14.08.2013 - Výbuch a požár na indické ponorce

Krátce po půlnoci došlo k silnému výbuchu a následnému požáru na indické ponorce INS Sindhurakshak, která kotvila v přístavu v Bombeji. Indický ministr potvrdil, že posádka ponorky zemřela, ale na palubě plavidla, které se po více jak dvou hodinovém požáru potopilo, se údajně nachází 18 stále žijících členů posádky, kteří jsou uvězněni v dosud nepoškozených sekcích trupu. Potápěči námořnictva a záchranáři se pokoušejí přeživší posádku zachránit, ale zatím nebylo možné vstoupit do ponorky.

Při výbuchu a následném požáru byla také poškozena vedle kotvící ponorka INS Sindhuratna, která byla odtažena do jiného kotviště.

Ztracena byla 16 let stará ponorka ruské výroby (Projekt 877EKM) postavená v ruských loděnicích, která byla plně vyzbrojená torpédy a řízenými střelami. V roce 2010 utrpěla tato ponorka při incidentu v přístavu Visakhapatnam škody a zahynul jeden člen posádky a dva členové byli raněni, když dle vyjádření ministerstva došlo k explozi baterií a následnému požáru. Poté prošla dvouletou generální opravou a dalšími vylepšeními v ruských loděnicích, a v lednu 2013 se vrátila do služby v indickém námořnictvu. Její plánovaná životnost byla min. do roku 2023.

www.ndtv.com (včetně fotogalerie)
URL : https://www.valka.cz/14-08-2013-Vybuch-a-pozar-na-indicke-ponorce-t162826#494107 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více