05.10.2013 - Zvláštní síly USA zadržely třetího nejhledanějšího muže a-Káidy

V Tripolisu byl komandem speciálních sil USA zadržen Nazih Abdul-Hamed al-Ruqai, známý pod přezdívkou Anas al-Libi, který je na seznamu osob hledaných kvůli spoluúčasti na atentátech proti americkým velvyslanectvím v Keni a Tanzanii v roce 1998. Zemřelo při nich přes 220 lidí. Na Libího byla vypsána odměna pěti miliónů dolarů.
Libí byl považován za třetího nejhledanějšího muže a-Káidy, působil mimo jiné jako její počítačový expert. Narodil se v Libyi a na začátku 90. let se údajně přesunul do Súdánu, kde tehdy pobýval i vůdce a-Káidy Usáma bin Ládin.


Vzhledem k tomu, že byl bin Ládinovi podobný, často ho využívali ke zmatení bezpečnostních složek, když teroristický vůdce někam cestoval. V roce 1995 se přestěhoval do Británie, kde získal politický azyl a nějakou dobu žil v Manchesteru. Do Libye se údajně vrátil v roce 2011 během občanské války, které vedla ke svržení a smrti libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.
Nyní se al-Ruqai nachází v americké vazbě na blíže neupřesněném místě.



Zdroj: zpravy.idnes.cz


www.washingtonpost.com
URL : https://www.valka.cz/05-10-2013-Zvlastni-sily-USA-zadrzely-tretiho-nejhledanejsiho-muze-a-Kaidy-t164261#497151 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více