11.07.2015 - Ukrajina: přestřelka ve městě Mukačeve, tři mrtví

Příslušníci ultranacionalistického Pravého sektoru přepadli v západoukrajinském městě Mukačeve sportovní klub. Při následné policení akci dva členové Pravého sektoru a zahynuli a čtyři byli vážně zraněni, zranění utrpělo také šest policistů. Zabit byl též jeden civilista a další čtyři byli zraněni. Útočníci podle ukrajinské policie spolu s automatickými střelnými zbraněmi použili i granáty.
Sportovní klub vlastní místní zákonodárce Michailo Lanyo, vlivný kritik Pravého sektoru. Podle Pravého sektoru poslanec střet vyprovokoval.
Ukrajinský generální prokurátor zahájil vyšetřování přestřelky, kterou předběžné kvalifikoval jako teroristický útok.



Pravý sektor je označení volného uskupení nacionalistických, krajně pravicových, částečně paravojenských organizací na Ukrajině. Patří sem například politická strana UNA-UNSO, neonacistické hnutí Patriot Ukrajiny,nebo militantní organizace Tryzub, jejíž velitel Dmytro Jaroš je zároveň lídrem Pravého sektoru. Dále sem náleží například některé organizace fotbalových hooligans. Ozbrojenci Pravého sektoru bojují na východě Ukrajiny proti proruským separatistům, často se však dostávají i do konfliktů s kyjevskou vládou.


zpravy.idnes.cz
zpravy.idnes.cz
http://news.rin.ru/eng/news/index.php/119236/
www.unian.info
https://cs.wikipedia.org/wiki/Prav%C3%BD_sektor
URL : https://www.valka.cz/11-07-2015-Ukrajina-prestrelka-ve-meste-Mukaceve-tri-mrtvi-t183355#535655 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více