Proč Němci prohráli válku?

Diskuse

Zdravím, zajímal by mě názor Vás odborníků, proč Němci prohráli válku. Jestli zde byla nějaká strategická chyba v Rusku, která kdyby se nestala, jestli by se válka mohla odvíjet jinak a jestli potenciál německé armády byl takový, že by se jim skutečně podařilo Rusko pokořit...
URL : https://www.valka.cz/Proc-Nemci-prohrali-valku-t171959#511943 Verze : 0

Citace - PRAVIDLA :

pravidlo 3) Zakládání témat "Co by bylo kdyby" je vysloveně zakázáno. Stejně tak ruzná témata o ničem, typu "nejlepší tank WW2". Tyto diskuse k ničemu nevedou a pouze odčerpávají síly moderátorům a ostatním, kteří se snaží stále dokola vyvracet zažité nepřesnosti a omyly. Preferujeme skutečnou práci před tímto mařením.



ale když bysme si odmysleli, že porušujeme pravidla, tak to bylo díky špatným rozhodnutím vedoucích představitelů (koncepčních), vojenských operacích (strategických rozhodnutí), špatných spojenců a hlavně proto, že prohráli více bitev než spojenci Very Happy


ale teď vážně, na otázku, kterou jste položil, by bylo možné vypracovat desítky knih, ve kterých by se analyzovala všechna rozhodnutí (vojenská, ekonomická, ...) a to z pohledu daného okamžiku (tedy ne ve smyslu Kurská ofenziva byla nesmyslná, protože o tom spojenci věděli -> věděli, ale Němci patrně nevěděli že to spojenci ví ...), což je opět "what if", tedy silně subjektivně zabarvený názor toho či onoho autora


PROSÍM vyvarujte se podobných otázek, děkujeme
URL : https://www.valka.cz/Proc-Nemci-prohrali-valku-t171959#511946 Verze : 1
omlouvám se ,ale prostě mě toto téma zajímá a nikde člověk nemá šanci získat odpovědi.Proč třeba na pláže v Normandii nebyly namířeny rakety V1 i přes to,že si to němečtí generálové přáli a dle zdrojů co jsem četl apelovali i na Hitlera.Byla to strategie nechat spojence vylodit ,následně je zničit a dohodnout se západem mír?
URL : https://www.valka.cz/Proc-Nemci-prohrali-valku-t171959#576068 Verze : 0
O tomhle byly popsány tuny papíru. A co autor, to trochu jiná interpretace historických událostí. Aktéry dějinných událostí jsou lidé a ti často dělají (alespoň ve zpětném pohledu) nelogická rozhodnutí. Málokterá historická událost vč. těch válečných má jenom jedinou a jednoznačnou příčinu.
Z tohoto důvodu nelze na složitou otázku poskytnout jednoduchou odpověď.


Opakuji kolegovu výzvu:
PROSÍM vyvarujte se podobných otázek, děkujeme
URL : https://www.valka.cz/Proc-Nemci-prohrali-valku-t171959#576078 Verze : 0
jednak V1 neni zbran ani presna, ani vhodna na tento ucel. Je to jako hazet opravdu VELMI drahe bomby, po jedne, s obrovskym rozptylem. Ani zniceni prvni vlny vylodeni by neznamenalo vubec nic, staci si uvedomit, ze treba Americane vylodili pouhe tri posilene divize, pripraveno v Britanii bylo mnohem vic. V te dobe jiz pro Nemecko nebyla zadna sance, navzdory marginalnim uspechum na poli designu tanku, ktere byly okamzite eliminovany vzdusnou nadvladou a pocetni prevahou Spojencu. Nemci nedokazali srazit Spojence na kolena v Africe a Italii, uz vubec nemluvim o Sovetskem svazu, takze predstava, ze by se jim podarilo zasadit nejaky masivni uder zrovna v Normandii je proste fikce. Je treba si uvedomit, ze utocnik je temer vzdy ve vyhode, a zadna betonova linie nedokazala v dvacatem stoleti utocnika zastavit.
URL : https://www.valka.cz/Proc-Nemci-prohrali-valku-t171959#576090 Verze : 2
že se ještě vracím k tomuto tématu ,ale stále nad tím musím přemýšlet.V první řadě nerozumím tomu,proč pláže kde proběhlo vylodění nebyly posíleny.Vždyt přece i Německo muselo mít spoustu špionů v Anglii a těm by těžko uniklo ,že se naloďuje 150 000vojáků.jak je oficiální verze ,že všichni kompetentní lidé ,kteří mohli pozice posílit byly někde nepřítomny a Hitlera že se báli zbudit...to mě přijde stejně tak věrohodné jako že si Prahu spletli s Drážďany...
URL : https://www.valka.cz/Proc-Nemci-prohrali-valku-t171959#587073 Verze : 0
Kompletní německou špionážní síť převzala britská kontrarozvědka a krmila přes ni Němce dezinformacemi. Němci proto věděli, že nějaká invaze bude, ale netušili o ní nic víc. Mimo jiné tak Britové naprosto přesvědčili Němce, že invaze proběhne u Calais. Každý agent nasazený v Anglii byl téměř okamžitě chycen, nebo, a to častěji, se rovnou sám přihlásil Britům. Eddie Chapman za svou práci pro Abwehr dostal dokonce železný kříž, a to jim nedal jedinou přesnou informaci. Můj oblíbenec, Španěl Juan Pujol, si vymyslel síť desítek lidí, kteří mu údajně zjišťovali informace z britského průmyslu, přístavů atd., bral od Němců peníze, aby jim mohl platit za informace, a přitom si vše vymyslel nebo poslal informace vymyšlené SOE. Němci mu věřili tolik, že dostal železný kříž, a to až POTOM co invaze začala. Je tak snad jediným člověkem, který dostal železný kříž a řád britského impéria navrch.
K tomu je potřeba přidat i falešné jednotky tvořené několika maníky, co pobíhali po jižní Anglii a vysíali radiové depeše jako by byli celé pluky, tvořící fiktivní první armádní skupinu pod velením Pattona. K tomu německým průzkumným letadlům pózovaly nafukovací tanky a falešné vyloďovací čluny a vůbec si užili dost legrace. Čili němečtí agenti jsou jeden z důvodů, proč vyloďovací pláže nejenom nebyly posíleny, ale naopak z nich byly některé jednotky přesunuty jinam.
URL : https://www.valka.cz/Proc-Nemci-prohrali-valku-t171959#587075 Verze : 0

Citace - mates118 :

jak je oficiální verze ,že všichni kompetentní lidé ,kteří mohli pozice posílit byly někde nepřítomny a Hitlera že se báli zbudit...to mě přijde stejně tak věrohodné jako že si Prahu spletli s Drážďany...



Vážne si myslíte že má logiku niečo vysvetľovať človeku, ktorý je schopný napísať poslednú časť citácie? Mne to logické nepríde. Daný človek jednoducho neuverí tomu, že v najbližšom štábe okolo Hitloera sa skutočne nenašiel človek, ktorý by mu bol ochotný dobrovoľne oznbámiť, že spojenci sa vylodili niekde inde, ako to on predpokladal.
URL : https://www.valka.cz/Proc-Nemci-prohrali-valku-t171959#587088 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více