24.10.2014 - Islámský stát je považován za nejbohatší teroristickou organizaci

IS měsíčně vydělává desítky milionů dolarů jak z prodeje ropy na černé trhu, tak i z výkupného a vydírání, uvedla agentura AFP s odvoláním na amerického experta na terorismus.
Díky obsazení ropných polí prodává denně asi 50.000 barelů ropy přes různé prostředníky - například i Kurdům v Iráku a do Turecka. I režim syrského prezidenta Bašára Asada, který proti islamistům bojuje, byl údajně donucen si ropu od IS, z rafinerii, které měl ještě kdysi pod kontrolou, kupovat.
Skupina prý letos získala rovněž asi 20 milionů dolarů (téměř 440 milionů Kč) díky různým únosům, zejména novinářů a evropských rukojmí. Na peníze si pak přijde i ve městech, která obsadí, kde vymáhá výpalné od místních podnikatelů.


www.ceskenoviny.cz
URL : https://www.valka.cz/24-10-2014-Islamsky-stat-je-povazovan-za-nejbohatsi-teroristickou-organizaci-t177016#521565 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více