CZE - Ostrava - Hrabyně - Památník Ostravské operace

Když jsem chodil na základní školu, byly samozřejmě povinné návštěvy různých pro-sovětských výstav a muzeí. Jelikož pocházím z Krnova a památník v Hrabyni je kousek, byli jsme tam dokonce dvakrát. Monumentální objekt leží hned u silnice mezi Opavou a Ostravou, hned za obcí Hrabyně a přehlédnout jej může jen člověk s vyvinutým šedým zákalem. Samozřejmě po roce 1989 památník prošel také změnami a již není tak prudce rudoarmějský. Vzpomínku na ta léta vám připomene určitě např. obří sousoší rudoarmějců se špaginem v útoku, přímo před rozlehlou stavbou.
Muzeum je převážně věnováno Ostravské operaci, najdete zde symbolický hřbitov se jmény 13.000 padlých v tomto boji, mapy, zbraně a jiné dobové exponáty. Je zde také expozice věnována československým pilotům WWII a také skanzen bojové techniky několika děly a dvěma kusy T-34. Také několik dlouhodobých výstav, věnovaných např. gen. Heliodoru Píkovi, nebo gen. Řehulkovi.


Více na http://www.szmo.cz/
URL : https://www.valka.cz/CZE-Ostrava-Hrabyne-Pamatnik-Ostravske-operace-t17587#64542 Verze : 0
V muzeu jsem byl naposledy asi před rokem a půl (viz. článek, kde jsem psal i o nedalekém opevnění v Darkovičkách) a před tím několikrát v dětství. Tentokrát se do muzea nemohlo ani v kraťasech a člověk i v létě málem musel sundávat rukávy, nebo si půjčit na prohlídku "něco slušného". V současnosti je muzeum bohužel málo propagované. Nové výstavy jsou super, pěkná je výstava modelů a dioprámat.
Tanky natíral ještě brácha, když byl v Opavě na vojně (kurzu). Jinak ale zdárně rezivějí, takže by bylo dobré s tím rychle něco udělat. Velmi pěkná je přehlídka tažených děl a houfnic, nebylo by od věci umístit sem ještě nějaký tahač (kromě T 810).
URL : https://www.valka.cz/CZE-Ostrava-Hrabyne-Pamatnik-Ostravske-operace-t17587#74968 Verze : 0
GPS: 49°53'12.38"N,18°3'4.08"E
URL : https://www.valka.cz/CZE-Ostrava-Hrabyne-Pamatnik-Ostravske-operace-t17587#162539 Verze : 0
Jinak muzeum je už pár let v rekonstrukci, snad by mělo být hotové letos, ale vyskytly se tam nějaé problémy, takže možná to nebude pravda. Každopádně prý bude úplně jiné než je zde popisováno Wink
URL : https://www.valka.cz/CZE-Ostrava-Hrabyne-Pamatnik-Ostravske-operace-t17587#256050 Verze : 0
Tak muzeum by snad definitivně mělo být znovu otevřeno k 70. výročí zahájení 2. světové války 29.srpna 2009.


Zdroj:
http://www.szmo.cz/
URL : https://www.valka.cz/CZE-Ostrava-Hrabyne-Pamatnik-Ostravske-operace-t17587#296932 Verze : 0

Diskuse

je to nově otevřené a stydím se, že jsem tam ještě nebyl. A podle očitých svědků je to prima.
URL : https://www.valka.cz/CZE-Ostrava-Hrabyne-Pamatnik-Ostravske-operace-t17587#312897 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více