19.04.2015 - Středozemní moře: při katastrofě zahynulo na 700 lidí

Uprchlictví po moři do zemí EU (touto cestou zvláště do Itálie), si vyžádalo další krutou daň - a to až kolem 700 osob. Jak se ukazuje i dle tohoto případu, jde většinou o situaci, kdy dochází k převrácení lodě na bok v okamžiku, kdy je záchrana a bezpečí nedaleko. Tak jako v tomto případě, se lidé nahrnou na jednu stranu lodi (tu, která je směrem k zachránci) a tím přetíženému plavidlu naruší jeho vyvážení (pakliže se o něčem takovém dá mluvit), dojde k jeho prudkému naklonění na bok a zpravidla následnému převrácení. V tomto případě když zmíněnou uprchlickou loď připlula zachraňovat portugalská rybářská loď, došlo k nahrnutí lidí na jednu stranu a loď se převrhla. Počet obětí se odhaduje kolem 700, jestli by se takové číslo ukázalo pravdivým, tak by se jednalo o největší námořní katastrofu ve středozemském moři za posledních 20 let. Do záchraných akcí se zapojilo maltské a italské námořnictvo, jakož i obchodní lodě. Avšak přesto se počet zachráněných lidí aktuálně pohybuje na čísle 28. Celé neštěstí se událo jen 27 km od libyjských břehů.
Problematika utečenectví je pro EU a potažmo nárazníkové země, jakými je třeba Itálie, opravdu ožehavým tématem, vždyť jen za poslední týden, přes všechny malé i velké tragédie (včetně vraždy 12 křesťanů na uprchlickém plavidle), se v Itálii vylodilo na 11 tisíc uprchlíků.


Zdroje:
www.ceskatelevize.cz
www.ceskatelevize.cz
URL : https://www.valka.cz/19-04-2015-Stredozemni-more-pri-katastrofe-zahynulo-na-700-lidi-t181131#531282 Verze : 0
Vrcholní představitelé EU plánují mimořádný summit k problémům imigrace


Italský premiér Mateo Renzi a předseda Evropské rady Donald Tusk v reakci na nedělní tragédii ve Středozemním moři vybízejí ke svolání mimořádného summitu Evropské unie.



Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz uvedl, že Evropa musí a může učinit více, aby obdobným tragédiím zabránila. Změnit je podle něj třeba migrační politiku, která by na základě evropské solidarity umožnila legální možnosti, jak se do Evropy dostat.


Problematikou imigrace se dnes zabývají také ministři zahraničí EU na pravidelné schůzce v Lucemburku.


Papež František v reakci na katastrofu prohlásil, že se jedná o velkou hanbu. Připomněl, že podobných tragédií již bylo mnoho, a vyzval k přijetí takových opatření, aby se již neopakovaly.


Prezident neziskové organizace Lékaři bez hranic Loris De Filippi se nechal slyšet že „Ve Středozemním moři vzniká masový hrob a odpovědnost nese evropská politika,“

Podle ochránců lidských práv za nárůstem úmrtí migrantů částečně stojí ukončení italské záchranné operace Mare Nostrum. Od loňského roku ji nahradila evropská mise agentury pro ostrahu hranic Frontex, která má ale nižší rozpočet a omezuje se prakticky na hlídkování nedaleko italských břehů. Mnoho evropských zemí odmítá financovat záchranné akce ve Středomoří, protože se bojí, že vidina možné záchrany na cestě do Evropy přitáhne ještě více lidí.


„Zoufalství trvá - je tu téměř milion lidí, kteří čekají, až se budou moci nalodit a vydat se do Evropy hledat lepší život. A tento fakt si musíme připustit,“ řekla maltská členka Evropského parlamentu Roberta Metsola.


Zdroj: zpravy.idnes.cz
zpravy.idnes.cz
www.reuters.com
www.lidovky.cz
URL : https://www.valka.cz/19-04-2015-Stredozemni-more-pri-katastrofe-zahynulo-na-700-lidi-t181131#531330 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více