18.03.2015 - Kyjev chce Rusko žalovat za anexi Krymu

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes nařídil kyjevské prokuratuře připravit žalobu na Rusko k Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu.
Podkladem pro žalobu je dokumentární film, který o víkendu vysílala ruská televize. V něm Putin konstatoval, že referendu o připojení Krymu k Rusku předcházela ruská ozbrojená intervence. Zapojeny do ní byly oddíly ruské námořní pěchoty a agenti vojenské rozvědky GRU. Moskva byla rovněž připravena uvést do pohotovosti své jaderné prostředky.
zpravy.idnes.cz
www.ceskenoviny.cz
URL : https://www.valka.cz/18-03-2015-Kyjev-chce-Rusko-zalovat-za-anexi-Krymu-t180522#529450 Verze : 0

Diskuse

Zo strany Ukrajiny je to fraška....


Tento medzinárodný súd neuznáva napr. USA, Izrael, alebo Čína....


Ukrajina a Rusko síce so vznikom súdu súhlasili, ale príslušné dokumenty pokiaľ viem NERATIFIKOVALI....


www.icc-cpi.int



Súd ťažko môže konať voči štátu, ktorý odmietne rozhodnutia súdu rešpektovať, resp. od zmluvy o vytvorení tohto súdu odstúpi (ako USA).
URL : https://www.valka.cz/18-03-2015-Kyjev-chce-Rusko-zalovat-za-anexi-Krymu-t180522#529458 Verze : 0
Což ovšem nic nemění na tom, že Rusko poslalo své ozbrojené síly na území cizího státu, provedlo okupaci tohoto území a po neplatném referendu toto území přivtělilo... a navíc se k tomu samo přiznalo...
URL : https://www.valka.cz/18-03-2015-Kyjev-chce-Rusko-zalovat-za-anexi-Krymu-t180522#529460 Verze : 0
Neplatné referendum - dovoľ sa mi zasmiať. USA a EÚ nemá patent na rozum, naviac ich reakcia od začiatku do konca bola taká, že nech Krym to referendum zabezpečí akokoľvek, nebude uznané. Nebolo to náhodou tak, že predstavitelia Krymu sa vyjadrili o možnej účasti pozorovateľov OBSE, ale OBSE to odmietla???? Prečo? Pretože ak by tam boli pozorovatelia OBSE, tak by západ stratil argumenty o nelegitimite? Odvolanie sa na Ukrajinskú ústavu v nadväznosti na "ústavné" okolnosti odvolania bývalého prezidenta sú smiešne. Veľmi dobre vieš ako bola po roku 1995 zmenená Krymská ústava a koľkokrát ju z Kijeva pred jej schválením v roku 1998 poslali prepracovať....


Referendum zatiaľ uznalo myslím 15 štátov OSN. Naviac Rusku môže byť jedno, či EÚ, alebo USA budú referendum uznávať, alebo nie. Je tam presne rovnaká situácia ako v Kosove - aj to doteraz existuje v rozpore s legislatívou Srbska, ale nezdá sa, že by to DEMOKRATOM uznávajúcim Kosovo a kričiacim o nelegálnom referende na Kryme vadilo....


A to nehovorím o aktivitách členského štátu NATO a kandidáta na členstvo v EÚ na severnom Cypre.


Povedzme si to otvorene - západ na Ukrajine až moc tlačil na pílu v snahe ju ekonomicky a politicky odtrhnúť od Ruska a vôbec nerátal s nejakou Ruskou reakciou....




Celý humbuk okolo asociačnej dodhody EÚ - Ukrajina sa pritom mohol vyriešiť kľudne. Stačila maličkosť - vyhlásením celoukrajinského referenda a následným rešpektovaním jeho výsledkov....
URL : https://www.valka.cz/18-03-2015-Kyjev-chce-Rusko-zalovat-za-anexi-Krymu-t180522#529469 Verze : 0
Částečně souhlasím, částečně ne. Nicméně to pořád nic nemění na tom, co jsem napsal předtím. Žádné vnitropolitické změny na Ukrajině nedávaly Rusku právo poslat svá vojska a operativce na Krym a na Donbas. Navíc to celé bylo připraveno dávno předtím, než k nějakému majdanu došlo. Začátek příprav lze vidět přinejmenším od roku 2003.
URL : https://www.valka.cz/18-03-2015-Kyjev-chce-Rusko-zalovat-za-anexi-Krymu-t180522#529471 Verze : 0

Citace - RoBoT :

Žádné vnitropolitické změny na Ukrajině nedávaly Rusku právo poslat svá vojska a operativce na Krym a na Donbas.
Navíc to celé bylo připraveno dávno předtím, než k nějakému majdanu došlo.

Dovolím si jen rychlou reakci:
1. Přítomnost vojsk RF na Ukrajině zatím nikdo neprokázal (kromě jednoho družstva, které zabloudilo)
2. Ohledně příprav na Krymu - je logické, že ruský genštáb i tajné služby plán pro takovou alternativu měly. Pokud by ho neměly, tak by pracovaly špatně.
URL : https://www.valka.cz/18-03-2015-Kyjev-chce-Rusko-zalovat-za-anexi-Krymu-t180522#529474 Verze : 0
myslím, že debaty na toto téma jsou zbytečné (nechci použít termín "samonasírající") - stačí se podívat na názory "ulice" pod články o této problematice na zpravodajských serverech
rusofilové a panslavisté na na jedné straně a lidé, kteří se "přimknout k mocnému dubisku" nechtějí (mez něž si dovoluji též patřit) na straně druhé si svou pravdu a přesvědčení vzít nenechají
a jak svého času hlásali marx-leninisté a vědečtí komunisté, pravda je relativní
a abych si alespoň trochu přisolil - svůj vztak k pravdě Rusko (a Putin osobně) v poslední době demonstrovali zcela nepokrytě
URL : https://www.valka.cz/18-03-2015-Kyjev-chce-Rusko-zalovat-za-anexi-Krymu-t180522#529475 Verze : 0

Citace - Tango :

Dovolím si jen rychlou reakci:
1. Přítomnost vojsk RF na Ukrajině zatím nikdo neprokázal (kromě jednoho družstva, které zabloudilo)

8)
Akože sorry...Tunelové videnie???
Ruský vojaci čo ešte pár týždňov pred "dovolenkou" slúžili a po "dovolenke" slúžia opäť, tento raz aj z medailami "za Otvagu", to akože nie je ruská armáda??? censor.net.ua A to nepočítam záložníkov a mladých nadšencov ako napr. náš Martin Kerpta.
Aké je to jednoduché, nabudúce stačí poslať US Army vojakov na "dovolenku" a je všetko OK.
URL : https://www.valka.cz/18-03-2015-Kyjev-chce-Rusko-zalovat-za-anexi-Krymu-t180522#529486 Verze : 0
Ne. To, co popisuješ skutečně není ruská armáda. To jsou příslušníci ruské armády, ale není to armáda RF.
Že tam bojují občané RF, o tom sporu není. Ale zatím nikdo neprokázal, že by tam byly jednotky armády RF.
URL : https://www.valka.cz/18-03-2015-Kyjev-chce-Rusko-zalovat-za-anexi-Krymu-t180522#529487 Verze : 0

Citace - Tango :

Ne. To, co popisuješ skutečně není ruská armáda. To jsou příslušníci ruské armády, ale není to armáda RF.
Že tam bojují občané RF, o tom sporu není. Ale zatím nikdo neprokázal, že by tam byly jednotky armády RF.

V poriadku beriem, potom ale mám pár otázočiek...


V auguste 2014 bola "76-ya gvardeyskaya desantno-shturmovaya Chernigovskaya Krasnoznamennaya diviziya ukazom prezidenta Rossii № 571 nagrazhdena" Rádom Suvorova.


Z formálno-právneho hľadiska, za aké: "uspeshnoye vypolneniye boyevykh zadaniy komandovaniya i proyavlennyye pri etom lichnym sostavom muzhestvo i geroizm" a proti akému protivníkovy a kedy???
Ako to je "za krym" tak dobre, ale blokovanie demoralizovaných a vlastním velením opustených ukrajinských vojenských posádok na kryme nie je zaš až také terno.
Či snaď sa Rád Suvorova dáva za uspešné skončenie výcvikového roka a strieľanie na strelnici???



news.vice.com niekde okolo 4.35 reportérka rozpráva z matkou ruského vojaka, zomrelého "ktoviekde" a 4:56 je tam prezentovaný certifikát o prevoze zomrelého späť na územie RF.


Sapienty Sat...
URL : https://www.valka.cz/18-03-2015-Kyjev-chce-Rusko-zalovat-za-anexi-Krymu-t180522#529492 Verze : 0
1. Přítomnost je prokázána na Krymu, což je formálně stále ještě ukrajinské území, i když reálně nad ním nemá sebemenší kontrolu (a docela pochybuji, že ji kdy získá zpět). Na Donbas nešly celé svazky, to by ostatně odporovalo Gerasimově doktríně a tak blbí v Moskvě nejsou. Bavíme se o menších skupinách, snad s výjimkou těch pskovských výsadkářů, kde je otázka, zda tam nedošlo na nasazení celých jednotek - jednotek, ne celých těles či celého svazku; navíc tam tito paragáni utrpěli nemalé ztráty, když jejich pozice ostřelovalo ukrajinské dělostřelectvo, což si vysvětlovali tím, že Ukrajinci museli dostat info od REB prostředků NATO, protože ruské výsadkáře přeci blbí Ukrajinci najít nemohli...).


BTW: Údajnou neexistencí důkazů (což podle mě nebyla pravda a tvrdil jsem to už tehdy) tu bylo operováno v diskusích i před rokem během krize na Krymu. Nakonec to přiznal sám Putin. Perlička: v Minsku odsouhlasili zástupci Ruska stažení zbraní, které ale Ukrajina nikdy neměla, takže je povstalci nemohli vzít ze skladů UA armády, tudíž jsou ruské.




2. To, že to genštáb připravoval je běžné a očekávatelné, to má v popisu práce. O tom nemluvím. Mluvím o přímé realizaci těch kroků. A to se začalo projevovat právě tehdy, v roce 2003. Pak už se jen měnila intenzita.
URL : https://www.valka.cz/18-03-2015-Kyjev-chce-Rusko-zalovat-za-anexi-Krymu-t180522#529510 Verze : 0

Citace - RoBoT :

Částečně souhlasím, částečně ne. Nicméně to pořád nic nemění na tom, co jsem napsal předtím. Žádné vnitropolitické změny na Ukrajině nedávaly Rusku právo poslat svá vojska a operativce na Krym a na Donbas. Navíc to celé bylo připraveno dávno předtím, než k nějakému majdanu došlo. Začátek příprav lze vidět přinejmenším od roku 2003.




Osobne si myslím že prípravy začali už v roku 1992... A v roku 1994-1995 sa to Rusku skoro podarilo, pretože politická reprezentácia Krymu na pričlenení k Rusku aktívne spolupracovala...


Citace - SME, apríl 1995 :

MOSKVA (TA SR, ČTK) - Poslanci parlamentu autonómnej republiky Krym sa na svojom včerajšom zasadnutí v Simferopoli zaoberali politickou situáciou na polostrove, ktorú nepriaznivo ovplyvnilo rozhodnutie ukrajinského parlamentu zrušiť krymskú ústavu a post prezidenta a parafovanie výnosu o priamej podriadenosti simferopoľskej vlády Kyjevu Leonidom Kučmom. Na pôde krymského zákonodarného zhromaždenia začne pracovať špeciálna komisia, ktorej úlohou je koncipovať novú ústavu republiky. Krymský parlament sa zároveň obrátil na ukrajinských kolegov s prosbou vetovať výnos prezidenta Kučmu.
Pred poslancov krymského parlamentu predstúpil aj ukrajinským parlamentom prezidentského úradu zbavený Jurij Meškov, ktorý odsúdil politické kroky Kyjeva, vyslovil sa za postupné pričlenenie polostrova, ktorého väčšinu obyvateľstva tvoria etnickí Rusi, k Ruskej federácii a za vytvorenie "bratského slovanského zväzu".
KYJEV - Politická kríza na Kryme je vnútornou záležitosťou Ukrajiny. Vyhlásil to včera v Kyjeve komisár Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre národnostné menšiny Max van der Stoel na stretnutí s ukrajinským prezidentom Leonidom Kučmom. "Mám pochopenie pre posledné rozhodnutie ukrajinského parlamentu a prezidenta voči Krymu," povedal komisár OBSE citovaný agentúrou ITAR-TASS.
URL : https://www.valka.cz/18-03-2015-Kyjev-chce-Rusko-zalovat-za-anexi-Krymu-t180522#529514 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více