20.12.2013 - Nové "jaderné vlaky" osadí raketami na bázi Jarsu

Новые «ядерные поезда» оснастят ракетами на базе «Ярса»

Nové "jaderné vlaky" osadí raketami na bázi Jarsu




Perspektivní bojové železniční raketové komplexy, jejichž vývoj by měl být dokončen do roku 2020, budou vybaveny mezikontinentální balistickou raketou (dále MBR) s motorem na pevné palivo a vícenásobnou bojovou hlavicí. Tuto informaci sdělil, podle RIA Novosti, velitel Raketových vojsk strategického určení generálplukovník Sergej Karakajev. Podle jeho slov bude vyvinuta na bázi RS-24 Jars.


Hmotnost nové rakety pro železniční raketový komplex nebude vážit více než 47 t. Podle slov Karakajeva bude MBR zamaskována v chladicím vagónu délky 24 m, při čemž vlastní raketa bude mít délku 22,5 m. "Chladicí vagón" se nebude od běžného vagónu tohoto určení lišit vnějším vzhledem ani počtem náprav nebo čímkoli jiným. Nový "jadený vlak" se může pohybovat po běžných kolejích a na libovolné trase. Na rozdíl od svého předchůdce 15P961 Moloděc s raketou RT-23UTTCh tedy nepotřebuje zesílený železniční svršek.


Vývoj nového bojového železničního raketového komplexu byl zahájen jako odpověď na program USA "Bleskový globální úder", jehož smyslem je zničení libovolného nepřátelského objektu maximálně do dvou hodin. Již dříve o nezbytnosti vojensko-technické odpovědi na americkou strategii "Bleskového úderu" informoval vicepremiér Ruska Dmitrij Rogozin.


O tom, že v Rusku budou obnoveny železniční raketové komplexy, se objevila informace koncem roku 2012. Úvodní projekt nového vlaku by měl být dokončen v první polovině roku 2014. Nový raketový komplex je kvalitativní náhrada železničních raketových komplexů 15P961Moloděc, které byly ve výzbroji Ruska do roku 2005. Celkem bylo těchto železničních komplexů 12, každý nesl 3 rakety RT-23UTTCh, celkem tedy 36 raket.


Moloděc byl sestaven ze tří dieselektrických lokomotiv DM62 (ДМ62), velitelského stanoviště složeného ze sedmi vagónů, vagónu se zásobou paliva a mazadel a tří vagóny s odpalovacími zařízeními. Z vnějšku strategická želežniční sestava vypadala úplně stejně, jako standardní vlak s chladicími, poštovními a osobními vagóny. Vagóny s raketami se od těch obyčejných daly rozeznat podle toho, že byly delší a měly více náprav.


Rakety RT-23UTTCh byly schopny ničit cíle na dálce do 10000 km. Každá měla hlavici s deseti jadernými bojovými bloky MaRV ráže 400 kt. Délka rakety byla 22,6 m, průměr 2,4 m.



Novosti VPK: vpk.name


.
URL : https://www.valka.cz/20-12-2013-Nove-jaderne-vlaky-osadi-raketami-na-bazi-Jarsu-t167318#503043 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více