Vojenské špitály v Maďarsku

Diskuse

Rád bych požádal o pomoc při čtení vzpomínek mého dědy z první světové války. Jedná se mi o lokalizaci míst, která děda prošel. Vzhledem k jeho vzdělání, psal lokality foneticky a pro mě je luštění více jak detektivní práce. Některé se dnes jmenují jinak než za Velké války. Například už vím, že Slavomil je Novi sad v Srbsku nebo Stanislaw je Ivano-Frankivsk na Ukrajině). Můžete mi někdo pomoci dešifrovat? Děkuji. JoK
Originál vzpomínek naleznete na www.nasenoviny.net a můj hrubý přepis na www.nasenoviny.net.
URL : https://www.valka.cz/Vojenske-spitaly-v-Madarsku-t162613#493632 Verze : 0
Jen co su schopen z hlavy identifikovat:
St. Pilt by možná mohl být Sankt Pölten (česky Svatý Hypolit), ale je v Dolních Rakousích, nikoliv Horních jak píše autor, takže moc jistý bych si tím nebyl
"samlšteli" bude shromaždiště, z německého (asi) Sammlungstelle
Belluno se stále jmenuje Belluno, je to město v Itálii na horním toku Piavy
URL : https://www.valka.cz/Vojenske-spitaly-v-Madarsku-t162613#493845 Verze : 0
Díky za reakci. Položil jsem stejný dotaz i na foru genealogickém čtení starých materiálů a vše nové jsem v přepisu doplnil. Bohužel se mi stále nedaří dešifrovat lokality špitálů v Maďarsku a Uhrách (Uigirházi? Zububeli?). Jinak děda narukoval k 8.zeměbraneckému pluku na Pohořelci - doplňovací okresy Praha a Beroun (pocházel z Leče u Litně). Narozen 14.8.1881, takže mu bylo 33 let.
Jak jsem si tady i jinde přečetl činnost 8. zeměbraneckého, tak hned v srpnu jel na srbskou frontu. Ale děda píše, že byli v Praze až do října a na srbské hranice dorazili až v listopadu.
Na dědu si vzpomínám matně, bylo mi 6 let když zemřel. Ale táta a hlavně strýc - jeho synové - vyprávěli, že byl saniťák (viz foto v přepisu) a že měl na frontě tyfus. To by mohlo být jeho marodění 1914-1915. A vrátil se z lazaretu ke své jednotce? Nebo ho mohli zařadit jinam?
Ve vzpomínkách píše, že jeli ke "kádru" do Salzburku - tam měl sídlo 8. pluk?
Může mě někdo, prosím, navést jak a kde hledat? Díky JoK
URL : https://www.valka.cz/Vojenske-spitaly-v-Madarsku-t162613#494179 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více