M1917 Eihandgranaten

Tento granát vznikl jako odpověď na požadavek na granát s větší možností dohodit ho do dálkya než měl do té doby užívaný Kugelhangranat. Vzniklý granát byl výrazně lehčí (300 - 320 gramů) a jeho trhavina měla váhu 30gramů (obvykle jí byl černý střelný prach, koncem války údajně i Amatol). Nový granát byl vyráběn v několika verzích a různými továrnami (proto není možno uvést přesné rozměry). Vždy ale mělo lité tělo (ocelové) do kterého byla našroubována roznětka. Roznětek bylo několik druhů, šlo o roznětky časované jejichž činost byla zahájena tím že voják odšrouboval víčko (na snímku je vlevo) na nělmž bylo vyraženo zpoždění roznětky (zde 5 sekund) pod ním se nacházela šňůrka s kuličkou (pro lepší uchopení) vytržením této šňůrky byla zapálena třecí zápalka která zapálila zpožďovací slož, voják po vytržení šňůrky granát hodil směrem na cíl. Popisovaná dálka hodu je kolem 40 - 50 metrů. Účinek střepin byl do vzdálenosti až 50 metrů. Roznětky měly zpo¨ždění od 5 do 8 sekund (obvykle 5 sekund) a jedna roznětka byla kombinací časové a nárazové (nebyla příliš užívána) Granáty byly baleny po 30 kusech do bedniček, zápalky byly přepravovány samostatně.
Granáty byly zavedeny už v roce 1916 a často se setkáme s označením M.1916 (nebo M.16) tedy Muster 1916 odvolávající se na tuto dobu.
URL : https://www.valka.cz/M1917-Eihandgranaten-t16253#182324 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více