Hrob neznámého vojína, Moskva

Могила Неизвестного Солдата, Москва
     
Název:
Name:
Hrob neznámého vojína Tomb of the Unknown Soldier
Originální název:
Original Name:
Могила Неизвестного Солдата
Obec:
Municipality:
Moskva Moscov
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
55°45'17.00"N 37°36'58.00"E
Počet hrobů:
Number of Graves:
1
Počet pohřbených:
Number of Burials:
1
Počet identifikovaných pohřbených:
Number of Identified Burials:
0
Státní příslušnosti pohřběných:
Citizenship of Burials:
Neznámá Unknown
Přístupnost:
Accessibility:
volně přístupno open free
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
NoNaMe
Wikipedia (Rus)
Wikipedia (Eng)
URL : https://www.valka.cz/Hrob-neznameho-vojina-Moskva-t177831#523534 Verze : 0

Hrob neznámého vojína v Moskvě




3.prosince 1966 v Moskvě u Kremelské zdi byly pohřbeny ostatky neznámého vojína, vyzvednuté z bratrské mohyly na 41. kilometru Leningradské silnice.
Počínaje tímto rokem je den 3.prosinec v Rusku slaven svátek "Den neznámého vojína".


Široce slavit vítězství ve Velké vlastenecké válce (podle naší terminologie 2.světové válce) se v SSSR začalo až v roce 1965. Tehdy Moskva dostala titul město - hrdina a 9.květen se stal celostátně slaveným svátkem.
V prosinci roku 1966 se v Moskvě chystali okázale oslavit 25.výročí rozdrcení německých vojsk u Moskvy. Rok před tímto jubileem vznikla u prvního sekretáře městského výboru strany N.G.Jeoryčeva myšlenka vytvořit památník vojákům, bojujících a padlých v bojích o Moskvu. Tento monument měl být památným místem celonárodního významu a mohl se jím stát právě památník Neznámému vojínu.
Bez ohledu na správnost této ideje se projekt nepodařilo realizovat okamžitě. Například nejvyšší představitel SSSR L.I.Brežněv kategoricky odmítl Alexandrovský park jako místo pro tento památník. Mimo to mohly také vzniknout problémy s přesunem obelisku z místa bratrské mohyly (tedy 41.kilometru Leningradské silnice), který byl původně vytesán a postaven na počest 300-letého výročí zahájení panování Romanovců (1613 - 1913) a který byl z Leninovy iniciativy přepracován na památník revolučních činitelů.
Dalším nejednoduchým úkolem bylo to, koho vlastně jako neznámého vojína u stěny Kremlu pochovat. Co kdyby se ukázalo, že by to byl třeba dezertér? V ty dny, kdy se výše uvedené otázky řešily, byla v Zelenogradu u Moskvy (coordinates: 56°00'51.00"N 37°12'30.00"E) v rámci výstavby města objevena bratrská mohyla z doby války a bylo rozhodnuto vybrat mrtvého konkrétně odtud. Vybrali dobře zachovalé ostatky vojína v uniformě bez jakýchkoli identifikačních znaků. Vojenští znalci této doby potvrdili, že pokud by byl tento voják dezertér, tak by neměl na sobě řemení. Zajatcem tento vojín také být nemohl, protože do tohoto místa se Němci nedostali. Žádné dokumenty bojovník neměl - jeho ostatky byly skutečně bezejmenné.


.
URL : https://www.valka.cz/Hrob-neznameho-vojina-Moskva-t177831#523535 Verze : 0
Vojáci vymysleli slavnostní obřad k provedení pohřbu. Na dělové lafetě byly ostatky neznámého vojína převezeny do Moskvy ze Zelenogradu, 41. kilometru Leningradské silnice dne 3.prosince 1966. To ráno byla celá Gorkého ulice, po které se pohyboval průvod na Manéžní náměstí, zaplněna lidmi. Pozoruhodné je také to, že maršálu Žukovovi, který má dnes na Manéžním náměstí památník, se nedostalo cti nést ostatky neznámého vojína, protože byl v té době v "klatbě".


.
URL : https://www.valka.cz/Hrob-neznameho-vojina-Moskva-t177831#523536 Verze : 1
8.května 1967 podle projektu architektů D.I.Budnina, V.A.Krylova, Ju.R.Rabajeva a sochaře N.V.Tomského zde byl otevřen památník Mohyla neznámého vojína. Kompozice je tvořena náhrobní deskou, na které leží nronzová bojová zástava. Na bojové zástavě je položena vojenská helma a vavřínová větev. V centru památníku je snížená nika, v jejímž středu je bronzová pěticípá hvězda, ve které hoří Věčný oheň slávy. Pod hvězdou je umístěn nápis: "Jméno tvé je neznámé, hrdinství tvé je nesmrtelné" (autor S.V.Michalkov).


.
URL : https://www.valka.cz/Hrob-neznameho-vojina-Moskva-t177831#523537 Verze : 0
Vlevo od památníku je zídka z malinového křemence s nadpisem: "1941 Padlým za Vlast 1945" a zprava pak žulová alej z temně rudého porfyru. Na každém bloku je vytesáno jméno města-hrdiny a zobrazen řád Zlatá hvězda. Uvnitř bloků jsou schránky se zemí přivezenou z těchto měst.
Vpravo od nadpisu je žulová stěna vysoká asi 1 m a dlouhá 10 m ležící na podstavci, To je ale nový prvek, který zde byl umístěn v roce 2010.
Vlevo od nápisu je nápis "Města vojenské slávy" a na soklu jsou vytesána jména 27 měst hrdinské slávy.


.
URL : https://www.valka.cz/Hrob-neznameho-vojina-Moskva-t177831#523538 Verze : 0
Věčný oheň přivezli z Leningradu, vojenského památníku Marsovo pole, a na Mohyle jej zažehl L.I.Brežněv, když pochodeň převzal z rukou Hrdiny Sovětského svazu A.P.Maresjeva.


.
URL : https://www.valka.cz/Hrob-neznameho-vojina-Moskva-t177831#523539 Verze : 0
Hroby neznámých vojínů v dalších městech


.
URL : https://www.valka.cz/Hrob-neznameho-vojina-Moskva-t177831#523540 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více