čerstvý gymnazista jsem těm chlapům upřímně to pivo zdarma záviděl. Pak jsem si to zkusil a bylo po závisti. (Ono bylo něco jiného to vidět při exkurzi a něco jiného tam pak být na brigádě Evil or Very Mad ).
Jinak kvízová otázka - který z kohoutků byl nejošoupanější?
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163514 Verze : 0
odpoved na kvizovou otazku: troufam si tvrdit ze kouhotek na mineralku byl rezavy a obrostly mechem, a ten na pivo vycideny do vysokeho lesku od neustaleho pouzivani Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163518 Verze : 0
Bingo pro pána v přílbě !!!!! Cenu si vyzdvihněte u vrátného při odchodu.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163522 Verze : 0
Muhehe...já si dám dycky na koupališti pár desítek a pak mi činí potíže rozeznat hladinu od dna Laughing
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163525 Verze : 0

Citace - MART.in :

jj, Retsina to je věc Wink , taky jsem ji v Řecku vyzkoušel, optimisticky jsem ji do sebe kopl a můj výraz po té si jistě dovedeš představit Confused Laughing . po druhý už jsem aspoň věděl do čeho jdu, tak jsem to pil trochu opatrnějc, ale i tak..



I když to dělám nerada, tady musím MART.ina poopravit. To co do sebe kopnul v Řecku na ex bylo UZO (pendrekovice). Na Retzinu byl opatrnějšííí (pro jistitu). Já teda u toho nebyla, ale jak mi to líčili a jak znám řeckou pohostinnost, tak před jídlem se dává panák Uza, Retzina je "víno", které se pije při nebo po jídle. Navíc ho ředí Coca Colou. Ani tak jsem mu nepřišla na chuť. 6ekla bych že bez koly byla dokonce pitelnější. Confused
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163586 Verze : 0
to Roni já to (pod vlivem poručíka Goodbodyho) zkusil v řecké restauraci a je to sice zvláštní ale ne zas tak špatné, myslím samozřejmě retsinu Smile až mne překvapilo jak snadno se to dá pít, čekal jsem to o dost horší, mému oblíbenému merlotu nebo australskému cabernetu se to sice nevyrovná, ale docela to jde a zřejmě si pár lahviček pořídím domu. Uzo mne stejně jako třeba Grapa neoslovilo, když destilát tak skotská nebo ještě lépe jamaiský rum (nebo z holandské Guayany, ten je ještě lepší)
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163593 Verze : 0
jj, Roni má pravdu, chybička se vloudila, ale dá se říct, že pro Retsinu platí v mém případě to samé (akorát, že se to odehrálo už v Čechách Laughing )


K Uzu - kdybych přišel na chuť tomuhle, tak už snad budu pít i iron (moc velkej rozdíl v tom asi nebude Laughing )


PS: Že by to Roni dělala nerada, tomu zas tak moc nevěřím Laughing Laughing
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163597 Verze : 0
OUZu se v Řecku nevyhneš, je to takovej rituál - zapití obchodu. Trochu nezvyklé, anýzovka tady zase není tak často na stole, ale vcelku neškodné - navíc oni to snad ještě ředí vodou, či čo.


Retsinu už jsem tady zahlédl v TESCU, takže nemusíš chodit daleko. Já ji tenkrát vrátil (koupili jsme se sousedem každý lahvičku, on svou otevřel dříve) - nemohl jsem se té pachuti v ústech dlouho zbavit.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163601 Verze : 0

Citace - Fantan :

nemohl jsem se té pachuti v ústech dlouho zbavit



to mi povídej Shocked Confused Laughing
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163603 Verze : 0

Citace - MART.in :

Citace - Fantan :

nemohl jsem se té pachuti v ústech dlouho zbavit



Je pravda, že jsem jako jediná pila Retzinu bez Coli a po druhé dvoudecce jsem byla prohlášená za alkoholika. Nutno podotknout, že jsem potřebovala zapít večeři. Bylo to v typické řecké hospodě pochybné pověsti. Večeře byla skvělá, ale protože to mnoužství tuku by se s vodou nesneslo a pivo Haineken není můj favorit, bylo to jediné co mi zbylo. Později jsem se dostala i k "domácím" vínům a to bylo něco.
Taky mi teď chybí červené sladké dezertní víno "Mavrodafne Patras" (omlouvám se pokud to není dobře ale etiketa zůstala v Čechách).
Tady teď zkouším Muscatel a Malvasia, což jsou likérová vína. Jsou sladší, ale to mi vyhovuje. Moc mi chutnají.
Nemůžu zapomenout Martiny, italský vývozní artikl. Mám pořád jednu flašku v ledničce. Laughing K tomu olivy s papričkou (s mandlí jsem tu nenašla).
Nakonec se mi tady podařilo najít i pitelné pivo - Pilsner Urquel, Made in Pilsner. Zkoušela jsem Biera Perroni - něco jako náš ležák, alkohol 6.5 %, barva polotmavá. Pokud by to chutnalo jako naše polotmavé pivo, byla bych spokojená, ale proč to chutnalo navíc po vanilce, to nechápu. Už se těším, jak si dám za tejden černého Kozlíka nebo vyrazím na polotmavého Granáta. Laughing
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163613 Verze : 0
jj, Mavrodaphne of Patras, ňam, ňam Smile , taky ještě parkuje jedna flaštička v lednici Wink


Biera Perroni, to bylo to cos přivezla?
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163615 Verze : 0
Zapomnel jsem jeste vzpomenout moje nejoblibenejsi pivo z "normalnich" piv. Je to Staropramen. Dvanactka by mohla smele konurovat plzni a desitka me okouzlila plnejsi chuti nez ostatni desitky. Ale mam tu jeden problem k zamysleni. Jak je mozny ze v nektere hospode chutna stejny pivo jinak nez v jine, nebo dokonce (ted jsem to zazil pred pul hodinou) stejny pivo ve stejne hospode. Mel jsem ted dve desitky Staroprameny, Prvni bajecna svezi chut i vune, proste bez chyby. Druhy uz ale bylo trochu cejtit. Pravdepodobne po hure vymyte sklenici. PRvni pivo bylo v novym kryglu a druhej uz par let pamatoval. Je mozny ze se do skla vsaje po tech letech zapach ze spatne umyvane sklenice??? Nekdy sem narazil i na to ze smrdelo tak ze se nedalo pit. Proste jak tu rikame smrdelo jako zpocenej pes. Kamos tvrdi ze je to evidentne spatne vymyvana sklenice. Taky se muze stat ze kdyz neni na vycepu takovej prutok, ze kdyz pivo stoji delsi dobu v hadici, ze trosku zkysne. Ale v teto knajpe je prutok jako hrom, tak si myslim ze to bylo tou starou sklenici, ktere obcas nebyla dobre myta. Co vy na to pivni experti? Jaky mate zkusenosti ...
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163630 Verze : 0
Jak jsem Pražák, tak Staropramen mě moc neoslovuje. Já spíše Gambáč (toho vypiju asi nejvíc), Pilsnera či Budvara. Popřípadě Krušky, v nouzi Radegast (Zbycho se jistě neurazí, prostě to kupuju jen, když není nic z toho předtím). Kdysi jsem narazil na Svijany. Myslim, že to bylo nepasterizovaný nebo tak něco. Moc dobře to chutnalo.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163637 Verze : 0
No ona se správně má retsina ředit (vodou) což já nedokážu takže ji zapíjím (majitel restaurace je naturalizovaný - původem řek takže mi toho navyprávěl Smile ), obvykle matonkou, ta pachuť - já bych spíš napsal chuť se pak zjemní a mně osobně nevadí. Pachuť většiny slivovic je mnohem horší (zvlášť ráno) Ale když jsme u destilátů skvělý je Calvados zvlášť starší a pochopitelně přímo od zdroje tedy z oblasti Normandie předloni jsem tam narazil na zajímavé značky, třeba je zas najdu Smile až tam letos pojedu.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163678 Verze : 0
RoBoT:Svijany jsou moc dobrý, zvlášť to černý (myslím že se jmenuje Kněžna) Wink
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163703 Verze : 0

Citace - Ropak :

Zapomnel jsem jeste vzpomenout moje nejoblibenejsi pivo z "normalnich" piv. Je to Staropramen. Dvanactka by mohla smele konurovat plzni a desitka me okouzlila plnejsi chuti nez ostatni desitky. Ale mam tu jeden problem k zamysleni. Jak je mozny ze v nektere hospode chutna stejny pivo jinak nez v jine, nebo dokonce (ted jsem to zazil pred pul hodinou) stejny pivo ve stejne hospode. Mel jsem ted dve desitky Staroprameny, Prvni bajecna svezi chut i vune, proste bez chyby. Druhy uz ale bylo trochu cejtit. Pravdepodobne po hure vymyte sklenici. PRvni pivo bylo v novym kryglu a druhej uz par let pamatoval. Je mozny ze se do skla vsaje po tech letech zapach ze spatne umyvane sklenice??? Nekdy sem narazil i na to ze smrdelo tak ze se nedalo pit. Proste jak tu rikame smrdelo jako zpocenej pes. Kamos tvrdi ze je to evidentne spatne vymyvana sklenice. Taky se muze stat ze kdyz neni na vycepu takovej prutok, ze kdyz pivo stoji delsi dobu v hadici, ze trosku zkysne. Ale v teto knajpe je prutok jako hrom, tak si myslim ze to bylo tou starou sklenici, ktere obcas nebyla dobre myta. Co vy na to pivni experti? Jaky mate zkusenosti ...



Proč to tak je? No, začíná to u uskladnění piva, není sklep jako sklep. Pak jak dlouho ten sud byl v tom sklepě .... Cool A pak jsou tu trubky, které se zanášejí a zarůstají. To, že ty v tom pivu po filtraci nic nevidíš neznamená, že v něm nic neplave (neboj, nic špatnýho to není). A pak jsou tu ty sklenice. Kdy jsi naposledy viděl jak se myjou??? A viděl jsi tu vodu??? Když je na place velkej fofr, tak se musí zrychlit i mytí a tak se může stát že sklenice není dostatečně vymytá. Sice se to oplachuje, ale porovnej jak myješ nádobí doma (předpokládám že pomáháš Cool ) a jak se to myje v hospodě. A voda by se taky měla čas od času vyměnit!!!
Je to v podstatě jednoduché, vzpomeň si na film "Postřižiny". On to nebyl zas tak blbej nápad, že sládkové objížděli hospody a kontrolovali uskladnění a čepování piva. I to nejlepší pivo bude hnusný, pokud se hospodskej nebude starat o jeho uskladnění a o trubky.
A zapoměla jsem, jinak chutná čestvě naraženej sud a jinak na konci. Tak to nějak souvisí s plynícím plynem a s tlakem, ale to si už nepamatuju. Je to už dlouho, co jsem se snažila naučit čepovat pivo. Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163710 Verze : 0
Samozřejmě záleží čím se pivo ze sudu "vyhání" jestli vzduchem z kompresoru nebo nějakým plynem (a jakým) stejně je rozdíl jestli je sud hliníkový nebo nerez. Ostatně pokud vím Budvar u nás si kontroly podobného typu dělal a někteří hospodští ho prostě nedostali ( v mé oblíbené hospodě museli předělat sklep a tlakování) Smile já sice pivo téměř nepiju ale v Budvaru i Samsonu a dalších pivovarech jsem služebně strávil docela dost času a není to tak jednoduché udělat solidní pivo (jsem dost vybíravý a mnoho z toho co tu chválíte bych nepil Smile ) ale v poslední době se spousta pivovarů zlepšila (při nejmenším v tom že se z toho návštěvník nepo..re, samozřejmě že ale na úkor toho že ztratily svou místní "osobitost"
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163752 Verze : 0
Tak teda to ze jedno pivo me chutnalo a za deset minut druhy ne muze byt leda tou spatne mytou sklenici. Tim zacatkem a koncem sudu to byt nemuze, hnany bylo taky stejnym plynem a stejnejma trubkama. Ty kontroly z pivovaru bych zavedl. Me by jako sladkovi vadilo ze mi z piva nejakej jouda dela sra..u Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163761 Verze : 0
to je asi myšleno jinak, když přijdeš na "konec sudu" může být načatý už třeba dva dny a pokud je tlačen vzduchem tak samozřejmě kvalita utrpí, Pokud ti nechutná pivo stejné v rozmezí dvou je to opravdu nejspíš sklenicí, zažil jsem v dobách kdy jsem ještě pivo pil že v hospodě jsem dostal něco hrozného s chutí po buhví čem (něco jako nafta) a při tom kámoš co byl se mnou měl úplně normální pivo, první co mne napadlo byl "kapáč" ale ten by tak nesmrděl, pak jsem si všiml že vedle sedí chlapi z Ferony v zamaštěných monterkách (bylo to za socíku) na "svačině a umaštěnou prackou si otřou půllitr než se napijou, mytí to holt nevzalo a na mne vyšla takhle "ošetřená" sklenice Sad pěna spadla než stačil pinglo odejít Smile a pak už mi nosil pořád jednu "moji" takže i drobnost může udělat hodně
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163779 Verze : 0
Nezapomenu na jednu hospodu, kde jsme se stavovali na jedno a utopence vždycky po přednášce z filosofie. Vrchního jsme podle vizáže pojmenovali "německý pedofil", utopenci byli čerstvě vybalení z igelitu, a pivo mělo občas oranžovou pěnu... Ale zase to bylo nejblíž a my měli málo času, než začne další filosofie.
Z jiného soudku, a co takhle chleba?
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163804 Verze : 0
Jo chleba klidne... ale jen tekutej Very Happy ted sem si byl zase overit teorii o spatne vymyvanych sklenicich. Mel jsem stesti, kapnul jsem pokazdy na kvalitne umyty...pivo bylo bez chyby. Navic jsem zjistil ze jako doplnkovou znacku maji Branik. To je u nas na Morave dost exoticky pivo. takze jsem ho testnul. No za cenu 15 kc (takovou cenu sem u piva nevidel uz spoustu let) jsem necekal zadnej zazrak. Navic hned po prichodu zbyla servirce jedna plzen. Behala tam s ni bezradne, tak jsem se nad ni slitoval a vypil ji Very Happy. Jasny ze po dvanactce plzni je blbost cokoliv testovat ale sel jsem do toho. Dalsi sem si dal desitku Branik. Kdy vezmu v potaz vysokou chutovou latku nasazenou v mych ustech plzni, tak ten branik nebyl az tak hroznej. Nikdy sem ho cepovanej nemel, a jak jiste jiz vite, testuju co se da. Dal jsem si jeste jeden. No nic moc extra to neni, ale neurazi to. Proste normalni republikovej prumer. Ale jak rikam, u nas je to rarita a je potreba toho vyuzit. Omezit se jen na chlemtani Starobrna, ikdyz je dobry, by byla skoda....
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163844 Verze : 0
No tak napisu i neco na tema chleba pecenyho. Mam rad chleba. Pekne cerstvej, muzu i jen osolenej, nebo s maslem je famozni. Jenze manzelka prinese cerstvej chleba, schova ho a vytahne az se doji starej. Tim padem uz ale z cerstvyho neni cerstvej ale starej takze bych jedl furt starej coz se me nelibi. Uz jsme parkrat po prineseni cestvyho chleba demonstrativne starej vyhodil a zakrojil si cerstvej. Uz to zacina nyst ovoce. Novej chleba manzelka nekoupi, dokud mame starej. Sad Vysledek je takovej ze chodim pro pecivo sam a starej chleba doma ignoruju. Dojida ho manzelka... Very Happy Cool
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163847 Verze : 0
Asi bych mel jeste vysvetlit jak jsem se dostal k tak kladnemu vztahu k pivu. Muj pradedecek (rocnik 1898), byl hostinsky v tehdejsi hospode patrici pod kridla Jednoty ve vedlejsi vesnici. Hospoda fungovala pod jeho vedenim odhaduju tak do roku 86 minuleho stoleti (kurna to leti - stoleti sem stoleti tam Shocked ). Jezdili jsme k nemu pravidelne na hody i na navstevy. Na otazku jestli chceme cokoladu nebo pivo (me bylo tak 10 let a bratri a bratranci mladsi) jsme odpovidali jednohlasne ze pivo. Tak jsme dostavali penu do puldecaku. Marne ho nase matky upominaly at nam to pivo nedava (tenkrat to byl Vyskov desitka) vzdy se nasla nestrezena chvilka. Pradeda pak lehnul po prevratu s chripkou a z postele uz nevstal. Z hospody uz je 15 let jen ruina. Do dneska si ale vzpominam, jak nam vypravel jak jeli za prvni svetove vlakem na italskou frontu.... Je to zajimavy, trvalo mu nez nas poznal, ale pamatoval si co delal za prvni svetove....Mozna jsem trochu odbocil od tematu, ale myslim ze to neni na skodu...
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163859 Verze : 0
to Aubi chleba je skvělej, pokud ho umí pekař udělat, já si ho třeba s oblibou kupuju když jedu do Tábora po cestě v jedné soukromé pekárně, je většinou horkej a když ho dovezu domu tak mi dlouho nevydrží (je skvělej i jen sám o sobě) naopak vynález dávat chleba do igeliťáku (nejlíp ještě teplý) ho spolehlivě zgumovatí (v kšeftě kousek od baráku mají chleba na půlku a tu v igelitu Sad no nic moc a to se u nás dělá celkem solidní průměr i ve velké pekárně, naštěstí je dneska docela dost malých soukromých pekáren které mají co nabídnout a když jedu z práce na kole domu není problém se někde zastavit. A když se pak třeba na něj mázne čerstvé sádlo, nebo k němu dá nějaký dobrý sýr a vínko ...
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163865 Verze : 0
Bitaxe: naprostý souhlas. Já mám rád chleba hodně upečený, hodně tmavý, a když se mi nějaký takový dostane čerstvý do rukou, mám někdy problém, aby mi něco zbylo na večeři. Na druhou stranu druhá půlka chleba obvykle vydrží i o dva dni déle, než ta první (tedy do třetího dne).
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163915 Verze : 0
Chlebíček je nhej čerstvě upečenej, s krásně křupavou kůrkou, to pak může začít 3. světová válka a já bych zůstal u toho chlebíčku Laughing
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163965 Verze : 0
No docela velký problém je že podle předpisu by chleba neměl být prasklý, každý kdo není totální trotl ale ví že právě ten prasklý je nejlepší a právě ta prasklina je nejchutnější (sice se to nevejde do standardu ale je to lepší) sehnat dneska prasklý chleba je docela hoňka (naštěstí soukromé pekárny na to dost kašlou) a vždy když ho scháním říkám si že bych celou EU kopl do ...
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#163987 Verze : 0
bitaxe:na chatě na Vysočině ho sháníme v nejbližším rádobyměstě (Velká Bíteš), kde ho kupujeme jako nestandart za 10 korun pecen jako kráva Laughing
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#164179 Verze : 0
Občas k nám z Kraslic vozí chleba jménem Václav z místní pekárny. Je trochu dražší, ale jinak. Dá se jíst i jako obložený, tedy "chleba s chlebem". Křupavý, voňavý, dóóóóbrýýýýý. A vydrží poživatelný cca týden. I když pak už méně křupavý. Když člověk přijde z práce a dá si českou večerní kombinaci 2 chlebů - tekutý a pevný, pak s tímhle je to paráda. Stačí i suchý, nebo kousínek sádla, posolit, posypat drobně cibulí... Už nemůžu, dělám chutě sám sobě.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#164291 Verze : 0
Je pravda že chleba z malé pekárny obvykle vydrží déle měký a poživatelný, ten z Plané je po tak třech dnech na úrovni běžného ze supremarketu, naštěstí i tam berou z malých pekáren a docela se tam dá vybrat (spíš ale ve tmavých a já nejradši "obyčejný")
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#164319 Verze : 0
Zeptejte se Mart.ina na chleba!! Protože s jeho výrobou má jisté zkušenosti, tak jí jen rohlíky!!!
Ale normálně jste mi teď rozvířili chuťové buňky ... vysloveně slintám a sním o čerstvém chlebu, s domácím sádlem se škvarkama, trochu posolit a najemno nakrájená cibulka. Tady nic takového neexistuje. teda existuje, ale je to jako tužší hoska, mají jen bílé chleby, nebo něco mezi houskou a bagetou. A pak toustovej chleba. Je pravda, že tu je jeden tmavej chleba. Není chuťově špatnej, ale není to naše "Šumava". A nejakým záhadným způsobem to má trvanlivost 2 měsíce.
A co se týče tvrdnutí chleba, jeho trvanlivost je tři dny ... V noci se vyrobí a rozveze ... během dne ho někdo koupí ... ale jíst se bude až další den, protože se něco s tím starým chlebem udělat musí .... Třeba topinky s česnekem .... a navrch sýr a vínečko .... Už abych byla doma!!!
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#164521 Verze : 0
Táta pracuje v pekárně a tak zásobuje čerstvím chlebem nejen nás ale i sousedy. Paní sousedka radši pro něj posílá děcka, protože vždy, když jsme ho dali sousedovi, tak ho donesl bez patky, ta byla elegantně ukousaná .... Holt čerstvej vlažnej chleba je něco ....... JÁ CHCI DOMŮ!!! JÁ CHCI DO BĚLČE NA TOPINKY A PIVO!!
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#164523 Verze : 0
Topinky jsou príma. Klasický, kdy se našlehá vajíčko s hořčicí - kvůli chuti raději více druhů - osmaží, posype cibulkou... no mňamka. Nebo v mikrovlnce, to se tence nakrájí natvrdlý Wink chleba, lehce mázne máslem (tedy rámou), naloží trochou slaniny, šunky, salámkem, možný i proužek papričky nebo rajčete, schová pod plátek sýra a na něco minut mikrovlní. Nechá lehce ochladnout a pak baští. S kouskem piva k zakousnutí prostě lahoda. Ještě, že jsem čerstvě po obědě, jinak sliním jak celá smečka pavlovovskejch psů pokusnejch.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#164525 Verze : 0

Citace - Aubis :

Topinky jsou príma. Klasický, kdy se našlehá vajíčko s hořčicí - kvůli chuti raději více druhů - osmaží, posype cibulkou... no mňamka. Nebo v mikrovlnce, to se tence nakrájí natvrdlý Wink chleba, lehce mázne máslem (tedy rámou), naloží trochou slaniny, šunky, salámkem, možný i proužek papričky nebo rajčete, schová pod plátek sýra a na něco minut mikrovlní. Nechá lehce ochladnout a pak baští. S kouskem piva k zakousnutí prostě lahoda. Ještě, že jsem čerstvě po obědě, jinak sliním jak celá smečka pavlovovskejch psů pokusnejch.

Jáí bych tak negurmánil, zkus obyč chleba obalenej ve vejci a hozenej na pánvičku a pak lehce posladkopaprikovnej
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#164527 Verze : 0
to Aubis na topinky je topinkovač, ne mikrovlnka (ta ti nikdy pořádnou kůrku neudělá) a když z něj vyskočí taková pěkně dozlatova upečená topinka, já si ji načesnekuju (na jednu stranu jeden strožek) posolím, pomáznu máslem (žádný ropný produkt jako rama) dám si k tomu nějaké hodně výrazné červené (třeba Pamid) to je pak paráda, vystačím si s lahvinkou, topinkovačem a nakrájenými chleby Smile (naštěstí i já se právě vrátil z oběda a neslintám tedy do klávesnice Smile ) Na tom topinkovači jsem si ráno rozpekl včerejší odpolední rohlíky (mňam) dal jsem si k nim koudek plísňového sýra z německa a zbytek červeného od večeře a pak se mi ani nechtělo do práce. Koneckonců proto vztávám časně abych měl čas se najíst Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#164530 Verze : 0
Bitaxi, on Aubis nemyslel přímo umikrovlnit topinky, je to jen jiný způsob, jak recyklovat starý chleba netopinkovou metodou (raději se nebudu zmiňovat o tom, jaké margaríny používám já, protože rama je na můj rozpočet moc drahá... To je spíš z vyjetého oleje).
Mimochodem, žasnu, jak se jedna moje poznámka krásně ujmula... Ten chleba byl původně jenom vtípek k narušení alkoholické debaty, přestože k příznivcům pěkného bochníku rozhodně také patřím. Holt něco zase jednou přerostlo autora...
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#164534 Verze : 0
No pokud trpíš dírou v rozpočtu pak doporučuju chlebovou pochoutku Smile dva silnější krajíce s jedním tenkým (jiného druhu nebo tvrdosti ) uvnitř.
Ale já osobně preferuju máslo spíš než pro cenu pro chuť a raděj prostě mažu míň ale dobré Smile navíc dát rostlinou nebop jakou vymoženost pod živočišnou je míšení dvou druhů tuků což není moc dobré a časem se na organosmu projeví Sad a já už taky nesnesu vše jako za mlada.
Ale dobrý chleba je prostě paráda (obecně i pečivo jako takové ale chleba z nějakého důvodu víc)
V poslední době jsem si docela zvykl na topinky s marmeládou (není to tak hrozné jak to vypadá) podobně jako v UK jen mírně opečený chleba namazaný velmi tence (jen tak přes dírky) máslem z jedné strany a na tu samou pak marmeláda (ideální je z pomerančů ale ta se nedá moc sehnat, takže já používám borůvkovou) kupodivu je to docela zajímavá a solidní snídaně, k tomu čaj (u mně obvykle bez mléka a cukru i když i ten anglický má cosi do sebe). Prostě taky jedna pro čechy netypická chuť Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#164542 Verze : 0
Pomerančová marmeláda je moc dobrá, to potvrzuju, i když na topinku jsem jí neskoušel...
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#164547 Verze : 0
K topinkám-buď klasika s česnekem(ten je základ patří snad i do buchet), nebo na klasika topinku namazat kečup, položit list salátu, cibulku a rajčátko.
Další je opět základní model topinky, na něj plátek šunky, míchaný vajíčka a plátek sýra. Zapíct v mikrovlnce cca 2minutky.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#164548 Verze : 0
to Aubi zkus to angličani to dělaj (a celkem jim to svědčí Smile )
Jinak pro dannyho nejlepší na topinku je samozřejmě tatarák Smile ale musíš si ho udělat sám Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#164570 Verze : 0
Když už tady mažeme ty chleby...co povíte na do zlatova opečený toast s ořechovým máslem? Wink
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#164578 Verze : 0
Když si tak pěkně povídáme o topinkách, rozhodně je nedoporučuji před nezřízenou konzumací alkoholu. Neb jak říkal kámoš je to jak když bliješ šmirglpapír.
Holt i taková dobrota má stiné stránky Cool
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#164599 Verze : 0
Ej hoši, pekne ste mi narobili chúťky (a určite nielen mne, ale väčšine ľudí, čo to čítali).


Ešte dobre, že som sa pred chvíľkou najedol, lebo ináč by som si možno poslintal klávesnicu Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#164600 Verze : 0
Klasická topinka, jen slaná a s (ne)přiměřeným množstvím česneku je príma. Dokud žil náš stařičký topinkovač z DDR, tak šly poměrně často. Po jeho zániku věkem (poctivá německá práce, fungoval cca 20 let Surprised , klasika na pánvi. Tam mi ale vadí mastnota produktu. Proto Cimrmanův "krok stranou" k mikrovlnce. Bitaxe - nesouhlasím s tvým tvrzením o neschopnosti mikrovlnky stvořit kůrčičku. To se jen vyndá z mikrotrouby bublající, žhnoucí a na pohled blátivý produkt uloží na ubrousek, nechá chvíli stát, a zázraky se dějí. Topča ztvrdne a nahodí křuplavost jedna báseň. ( A nespálíš si hubu - pardon, ústa Laughing ). Tvorba průběžná, tempo odpovídající konzumaci - než schroustáš první dvojici, v rourovi vzniká druhá. Víno není špatné, ale moje duše je spíše pivní. A vychlazený Gambrinusek, křupající topinka, lidi, já bych jed!!!
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#164632 Verze : 0
Surovci bakaní ani trochu pěkní!!! Twisted Evil Copák se dá při tomto čtení udržet dieta??? Nedá a tak díky vám jdu a udělám si hned teď sýrové toasty na másle: Na pánvičku cca lžíčku oleje a až se rozpálí, tak na něj teprve dám máslo (tuhle fintu jsem odkoukal od Colomba v jedné detektivce - máslo se pak tak rychle nepřepálí) ,vložit nakrájené plátky veky a až se na jedné straně osmaží do růžova ,bystře otočit a ještě bystřeji na osmaženou stranu nasypat připravený nastrouhaný tvrdý sýr - nejlépe ementál Very Happy Very Happy. Než se osmaží druhá strana krajíčku, sýr se krásně rozteče a......Finta je v té vyšší teplotě smažení a rychlosti. Jinak vřele doporučuji tuto lahodu tvořit skrytě, jinak na vás nic nezbude Laughing - kibícové vám všechno sežerou. BTW pokud takové plátky pak zalejete silnou cibulačkou, máte francouskou klasiku - polévku Carrdilac (tak nějak se to píše Embarassed )
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#164636 Verze : 0
Tousty ze stejných důvodů jako Aubi (tedy kvůli mastnotě) dělám radši v toustru, a nejlepší na to je sýr výraznější chuti, třeba Niva, nebo i hermelín, skvěle se rozpustí a s vínem chutná báječně. Navíc nemusím do kuchyně ale mám vedle křesla toustr a zatímco konzumuji mohu dělat další (lahvička s vínem je z druhé strany křesla Smile
Ale ten trik s máslem vyzkouším při nejmenším je to zajímavé.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#164644 Verze : 0
Vrátím se k popraskanému chlebu. Během studií v malé jihočeské vesničce byla škola zásobována chlebem z místní pekárny na návsi (už je dávno zbouraná a místo ní stojí obchodní středisko).
Vždy dva žáci II. nebo III. ročníku (prváci na to byli moc mladí a čtvrťáci už zase velcí páni) ráno místo první hodiny uchopili takovou tu velikou káru a jeli do pekárny pro chleba - vozila se plná. To akorát vytahovali chleba z pece (té staré, klasické, vytápěné dřevem - žádná elektrika!), ometali košťátkem s vodou a dávali do regálů.
Lidičky, to vám byla vůně - ještě teď ji cejtím! Naložila se kára a jelo se do školy. Během cesty ti dva šťastlivci odlamovali a žrali plnou hubou právě tyhlety rozpraskaniny ještě horkého chleba! No, to byla BÁSEŇ!
Jenže ať jste se loudali jak chtěli (ta vůně prozrazovala už na dálku, co vezeme) stejně jste do školy dorazili a po vyslechnutí nadávek kuchařek museli tu dobrotu uložit do špajzu školy - samozřejmě, že se to jedlo až tak druhý - třetí den (že abysme si neproprděli trenky). To byl ten chleba sice pořád jedlý, ale holt ta mňamka to už nebyla!
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#164718 Verze : 0
Klidně se ptejte na výrobu. Mám za sebou několik let teorie a trochu i praxe, takže mohu dopodrobna popsat
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#170586 Verze : 0

Citace - MART.in :

A odkud, smím-li se ptát Smile

Jasně, prostě ze školy, hygiena a technologie potravin, a dále něco i z praxe, což bylo víc než zajímavý
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#170600 Verze : 0
To mě taky došlo Wink , ale z který? Já jen, že mám za sebou SPŠPT Pce. Cool
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#170634 Verze : 0
Jo, Tauferova SOŠ veterinární Kroměříž
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#170662 Verze : 0
Chleba na veterině (nebo se to týká jen masných (živočišných Smile ) výrobků apod.)? Zajímavý. I když jsou i chvíle kdy by i chleba možná zasloužil veterinární péči Laughing . Já už teda mám teorii i praxi dost dlouho za sebou, takže detaily už se z hlavy poněkud vypařily.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#170669 Verze : 0
Jako veterina to byla, já jsem byl ale na oboru hygiena, takže jsme měli jak veterinu se zvířatama, tak hygienu s potravinama.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#170703 Verze : 0
Zpět ke chlebu - asi to bude změnou technologie, ale ten pěkně propečený a sympaticky popraskaný pecen už prakticky nepotkat. A přitom ty popraskané (a trochu připeklé) kousky byly to nejdobřejší Embarassed , co na bochníku bylo.
Takovej čerstvej bochník, nakrájený krajíc, lehce sádlem, posolit, nadrobno nakrájenou cibulí posypat, trocha dobře vychlazeného piva, to se dá jíst ráno, v poledne i večer Cool . A ještě nechat něco k svačině.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#177381 Verze : 0
Aubis: A já se táži: kdopak za to může? A sám si odpovídám:EU a naši pos.anci (chybějící písmeno zvol l/r dle uvážení Very Happy ), kteří vydali cosi jako vyhlášku či co, že tyto prasklé chlebíčky se musejí prodávat jako nestandard Crying or Very sad Ergo, v supermarketech na tohle nemají místo, proto je tam nedávají Crying or Very sad
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#177383 Verze : 0
Ad Aubis a "vychlazené pivo" - Ja teda pivo a v podstate vychladené čokoľvek (okrem zmrzliny a podobných vecí a kupodivu aj šampusu) moc nemôžem. Ja keď pijem vychladené pivo alebo víno v prvom rade cítim chlad. Ja to radšej pijem keď to má teplotu okolia (teda tak 18 - 25 st.). Potom cítim aj chuť.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#177391 Verze : 0
Ja som vzdy razil teoriu, ze lepsie ako teple pivo je ziadne pivo.


Inak k tomu chlebu... Veru, v super/hyper/mega/giga/turbo marketoch vazne maju na vyber "kopec" druhov chleba (u nas bezne 4-5 druhov) ale je to jeden ako druhy. Jediny rozdiel je plus-minus odtien hnedej alebo okrovej farby...
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#177393 Verze : 0
to kníže Vladivoj - ono to na EU až tak nebude, jak už jsem se ozýval i jinde, občas slouží EU jen jako zástěrka pohodlných úředníků ryze českých. Nemusím nic zdůvodňovat, kdo z lidí čte všechny materiály EU. Prostě řeknu, že EU to nařídila a mám vymalováno.
to Pavol Kubran - nemyslím podchlazené ledové pivo. Ale vychlazené pivo. Slavný "třetí schod". Teplé patoky jsou horší než voda na plících, abych parafrázoval klasika.
to Miso - pravda, supermarkety oslňují nabídkou druhů, bohužel, často jde o přehlídku tristních bobků, lišících se maximálně barvou a leskem. Vypečený křupavý chléb prostě v superhyper nenajdeš. Za tím se musí do pekáren, kde to sice taky občas mastí v mikrovlnce, ale v malém a člověku se to dostane do ruky čerstvé, opravdu ještě teplé.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#177408 Verze : 0
výběr chleba v marketech je celkem solidní, ale krom těch co mají vlastní pekárnu je to dost unifikované, názvů je sice halda ale druhy jsou v podstatě dva (světlý a tmavý) v různých tvarech a váhách. Pokud je pekárna je to poněkud lepší ale asi jde spíš o to že se vytratí přeprava a její vliv. Nedavno na školení jsem bydlel s kolegou který dělal nějakou dobu technologa v pekárnách a docela jsem se divil co všechno se dá na pečivu zkazit (až jsem se divil že se vůbec něco povede Smile ). Sice u nás na jihu je pár solidních pekáren co dodávají i do marketů ale nějak mi přijde že v obyčejném krámku je chuť stejného chleba ze stejné pekárny lepší, možná si to jen sugeruju, nevím.
Pokud jde o teplotu je u vína i piva doporučená a má to dobrý důvod právě v chuti, takže pít vychlazené "červené" je docela hloupost (mělo by mít tak 16 - 18° bílé pokud se pamatuju o něco míň a pivo kolem 8° (všechno v Celsiových stupních Smile ) V pivovaru kde jsem kdysi měl co do činění si místní pivo naopak ohřívali (4° které mělo v sudu byly prostě moc málo), ale každý má jiné chutě a těžko v tomhle radit Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#177412 Verze : 0
Jakožto "vyštudovaný" pekař můžu potvrdit, že teoreticky je dobře upečený chleba tak trochu zázrak Wink . Hlavně kvasy, pokud se dělaj tradiční, jsou trochu vošajtlich Smile . Teď se ale všude zaváděj instantní a tak je to zase o něčem jiným. Načasovat kynutí taky není nejjednoduší. A co teprv udělá s výrobou takovej menší výpadek proudu Wink .
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#177415 Verze : 0
Kolega dokonce tvrdil že prasklý chleba (má pochoutka) je kaz vzniklý tím že kvašení nebylo správné a v těstu zůstalo moc vody ta že se změnila v páru a roztrhla kůrku (doufám že jsem ten výklad pochopil správně a nezkreslil ho) složitě mi vysvětloval proč to je špatně, ale mně to holt chutná Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#177474 Verze : 0
JJ, v podstatě (lehce zjednodušeně) je to tak. Jestli je to špatně, to záleží na úhlu pohledu Laughing .
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#177476 Verze : 0
Spíš na úhlu chuti Smile pohled to řeší jen na začátku Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#177513 Verze : 0
Kdepak prechlazeny pivo. 4stupneje fakt malo. chut je pak strhana a clovek ani nevi co pije. 8-10st je na pivo akorat. Zase pokojova teplota je taky nevhodna, peni to v hubě a vubec neosvezi. Ale jak tu uz padlo, je lepsi teply nez zadný. Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#182095 Verze : 0
Boh mi doprial pobyt v krajine kde je chlastanie sucastou narodneho kulturneho dedicstva. Tu v Irsku sa chlasta vsade a vsetko. Vyplata tu je kazdy stvrtok a podla toho to aj vyzera. Do pondelka je tu o zabavu postarane. Do tohto prostredia zapadli takmer perfektne vsetci stredoeuropania, Hlavne Poliaci ale aj Cesi a Slovaci. Su tu zatial dve CS krcmi, Living Room a Czech Inn ( znie to rovnako ako Check In )
Kedze sa mi naskytla perfektna prilezitost k porovnaniu roznych druhov napojov, nevahal som ani chvilu a zhostil som sa tejto "vyskumnej ulohy".
Zobral som to zodpovedne ako mozete vidiet na obrazkovej prilohe tohto prispevku. Zial som sa rozhodol po niekolkych "nehodach" prestat na krbe skladovat aj flasky od vinka.
Moja doterajsia zbierka obsahuje len "preskumane vzorky" piva a cideru. Ako kazdy vyskum aj moj vyzaduje urcite obete. Medzi najvacsie patrila konzumacia polskeho piva pod divokym nazvom "Kozackie", keby som ho hodne nezapijal z domu prinesenou borovickou bolo by absolutne nepozivatelne.
Ale ja sa nevzdam a vytrvam. Vyskum je vyskum a ja to robim v zaujime celeho ludstva. O vysledkoch vas budem vcas informovat.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#182797 Verze : 0
Ani neviete ako ma potesil dnesny vilet do centra Dublinu. V restauracii Czech Inn som si dal pecenu kacicu s kapustou a knedlou. Vydatne som to zalial Pilsnerom. Ja viem ze to ma od exotickeho gurmanskeho zazitku daleko ale tu v dalekej cudzine je to pre mna velka vzacnost.


Na dalsej fotografii je najnovsi ulovok mojej zbierky. V Off Licence store som objavili anglicky ale s neodolatelnym nazvom Spitfire. Vzhladom na fakt ze to malo 4.5 objemovych jednotiek alkoholu, pokrstil som ho ako Spitfire Mk.4.5
Pivo, víno, jídlo - Spitfire Mk.4.5

Spitfire Mk.4.5
Pivo, víno, jídlo - Kačenka a pivíčko.

Kačenka a pivíčko.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#219889 Verze : 0
Kdyz uz jsme u tech kachen tak tuhle sem pekl a snedl ja pred tremi tydny. Je to kachna na medu s karlovarskyma knedlikama a plznicka taky byla. A dokonce cepavana do dzbanku...
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#219890 Verze : 0
Nevíte, v jakém obchodním řetězci se dají koupit špekáčky, které v sobě mají alespoň trochu masa? Ty dnešní moderní ksindle se s odpuštěním nedají žrat.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#228812 Verze : 0
Řetězce nebrat, hybaj k řezníkovi
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#228887 Verze : 0
Ono se to řekne, ale už ani tam se neda nic kupit - všecko už je udělané a dovezenéSad Nedávno sem si je kupoval v řeznictví na naší ulici a byli právě tak "masité" jako ty ostatní
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#228890 Verze : 0
No obvykle existují i opravdová řeznictví která si buď část sortimentu dělají sami, nebo je berou od malého výrobce někde v okolí. Je ale pravda že hodně řeznictví jsou v podstatě jen obdobou pultu v supermarketu a kupují vše z nějakého obřího masokombinátu kde se většinou s kvalitou moc nemazlí a nejde jen o cenu, dost lidí by klidně zaplatilo za lepší věc - svědčí o tom úspěchy specializovaných obchodů na dražší (obvykle zahraniční) potraviny.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#228898 Verze : 0

Citace - Delawar :

kupoval v řeznictví na naší ulici

zase špatně. Já jezdím pro klobásky do vedlejšího města cca 30 km. To chce provést průzkum v širší oblasti.
U nás chodím k řezníkovi na druhý konec města. Stále je tam fronta jak za reálného socialismu s tím rozdílem, že je masa dost.
Buřtíky tam mají libózní, krásně se dají opíkat, klobásky jsou taky dobrý ale stejně, viz výše.
Jen pro zajímavost. Porovnal jsem ostravskou klobásu z Tesca a Albertu. Tu z Tesca už nevezmu do huby. Samá flaksa, bordel, hnus, piliny, nastrouhaný rohožky a čerti vědí co ještě. Ta Albertí z masokombinátu Krásno, je proti tomu delikatesa.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#228899 Verze : 0
To s tím řezníkem v naší ulici - to sem dal pouze jako příklad, že i u řezníků to kolikrát stojí za prd. Jinak jsem jich samozřejmě zkoušel víc, ale bohužel fakt nikde nic. Je smutné, že ti řezníci u nás, kteří se skutečně zásobovali doma a také doma výrobky dělali už zkrachovali - a přitom nebyl problém si u nich objednat vynikající jitrnice, jelita, klobásy nebo přímo zabijačku. Jinak dík za ten tip Krásno
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#228902 Verze : 0
sakra kde to žiješ?? U nás poctivé řeznictvo jen a jen prosperuje. Nebo to tak vypadá
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#228938 Verze : 0
Spousta řeznictví nepřežila období kdy lidi koukali prostě jen na cenu (to se ve větší míře změnilo až před pár lety) dnes už hodně lidí kouká i na chuť a ti co přežili (myslím řezníky) na tom dnes samozřejmě oprávněně profitují. další důvod je zřejmě i to že většina řetězců tlačilay ceny dolů a výrobci na to zareagovali zavedením výroby levných uzenin, když si zjistíte co do buřtů dávají asi vás přejde chuť. Stačí se podívat na % masa ve výrobku (a uvědomit si že to "maso" je třeba oplach z kostí, tedy to co z nich tlakovou vodou dostanou. Pak se samozřejmě přestanete divit chuti, a začnete žasnout co člověk dokáže přežít Sad Pro mne je dobrý ukazatel můj domácí mazlík kocour, když něco jím samozřejmě somruje (to mají snad vrozené) takže mu nabídnu, a když si k tomu čuchne a se zhnuseným otřepáním tlapy odejde, vím že dělám chybu Sad
Jinak výrobky dělané přímo pro TESCO jsou obvykle dost otřesné (podobné je to i jinde v supermarketech) takže tam je šetření zvlášť vidět. To že to nějaký chemik dokáže uměle ochutit ještě neznamená že je to k jídlu.
Obdobné je to i v mléčných výrobcích a dalších komoditách jako třeba pečivu. I tady si musíte dost vybírat aby to krom naplnění břicha přineslo i nějakou solidní chuť
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#228945 Verze : 0
Pánové, nevím jak Vy,ale já znám výrobnu,která nemá chybku. Jsou to polní jatka a polní pekárny.Byl jsem důstojník logistiky a tak jsem měl možnost být přítomen výrobě chleba, to byla pochoutka,černý chléb přímo z pece a potom řezníci z Březhradu,povoláni na manevry, řízeni svými mistry v důstojnických hodnostech vyráběli uzeniny a uzené. Neznám nic lepšího. Oni mi to vysvětlovali, jen maso, čisté maso, ani gram mouky. Udili to jak za starých časů a byli náramně pyšní. To je tedy moje vzpomínka na "staré časy". Kdo to zná, pochopí.Osobně jsem sledoval jak přivezli mladé býčky,porazili a zpracovali. Jinak šunku, paštiku a vepřové konzervy si dělám sám, je to jednoduché a hlavně ta kvalita. Tak pokud bude šef admini rozvínovat polní jatka, hlásím se do výroby.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#301163 Verze : 0
Joo takovy domaci uzeny.. 100% maso.. kdyz sem byl kluk delali jsme doma nekdy i dve zabijacky v zimě. Otec pak naladoval škopek masem, prolozenym cesnekem a solí, a po 4 - 5 týdnech šlo do udirny. Pekne pomaličku 11-12 hodin v kouri z tvrdeho dreva, někdy i ovocného... užasná vůně a ta chuť středne prorostleho tepleho bůčku... no pohádka.. ted kdyz se mu zasteskne nakoupi už rozbourany maso, naloží ho a zase pěkně pomaličku udí... jako tenkrát... Cool
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#302006 Verze : 0

Citace - bitaxe :

taková pěkně dozlatova upečená topinka, já si ji načesnekuju (na jednu stranu jeden strožek) posolím, pomáznu máslem (žádný ropný produkt jako rama) dám si k tomu nějaké hodně výrazné červené (třeba Pamid) to je pak paráda,



To Bitax: Neustále kritizuješ česká a moravská, červená vína (musím souhlasit, že ne všechna se dají pít), proto jsem Tě chtěl pozvat na ochutnávku vín a sýrů co u nás na konci března děláme, aby jsi změnil názor, ale když vidím tu topinku s česnekem, musím sklonit hlavu, vhodné červené k něčemu takovému opravdu nemáme Smile


Přesto kdyby jsi Ty nebo někdo z válkařů chtěl navštívit tuto akcičku písněte SZ, ať tady nedělám reklamu.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#302292 Verze : 0
Souhlas s Bitaxem - margaríny jsou opravdu užitečná věc v kuchyni, ovšem dobré máslo je prostě jedinečné Very Happy. (Škoda, že neexistuje smajlík pro olizování se od ucha k uchu až na zátylek...) Když si takhle máznete máslíčkem čerstvý bramborový chleba, lehce osolíte a přidáte ředkvičku... mňamka.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#302538 Verze : 0
Naozaj, čerstvý chlieb s voňavým masielkom, štipkou soli a cibuľkou, prípadne s masťou a chrumkavučkými posolenými škvarkami je mňamky mňamky. A ešte tá chrumkavá puknutá kôrka Razz.


A kačička s červenou kapustou a zemiakovou knedľou ..... hotové lukulské hody Laughing.


Ja si pochutnám na dobrom víne, veľmi som si obľúbil vína z Topoľčianok, ale aj nejaké to moravské - vlašák, veltín. Vynikajúce sú bulharské vína.


V dnešnej dobe sa pivá už tak na seba podobajú, že už je skoro problém zistiť čo nám tečie dole hrdlom - teda ak neberiem, do úvahy patoky typu Tatran z Popradu (Zemanovo obľúbené Laughing), ale najhoršie od neho som ochutnal Konbier z Ilavy (žeby ním trápili chuťové bunky basmanov?? Laughing).


Naopak veľmi mi chutí pivo Šariš z Veľkého Šariša pri Prešove, varia aj vynikajúve 11° tmavé Razz, klasika Pilsner Urquell, Topvar je tiež dobrý, chutí mi aj Granát. Z poľských je výborný Žiwiec, aj Warka a Tyszkie. Zlatý bažant je podľa mňa také nakysnuté, nechutí mi.
No a v Čechách som u príbuzných pil vynikajúce pivo Klášter.
Neviem či má niekto z Vás možnosť, ale v Rožňave je malý pivovar Kaltenecker, na začiatku Rožňavy smerom od Košíc, hneď pri hlavnej ceste, kde varia vynikajúce kvasinkové pivá. Odporúčam zájsť. Niečo je možné získať vo fľaši a zobrať domov Smile.


Z tvrdého samozrejme mám rád domácu slivku, hrušku, čerešňu, griotku, kalvados, aj vínovicu. Samozrejme od skutočných majstrov, nie od hocikoho Very Happy. No a fernet, občas bechera. Z vodky akurát Zubrowku, tú znesiem. A v Sýrii mi zachutila vínovica ochutená anízom - Arak 52%. Keď sa riadne podchladí, až vzniknú ľadové kryštáliky, tak to je mňamka Razz. Ale neodporúčam tým čo nemajú radi "pelendreky"Laughing. Aj keď arak sladky vobec nie je.



Ináč, pozná niekto túto scénu - Biskvit Debouche?? LaughingLaughingLaughingLaughingLaughing


http://www.youtube.com/watch?v=Bjlt9ZocQUk
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#305213 Verze : 0
Maminko Šariš né, Šariš né Smile


Tímto se nechci nijak dotknout jeho kvality, ale na minulém srazu valky.cz na východě nic jiného v krčmách nečepovali, párkrát jsme sice zajásali, když jsme viděli u hospody slunečník jiné značky, ale na čepu byl? no opět ŠARIŠ Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#305216 Verze : 0
A když pivo, tak doporučuji - pivo z malého pivovaru v obci Chýše - KV kraj. Vynikající Prokop, Jantar, černé .. mňamka, lahůdka. Kudy teče, tudy chutná.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#305247 Verze : 0

Citace - glgačka :

Maminko Šariš né, Šariš né Smile



Tak to aj Kozel a Gambáč na Slovensku je tiež made in Šariš Very Happy Laughing
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#305255 Verze : 0
Pro milovníky moravského vínka jedna pozvánka:


8. ročník otevřených sklepů


sobota 4.7.2009 (před státním svátkem), ulice sklepní v Hruškách (u Břeclavi, JMK)


otevřeno cca 15 sklepů (malovinaři i vinaři co se tím živí), za jedno vstupné je můžete všechny navštívit a ochutnávat nabízená vína


přes den vyhrává cimbálová muzika, večer hraje k tanci i poslechu skupina Flašinet (nebo snad flašky nět? Smile


pokud nejste vegáni tak hlady neumřete, je připravena široká nabídka specialit z vepřového, hovězího, (drůbeže, ale to vlastně není maso Smile, zvěřiny i ryb


letos nově i mini kemp pár metrů od sklepů



Protože tady pár gurmánů a možná i gurmetů přispívá obracím se na ně s prosbou. Rozjíždím pro jednu menší vinařskou firmu specializující se na přívlastková a speciální vína od nás obchod a hledám tipy na podniky v gastronomii. Pokud chodíte do nějaké pěkné restaurace, kde se víno pije, ale nejste s nabídkou spokojeni, dejte mě prosím tip. Pokud s podnikem dohodneme spolupráci čeká Vás za to stylová odměna. Platí pro celou ČR.


Tipy na gastro podniky i informace o dni otevřených sklepů přes SZ, aby jsme nezasírali vlákno.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#313663 Verze : 0
Ja pojedu s kamarady na festival otevrenych sklepu do Moravske Nove Vsi kolem 20.6.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#313667 Verze : 0
To Janko: Den otevřených sklepů je v Moravské Nové Vsi den po akci v Hruškách, tedy v neděli 5.7.2009 tak to zvažte a navštivte případně obě, aby jste zjistili, že ta hrušecká akce je lepší Smile.
Každopádně dej potom vědět, je to sousední obec tak by jsme třeba někde poseděli, moudře pohovořili Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#313668 Verze : 0
Very HappyShocked:shock:Je to děs a hrůza neb já právě držím dietu a celkem se mi daří. Jo a znásilňovat se tam nebude,nebo to mám nějak ty vlákna popletené??Very HappyRazz
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#313669 Verze : 0
Myslím že víno je dietní a tak by nemělo vadit, po pravdě ty další atrakce bych asi vynechal Smile Ale pozvání zní hodně lákavě, jen se bojím že to bude dost problém stihnout (pro mne) byť bych rád nechal glgačku aby mne přesvědčil o kvalitách tamních vín Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#313671 Verze : 0

Citace - glgačka :

To Janko: Den otevřených sklepů je v Moravské Nové Vsi den po akci v Hruškách, tedy v neděli 5.7.2009 tak to zvažte a navštivte případně obě, aby jste zjistili, že ta hrušecká akce je lepší Smile.
Každopádně dej potom vědět, je to sousední obec tak by jsme třeba někde poseděli, moudře pohovořili Smile

Ty jo, neplet me. Ja jedu na akci 19.6. a druhy den jdu sem otevrenesklepy.cz , takze cerven ne cervenec - uz jsem myslel, ze jsem si to naplanoval blbe. Jedu tam z kamarady z koleji (jeden je tak nejak mistni ci co) a budu rad kdyz budud mluvit a da se uspesne pochybovat, ze to bude inteligentne. Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#313672 Verze : 0
To janko: Neuvědomil jsem si, že myslíš tuto akci. Vzali jste si pro začátek pořádné sousto Smile na sto sklepů v 8 osvi vinařských obcích na Podluží, to je počítám tak 1200 - 1500 vzorků Laughing


To bitaxe: zase jen výmluvy proč to nejde, ty máš totiž strach, že by jsi musel uznat, že i červené vína (některé) z Moravy se dají pít (před pár dny jsme zatřídili a do oběhu dali Cabernet Sauvignon výbez z hroznů 2007 bariue medium/heavy)


To altman: Jak už psal kolega Bitaxe, víno je pokrm (nápoj) veskrze dietní. Každé vinařství se specializuje na trochu jiné vína, někdo sladší někdo sušší, tak jako práve my, k ochutnání bude minimálně deset odrůd se zbytkovým cukrem do 2 g/l a to jen ve sklepě, kde budu já
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#313706 Verze : 0
Bohužel nejde o strach, ale o pracovní vytížení Sad a pokud bys mne přesvědčil že děláte dobré červené budu jen rád (dobrého vína není nikdy dost) ten barique zní hodně lákavě Smile musím to někdy skloubit s cestou do Brna a stavit se u vás abychom se nebavili takhle "na sucho" Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#313753 Verze : 0
Páni kolegové, o víně bych ještě dnes mohl teoreticky přednášet. V konzumaci vína se držím francouzské normy. Moravská vína mají jednu vadu. Ta dobrá to Vám Moravák neprodá neb to vypije sám. Slušná vína to ano to občas dostanu od kamarádů z Moravy a to co Moravácí posílají za trest do Prahy no to nekomentuji.


Již jsme zde probírali všechno možná snad až na prostatu a porodní problematiku.Copak mezi námi není žádná vojanda,která by nás poučila o problematice např. kojení?Very HappyLaughingRazz
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#313756 Verze : 0

Citace - glgačka :

To janko: Neuvědomil jsem si, že myslíš tuto akci. Vzali jste si pro začátek pořádné sousto Smile na sto sklepů v 8 osvi vinařských obcích na Podluží, to je počítám tak 1200 - 1500 vzorků Laughing

Tak jsem se před pár hodinami vrátil z téhle akce. Prošli jsme sice "jenom" tři vesnice: Moravskou, Poddvorov a Mikulčice, ale bohatě to stačilo. Něco kolem 21 sklepů za jeden den a některé jsme si v večer zopakovali Very Happy . Byla to pěkná akce a mohu ji vřele doporučit.


Bohužel ten další termín v červenci mám v práci pohotovost. Rád bych se do Hrušek podíval...
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#317033 Verze : 0
Tak nevím, jestli to sem mužu psát, ale právě sem dovařil segedýn...a povedl se mi. Když si ho sám nepochválím, nikdo to za mě neudělá Smile


Glgačko bacha - plánuju na tebe střemhlavý útok! Smile
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#317159 Verze : 0
To Jirka Vrba: Mal si ma pozvať, veľa by Ti asi nezostalo, keď bol dobrý LaughingLaughingLaughing.


Ja som mal včera tiež segedín, so zemiakovou knedľou - mňaaamky Laughing. Ale robila ho mama Cool. Isto by som Ťa pozval ochutnať Wink Cool.
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#317198 Verze : 0
Ahoj,nejsem nějaký velký odborník,ale mám rád kvaitní a dobré víno.Preferuju raději bílé nejlépe Maďarské a to Muscatel,Tokay eventuelně CHardonay není špatné.Když červené tak to umí dobře udělat v Moldavii a top,je KAGOR to je ňamka(ne nadarmo je přezdívaný elixír života)
URL : https://www.valka.cz/Pivo-vino-jidlo-t16191#317220 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více