Světlá nad Sázavou

zámek
     
Název:
Name:
Světlá nad Sázavou Světlá nad Sázavou
Další názvy:
Other Names:
Světlá, Swietla, Swětlá
Typ:
Style:
zámek palace
Stav:
Condition:
výborně zachovalý good
Přístupnost:
Accessibility:
platný vstup v otvíracích hodinách pay entry in opening hours
Obec:
Municipality:
Světlá nad Sázavou Světlá nad Sázavou
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
49°40′2,51″ s. š., 15°24′27,24″ v. d.
První písemná zmínka:
First Written Reference :
DD.MM.RRRR
Památky a muzea v okolí:
Places of Interest and Museums in the Vicinity:
- -
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
http://www.hrady.cz/?OID=2961
http://www.zameksvetla.cz/
cs.wikipedia.org
Tištěné zdroje:
Printed sources:

URL : https://www.valka.cz/Svetla-nad-Sazavou-t175031#517719 Verze : 0
Světlá nad Sázavou


Současná budova zámku vznikla na základech staršího barokního stavení, kterému předcházelo stavení renesanční.
Vznik renesanční budovy tvrze, je kladen k roku 1567 patřící pánům z Lípy, konkrétně si ji měl dát zbudovat Burian Trčka z Lípy. Pánům z Lípy byl zámek čí spíše tvrz, jako i jiný majetek, za třicetileté války zkonfiskován, a tak tuto budovu i s panstvím získal roku 1638 Ladislav Burian z Valdštejna. Po jeho smrti a další změně majitelů koupil nakonec světelské panství Johann Bartolommeus Vernier, ten přistoupil k přestavbě zámku a také vybudoval nové křídlo zámku, to vše v letech 1668-1672. Poté došlo k pozastavení prací a tak zámek tentokráte v barokní podobě byl dokončen až za Františka Antonína Černína roku 1737. Od roku 1809 do roku 1814, sloužil zámek jako vojenská nemocnice. K dalšímu rozšíření došlo za Ference Józsefa Zicha z Vazsonykeö nedlouho před rokem 1821, kdy přibylo západní empírové křídlo, čímž se taky uzavřelo obdélné zámecké nádvoří. Konečnou přestavbu do dnešní podoby v novorenesančním stylu dal provést František Josef Salm-Reifferscheid, majitel světelského velkostatku, v letech 1868-1873. Ve 20. století pak zámek sloužil i jako budova školy. K zámku přiléhá rozlehlý anglický park s rybníky. V současné době město, které je vlastníkem zámku, který se těší celkem dobré kondici, zvažuje jeho odprodej. V takovém případě by jej čekala zásadní rekonstrukce a adaptace, snad spojená s přestavbou na hotel s restaurací. Nadále by zde pak mělo sídlit malé městské muzeum. Jelikož jsou zde do jisté míry zachované interiéry, nelze také nevyloučit možnost úprav části zámku pro účely prohlídek.


Zámek byl nakonec v červnu 2014 otevřen pro veřejnost, ta zde může shlédnout expozice historického evropského skla, expozice historických hodin a zbraní, obrazů a soch a expozice Království panenek. Pro děti je návštěvní okruh Na Sázavě.


Zdroje:
http://www.zameksvetla.cz/
Světlá nad Sázavou - Plán zámeckého parku a umístění zámku v něm.

Plán zámeckého parku a umístění zámku v něm.
URL : https://www.valka.cz/Svetla-nad-Sazavou-t175031#517722 Verze : 3
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více