03.09.2013 - Čím bude bojovat Sýrie v případě možné vnější agrese

Чем будет воевать Сирия в случае возможной внешней агрессии?
Materiál z Centrum analýzy světového obchodu zbraněmi - CAMTO (Центр анализа мировой торговли оружием - ЦАМТО), 30.8.2013:
www.armstrade.org


Čím bude bojovat Sýrie v případě možné vnější agrese?


30. srpna 2013 magazín CAMTO uveřejnil informaci o potenciálních možnostech Sýrie při odražení vnější agrese. V souvislosti s prudkým vývojem situace CAMTO publikoval rozšířený materiál na toto téma.


Jak již bylo v hromadných sdělovacích prostředcích celého světa uvedeno, situace v Sýrii se zostřila poté, co USA uvedly domněnku, že pravidelná armáda použila chemické zbraně (Pozn. FCH - tento článek neřeší, je-li tato informace pravdivá či nikoli).


Jaké změny proběhly v minulých dnech na politické scéně v hodnocení možností provedení úderu na Sýrii?


Prezident USA Barack Obama je připraven uskutečnit omezený vojenský úder na Sýrii bez ohledu na skutečnost, že poslanci Velké Británie účast svých vojsk odmítli, informoval Washington Post s odvoláním na představitele americké administrace.


Pro osvěžení uvádím, že Britský parlament zamítl žádost premiéra Davida Camerona o možnost účasti britských vojsk ve vojenské operaci v Sýrii. Hlasování mělo doporučující charakter, David Cameron ale uvedl, že bude jednat v souladu s názorem parlamentu.


Je na místě poznamenat, že ještě 28.8.2013 britské Ministerstvo zahraniční v souladu s agresivní vojenskou rétorikou předběhl USA prohlášením, že "vojenská operace proti Sýrii bude zahájena bez ohledu na veto Rady bezpečnosti OSN".


V reakci na rozhodnutí britských poslanců neúčastnit se vojenské operace proti Sýrii mluvčí Rady národní bezpečnosti USA Caitlin Hayden informoval, že se prezident Obama bude při rozhodování o Sýrii řídit národními zájmy Spojených států.


"Bez ohledu na to, že Obama nepřijal konečné rozhodnutí, vše nasvědčuje tomu, že úder může být zahájen po 21. srpnu poté, co území Sýrie opustí inspektoři OSN, kteří vyšetřují předpokládaný chemický útok", napsal nedávno Washington post.


28.srpna proběhla Severoatlantická rada (North Atlantic Council) na úrovni zástupců 28 členských států NATO. Diplomaté obvinili z použití chemických zbraní v Sýrii prezidenta Bašara Asada v prohlášení, že je k tomu vedly informace "dostupné ze širokého spektra zdrojů, které ukazují na odpovědnost syrského režimu za použití chemických zbraní". NATO také prohlásilo, že odpovědní za chemický útok se z toho musí zodpovídat".


Konference pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN (Čínská lidová republika, Francie, Rusko, USA a Spojené království) proběhla bez přijetí usnesení, informovala agentura France press. Střetnutí pětky bylo uskutečněno na základě iniciativy Ruska. Tématem konzultace byl návrh rezoluce od Velké Británie, který upřednostňoval přijetí nutných opatření k ochraně obyvatel Sýrie včetně použití síly vůči syrským mocenským orgánům. Ve středu 28. srpna představitelé stálé pětky projednávali tuto britskou iniciativu a nedospěli ke shodnému rozhodnutí.


Podle názoru CAMTO, pokud zvítězí postoj Ruska a Číny, kteří jsou proti vojenské intervenci vůči Sýrii a preferují diplomatické řešení situace, bude to velké vítězství zdravého rozumu.


S ohledem na to, že pravidelná armáda Sýrie v poslední době docílila značných úspěchů v boji s ozbrojenou opozicí (často se ale hovoří o tom, že to jsou žoldáci z jiných států), je údajný chemický útok poslední záminkou k provedení vojenského úderu proti Sýrii s cílem svrhnout režim Bašára Asada. Analogie s údery na Libyi nebo Irák je zcela zřejmá.


Proto Ruská diplomacie v součinnosti s Čínskou vyvíjejí mimořádné úsilí k zabezpečení svrchovanosti rezoluce RB OSN o Sýrii v souvislosti se snahami o jednostranná rozhodnutí některých států v čele s USA. Navíc je bezpodmínečně nutné zajistit nejvyšší možnou objektivitu vyšetřování použití chemických zbraní v Sýrii, které vedou inspektoři OSN.



Čím může vzdorovat Sýrie vnější agresi?


Zřejmou předností Syrské pravidelné armády v případě pozemní operace je mobilní armáda, která v poslední době získala značné zkušenosti v bojích s ozbrojenou opozicí včetně akcí v městských podmínkách. Nedostatkem je to, že část vojenské infrastruktury je poškozena bojůvkami opozice. Je možné, že ztráty utrpěla řada základen i objektů vojenské infrastruktury. Pokud budeme vycházet z toho, že bojová činnost ozbrojené opozice je vedena prakticky na celém území Sýrie, jsou přesné souřadnice klíčových objektů vojenské infrastruktury dávno známy jak opozičním bojůvkám, tak i jejich zahraničním "sponzorům".


Ve vztahu k bojové pohotovosti Vojenského letectva musíme podotknout, že stíhací letectvo v průběhu ozbrojeného boje s opozicí bylo využíváno velmi zřídka a o efektivnosti požití bojových vrtulníků údaje nejsou (několik vrtulníků pravidelné armády bylo ztraceno po jejich postřelování z ručních PLRK).


Proti opozici nebyly doposud vůbec použity prostředky PVO, které ale budou mít klíčovou roli v případě vnější agrese (dá se očekávat, že v první etapě to budou masové údery řízenými střelami s plochou dráhou letu s následným použitím letectva proti klíčovým objektům vojenské infrastruktury).



V posledních letech dodalo Rusko několik velkých dodávek zbraní do Sýrie.


Prostředky PVO


Největší poslední dodávky v segmentu PVO:
- dodávka 6 ks protiletadlových raketodělostřeleckých komplexů (dále PLRDK) 2K22 Tunguska (kontrakt byl uzavřen v roce 2004, dodávka byla uskutečněna v roce 2008);
- dodávka 18 ks protiletadlových raketových komplexů (dále PLRK) 9K317 Buk-M2E (kontrakt byl uzavřen v roce 2007, dodávka byla uskutečněna v roce 2008);
- dodávka 36 ks PLRK 96K6 Pancir-S1 (kontrakt byl uzavřen v roce 2006, dodávka byla zahájena v roce 2008, posledních 6 ks by mělo být dodáno letos);
- dodávka velkého počtu přenosných PLRK 9K338 Igla-S (kontrakt byl uzavřen v roce 2005, dodávka byla uskutečněna v roce 2005 - 2006, počet není znám);
- dodávka 2 ks PLRK S-125-2M Pečora-2M (kontrakt byl uzavřen v roce 2008, dodávka byla uskutečněna v roce 2011 a 2012, 2 palebné oddíly po 4 odpalovacích rampách (dále OR), celkem 8 OR).


Perspektivní nákupy v nedaleké budoucnosti v segmentu PVO:
- modernizace PLRK S-125 Něva (několik desítek). Průběžný technický stav komplexů a stupeň jejich modernizace není znám. Poptávka na komerční nabídku modernizace PLRK S-125 Něva na variantu S-125-2M Pečora-2M byla zaslána již docela dávno, momentální stav tohoto programu není znám)
- nákup PLRK 9K331 Tor-M1 (objednávka byla podána již dávno, momentální stav tohoto programu není znám)
- nákup S-300 (údaje o této dodávce nejsou známy)


Je nutno ještě podotknout, že doposud nejsou přesné údaje o tom, jaký typ PLRK S-300 Sýrie v roce 2010 objednala, podle řady zdrojů informace by to měly být PLRK S-300PMU-1.


Předpokládá se, že dodávky podle tohoto kontraktu by měly být dokončeny ne dříve než v polovině roku 2014. Po dodání, naladění a komplexní funkční prověrce veškerého vybavení PLRK S-300 je potřeba počítat ještě minimálně půl roku na výcvik syrských specialistů a to ještě pouze v tom případě, že prošli stáží v Rusku. Proto lze očekávat dosažení bojové pohotovosti PLRK S-300 (za předpokladu, že budou dodány) koncem roku 2014 nebo začátkem roku 2015.



Další programy


Mezi největší programy, které byly doposud realizovány, patří:
- modernizace tanků T-72 na úroveň T-72M1 (cca 1000 tanků);
- dodávka 2 baterií pobřežních protilodních raketových systémů (dále PLoRK) K-300P Bastion-P, k nim 72 protilodních raket 3M55E Jachont;
- velká dodávka letecké výzbroje;
- generální oprava parku stíhacích letadel MiG-23;
- modernizace několika stíhacích letadel na MiG-29S;
- dodávka trenažéru pro vrtulníky Mi-17 a Mi-24;
- řada dalších, blíže nespecifikovaných programů.


V počtu perspektivních projektů je uvažováno o nákupu dieselelektrických ponorek, tanků T-90S, různých typů hladinových plavidel a řady dalších zbraní.


V současnosti jsou realizovány kontrakty na dodávku několika systémů zbraní včetně 24 ks stíhacích letadel MiG-29M/M2 a 36 ks cvičných bitevních letadel Jak-130UBS, nicméně jejich dodávka je pozastavena kvůli blokádě transportních cest.



Další dodavatelé


Kromě Ruska dodal různé zbraňové systémy Sýrii Írán, není vyloučeno, že i Čína.




Souhrn z minulosti


Vojensko-technická spolupráce Ruska a Sýrie začala v roce 1956. Za celou dobu této spolupráce bylo Syrským ozbrojeným silám dodáno zhruba 65 taktických a operačně taktických raketových komplexů, cca 5000 tanků, více než 1200 bojových letounů, 4200 děl a minometů, 70 bojových plavidel a mnoho dalších typů zbraní.



Důsledky pro Rusko


Z hlediska zabezpečení vlastního geopolitického vlivu v regionu má pro Rusko klíčový význam zachování střediska materiálně-technického zabezpečení ruské flotily v syrském přístavu Tartus (34°54'49"N 35°52'11"E). Středisko materiálně-technického zabezpečení Tartus je jediným opěrným bodem vojenského námořnictva Ruské federace ve Středozemním moři.


Ztrátou Tartusu by bylo velmi problematické fungování ruské stálé vojenské námořní skupiny ve Středozemním moři.


Pokud padne Bašár Asad, ztratí Rusko se Sýrií v současnosti prakticky jediného spojence na Blízkém východě a současně s ukončením vojensko-technické spolupráce s Damaškem přijde o několik miliard dolarů.


Pokud bude následkem vojenské agrese svržení zákonné vlády v Sýrii, bude následujícím předpokládaným krokem vojenská operace USA a Izraele proti Íránu.
03.09.2013 - Čím bude bojovat Sýrie v případě možné vnější agrese - Středisko materiálně-technického zabezpečení ruské flotily v syrském přístavu Tartus

Středisko materiálně-technického zabezpečení ruské flotily v syrském přístavu Tartus
03.09.2013 - Čím bude bojovat Sýrie v případě možné vnější agrese - Poloha přístavu Tartus ve Středozemním moři

Poloha přístavu Tartus ve Středozemním moři
URL : https://www.valka.cz/03-09-2013-Cim-bude-bojovat-Syrie-v-pripade-mozne-vnejsi-agrese-t163095#494980 Verze : 0

Diskuse

V souvislosti s uvedenym konstatovani o ztrate dulezitych financnich zdroju si dovolim jednu (rozvinutou Very Happy) otazku :

Opravdu tyto zeme v rozkladu za sve zbrane plati ? cim ? kde na to berou ? samozrejme chapu, ze se daji stahovat penize ze zemi sedicich na rope a uzivajicich si blahobytu nejake diktatorske dynastie, ale kdo a jak plati za zbrane dodavane do zemi jako je Lybie, Syrie, Egypt ... ? Opravdu je to financne tak vyhodne, nebo se jedna o de facto sponzorovani jednou z velmoci za ucelem zachovani geopolitickeho vlivu v oblasti ?
URL : https://www.valka.cz/03-09-2013-Cim-bude-bojovat-Syrie-v-pripade-mozne-vnejsi-agrese-t163095#494985 Verze : 0
Asi A i B je pravda.
Nebudou platit plnou cenu, ale něco asi ano.
No a zbytek platí právě tím přístavem.
URL : https://www.valka.cz/03-09-2013-Cim-bude-bojovat-Syrie-v-pripade-mozne-vnejsi-agrese-t163095#494998 Verze : 0

Citace - Admin :

V souvislosti s uvedenym konstatovani o ztrate dulezitych financnich zdroju si dovolim jednu (rozvinutou Very Happy) otazku :


Opravdu tyto zeme v rozkladu za sve zbrane plati ? cim ? kde na to berou ? samozrejme chapu, ze se daji stahovat penize ze zemi sedicich na rope a uzivajicich si blahobytu nejake diktatorske dynastie, ale kdo a jak plati za zbrane dodavane do zemi jako je Lybie, Syrie, Egypt ... ? Opravdu je to financne tak vyhodne, nebo se jedna o de facto sponzorovani jednou z velmoci za ucelem zachovani geopolitickeho vlivu v oblasti ?



Moje hypotéza - může jít kromě jiných pohnutek o (byť značně nejistou)investici do budocnosti. Viz Madeleine Albright a její podpora kosovských povstalců (včetně teroristické UÇK) -což se jí a její rodině (nikoli však americkým daňovým poplatníkům) bohatě vyplatilo účastí na privatizaci kosovských státních podniků.
URL : https://www.valka.cz/03-09-2013-Cim-bude-bojovat-Syrie-v-pripade-mozne-vnejsi-agrese-t163095#494999 Verze : 0
Ad financování:
Včera nebo předevčírem jsem zaznamenal informaci, že Sýrie splatila značnou část dluhů, aby tak ještě více motivovala Rusko k podpoře. Sýrie ty prachy bude mít z Íránu. Oni ale Rusové i tak mají zájem, aby se tam nic neměnilo. Pád Sýrie by dříve či později asi znamenal pád Íránu a ohrožení ruských pozic ve Střední Asii. Zdejší státy by navíc získaly reálnou možnost vyvážet plyn a ropu jižním směrem, bez účasti Ruska.
URL : https://www.valka.cz/03-09-2013-Cim-bude-bojovat-Syrie-v-pripade-mozne-vnejsi-agrese-t163095#495001 Verze : 0
Co se týká té modernizace tanků T-72 zmíněné v prvním příspěvku - přesnější by asi bylo uvést, že údajně zhruba 120 vozidel řady T-72 (T-72, T-72M1 a T-72AV) bylo v modernizováno pomocí italského systému řízení palby TURMS-T (stejný je na českých T-72M4 CZ) na verzi známou jako T-82.
URL : https://www.valka.cz/03-09-2013-Cim-bude-bojovat-Syrie-v-pripade-mozne-vnejsi-agrese-t163095#495045 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více