Prosím o pomoc s určením RU jednotky

Diskuse

Dobrý den přeji,
nedávno se mi dostala do rukou fotografie jednotky, ke které byl přidělen můj pradědeček. Jedná se pravděpodobně o jednotku, která se zabývala stavbou železnice, případně mostů.


Na zadní straně je uvedeno:
Pionier Korbelář Petr
K.u.k. 32. Eisenbahn Kompagnie
Feldpost 131


Jen pro doplnění - narozen 10.8.1885, bydliště Víchová nad Jizerou č.p. 26


V textu a poštovního razítka lze vyčíst, že jeho jednotka byla umístěna k datu 11.8.1917 v Bukovině.


Bohužel pro mě je údaj o 32. Eisenbahnkompagnie nedostačující k tomu, abych určil o jaký pluk, divizi, armádu, jde.


Podle místa bydliště bych řekl, že možná narukoval k 9. ženijní prapor (k. u k. Pionierbataillon Nr. 9), neboť pochází z Víchové nad Jizerou.


Mohli byste mi s tím někdo trochu pomoci a popostrčit mě trochu.


Děkuji pěkně.
Zdeněk Korbelář
URL : https://www.valka.cz/Prosim-o-pomoc-s-urcenim-RU-jednotky-t176603#520759 Verze : 0
Děkuji Vám za informaci.
To je docela zajímavé. Bohužel dnes již nikdo z rodiny, kdo by mi pomohl, nežije. Chtěl bych jen sehnat pár informací, než se obrátím na příslušné archivy.
Rozumím tedy dobře tomu, že se jedná o 7. Armádu, železniční pluk (případně žel. a telegrafní pluk) a 32. železniční rotu?
Pokusím se ještě někde po příbuzných sehnat nějaké fotky, ale už tomu moc nevěřím.
Korbelář
URL : https://www.valka.cz/Prosim-o-pomoc-s-urcenim-RU-jednotky-t176603#520800 Verze : 0
Děkuji za pomoc. Mám přislíbené další dvě fotografie, nebo spíše pohlednice. Tak uvidím. Ještě jednou díky.
URL : https://www.valka.cz/Prosim-o-pomoc-s-urcenim-RU-jednotky-t176603#520810 Verze : 0
Tak jsem získal ještě dvě fotografie.
Ta první zachycuje pradědu asi před odjezdem na frontu a druhá již v roce 1919 jako příslušníka 20. čs. domobraneckého praporu v Ispra na břehu Lago di Maggiore.
Jestli se teda nemýlím Smile


No, z Bukoviny do Itálie,, to se pěkně nacestoval.


Více snad zjistím, až napíšu do VUA o kmenový list.
Ročník 1885 snad nebyl skartován.


Ještě jedna prosba. Dá se pomocí nějaké metody přečíst vybledlý psaný text na zadní straně pohlednice. Například v UV spektru apod.?


Díky za odpověď.
URL : https://www.valka.cz/Prosim-o-pomoc-s-urcenim-RU-jednotky-t176603#521009 Verze : 0
Ohledně Čs.domobraneckých praporů v Itálii doporučuji knihy Jana Soplera, Československá Druhá armáda.


Dvoudílná publikace je věnována opomíjenému, a proto i zapomenutému příběhu 60 000 bývalých válečných zajatců, Čechů, Slováků, ale také českých Němců, ze kterých bylo po skončení první světové války v letech 1918 a 1919 v Itálii sestaveno 56 praporů naší Druhé armády. Tyto prapory měly původně sloužit jako záložní útvary pro pluky československých italských legií, ale od samého počátku své existence působily naprosto samostatně. První kniha sleduje příběh Druhé armády od její vzniku až po rozpuštění jejích praporů v roce 1920. Popisuje způsob organizace, život domobranců v Itálii, jejich cestu do vlasti a nasazení v českém a moravském pohraničí i na tehdy konfliktním Těšínsku, v bojích s Maďary na Slovensku a při prosazování suverenity mladé republiky na Podkarpatské Rusi.
(Zdroj: Jihočeské Muzeum)
forum.valka.cz


A další: Weber Jan, Po patnácti letech - Popisuje život v Italských koncentračních táborech a vznik Čs. domobraneckých pluků


....byli jsme teď spokojeni všichni. Nás sedm důstojníků i všichni čeští zajatci. byly ovšem leckde značné závady, např s vařením, byl nedostatek dříví a pod., ale věděli jsme, že v zajetí nemůžeme mít zrovna to nejlepší, byli jsme spokojeni.
Dlouhé trvání naše spokojenost neměla. 2 prosince 1918 přišel znenadání rozkaz:


,,zajatci národností sympatisujících s Itálií, mají obdržeti stravu jako ostatní zajatci".


Tímto dnem počínaje, nastalo nejtrpčí martýrium našich českých lidí. Velitelství tábora se hned podle tohoto rozkazu zařídilo. snížilo hned všechny dávky i žold. Pomaluzačal se rozvijet obraz, který nelze ani těmi nejvybranějšími slovy vylíčiti. To všecno muselo se prožít, žít s našimi lidmi, vidět ty malátné postavy, vychrtlé, rvoucí se o poslední drobty chleba, o odhozené slupky z brambor a pomerančů až do krve mezisebou, roztrhané, špinavé kostry, nemající na nic jiného myšlenky, než jídlo. Zasousto chleba dali nejdražší svoje památky, nejcenější majetek, co kdo měl, pro něneplatila národnost, sliby o návratu do Čech, zapomínalo se na ženy, děti, milenky a na všechny drahé ve své domovině. jediná myšlenka nás všech byla ,,chléb", ,,chléb"...
Nejlepší obrázky všeho toho zoufalství bylo vidět při prohlídkách nemocných. Když se nám podařilo později vymoci jako přídavek několik bochníčků chleba pro nemocné, tu nedostávali žádných prášků, ani léků, ale čtvrt bochníčka chleba byla medicína nejmilejší a nejlépe účinkující.....
URL : https://www.valka.cz/Prosim-o-pomoc-s-urcenim-RU-jednotky-t176603#521245 Verze : 0
Pánové, zabloudil mi do pošty dotaz, který mi tak nějak nepřísluší. Najde se někdo kompetentní? Děkuji... Smile


Dobrý den,


při zpracovávání naší kroniky obce, respektive zhotovování fotokroniky, výtahy a doplněné fotografiemi jsem nalezl také vzdáleného příbuzného, kterým je Rudolf Konštanský, nar. asi 1893, bydlel v obci Těchov, okr. Blansko. Podle pohlednice, na které je uvedena adresa jmenovaného (viz příloha) bojoval u Čs. střelecký polní 14, I. prapor, 3. setnina.Pohlednice adresována na Slovensko, polní poštou č. 5, v roce 1919. Dále přikládám i další fotku z roku 1920 vojáků, kde asi Rudolf Konštanský je a zadní stranu udávající tento rok, ale nemohu rozluštit místo. Prosím zkuste mně dát nějakou kloudnou odpověď. Vylášek Josef, Těchov 116./ josvyl@seznam.cz
Hromadná fotka vojáků je asi z Brna, kde rukovali?
URL : https://www.valka.cz/Prosim-o-pomoc-s-urcenim-RU-jednotky-t176603#523643 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více