09.10.2014 - Čáslavské Gripeny vzlétly k nekomunikujícímu letadlu

Boeing 737-700 společnosti Transavia (registrace PH-XRZ) na lince z Amsterodamu do Istanbulu vstoupil ve středu odpoledne do vzdušného prostoru České republiky nedaleko Ústí nad Labem.
Na hranicích nenavázal standardní spojení a nekomunikoval.
Řídícím letového provozu se nepodařilo navázat s letounem spojení ani na nouzové frekvenci. Proto ve Spojeném středisku řízení vzdušných operací (CAOC) v Německu, jehož zájmovým prostorem je oblast od Beneluxu až po Pobaltí, rozhodli o vzletu hotovostních letounů JAS-39 Gripen z čáslavské základny. Stíhačky vybavené protiletadlovými řízenými střelami AIM-9 Sidewinder vyrazily do třinácti minut od obdržení signálu, přičemž předepsaná lhůta je patnáctiminutová.
Boeing Transavie držel kurs, rychlost i výšku a mířil ke slovenským hranicím. V půl šesté navázal spojení s řízením letového provozu v Bratislavě. Gripeny jej monitorovaly až na hranice se Slovenskem, pak se vrátily na základnu.


Zdroj: zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/09-10-2014-Caslavske-Gripeny-vzletly-k-nekomunikujicimu-letadlu-t176757#521022 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více