Ronov (u České Lípy)

zřícenina hradu
     
Název:
Name:
Ronov Ronov
Další názvy:
Other Names:
-
Typ:
Style:
hrad castle
Stav:
Condition:
zřícenina ruin
Přístupnost:
Accessibility:
volně přístupno open free
Obec:
Municipality:
- -
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
50°37'12.07"N 14°24'51.09"E
První písemná zmínka:
First Written Reference :
DD.MM.RRRR
Památky a muzea v okolí:
Places of Interest and Museums in the Vicinity:
- -
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
cs.wikipedia.org
http://www.castles.cz/hrad-ronov/historie.html
URL : https://www.valka.cz/Ronov-u-Ceske-Lipy-t172178#512353 Verze : 0
Hrad Ronov (v současné době zřícenina) se rozkládá na čedičovém kopci jihozápadně od obce Stvolínky a jihovýchodně od obce Kravaře. Hrad byl založen pravděpodobně v druhé polovině 14. století. Jeho stavba je připisována pánům z Klinštejna, což byla jedna z větví mocného rodu Ronovců. Pravděpodobně roku 1437 získal hrad Vilém z Illburka, který ho přestavěl a rozšířil. Počátkem 16. Století byl hrad opuštěn a od té doby upadal. Na konci století se hrad uvádí již jako pustý.


Hrad je v současnosti dobře přístupný z několika směrů.


Výchozím bodem cesty může být například obec Stvolínky. Po značené turistické cestě (červená) je možné polní cestou bez problémů dojít až pod samotný čedičový vrch. Ze středu obce Stvolínky až k rozcestníku pod kopcem je to cca 1.8 km. Zbytek cesty je podstatně náročnější, protože pohodlná cesta se po chvíli mění v pěšinu, která dále již jen stoupá a v poslední části vede po strmých úbočích kopce (cca 1 km) a v lesnatém terénu. Vynaloženou námahu všem pak ale na vrcholu bohatě vynahradí romantikou dýchající zřícenina středověkého hradu a dobrý výhled do celého kraje.


Ke hradu je také možné vyrazit z obcí Kravaře (cca 3 km) a Blíževedly (cca 4,3 km). V obou případech se jedná o značené turistické cesty.



Zdroje a další zajímavé informace:
cs.wikipedia.org
http://www.castles.cz/hrad-ronov/historie.html
www.mapy.cz
URL : https://www.valka.cz/Ronov-u-Ceske-Lipy-t172178#512354 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více