Nálety na západní Čechy v r. 1937?

Diskuse

Dobrý den, měl bych dotaz, ve školní kronice z Terešova (okr. Rokycany) je zmínka o náletech na západní Čechy v červnu 1937 [!]
Doslova se tam píše v zápisech k roku 1937: Koncem měsíce června proveden nálet na západní Čechy. I naše víska zažila několik poplachů denních i nočních. Obyvatelstvo vzorně se chovalo.
Mělo by to být zde vlevo ve druhém odstavci, pomocí + se to dá zvětšit:
www.portafontium.cz
Nevěděli byste o tom něco? Nějaké příliš aktivní německé cvičení?
URL : https://www.valka.cz/Nalety-na-zapadni-Cechy-v-r-1937-t163989#496656 Verze : 0
Ahoj, asi jsem něco k tomuto tématu našel, ale pokusím se to lépe zpracovat přes víkend a pak ti to pošlu přes SZ. OK?
URL : https://www.valka.cz/Nalety-na-zapadni-Cechy-v-r-1937-t163989#504084 Verze : 0
Díky, busu se těšit. Můžeš i sem, třeba to bude zajímat někoho dalšího.
URL : https://www.valka.cz/Nalety-na-zapadni-Cechy-v-r-1937-t163989#504283 Verze : 0
Ve dnech 26. a 27. června 1937 se v Radnicích na Rokycansku konaly oslavy k 20. výročí bitvy u Zborova, které se zúčastnil i tamější rodák legionář František Oliverius. Ve městě se děly mnohé zvláštní události - konal se sjezd rodáků, na rodném Oliveriově domě byla odhalena nová pamětní deska a na prapor plzeňského 18. pěšího pluku byla věnována čestná stuha. Celá akce se konala pod patronátem armadního generála Syrového, okresního hejtmana Felixe Kumpfa a radnické rady města. Přípravy na tuto slavnost se konaly již dlouho dopředu. Domy ve městě byly opraveny a vyzdobeny vlajkami a prapory, silnice byla nově vydlážděna... V předvečer slavnosti zinscenovali členové Sokola hru Zdeňka Štěpánka "Monastýr nad Tajgou". Generála a hejtmana přivítali ve městě 26.6. místní děti za pochodu 18. pěšího pluku. Byli přítomni členové všech důležitých spolků té doby a italští, francouzští a ruští legionáři. (O dalších událostech, jakož i o osobě Fr. Oliveria napíši později, až se dostanu k dalším materiálům.)
Důležité ale je, že odpoledne 26.6. se konalo cvičení civilní protiletecké obrany za náletu tří letadel. Poté předvedli tamější školní dítka, cvičenci tělovýchovných jednot a hasiči s branci cvičení branné výchovy před zraky tří armádních generálů (Nedaří se mi bohužel zjistit, kdo kromě Syrového byl přítomen.) a nemalého počtu důstojníků.
Toť vše k záhadě "náletů" na západní Čechy.
Jak jsem ale četl v mnohých kronikách okolních obcí, branné cvičení se konalo v ten den ve vícero obcích. Prostě jen využili přeletů letadel nad nimi.
URL : https://www.valka.cz/Nalety-na-zapadni-Cechy-v-r-1937-t163989#504306 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více