CZK - Jeřábový Hetzer / ST-1

civilní přestavba

Diskuse

Vážení,
před léty jsem dostal níže uvedenou fotografii, na které je zobrazen prototyp jeřábového vozidla postavený na podvozku stíhače tanků. Zjistil jsem, že se jedná o horní dvůr firmy ČKD Montáže, později přejmenované na Dodavatelský závod, nyní známé jako ČKD DIZ.


Pamětníci tvrdili, že prototyp jeřábového Hetzeru vznikl tak, že montéři svařili "I" profily do kříže. Na jejich střed usadili točnu a namontovali jeřáb HSC-5 (možná HSC-4). Pak přišli konstruktéři a vozidlo obkreslili a propočítali.


Datování fotografie není určena, ale předpokládám, že se jedná o pozdní padesátá léta, kdy ČSLA začala vyřazovat z výzbroje samohybná děla ST-I.
CZK - Jeřábový Hetzer / ST-1 - Foto via JOK difrologie Praha.

Foto via JOK difrologie Praha.
URL : https://www.valka.cz/CZK-Jerabovy-Hetzer-ST-1-t174034#516027 Verze : 3
Fantastické veci skrýva tvoj archív Jirko. Vznikla i nejaká séria ?
URL : https://www.valka.cz/CZK-Jerabovy-Hetzer-ST-1-t174034#516032 Verze : 0
Ahoj Braňo,
k uvedené fotografii jsem přišel jako "slepý k houslím". Prostě se mi objevila na pracovním stole s poznámkou: Někdo ti to sem přinesl. Pamětníka jsem našel náhodou a mluvil jen o tom co je nahoře napsáno.


Prozatímně pracuji s hypothesou, že k většímu rozšíření nedošlo. Možná, že se jednalo o tento jediný stroj, který pak byl na montážích používán k různým pomocným pracím. Také je pravdou, že jsem nikdy tuto hračku neviděl a to jsem v ČKD Dodavatelský závod pracoval od podzimu roku 1966.
URL : https://www.valka.cz/CZK-Jerabovy-Hetzer-ST-1-t174034#516038 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy


Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více