Teroristické skupiny

Diskuse

Neustále se diskutujeme o terorismu, myslím, že by nebylo na škodu udělat nějaký souhrn nebo černou listinu, kde bychom zkusili vyjmenovat všechny teroristické organizace,které ve světě působí, popřípadě kdo je vede a jejich největší "úspěchy". Takže zkusím vyjmenovat ty, které znám a vy mě když tak pomožte a doplňte seznam těmi teroristickými skupinami které neznám nebo jsem na ně zapoměl.


Evropa: IRA- Irská republikánská armáda
odštěpenecká Nová IRA
katolické teroristické orgenizace bojující za sjednocení Irska.


ULsterský dobrovolnický sbor
Bojovníci za svobodu Ulsteru
protestanští teroristé podporují setrvání Severního Irska v unii s Velkou Británií


ETA -Baskicko a jeho svoboda
usiluje o odtržení Baskicka od Španělska


FLNC-UC -Korsická národně osvobozenecká fronta
prosazuje odtržení Korsiky od Francie


UCK- Kosovská osvobozenecká armáda-působí v Srbské provincii Kosovo a v jižním Srbsku a násilnými prostředky bojuje za tzv. Dardanii odtrženou od Srbska.
RAF-Rote ArmeeFraktion. Frakce rudé armády.Založená skupinou Baader -Meinhofová.
Brigate Rosse - Rudé brigády (Itálie) . Unesli a zavrždili italského premiéra Alda Mora


Blízký a Střední Východ: OOP - Organizace pro osvobození Palestiny


její frakce Al Fatah pod vedením Jásira Arafata,
- radikální křídlo Fatahu, pravděpodbně Arafatem neovládané, ale finančně podporované tzv. Brigády mučedníků od Al Aksá


frakce PPLF - Lidová fronta pro osvobození Palestiny pod velením George Habbashe
frakce oddělenéod PPLF - Černé září nebo skupina Abú Nidála . Stojí za útokem na izraelské sportovce na olympiádě v Mnichově 1972. Abú Nidála pravděpodobně zabili iráčtí agenti ještě před invazí USA do Iráku.
PLF-Palestinská osvobozenecká fronta vedená Abú Abbásem. Známá únosem lodi Achille Lauro. Abú Abbás zajat američany při invazi do Iráku. Zemřel v americkém vězení.
DFLP- Demokratická fronta osvobození Palestiny. Má na svědomí smrt 20 dětí v izraelské školce v roce 1974.

Hizbulláh -Aláhova strana-šiítská teroristická organizace působícií v Libanonu, podporovaná Íránem. Vůdce šajch Nasralláh.V roce 1983 zorganizovala sebevražedný útok na americkou základnu a zabila asi 250 amerických vojáků.

Hamás- Islámské hnutí odporu. Působí v Palestině a Izraeli. Provádí sebevraždné atentáty.Zastřešuje různé organizace od charitativních po teroristické. Teror páchá jeho vojenská složka tzv Kásamovy brigády( Izz Al -Din-Al-Qassam Brigades).Jeho zakladatel šajch Jásín i jeho nástupce Rantísí zabiti Izraelci.


PIJ- Palestinský islámský džihád. Stejně jako Hamás provádí sebevražedné útoky proti izraelcům.
KACH -židovská extremistická organizace založená newwyorským rabínem Meir Kahanem.
Kahane chai- založena po zavraždění Kahaneho jeho stoupenci. Zastánci tvrdé linie vystěhování Palestinců z Izraele a Okupovaných území.
GIA -Ozbrojená islámská skupina .Působí v Alžírsku od roku 1992, kdy vláda anulovala výsledky svobodných voleb, ve kterých víězili islamisté.


Egyptský islámskýdžihád . Jeho příznivci spáchali atentát na Egyptského presidenta Anvara Sadata.
GI-Gama al Islamia (Egypt) . Jeho prominentní činitel slepý duchovní Umar Adbar Rahmán si odpykává v uSA doživotní trest za spoluúčast na prvním útoku na budovu WTC v New Yorku. Obě tyto organizace vzešly z Muslimského bratrstva . Z těchto radikálních skupin pocházejí i vysocí hodnstáři Al Kaidy Ajman Zavahirí č. 2 Al Kaidy a pravá ruka Usámy bin Ládina a Abú Hafs Al-Masrí(Muhammad Átif) č.3 Al Kaidy(zabit při útoku USA na Afghanistan.


Al Kaida(základna)- nejproslulejší nadnárodní panislámská terorristická skupina.vedená duchovním otcem Usámou bin Ládinem(nyní na útěku)
buňky ve světě např. Islámská armáda Adenu ( potopení lodi USS Cole v Adenském zálivu)
Al Ittihád al Islámíja(Jednota islámu) působící v Somálsku.
PKK- Strana kurdských pracujících. Bojuje i terorem proti Turecké vládě. Vůdce Abdullah Ocalan byl zatčena odsouzen k tresru smrti(trest změněn na doživotí). PKK je na ústupu.


Irák : Ansar al islám (tolerovaný ještě za Husajna)
Lidoví Mudžáhedíni - protiíránská marxistická skupina (spojenci Husajna , nyní pouze obzbrojení USA).
Mahdího armáda - vůdce Muktada Sadr
Tavhíd adžihád - pod velením místního
velitele Al Kaídy Abu Músá Zarkávího
Brigády mučedníků Abú Hafs Al-Masrího









Jihovýchodní Asie: Filipíny . Na jihu Filipín působí a od katolických částí chtějí odtrhnout území s muslimskou komunitou tři teroristické organizace. Skupina Abu Sayyaf, Fronta pro osvobození Morů a Organizace Svobodný Aceh,. Minimálně Abú Sayyaf je napojen na Al Kaidu,patří mezi obvzlášť nebezpečné


Asie
Pákistán HUM -Harakat ul Mudžáhidín. Operuje ve Sporném Kašmíru, stejně jako Leškar - e - Tajjaba.
JEM - Džajš-e- Muhammad zaútočila na Indická parlament a málem přivedla Indii a Pákistán do války. Pákistánské organizace měly do září 2001 podporu centrální vlády. Pod tlakem USA se nyní proti nim snaží zakročit.


IMU- Islámské hnutí Uzbekistánu.


LTTE - Tygři osvobození tamilského Ílamu. Působií na Srí lance, kde chce ozbrojeným bojem a terorem vytvořit na Srí Lance nezávislý staá Tamilnád. Mstí se i V Indii za podporu Indie vládě Srí Lanky.
Óm Šinrikjó(nejvyšší pravda) .Působící v Japonsku. Proslula útokem nervovým plynem sarinem na tokijské metro. Její vůde Šoko Asahara odsouzen k trestu smrti.
Jižní Amerika
Peru -Světlá stezka (Sendero Luminoso) maoistická skupina pod vedením Abimaela Guzmána(nyní na doživotí ve vězění).Mimořádně krutá, má na svědomí desetitisíce životů.
MRTA-Revoluční hnutí Tupac Amarú. Umírněnější. Vedená Nestorem Cerpou obsadila Japonskou ambasádu v Limě. Při osvobozovací akci zabiti všichni teroristé včetně Nestora Cerpy. MRTA je ochromena.
URL : https://www.valka.cz/Teroristicke-skupiny-t18047#66228 Verze : 0
V clanku Jany Krechlerove jiz neco takoveho zpracovane zhruba z poloviny sveta je.
URL : https://www.valka.cz/Teroristicke-skupiny-t18047#66275 Verze : 0
No, když se to seřadí takhle za sebe působí to značně impozantně. Kdyby se jen poloviční počet organizací disponující jen třetinou financí zabýval dejme tomu humanitární činností v Africe patřil by černý kontinent mezi oblasti s nejvyšší tělesnou hmotností 8.)


Ale teď vážně, seznam je to sice impozantní, ale stálo by za to porovnat ho s podobným seznamem datovaným řekněme do poloviny let sedmdesátých. V čem by se asi oba seznamy lišily:


1) Výrazně by ubylo skupin islámsky orientovaných
2) Výrazně by naopak přibylo skupin levicově orientovaných (nutno podotknout, že některé levicové skupiny uvedené v seznamu od Petra Zálesáka již prakticky neexistují.
3) Velké části národně-osvobozeneckých skupin jako je IRA a ETA by byl připisován výrazně větší význam. Tím samozřejmě nechci tvrdit, že by se jednalo o organizace v dnešní době nečinné a bezvýznamné, jen chci upozornit na nepoměr mezi skutečnou (tedy nikoli mediální) aktivitou těchto skupin řekněme v roce 1975 a dnes.


Tento řekněme radikální vývoj mě nutí k zamyšlení nad tím jak bude podobný seznam vypadat za dalších třicet let?
Osobně se domnívám, že výrazně ubude islámského terorismu – ten se nyní nachází na vrcholu své slávy a jeho aktivita zřejmě vyprovokuje určité faktické změny, které v konečném efektu jeho aktivitu oslabí – stejně jak tomu bylo v případě národně osvobozeneckých bojůvek.
Rovněž šířící se globalizace, která za ideálních podmínek rozprostře krajíc prosperity (jdoucí v ruku v ruce s dobrovolně přijatými občanskými nesvobodami) výrazně oslabí možnosti mnoha teroristických skupin operujících nebo sídlících na území třetího světa.


Bude to však znamenat ústup mezinárodního (i lokálního) terorismu. Asi sotva.


V souvislost s vývojem mezinárodní situace lze poměrně oprávněně předpokládat, že se vynoří nové formy terorismu, které budou (alespoň podle mého názoru) znamenat faktickou renesanci revolučně idealistických myšlenek z období let sedmdesátých. Globalizace představuje ideální prostředí pro šíření revolučních ideálů, které zejména prostřednictvím revolučně agitované mládeže z prostředí vyšších vrstev vyzývají k boji za občanské svobody vrstev nižších neschopných tyto nárokovat a uplatňovat za cenu ztráty osobního pohodlí a relativního blahobytu.


Jinými slovy lidská nepoučitelnost je hlavní hnací silou soukolí dějin, které se jak známo pohybuje v kruzích
8.) 8.) 8.)
URL : https://www.valka.cz/Teroristicke-skupiny-t18047#66910 Verze : 0
to Fleming asi jsem pesimista, ale nemyslím si že islámský (a ani jakýkoli jiný terorismus je na vrcholu. bohužel zatím se asi nenašel ten správný recept. Proti tebou zmiňovaným organizacím ze sedmdesátých let došlo k posunu jak kvalitativnímu tak kvantitativnímu, terorismus se bohužel velmi rozšířil (to je to kvantitativní ) a bohužel se i kvaliativně změnil. Dříve měl jasný a zřetelně ohraničený cíl (třeba "osvobození" severního Irska) dnes mi to nějak chybí, hlavně dříve se problém řešil na místě které se ho týkalo (tedy v tom Irsku) dnes se proti izraeli "bojuje" třeba tím že zaútčím na něčí ambasádu kdesi v africe.
URL : https://www.valka.cz/Teroristicke-skupiny-t18047#66979 Verze : 0
Napsal bych jen seznam teroristických organizací se zemí původu (v závorce jsou občas uvedeny překlady organizací):


Skupina Abú Sajáfa -> Filipíny
Al Džamáa al Islamíja (Islámská skupina) -> Egypt
Al-Kajdá (Základna) -> Afghánistán
Armata Corsa -> Francie
Óm Šinrikjó -> Japonsko
ETA (Baskická vlast a svoboda) -> Španělsko
Čukaku-Ha (Jádro) -> Japonsko
Demokratická fronta osvobození Palestiny -> Palestina
Fatáh, Revoluční rada (Organizace Abú Nidala)-> Libanon
Fatáh Tanzim -> Palestina
Síla 17 -> Palestina
Hamás (Hnutí islámského odporu) -> Palestina
Harakat ul-Mujahedin -> Pákistán
Hizballáh (Strana Boha) -> Libanon
Hizb-ul Mudžahedín -> Pákistán
IRA (Irská republikánská armáda) -> Sev.Irsko
Jamaat ul-Fuqra -> Pákistán
Japonská Rudá armáda -> Japonsko
Džihád (Svatá válka) -> Egypt
Kach a Kahane Chai -> Izrael
PKK (Kurdská strana práce) -> Turecko
Hnutí mládeže Lautaro -> Chile
Tygři osvobození Tamilského islámu -> Srí Lanka
Loyalist Volunteer Force -> Sev.Irsko
Vlastenecká fronta Manuela Rodrigueze -> Chile
Vlastenecká fronta Moranzanistů -> Honduras
Madžahedín-e Khalq -> Irán
Kolumbijská národní osvobozenecká armáda -> Kolumbie
FNLC (Národní osvobozenecká fronta Korsiky) -> Francie
Nestor Paz Zamora -> Bolívie
Laskhar-e Toiba -> Pákistán
Nová lidová armáda -> Filipíny
Palestinská osvobozenecká armáda -> Irák
Palestinský islámský džihád -> Palestina
Rudí Khmerové -> Kambodža
Lidová bojová fronta -> Sýrie
Qibla a lid proti zločinnosti a drogám -> JAR
RAF (Frakce Rudé armády) -> Německo
Rudé brigády -> Itálie
Revoluční organizace 17. listopadu -> Řecko
Revoluční lidová strana osvobození -> Turecko
ELA (Revoluční lidový boj) -> Řecko
Sendero Luminoso (Světlá stezka) -> Peru
Sipah-e-Sahaba Pakistan -> Pákistán
Revoluční hnutí Tupak Amaru -> Peru
URL : https://www.valka.cz/Teroristicke-skupiny-t18047#94975 Verze : 0
Dovolím si aktualizaci:


Skupina Abú Sajáfa -> Filipíny
Al Džamáa al Islamíja (Islámská skupina) -> Egypt
Al-Kajdá (Základna) -> Afghánistán
Armata Corsa -> Francie
Óm Šinrikjó -> Japonsko činnost legalizována a převedena do kulturní a náboženské roviny
ETA (Baskická vlast a svoboda) -> Španělsko vyhlášeno příměří
Čukaku-Ha (Jádro) -> Japonsko
Demokratická fronta osvobození Palestiny -> Palestina
Fatáh, Revoluční rada (Organizace Abú Nidala)-> Libanon
Fatáh Tanzim -> Palestina
Síla 17 -> Palestina
Hamás (Hnutí islámského odporu) -> Palestina
Harakat ul-Mujahedin -> Pákistán
Hizballáh (Strana Boha) -> Libanon
Hizb-ul Mudžahedín -> Pákistán
IRA (Irská republikánská armáda) -> Sev.Irsko
Jamaat ul-Fuqra -> Pákistán
Japonská Rudá armáda -> Japonsko
Džihád (Svatá válka) -> Egypt
Kach a Kahane Chai -> Izrael
PKK (Kurdská strana práce) -> Turecko
Hnutí mládeže Lautaro -> Chile
Tygři osvobození Tamilského islámu -> Srí Lanka
Loyalist Volunteer Force -> Sev.Irsko
Vlastenecká fronta Manuela Rodrigueze -> Chile
Vlastenecká fronta Moranzanistů -> Honduras
Madžahedín-e Khalq -> Irán
Kolumbijská národní osvobozenecká armáda -> Kolumbie
FNLC (Národní osvobozenecká fronta Korsiky) -> Francie
Nestor Paz Zamora -> Bolívie
Laskhar-e Toiba -> Pákistán
Nová lidová armáda -> Filipíny
Palestinská osvobozenecká armáda -> Irák
Palestinský islámský džihád -> Palestina
Rudí Khmerové -> Kambodža činnost převedena do politické roviny
Lidová bojová fronta -> Sýrie
Qibla a lid proti zločinnosti a drogám -> JAR
RAF (Frakce Rudé armády) -> Německo
Rudé brigády -> Itálie
Revoluční organizace 17. listopadu -> Řecko činnost ochromena zásahem řecké policie
Revoluční lidová strana osvobození -> Turecko
ELA (Revoluční lidový boj) -> Řecko
Sendero Luminoso (Světlá stezka) -> Peru
Sipah-e-Sahaba Pakistan -> Pákistán
Revoluční hnutí Tupak Amaru -> Peru
URL : https://www.valka.cz/Teroristicke-skupiny-t18047#168312 Verze : 0
No podle mě je dost problém s tímhle dělením, protože by mě zajímalo, co přesně slovem teroristická je míněno. Protože pokud je tím boj proti zemi, vládním úřadům, atd. tak tam rovnou můžeme zahrnout i různé paravojenské ogranizace v USA (texaské bojůvky, atd.), švédská neonacistická hnutí, se kterými si např. SWE nevědí moc rady, stejně tak tam můžeme zahrnout různé gangy a mafie. Dost mi přije, ž díky novinářské hysterii se význam slova terorismus naprosto posunul a dnes je používán dosti široce a také nelogicky Very Happy podobně jako slovo demokracie Very Happy


Jinak ohledně těch uvedených organizací, např. Abu Sayaf rozhodně není teroristická organizace (ve smyslu boje za nějakou politickou ideu), protože je to obyčejný obchodník se zbraněmi a dorgami, který pouze svojí činnost maskuje jako teroristickou a tím dostává pomoc od dalších zemí a zmíněné sítě Al-Kajdy (i když vzhledem ek konfederačnímu způsobu Al-Kájdy je to dost nesmysl tvrdit, že někdo j napojen na Al-Kájdu Very Happy Very Happy). Navíc s tím destabilizuje situaci jižních Filipín díky tomu, že dostává pomoc od Malajsie. Navíc v současné době skupinu naprosto vykopali z Filipín a skupina působí na území Malajsie a pouze připravuje svůj návrat na ostrovy.


K Nové lidové armádě - oficiální název zní New People's Army a jde o maoistickou skupina, která je velmi blízko vyhlazení, pokud už nebyla dnes vyhlazena Very Happy


Jinak i ten příspěvek Vintara je zavádějící, skupiny na jihu Filipín tedy především Mora Liberation Front, atd. jsou spíše než teroristické skupiny mnohem více nacionální strany. Situace je mnohem složitější než většina lidí tuší a jak jsem již zmínil v jiném tématu drtivá většina příslušníků těchto hnutí jsou pouze velmi chudí farmáři vyzbrojení mačetami Very Happy Jediné o co jim tak jde je puze uchránit si svojí identitu před mainstreamovou kulturou. Pokdu toto je terorismusm tak pak je teroristický každý stát či kutlurní hnutí Very Happy


Podobně např. s Nepálem, atd. napsat, že třeba nepálští muslimové jsou teroristé je extrémně mimo mísu ...


Taková malá poznámka, je zajímavé, že všechny tyhle seznamy vydává USA a tak nějak nikomu nepřijde divné, že tam nejsou uvedeny např. parabojůvky v USA, že ????????
URL : https://www.valka.cz/Teroristicke-skupiny-t18047#168358 Verze : 0
No, myslím, že se jedná spíše o organizace které se hlásí k terorismu, aspoň co se týká mého staršího článku.
URL : https://www.valka.cz/Teroristicke-skupiny-t18047#170549 Verze : 0
spravy.pravda.sk :


Citace :

Taliansky minister zahraničných vecí Massimo D'Alema uviedol, že skupiny ako libanonský Hizballáh a palestínsky Hamas nie sú výhradne teroristickými organizáciami. Malo by sa podľa neho viesť úsilie o ich premenu na politické hnutia. "Hamas a Hizballáh nie sú al-Káida," uviedol D'Alema v rozhovore pre utorkové vydanie denníka Corriere della Sera. "Okrem ich dobre známej zodpovednosti za teroristické činy majú aj politickú stránku, venujú sa pomoci."


Taliansky minister pripomenul, že aj severoírska IRA a španielska ETA sa stali politickými hnutiami. "Musíme podporovať takúto premenu na Blízkom východe," dodal D'Alema s tým, že treba bojovať a poraziť organizácie výlučne zamerané na terorizmus.


Hizballáh i Hamas sú na americkom zozname teroristických organizácií. Európska únia pokladá za teroristickú skupinu Hamas, na zozname však nemá Hizballáh.


Izraelská ministerka zahraničných vecí Cipi Livniová v utorok uviedla, že "organizácie, ktoré podporujú terorizmus, nemôžu byť súčasťou politického systému - tieto organizácie využívajú demokraciu na šírenie svojich protidemokratických myšlienok".


Ak by však Hizballáh skutočne prijal rozhodnutie, že zloží zbrane a "prestane zastupovať extrémistickú iránsku ideológiu, zničenie Izraela", potom by sa mohol stať súčasťou politického systému v Libanone, povedala Livniová pre nemeckú televíziu ZDF.


Livniová zároveň vyzvala krajiny vrátane Nemecka, ktoré v pondelok navštívila, aby vyvíjali tlak na libanonskú vládu s cieľom dosiahnuť, že sa bude usilovať o prepustenie dvoch izraelských vojakov unesených Hizballáhom. Zdôraznila, že k nemu musí dôjsť bez podmienok.


Cezhraničný útok, pri ktorom ozbrojenci Hizballáhu 12. júla zabili troch izraelských vojakov a zajali troch ďalších, vyvolal vyše mesačný konflikt medzi militantným hnutím a Izraelom.


D'Alema v rozhovore uviedol, že Hizballáh izraelská ofenzíva vážne zasiahla, čo je "ďalší z dôvodov usilovať sa o prepustenie rukojemníkov, bezpečnosť Izraela a mier v Libanone".
URL : https://www.valka.cz/Teroristicke-skupiny-t18047#174331 Verze : 0
Nemohli byste někdo napsat něco více o parabojůvkách v USA? kolika lidí se to týká co chtějí apod.
URL : https://www.valka.cz/Teroristicke-skupiny-t18047#232791 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více