27.03.2014 - Vláda nereagovala na nabídku pronájmu F-16 o 6 miliard levnější než u Gripenů

Spojené státy předložily Česku nabídku na pronájem čtrnácti stíhaček F-16C a F-16D, včetně vybudování servisního, logistického a výcvikového zázemí. Učinily to už loni a naposledy znovu letos v únoru.
Podmínky jsou identické s kontraktem, který s Českem poté uzavřeli Švédové při prodloužení pronájmu letounů JAS 39 Gripen. Americká cena je ovšem o šest miliard nižší než ta švédská. Její výše se tedy pohybuje někde mezi devíti a deseti miliardami korun.
Na americkou nabídku Praha přesto vůbec nereagovala.
Ministerstvo financí potvrdilo, že nabídku od firmy Aero Enterprises obdrželo ještě před rozhodnutím vlády o gripenech a že nyní úřad připravuje odpověď. Ministerstvo obrany ani po několikatýdenním pátrání nabídku Američanů nedohledalo.

zpravy.aktualne.cz
URL : https://www.valka.cz/27-03-2014-Vlada-nereagovala-na-nabidku-pronajmu-F-16-o-6-miliard-levnejsi-nez-u-Gripenu-t170586#509539 Verze : 0

Diskuse

Celkové vyznění článku, vyzdvihování argumentů pro F-16 a neuvedení argumentů pro Gripen na mě působí, že autor článku plnil zadání americké strany.


Něco podobného včera vyšlo i na Slovensku, a tam se navíc přidala i technická neznalost autorky článku (marně přemýšlím kde má MiG-29 převodovku Very Happy)
aktualne.atlas.sk
URL : https://www.valka.cz/27-03-2014-Vlada-nereagovala-na-nabidku-pronajmu-F-16-o-6-miliard-levnejsi-nez-u-Gripenu-t170586#509615 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více