Rada Vacátko a jeho hříšní lidé aneb jak to bylo doopravdy - Blanka Kovaříková

Diskuse

Rada Vacátko a jeho hříšní lidé aneb jak to bylo doopravdy
Blanka Kovaříková
Brána 2007; 168 s.
ISBN: 978-80-7243-319-3


Knihu jsem si původně půjčil v knihovně pro mámu, a ačkoli s tématem tohoto portálu zdánlivě nesouvisí, obsahuje spoustu informací o první republice. Svěže napsaná kniha se zabývá vznikem legendárního seriálu, herci ale také skutečnými pány ze Čtyřky a jejich pohnutými osudy za obou totalit. Nejdříve jsem pochopitelně hledal kapitolu, která se věnuje dílu Špionáž v čs. hlavním štábu. Skutečnou postavou příběhu byl kapitán konceptní služby Jaroslav Falout, který v důsledku dluhů z hazardu od roku 1928 pracoval pro Německo. Další vyšetřování ukázalo, že Falout měl takřka geniální paměť a pro kolegy z ministerstva sloužil doslova jako chodící archiv. Na jeho špionážní činnosti se patrně podílela Charlotte Wolff, tanečnice vystupující v pražských barech. Při zatčení stihl spálit nějaké spisy, podařilo se mu prokázat prodej 27 spisů, podléhajících vojenskému tajemství a dostal 19 let vězení. Zaujala mě informace ze s. 151, podle které se ve slavné Jedové chýši v roce 1904 pokusil skrýt Mathieu, bratr kapitána Alfreda Dreyfuse. Byl obviněn ze spoluviny zatčen a vydán do Francie a hospoda byla následně vytlučena.
URL : https://www.valka.cz/Rada-Vacatko-a-jeho-hrisni-lide-aneb-jak-to-bylo-doopravdy-Blanka-Kovarikova-t179828#527936 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více